Ik zou juist eens gaan kijken op die Jenaplanschool. Ik ben echt een groot voorstander van vernieuwingsonderwijs (werk zelf op een Jenaplanschool ). Mijn ervaring is juist dat dit heel goed kan. Vernieuwingsscholen zoals Jenaplan zijn er (vaak) juist op gericht dat kinderen op hun eigen niveau mee kunnen. Ze zitten nl niet "strak in hun bankjes" en er wordt niet van ze geëist dat ze mee gaan met de rest. Opeen klassikale school is dat vaak toch nog wel, ook al is dat tempo te hoog of te laag voor hen. Daarnaast heb ik helaas te veel gepeste kinderen in mijn klas gekregen. Ze kwamen stuk voor stuk van "gewone" scholen, waar zij gepest werden omdat ze anders waren (ADHD of dyslexie of bril of rood haar, echt alles...). Die kids gingen wel gelukkig bij ons van school af naar de middelbare school. Jenaplan zou voor jouw dochter dus misschien wle heel goed kunnen zijn.
Ga op alle scholen eens kijken en dan juist rond de ochtendpauze. Je kunt dan zien hoe kinderen buiten spelen, hoe de sfeer is. Ga in de klassen kijken als ze aan het werk zijn. Kijk hoe leerkrachten reageren! Op de leerlingen, jouw kind, jou. Is erg belangrijk; wij krijgen altijd als compliment van ouders dat ze het zo fijn vinden dat wij hen allemaal begroeten en (als het kan) een hand geven als ze in onze klas komen kijken. Ook geven eigenlijk alle collega's even aandacht aan het kindje wat komt kijken, maar dat is vooral ook vanwege de manier waarop wij werken. Echt gericht op het kind. En idd wat schaapje zegt; kijk welke mensen hun kind komen halen; passen jullie bij de bevolkingsgroep? Tja, voorstander van Jenaplan... Maar uiteindelijk adviseer ik ouders altijd dat ze moeten gaan voor de school waar zij een goed gevoel krijgen. Dat onderbuikgevoel is echt het belangrijkste. Als jij jouw kindje daar ziet zitten, dan is dat waarschijnlijk ook de beste keuze!
Leg dit voor aan de schoolleiding: hoe denken ze hiermee om te gaan. Waarom denk je dat Jenaplan niet geschikt is voor jouw kind? Of minder geschikt dan regulier onderwijs?
@eevie: wij mochten bij slechts 1 van de 3 scholen in de klas kijken Bij deze school staan dus gewoon alle klasdeuren (behalve die van de kleuters) gewoon open
Serieus, bij 1 van de 3 maar?! Ik ben soms echt shocked hoe sommige scholen blijken te zijn... 1 van de 3.., bij ons staan de deuren meestal open, maar soms is het beter om m'n deur dicht te houden haha! (Met 28 pubers...) Iedereen is wel welkom om binnen te komen.
Oh en 1 school mochten we door een kiertje gluren. Toen keken we in een klein lokaal met heeeeeeel veel spullen. Soort van half-georganiseerde chaos.
Ik zou niet perse gaan voor de school waar de meeste buurkindjes op zitten. Ik sta zelf voor de klas en weet dus redelijk veel van de scholen hier in de buurt af. Wij wonen tegenover 2 scholen. 1 katholiek en 1 openbaar. Wij wilden wel graag een openbare GOEDE basisschool. Ik vind deze keuze zo ontzettend belangrijk, een school vinden die bij je kind en bij jezelf past. Wij hebben dus gekozen voor een ontzettend leuke en fijne school die wel wat verder weg is. Ja, je moet een stukje over een redelijk drukke weg. Jammer dan, dan brengen wij ze zelf wel wat langer. Onze dochter en nog 1 gezin uit deze wijk (ruim 100 huishoudens) zijn de enigen die op deze school zitten. Nog geen moment spijt van gehad! De school hier staat heel slecht bekend, zitten heel veel asociale kinderen op als je er geen grote mond hebt dan val je dus een beetje weg. Dat wilden wij niet! En de meeste kinderen hier in de buurt zitten er dus op omdat "het lekker dichtbij" is. Kan prima uitpakken, maar wij wilden dat niet. Wij hebben veel scholen bekeken en dit was de eerste school waar we ons gelijk thuis voelden. De klassen zagen er leuk uit, we mochten overal binnen kijken, de methodes die ze gebruiken voelden goed, het pestprotocol zag er goed uit, er wordt gedifferentieerd, er wordt veel aan RT gedaan, gecombineerde klassen (wilden wij juist graag), leuke activiteiten en een super gemotiveerd team. En onze dochter heeft er al heel wat vriendinnetjes opgedaan. Gaat perfect tot nu toe! Succes met je keuze!
@ Eevie & Salapio: Ik heb het idee dat er toch wel een grotere mate van zelfstandigheid wordt verwacht van de leerlingen en ik vraag me af of mijn dochter dat zal kunnen. Maar misschien vergis ik me daar wel heel erg in. Tja, ik weet niet, elke ouder vindt het natuurlijk lastig om een geschikte school te vinden voor zijn/haar kind, maar ik maak me dan ook nog eens zorgen om die achterstanden die ze heeft. Overigens ga ik er vooralsnog dus vanuit dat ze gewoon naar regulier basisonderwijs zal kunnen.
@senais: ja bij ons precies zo.. Een warm bad.. We hadden er zelf wel naar school gewild @amethyst: bij ons in de kleuterklas zit ook een jongetje met een hele zwik aan verschillende achterstanden. Praat niet goed, motoriek is niet goed... En heel slim is ie ook niet had ik het idee op de sportdag. Neemt niet weg dat hij wel gewoon met de klas mee doet en het super naar z'n zin heeft. Begreep van z'n moeder dat hij 2x per week logopedie heeft en omdat ze 3x per week gymmen.. Maar 1x fysio. (Hadden ze 2x gegymd dan had hij ook 2x fysio gehad) en ze zegt dat hij sinds hij op school zit echt goed vorderingen maakt op bijna alle zwakke punten. En als het niet lukt... (Bijv na het gymmen z'n broek dicht doen.. Of z'n schoenen...) dan helpt iemand uit de klas hem gewoon. Dus misschien valt het allemaal best nog mee. Wellicht eens naar vragen hoe scholen omgaan met niveau-verschillen binnen de klas. Deden wij ook... En nu een school die 5 niveaus hanteert in 1 klas. De 2 uitersten worden zelden gebruikt maar zijn wel compleet opgenomen in het lesprogramma. En verder kun je best met lezen in een "hoger" groepje zitten dan met rekenen. Sprak ons erg aan dat systeem... Dan is er gewoon genoeg tijd en aandacht voor iedereen uiteindelijk. Al moet ik zeggen... Alledrie de scholen zeiden een dergelijk systeem te hanteren... Maar alleen bij deze zag je het ook echt terug als je de klas in keek.
@Saskia, mijn kinderen gaan straks naar een andere school (door verhuizing) en daar werken ze ook met niveau's, maar dan met 3 niveau's. Het sprak mij erg aan, had me vroeger ook wel wat geleken voor op de basisschool, denk ik achteraf, maar ja, toen bestonden dat soort dingen nog niet. Hoe het in de praktijk straks werkt, moet ik even zien (zag inderdaad met de rondleiding ook dat er zo gewerkt werd), maar het klinkt goed. Bevalt dat jou ook met je dochter? Oh ja, voor echte bollebozen hebben ze zo'n plusklas waar ze eens per week een dagdeel les krijgen met wat uitdagendere lesstof. On-topic, ik kies voor de school die het beste bij mijn kind past, hopelijk straks ook bij de jongste. Er zijn wel scholen dichterbij, maar die spraken ons niet aan. Ver is het ook niet hoor, 5 minuten fietsen en inderdaad, totale verkeerschaos, dus ik fiets altijd mee. Net als hiervoor al iemand voorstelde, straks kun je misschien ook wat rouleren met andere moeders/vaders die kinderen in de buurt hebben wonen en mee kunnen fietsen.
@jo: Same here.. Maar ik merk dat echt veel niveauverschil pas vanaf groep 3 is. Bij de kleuters houden ze dat gewoon in de klas en komt het vooral tot uiting in de keuze-werkjes. Bijv op de computer en aantal middagen per week gaat de juf aan een tafeltje wat moeilijkers doen... En dan mogen ze zelf weten of ze aanschuiven. Dat laatste werkt bij mijn dochter dus absoluut niet zijn we achter Als het goed is krijgt ze echter per vandaag dagelijks verrijking in de klas. Vandaag moet (ja, verplicht) Dora aan Zee spelen in de klas Dochterlief vindt het dodelijk saai op school dus er is nu een plan opgesteld om te zorgen dat ze het weer leuker gaat vinden dmv extra uitdaging. En dat gebeurd dus gewoon in de klas zelf. (E ja, dat kunnen ze ook meer naar de onderkant..) Buurmeisje daarentegen zit nu in groep 4 en die zit geloof met lezen/schrijven in een hogere groep en die geniet daar echt van heb ik het idee. Ze komt weleens met ons mee uit school en laat dan altijd trots d'r te maken huiswerk en gemaakte opdrachten zien
Wij zijn voor een school gegaan die ver weg zat. Het was een moeilijke keuze maar we zijn nog steeds heel tevreden! Wij wilde óók een openbare school. De openbare school dichtbij wist nog niet of het mocht door blijven bestaan ivm leerlingaantal. Hij staat wel goed aangeschreven.De andere openbare school was verder, maar die zat in een tijdelijk gebouw. de laatste school zit 4 km verder. We zijn bij alle scholen gaan kijken mét dochter. De eerste school vonden we gewoon sfeerloos en kil, mijn dochter keek wel lekker rond maar heel enthousiast was ze niet. De tweede school was moeilijk sfeer proeven want die zaten in een tijdelijk gebouw, ook hier was er een lauwe reactie van dochter. Bij de laatste school echter was mijn dochter voor ons gevoel echt op haar plek, wat een leuke sfeer, wat een leuke kinderen en mijn dochter reageerde heel positief. We zijn dus echt op gevoel afgegaan, en ja, de leukste school was dus wel erg ver! tot nu toe heeft dat helemaal geen problemen opgeleverd. Ik haal en breng haar nu nog met de auto ook omdat ik met een kleine in de maxi cosi zit maar ik fietste ook lekker met haar. Bij vriendjes spelen is ook geen probleem hoor! Ik breng haar of breng vriendjes die bij haar spelen thuis. Ga dus ook vooral op de reactie van je kind af.
Zoals vele zeggen, de afstand was voor ons één van de minst belangrijke dingen. Wij hebben hier 3 scholen. Christelijk, openbaar en Katholiek. Wij zijn bij alle 3 geweest. We hebben de sfeer geproefd, werden aan elke leraar voorgesteld en mochten overal kijken. Uiteindelijk hebben we vooral naar de reactie van onze oudste zoon gekeken en hoe hij binnen de school zou passen. Uiteindelijk hebben we voor de verste, Katholieke school gekozen. En het was een hele goede keuze! Het gebouw is oud, en te klein. Wat vele waarschijnlijk zou afschrikken. Echter zijn ze bezig met een gigantische grote, moderne en mooie nieuwbouw. Volgend schooljaar gaat daar in starten. Dat is ook iets wat we hebben meegenomen.
Hier is een gereformeerde school en een openbare school, dus keuze was snel gemaakt. School is wel heel klein, 55 leerlingen, maar ik wil niet dat ze in een ander dorp gaat.
Wij hebben nu bij alle 3 de scholen een afspraak voor deze maand... Ik ben erg benieuwd en houd jullie op de hoogte!
Hier in het dorp heb je ook 2 scholen een openbare en een christelijke school daar we beide niet geloven was de keuze snel gemaakt. Maar toch een afspraak gemaakt op beide scholen en we hebben toch gekozen voor de christelijke school vanwege de sfeer en de duidelijke richtlijnen van de school.
Hier is onze dochter helaas niet welkom op de christelijke school. Maar goed, die school staat ook niet goed aangeschreven dus die werd het sowieso niet