Ik heb met open mond hier naar gekeken. Er liggen tweeduizend van zulke kunstgrasvoetbalvelden in Nederland waar iedere dag kinderen op voetballen. De overheid laat zich weer ompraten door de economische belanghebbenden. De veiligheid wordt gestaafd door een onderzoekje van een dag onder 7 sporters. Het betreft hier dus kunstgrasvelden, meestal voetbalvelden, die worden ingestrooid met rubbergranulaat gemaakt van rubberen autobanden. Kijk hier de uitzending terug. Zembla Home De Amerikaanse voetbaltrainster Amy Griffin houdt sinds 2009 een lijst bij van voetballers die op kunstgras met rubberkorrels hebben gespeeld en kanker hebben gekregen. Ze vreest dat er een verband is tussen de korrels, die gemaakt zijn van oude autobanden, en de kanker. De lijst telt inmiddels 230 spelers. In Engeland voert Nigel Maguire, voormalig hoofd van een regionale gezondheidsdienst, campagne voor beter onderzoek naar deze rubberkorrels. Zijn zoon was keeper en kreeg lymfeklierkanker. Iedere dag sporten wereldwijd miljoenen kinderen en volwassenen op dit soort kunstgrasvelden. Ook in Nederland liggen bijna tweeduizend van die velden. De korrels zorgen ervoor dat het veld dezelfde eigenschappen heeft als een natuurgrasveld, met als bijkomend voordeel dat het bijna altijd bespeelbaar is. Maar de rubberkorrels bevatten zink, lood en benzeen en verschillende polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAKs), stoffen die bewezen kankerverwekkend zijn. Toch stelt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in 2006 dat van sporten op deze kunstgrasvelden geen gezondheidsrisico's zijn te verwachten. ZEMBLA onderzoekt: zijn we goed en eerlijk geïnformeerd over de gezondheidsrisicos van kunstgrasvelden met rubberkorrels?
Het gaat om kunstgrasvelden waarbij rubbergranulaat wordt ingestrooid. Dit zijn meestal voetbalvelden. Gewoon kunstgras is niet aan de orde in deze reportage. Je kunt weer rustig ademhalen. Ik heb mijn OT aangepast.
mijn zoontje van 7 speelt minstens 1x per week een uur op dit soort kunstgras en ik sta met kinderwagen en al en mijn zoontje van 4 aan de zijkant ook op hetzelfde gras. zoontje van 4 zit meestal ook door die korrels te rollen en doen. ik had er sowieso al een hekel aan omdat die zwarte korrels echt overal in huis terecht komen na de training, maar nu helemaal
Hmmm 1 van de speeltuinen vlak bij mijn huis is er ook mee ingestrooid... M'n kinderen spelen daar vaak op..
Mijn man kwam af en toe met uitslag op zijn benen thuis....en ik denk nu wel te weten hoe dat komt... Bah...gelukkig spelen ze er bijna niet op...en ik hij vaker weg dan thuis...maar toch. Mijn zoon zit gelukkig niet op voetbal. Dat duurt sowieso nog wel even voordat hij daar op gaat.
Als je nog in het rivm gelooft dan is er echt niets aan de hand hoor. Gewoon veilig "Is het sporten op kunstgras met rubberkorrels veilig voor de gezondheid? Het RIVM heeft eerder geconcludeerd dat er bij het sporten met rubberkorrels ingestrooide kunstgrasvelden geen gezondheidsrisico is te verwachten door blootstelling aan PAKs en weekmakers. Op basis van de resultaten van het huidige onderzoek geldt dit ook voor nitrosaminen. Het RIVM beschikt niet over gegevens voor andere stoffen die wijzen op gezondheidsrisicos". Alle veelgestelde vragen over Rubbergranulaat - Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu Het ligt volgens mij niet enkel op sportvelden maar ook gewoon in speeltuinen toch? Die rubberen vloeren van tegenwoordig zodat kinderen niet te hard vallen als ze uit het klimrek vallen?
Ja, maar dat is een vaste massa. Het gaat er volgens mij denk ik meer om dat die rubberen korrels op de kunstvoetbalvelden los liggen? Dus er los in zijn gestrooid? Of heb ik dat nu verkeerd?
Hmm, ben benieuwd hoe dit verder uit gaat pakken. Mijn zoontje voetbalt dagelijks op zo'n veldje. Even in de gaten gaan houden dus. Niet dat ik mij er meteen door bang laat maken. Tegenwoordig krijg je overal kanker door.
Nou dat heb ik ook een beetje. In eerste instantie dacht ik: o nee mijn zoontje voetbalt ook op zo'n veldje. Toen ik nog eens nadacht had ik wel zoiets van tja... weeeeer iets waar je kanker van kan krijgen.
Ja, precies, dat was ook mijn 1e reactie, maar het is helemaal niet aangetoond. 1 op de 3 mensen krijgt kanker, daar zitten vast een ook een heleboel voetballers tussen. Eerst maar eens afwachten op verder onderzoek.
De toxicoloog geeft in de reportage duidelijk aan dat men moet stoppen met het spelen op zulke velden tot men zeker weet dat het veilig is. De KNVB geeft aan zich zorgen te maken. Omwonenden hebben gezondheidsklachten. Zelfs de leggers van die kunstgrasvelden stellen hun vraagtekens bij de veiligheid, maar blijkbaar maken nog niet genoeg organisaties en mensen zich hier druk over. Want het RIVM maakt zich niet druk, nee, die baseren hun bevindingen op een onderzoekje van 24 uur van 7 sporters. Misschien toch maar eens de uitzending bekijken, wellicht wordt de laconieke houding dan bijgesteld.
Ja, dat ga ik ook wel doen. Ik woon overigens aan zo'n veldje, onze achtertuin grenst eraan, maar nog nooit iemand gehoord die klachten heeft. We gaan het zien. Ik ben gewoon niet zo'n paniekzaaier. Hij heeft er al talloze keren op gespeeld, dat kan ik nu niet meer terugdraaien. Er wordt nu onderzoek gedaan en dan wachten we het wel af.
Nee, het speelveldje waar ik wel eens kom, daar liggen, naast de vaste massa, de korrels er ook los op. Mijn kinderen rapen de korrels wel eens op en spelen ermee.
Je krijgt tegenwoordig ook veel sneller kanker, dat is toch duidelijk? Bekijk de kankercijfers op een wereldkaart eens. De westerse wereld met bewerkt eten, plastic, gifstoffen zorgen hiervoor, lijkt me logisch. Je kunt er wel wat aan doen trouwens, maar dat moet je wel willen. Gebruik geen plastic om van te eten en drinken, gebruik groene cosmetica en shampoo, eet onbewerkt onbespoten voedsel etc. Alle kleine beetjes bij elkaar zijn ineens een hoop en de kans op kanker neemt ervan toe.
Ik ben ook geen paniekzaaier, maar mijn mond viel hier van open. Er is overigens een natuurlijker alternatief van instrooien met kokos en kurk, maar dat schijnt 15.000 duurder te zijn. Dat is een schijntje op de totale kosten van het aanleggen van een kunstgrasveld met rubbergranulaat. Uiteraard kan je de klok niet terugdraaien, maar in de toekomst kan je het wel voorkomen. Een stukje uit de reportage hoe er weer succesvol is gelobbyd om geld en niet gezondheid. In de zomer van 2015 ontstaat grote onrust onder de banden- en rubbergranulaatfabrikanten. Aanleiding is strengere Europese regelgeving voor rubberproducten die in contact komen met de huid, zoals speelgoed en huishoudartikelen. Die nieuwe norm wordt vastgelegd in de zogenaamde REACH-regeling. Daarin is bepaald dat van acht kankerverwekkende PAKs nog maar maximaal 1 milligram per kilo in het rubber mag zitten. Voor producten waarmee kinderen in aanraking komen mag dat nog slechts 0,5 milligram zijn. In het rubbergranulaat van de kunstgrasvelden is het gehalte van die stoffen veel hoger. Als je naar de concentraties kijkt die in die granulaten zitten, zijn die ver boven de REACH-norm. Een factor 10 tot 100 meer wordt veelvuldig in de wetenschappelijke literatuur gepresenteerd. Dan heb je een groot probleem, aldus toxicoloog Martin van den Berg. In de Europese discussie rond de nieuwe normen stelt Nederland zich op het standpunt dat ook het rubbergranulaat hier onder moet vallen. De branchevereniging van bandenfabrikanten VACO is hier niet blij mee. Uit e-mails die in het bezit zijn van ZEMBLA blijkt dat de VACO er bij ambtenaren van het ministerie van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en het ministerie van I&M (Infrastructuur en Milieu) op aandringt een ander standpunt in te nemen. Opvallend is dat de overheid uiteindelijk overstag gaat. Begin dit jaar blijkt dat Nederland haar standpunt heeft gewijzigd. Om pragmatische redenen, zo wordt gesteld in een e-mail die aan de Europese Commissie wordt gestuurd. De verandering van het Nederlandse standpunt is doorslaggevend. Er wordt door de Europese Commissie besloten dat het rubbergranulaat voorlopig in ieder geval tot aan de evaluatie van de regeling in 2017- niet aan de strenge normen hoeft te voldoen. Hier uitleg wat polycyclische aromatische koolwaterstoffen zijn (wat dus in het rubbergranualaat zit) en hoe de opname hiervan gaat in het metabolisme van de mens.https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Polycyclische_aromatische_koolwaterstoffen
Geld gaat altijd boven de kern van de zaak. Zo draait de westerse wereld rond en die gaat er kapot aan. Des te belangrijker om je eigen verantwoordelijkheid te nemen, zeker naar je kinderen.
Hier ook een zoon van bijna 13 jaar die al ruim 7 jaar voetbalt op dit soort velden. Gisteren een bericht ontvangen van de voetbalclub en zij hebben 3 velden met kunstgras en op 1 veld liggen de korrels waarover het zou gaan. Laat dit nu net het veld zijn waar ons kind en heel veel andere kinderen iedere week meerdere uren op trainen en dit al vele jaren achter elkaar. Ik maak me er vooralsnog niet al te veel zorgen over omdat het op een mensenleven zo weinig uren zijn waarmee ze er daadwerkelijk mee in aanraking komen maar een prettig idee vind ik het allerminst. Laten ze het eerst maar eens goed laten onderzoeken door mensen die er werkelijk verstand van hebben en dan pas uitspraken erover doen of het nu werkelijk wel of niet schadelijk is.
Eens met anouk2005. Al zijn ze op de voetbalclub hier wel voorzichtig nu. De jongere kinderen gaan nu op gras trainen en zoveel mogelijk wedstrijden zullen op gras worden gespeeld, tot er meer duidelijkheid is.