Er zijn genoeg landen waar nog veel en veel meer brood wordt gegeten, waar het sowieso hoofbestanddeel van de maaltijd is. En ook wanneer ze iets anders eten (pasta, maaltijdsoep, frietjes) moet er zelfs brood bij. Dan vind ik die twee boterhammen 's ochtends en twee boterhammen 's middags en 's avonds aardappel/rijst/pasta van Nederlanders nog wel meevallen.
Precies Islah. In de Mediterranee standaard wit tarwebrood bij je maaltijd, vóór je maaltijd al, want nog voordat jij zit, komt de ober ermee aan. Bread and cover. En pasta is ook graan. In Italië gewoon witte tarwepasta, daar krijg je geen volkorentarwe- of speltpasta op je bord. En in meer dan de helft van de wereld staat er iedere dag, dan niet de hele dag rijst op het menu. Zilvervlies?? Wasdadan zouden ze in tout Azië roepen. En in de VS vreten ze ook echt veel brood. Wit brood; van bagels op iedere hoek van de straat tot de broodjes waar een hamburger tussen bungelt. Zijn Nederlanders broodeters? Ja, maar we kiezen ook steeds meer voor meergranen, volkorentarwe, spelt. En ontbijtgranen ipv brood. En 's avonds voor quinoa, bulgur en gierst ipv witte rijst. En salades en omeletten zijn ook reuze hip. Zolang je goed beweegt en zorgt dat er minder ingaat dan dat je verbrandt, is er niks mis met brood. En áls je het dan eet, kan je maar beter kiezen voor een brood gemaakt van een voedzamer en beter verteerbaar graan.