Hallo allemaal Onze oudste is net 4 jaar. Op school vindt ze het fantastisch! Maar op de bso vindt ze het niet zo fijn. Huilen uit school en voelt zich duidelijk niet op haar plek daar. Ze is ook onwijs moe aan het einde van de dag en dat maakt het extra moeilijk. De leidsters weten ervan en doen erg hun best maar dan nog loopt het niet goed. Ze begint nu in het weekend al over het feit dat ze naar de bso moet. Als ze nou altijd dit soort dingen lastig had gevonden, oke, maar dat is niet zo. Wat te doen? Andere bso? Of.... het toch langer ankijken? Gr baby001
Bij ons bleek het probleem vooral te zijn dat onze zoon dacht dat ik hem kwam halen en vervolgens viel het zo tegen dat de BSO kwam. Daardoor werd hij erg verdrietig en zag hij op tegen de BSO. Ik heb toen kleine pictogrammen van een huisje en een plaatje van de bso gelamineerd en deze aan zijn tas vastgemaakt met zo'n klemmetje van een winkelwagenmuntje. Hij kon dan door de dag heen al een aantal keer zien dat het bso-dag of huis-dag was en daardoor ging het snel beter omdat hij meer controle ervaarde. Ik weet niet of dit ook voor jouw dochter een deel van het probleem is hoor maar wilde het wel even delen!
Ik zou het nog even aankijken. Ik ben zelf juf van een groep 1/2 (en mijn zoon van 4 gaag ook naar de bso) en ik heb ook wel eens kindjes die na schooltijd verdrietig naar de bso gaan. Mijn ervaring is dat het wel beter wordt naarmate ze meer zijn gewend, bij de een duurt dat wat langer dan bij de ander. Voorbereiden helpt inderdaad goed, en ga er zelf vooral niet teveel in mee. Alles wat aandacht krijgt, groeit. De vermoeidheid zal nu ook voor een groot deel meespelen, en vergeet deze spannende Sinterklaastijd ook niet.. Je zou ook nog iets vertrouwds van thuis mee kunnen geven, een knuffel oid. Hoe gaat het als ze bij de bso is? Huilt ze dan alleen maar of speelt ze ook wel?
Voor veel kleuters is de BSO overweldigend. Ze zijn gewend aan de oudste zijn (op kdv en psz) en aan leeftijdsgenootjes. Het heeft dan tijd nodig en wat aandacht van de leidsters. Geef evt een knuffeltje mee. Is het duidelijk waar hij naartoe moet, of wordt hij in de klas opgehaald?
Hier op de bso geven ze de jongsten veel ruimte om iets rustigs te doen, omdat die vaak inderdaad erg moe zijn. Ik zou het nog eens aangeven op de bso, en het wat tijd geven. Het is ook echt flink wennen! Hier op school is het voor nieuwe kleuters ook verwarrend; ze worden opgehaald door taxi-chauffeurs ipv leidsters, dus dat is ook heel spannend. Ze hebben nu vaste chauffeurs aan vaste groepjes kindjes gekoppeld bij de kleuters, zodat die chauffeurs ook herkenbaar zijn. Maar dat wennen aan school, opgehaald worden voor bso (terwijl sommige andere kinderen door vader/moeder worden opgehaald), en dan je plek vinden op de bso... dat is best heftig qua indrukken natuurlijk. Edit; oww en Sinterklaas inderdaad. Mijn super nuchtere kleuter is veranderd in de grootste stuiterbal! Helemaal hyper, maar ook echt overprikkeld en daardoor soms zooo in de war. En moe!
Bij onze zoon speelde de vermoeidheid in het begin heel erg in groep 1. Hij huilde dan bijvoorbeeld snel bij de BSO als een activiteit niet helemaal ging zoals hij bedacht had, maar thuis daarna kwam de vermoeidheid er wel echt uit. Inmiddels zit hij in groep 2 en hij is helemaal gewend aan het ritme. Hij gaat zelfs graag naar de BSO en hij is soms zelfs teleurgesteld als we hem ophalen. Wij hebben niet de indruk gehad dat het lag aan weerstand tegen de BSO, maar vooral aan de vermoeidheid bij hem zelf. Hij gaf in het begin trouwens ook wel letterlijk aan dat hij liever naar huis wilde ipv naar de BSO, maar daar heb ik op een aardige manier uitgelegd dat papa en mama moeten werken en dat er daarom de BSO was. Dus er was geen onderhandelingsruimte wat dat betreft.
Het is eigenlijk heel duidelijk voor dr hoe de dag gaat verlopen, waar ze heen gaat ed. Het is na ons weten echt te veel van het goede. School, bso, feestdagen. Daarom besloten het even op een rustigere manier te gaan doen. Even tot na de kerstvakantie smiddags even niet naar de bso. Na de kerstvakantie maar weer aan de gang, als alle drukte achter de rug is. Misschien gaat het dan beter..
Ik herken het niet, zoon wil het liefste iedere dag naar de bso. Hij gaat samen met een aantal klasgenootjes en speelt daar heerlijk in de zandbak, trampoline of skelterplein. Hij wordt er wel erg moe van maar vindt het erg leuk. Hopelijk zakt de vermoeidheid gauw bij je meisje en kan ze het beter aan.
Goede beslissing denk ik. Hopelijk gaat het dan beter. Bij onze oudste 2 ging het na het wennen prima. Voor onze jongste bleef het gewoon te veel. Zelfs 1 middag ging eigenlijk al niet.
Oh echt? Wat heb je toen gedaan? Normaal gesproken is ze vrij makkelijk in wennen ergens. Maar ik weet wel dat grote groepen, geen duidelijke structuur en chaos zorgen voor problemen. Dus ik denk dat het vermoeidheid is maar ook het bovenstaande...
Woon je in een stad? Een vriendin van me heeft een pabo studente gevonden die voorlopig het eerste jaar van de kleuterschool twee middagen opvangt. Gewoon lekker in eigen huis.
Mijn jongste heeft het ook moeilijk op de bso. Hij is verschrikkelijk moe als ik hem ophaal, te moe om te eten soms. Maar het lastige is dat mijn oudste het heel erg naar zn zin heeft op de bso, die zou ik doodongelukkig maken met oppas aan huis. En om voor de een oppas aan huis te doen en voor de andere bso te houden is wel erg ingewikkeld. Daarnaast heb ik ook voorschoolse opvang nodig, dus het lijkt me ook heel moeilijk iemand te vinden die precies die uren wil werken. Mijn oudste vond het de eerste maanden ook wel even pittig, maar toen kwam er een reorganisatie op de opvang, gingen er een paar minder leuke juffen weg en kwamen er hele leuke op zijn groep... en vanaf dat moment is hij dolblij met de bso. Ik heb dus weinig andere opties dan het nog een poosje aan te kijken. Het is zoals het is... knuffel mee, veel praten met de juffen.. vroeg nar bed en als het moet op je vrije dag een keer thuishouden om uit te rusten.
Ik denk dat een beetje rust best kan helpen. Mocht dit niet zo zijn, dan denk ik dat je het niet te lang of alleen bij je kind moet leggen, maar ook kritisch moet kijken naar de BSO. Ik weet uit ervaring dat er héél grote verschillen zijn tussen BSO's en een kind dat zich op de ene BSO bijna ongelukkig voelt, kan het op een andere BSO prima naar zijn zin hebben.