Volgende week hebben we ons eerste kennismakings gesprek op een christelijke basisschool. Hopelijk kort daarop ook die met de andere school hier in het dorp: een openbare. Daarna moeten we een keuze gaan maken waar ons zoontje naar toe zal gaan. Zelf ben ik naar een christelijke basisschool gegaan, mn man naar een openbare. We voeden onze kinderen niet gelovig op, maar vinden het wel belangrijk dat ze er "iets" van meekrijgen. Mijn indruk zo via de websites van beide scholen is dat ze beide prima zijn, maar dat die christelijke school wel vrij "streng" is op het geloof. Voor mij hoeft het niet zo te zijn dat het geloof in alle activiteiten "doordrengt" is. Dit is echter wel een kernpunt in hun onderwijsvisie. De openbare basisschool heeft voor mij als minpunt dat ik toch veel "tokkie" ouders aan het hek zie staan rond 12 uur. Ik vraag me af of de kindjes en sfeer bij ons passen. We gaan het dus zelf ervaren. Ik heb de digitale schoolgids van beide scholen ingelezen. Zijn er verder nog vragen die we kunnen stellen?????
Je zou op de openbare school kunnen vragen hoe zij omgaan met levensbeschouwelijke lessen. Alle scholen zijjn verplicht tijd te besteden aan verschillende geloven. Dus ook op een openbare school 'krijgen ze er iets van mee'. Daarnaast zou je op de Christelijk school kunnen vragen hoe zij er tegen aan kijken dat jullie je kindje niet gelovig opvoeden. Wij zijn bij 5 scholen wezen kijken, en uiteindelijk hebben wij toch gekozen voor een openbare, omdat we op de Christelijke scholen een beetje weggekeken werden. Terwijl ik zelf op dit moment op een Christelijke school sta! (helaas is die net wat verder)
Ja, ik zou gewoon vragen op de openbare school of zij bijvoorbeeld ook godsdienstles oid aanbieden als extra "vak". Dat was bij ons op de basisschool waar ikzelf heb gezeten (een openbare dus) wel het geval bijvoorbeeld. Verder...tja, ik zou mijn kind sowieso niet naar een "gelovige" basisischool doen. Wij zijn zelf niet gelovig als in dat we niet in een god geloven. Wij geloven in de evolutietheorie . Nu vinden wij het helemaal niet verkeerd dat onze kinderen ook leren over verschillende religies, maar wij willen niet dat onze kinderen naar een school gaan waar het verhaal uit de bijbel als de waarheid wordt verteld, met als reden dat wij dat dus zelf niet als de waarheid zien. Maar goed, dat is iets wat voor iedereen natuurlijk weer anders ligt.
Mijn dochterje ging eerst naar een psz die in de openbare basisschool gevestigd was. De sfeer sprak me totaal niet aan daar, veel kliekjes en ik heb in dat jaar zelfs 2 keer meegemaakt (terwijl ze dus maar 2 dagen per week een dagdeel ging) dat moeders elkaar uit stonden te schelden op het schoolplein. Laat maar hoor, ik ben toen wel naar andere scholen in de buurt gaan kijken. Uiteindelijk hebben wij ook voor een Christelijke school gekozen en dat bevalt tot goed, de sfeer is veel beter. De juf leest elke dag een bijbelverhaal voor, ze zingen van die moderne liedjes over de bijbel etc. en ze bidden elke dag, maar de juf laat de kleuters zelf kiezen waar ze voor bidden. Met Kerst gaan ze om het jaar naar de kerk of vieren ze het op school. Dat is het wel zo'n beetje. Het ligt gewoon erg aan de school zelf hoe ze overal mee omgaan en wat voor types het trekt. Ik zat vroeger ook op een openbare basisschool en dat was een keurig schooltje, beetje tuttig allemaal zelfs. En ik ken hier ook Christelijke scholen in de omgeving waarbij ze veel stenger het geloof toepassen. Gewoon vragen op die scholen zelf, daarnaast zijn ervaringen van ouders ook wel fijn, wie weet heb je wel buurkinderen ofzo die naar die scholen gaan.
Wij zijn juist wel Christelijk, maar voor de schoolkeuze maakt dat me niet zo veel uit. Ze krijgt het namelijk thuis toch wel mee. Het is idd veel meer de sfeer die voor mij bepaald of ik voor een school wil kiezen. Hier ook 2 scholen (openbaar en christelijk) om uit te kiezen, maar we hebben nog even!
Heb je voor Julia ook nog niet gekozen? Als je hier zo laat kiest ben je echt de sjaak...dan is er gewoon geen plek!
Hier sluit ik me bij aan. Als mijn kinderen thuis zouden komen met verhalen die ze gehoord/geleerd hebben en ik geloof daar niet in kan ik het dus ook niet als waarheid aan mijn kinderen 'verkopen'. Ik sta er zelf niet achter, dus om die reden gaan mijn kinderen niet naar een christelijke school. Dat ze 'iets' van een geloof meekrijgen kan ook op andere manieren en ook later. Op de middelbare school wordt er ook aandacht aan besteed en op de meeste (openbare) basisscholen ook al wel. Hier hebben we tenminste verschillende thema's over 'geloven', helemaal prima.
Hier zou de keuze (als k t nu moet zeggen) naar n christelijke school gaan... Zelf heb k op n openbare school gezeten (mn vriend wel op n christelijke)... Maar op de openbare school hier zitten welgeteld 2 nl kindjes... Wordt op t schoolplein ook geen woord nl gesproken... Niets mis met "gemengde" klassen/scholen, maar dit vind k (voor mijn kindje) te gortig... Dan zou hij altijd aan de zijlijn moeten staan omdat hij niemand verstaat of hij komt thuis en ik kan hem nieh verstaan...
ik denk inderdaad dat je moet gaan ervaren, goed om de 2 scholen te bezoeken, neem de sfeer op, kijk hoe je wordt ontvangen hoe de school erbij staat, vragen wat je belangrijk vindt. Misschien kun je bekenden uit de buurt vragen wat hun ervaringen zijn over de scholen. En verder maak een keuze waar je achter kunt staan, ik neem aan dat je een school zoekt die het beste bij je kind past. En aan alle soorten scholen, christelijk of niet, zijn voor- en nadelen. een christelijke school heeft dan een identiteit waar ze achterstaan en mee willen geven. Een openbare niet, ook al worden daar misschien wel lessen gegeven. Vaak dan in de bovenbouw, of als keuze. Maar als ik kijk in onze omgeving bieden christelijke scholen beter onderwijs en krijgen kinderen meer normen/waarden mee dan op de openbare. als het verder voor jullie niet uitmaakt of jullie kind later naar een christelijke school of openbare gaat zou ik ook kijken naar het soort onderwijs, dit vind ik zelf ook altijd ebalngrijk. Hoe wordt er getoetst, hoe kijkt men naar een kind etc. succes met keuze maken, best spannend!
Wij hebben ook gekozen voor een christelijke school. Wij hadden/hebben een goed gevoel bij deze school juist omdat ze op deze school naar het kind zelf kijken. De openbare school is hier de enigste in de stad en hier komen dus ook kindjes in groep 1 op school die nog geen woord nederlands kunnen spreken (arme zieltjes moet je in eens naar school en je kunt geen nederlands dus je verstaat niet eens je juf wat zullen die zich verloren moeten voelen). Als ik nu kijk is onze keuze de goei geweest.
Vind het lastig hoor. ik had een lichte voorkeur voor de christelijke, gezien bekenden van ons ook hun kinderen daar hebben. Zijn heel nette mensen, wel erg van de kerk. En ik "kende" vooral "Tokkies" die hun kind naar de openbare basisschool stuurde. maar ben er inmiddels achter dat sommige "Tokkie"| families uit de buurt hun kinderen ook naar de Christelijke basisschool sturen en heel goed opgeleide ouders hun kinderen naar de openbare. Zegt dus echt helemaal niks! Zijn sowieso zo goed als "witte" scholen hier, dat heb je ook wel in ene klein dorp. Ben er inmiddels ook achter dat ze op de openbare basisschool ook in groep 7 en 8 godsdienstles kunnen krijgen. Dat is dan wat ze meekrijgen van het geloof. plus alle christelijke feest en gedenkdagen natuurlijk. Dus dat is voor mij wel voldoende. Ik ben zelf wel christelijk opgevoed dus tis niet dat ze op een Christelijke basisschool dingen zouden leren waar ik niet achter sta. Dilemma!!! Inmiddels neig ik wel iets meer naar de openbare basisschool Goeie vraag trouwens dat ik kan vragen hoe de christelijke school omgaat met het feit dat wij niet praktiserend zijn... Wil zelf ook wel dingen weten over schoolresultaten. Voor kliekjesvorming zou ik ook bang zijn, maar hoe kom je daar achter tijdens zo'n rondleiding??
Misschien kun je ook kijken waar de kinderen uit jouw buurt/straat naar toe gaan. Dat hebben wij meegenomen in de schoolkeuze. Je kind speelt daar dan toch mee, leuk als ze dan bij elkaar in de klas zitten of op dezelfde school zitten. Onze keuze is beperkt in licht christelijk of streng christelijk. Wijzelf zijn niet praktiserend, de school gaat hier goed mee om. En wb kliekjesvorming, misschien kun je eens rondlopen/kijken rond ophaaltijden, misschien dat je dan iets opvalt.
Bij ons in de straat kan ik wel eens rond vragen inderdaad, goeie! Hoewel de kindjes hier veelal ietsje ouder zijn. Ik weet van een paar en die gaan wel allemaal naar de christelijke. Maar dat zijn ook wel de kinderen van ouders waar ik niks mee heb
Wij hebben voor een school gekozen, niet voor geloof. Hier zijn er 3 scholen. Een openbare, een Christelijke en een Katholieke. Geloof is voor ons niet belangrijk, dat stond zo ongeveer op de laatste plek in ons lijstje. Wat wij wél belangrijk vonden, was de sfeer op de school, de prestatie's en hoe ons kind op de school reageerd. Uiteindelijk hebben wij voor de Katholieke school gekozen, en geen seconde spijt gehad. Wij zijn op alle scholen 2 keer geweest, kinderen zijn beide keren mee geweest. Christelijke school was goed, maar man vond het een kille school. Zoon reageerd ook heel goed. Openbare vond onze zoon helemaal niks ( en ik ook niet ). Beide keren trouwens. Katholieke was het meteen raak. Voor ons kind, mijn man en ik. Succes! Het is niet niks, zo'n school.
Zo denk ik er ook over, maar omdat bij onze basisscholen het geloof zo'n bepalende en invloedrijke factor op de school is, wordt het toch een "ding". Tuurlijk moet vooral de school ( de sfeer, de mensen, de inrichting, de leraren etc) de keuze bepalen, maar als het geloof door alle lessen heen naar voren komt, hoeft dat voor mij niet zo, is het TE bepalend. Hoewel het email contact wat ik van te voren heb gehad echt zeer prettig was, en die met de openbare helemaal niet. heel afstandelijk en zakelijk en telefonisch krijg ik ze steeds niet te pakken, zou teruggebeld worden, wat nog niet is gebeurt.... enz. Dat soort dingen geven ook ene bepaalde indruk... Toch laat ik het afhangen van het persoonlijke gesprek en kijken waar onze zoon zich thuis voelt.
Wij stonden ook voor dezelfde keuze: in onze wijk zijn alleen 'tokkiescholen' om het zo maar eens te noemen. En in de eerstvolgende wijk vonden we 1 hele leuke school, een oecumenische. Wij zijn voor de laatste school gegaan. Het christelijke karakter uit zich op die school vooral in praktische zin: ze zijn erg bezig met de buurt waar de school staat, goede dingen doen samen/voor de buurt en de bewoners, praten over gevoelens, positief met elkaar omgaan en ze zijn zeer actief met de vreedzame school. Qua geloof doen ze bijvoorbeeld een dagopening, en bij christelijke feesten wordt de achterliggende boodschap duidelijk naar voren gebracht. Het merendeel van de ouders die hun kind daar hebben gaan niet naar de kerk, en kinderen doen bijv. geen communie of zo. Wij hebben dit gewoon expliciet gevraagd aan de directeur, en ook hoe de school naar ons als niet-gelovige ouders kijkt. Het antwoord was heel positief en gaf de doorslag (naast dat het gewoon een goede school is natuurlijk). Als mijn kind de enige in de klas zou zijn die niet-gelovige ouders had, zou ik denk ik toch voor de tokkieschool gaan. Maar anders zou ik gaan voor de school die jou en je zoon het meest 'warme' gevoel geeft.
ik heb voor een christelijke school gekozen. Op een chr school is het ook een beetje leerkrachtafhankelijk, de ene leerkracht heeft er wat meer mee dan de ander. De oudste heeft een kleuterjuf gehad die zelf ook chr was en veel met ze zong en de verhalen als waarheid aanleerde, dat vond ik niet erg, ze zegt ook tegen de kinderen dat de bijbel erg ingewikkeld is en dat ze als ze oud zijn zelf mogen kiezen wat ze willen geloven.
Ik heb inmiddels op beide scholen gesprekken en rondleidingen gehad maar het wordt echt lastig. nav de digitale schoolgids ging onze voorkeur uit naar de openbare basisschool, omdat de christelijk echt best "streng" leek en daarin niet aansluit bij onze opvoeding. Na de kennismaking viel het echter allemaal reuze mee en hadden we ene heel fijn gesprek. Ok, soms klonk het allemaal iets te zoetsappig, maar dat terzijde. Nu hebben we ook een gesprek gehad op de openbare. Wat mij betreft was de klik er minder met de directeur. het gesprek was minder persoonlijk, hij deed gehaast, werd continue gestoord door de telefoon... Maar wat ie vertelde was verder prima. School zag er gezellig uit. Als ik af ga op klik dan ga ik voor de christelijke. Mn man is wat zakelijker ingesteld en gaat wrs voor de openbare... Die geeft aan dat hij kijkt naar schoolprestaties. Beide scoren boven landelijk echter de christelijk heeft 1 een slecht jaar gehad in de afgelopen 8 jaar. nou weet ik echt niet meer wat we moeten doen! ik vind prestaties natuurlijk belangrijk, maar gevoel moet ook goed zijn!? En zal de godsdienstlessen niet ten koste gaan van andere lessen?
Hier hebben ze 1 godsdienstles in de 2 weken. Dus de ene week godsdienst en de andere week verkeersles.
Bij onze openbare school in de buurt krijg je "leefstijl" lessen ipv godsdienst. Dat houd in dat de kinderen leren iedereen te accepteren zoals ze zijn; klein, dik, dun, bril, huidskleur,geloof, beugel,etc Dit spreekt mij persoonlijk meer aan dan godsdienstles Ook word er op de openbare hier in mijn woonplaats gedaan aan Kerstmis (ook moslims moeten hieraan meedoen) maar christelijke kindjes moeten ook meedoen aan de ramadanviering. Ik vind dit erg goed en mooi, zo pik je van elke cultuur wat mee En tokkies houd je toch niet tegen, die zijn er in het echte leven nu eenmaal. Beter je kindje er nu mee laten kennismaken dan later, toch? Zelfde als dat sommige hun kindjes op een blanke school willen doen. De wereld is nu eenmaal multicultureel en daar krijg je toch mee te maken, mijns inziens kun je dat beter vroeg dan laat doen. Ik vind het juist fijn dat de openbare school hier gemixt is, leuk al die culturen!