Ik merk ook wel dat beeldschermen veel emoties kunnen oproepen bij onze oudste. Het zijn trouwens vooral bepaalde spellen. Daar zeurt hij dan om op momenten dat hij weet dat het geen 'beeldschermtijd' is. En boos huilen als hij zijn zin niet krijgt. Als het te erg wordt, doen we zo'n spel in de ban. Al was dat bij 1 spel een beetje een issue omdat mijn man en ik niet goed op 1 lijn kwamen (Lego batman op de playstation). Mijn man speelt dat soort spellen ook en was dus iets begripvoller Hij wilde het spel niet verbieden. Maar man wat was ik blij toen zoon het uitgespeeld had. Ik vond het weer een stuk gezelliger. We hebben wel duidelijke afspraken. In ons geval: - Op school vrije dagen mogen de kinderen bij ons in bed met de iPads spelen. (We zijn nu net de mobiele eenheid: jongste ligt links van me op mijn oude iPad1 naar Brandweerman Sam te kijken. De oudste ligt rechts van me met mijn huidige iPad. Hij kijkt rescuebots. En ik lig in het midden, als het kneusje met het kleinste scherm, op mijn telefoon te zp-en. En mijn man ligt prinsheerlijk te slapen.) - Als er wordt gekookt mogen de jongens ook weer met een beeldscherm naar keuze. Dat kan dus zijn: tv kijken - gameconsole - iPad - laptop. Ze mogen om de beurt kiezen. Wie niet aan de beurt is om te kiezen, kijkt mee met de ander of pakt een ander beeldscherm. Buiten deze momenten staan er geen beeldschermen aan, uitgezonderd ziekte. Dan zijn we soepeler. Héél soms mag de oudste met een vriendje een spelletje spelen op de playstation of xbox. Maar alleen bij slecht weer en dan nog niet de hele play-date.
tekenfilmpjes mogen door de weeks gekeken worden als ze haar ontbijt op heeft en is aangekleed en dan tot ze tanden moet poetsen. ze heeft een telefoon met een paar spelletjes er op en sinds we de regel hebben dat ze het echt moet vragen of ze er op mag dl er veel minder mee bezig is. ze mag dan ook niet zo lang op haar telefoon. dl speelt nu ook msp op de laptop en dat is alleen in het weekend dat ze dat mag. in het weekend mag ze ook wat langer tekenfilms kijken. maar verder gaat ze maar mooi buiten spelen bij mooi weer of haar eigen fantasie gebruiken ipv maar staren naar een scherm
Oh, nog een aanvulling: wij zijn er altijd bij in de kamer als ze beeldschermtijd hebben. Dit vast in voorbereiding op de toekomst. Onze kinderen mogen hun toekomstige device niet mee nemen naar hun kamer als er huiswerk gemaakt moet worden of tijdens bedtijd. Dan liggen ze bij ons.
Dat is inderdaad kindafhankelijk. Mijn dochter vraagt er soms naar , maar even vaak niet. En als ze naar tv kijkt, is ze het na een half uur beu. Idem met de ipad, al ligt die nog sneller weer aan de kant. Zolang ze dat doet, ben ik er heel los in en mag ze het meestal wel. Kan natuurlijk zijn dat het haar weinig doet omdat ze meestal wel mag als ze het vraagt. Ze hoeft er nooit naar te smachten. Maar misschien is ze er gewoon zelf niet zo mee bezig. Dat kan ook.
Hier hebben we dagen uitgekozen samen. Op maandag/ woensdag en 1 dag in het weekend mag hij( dochter taalt er veel minder naar maar daar geldt het ook voor) computeren. En dan ook rustig van school thuiskomen tot eten dus 1,5/2 uur. Hij heeft de handigheid van zijn vader met Comp. En speelt dus beter spelletjes als ik zou kunnen. Tv mag inderdaad als iemand aan het koken is sowieso en in het weekend zetten ze hem zelf aan s ochtends , kunnen wij nog even rustig opstarten.
Ik kan het loslaten omdat mijn kinderen ermee om kunnen gaan en die van jou blijkbaar daar afspraken over nodig hebben. Oudste is er na max een uur harstikke zat van en wil dan weer zelf voetballen, middelste leest liever een boek, de jongste moet ik wat sturen, maar ook die zou het niet uren achter een scherm volhouden. Je conclusie dat het gemak is, is lekker makkelijk gemaakt.
Ik neem aam ivm veiligheid? Is het dan niet handiger om duidelijk te zijn over de gevaren en uitleg te geven? Dat is wel hoe wij het aanpakken denk ik, je kunt het denk ik ook niet meer tegenhouden op een geveven moment dat ze hun device meenemen. Denk aan een mobieltje als ze pubers zijn
Hier idem En toevallig 2 weken geleden de super nintendo aangesloten Ding is 20 jaar oud maar doet het nog steeds!
Voor mijzelf is het gemak omdat je dan bijv. kunt koken zonder dat de jongste aan m'n benen hangt, dat kan voor jou uiteraard anders zijn. Qua tijden is hier trouwens een link waar je ze kunt vinden van Mijn Kind Online: Print uit en hang op! Beeldschermtijd 0-5 jaar | Mijn Kind Online Een uur vind ik, maar zie ook de richtlijnen, dus veel te lang. Tot vier jaar staat er max. 10 min. per keer voor, op een dag totaal max. 30 min. Voor onze oudste (6 jr.) hebben we destijds de afspraak gemaakt dat ze één keer per week wat voor software van school mocht doen en één keer een half uur na de zwemles een filmpje. Sindsdien zeurt ze niet meer om de iPad en is er juist meer ontspanning gekomen. Onze jongste is ook al gevoelig voor een iPad en/of laptop, ze hoeft hem maar te zien en ze wil Dribbel kijken . Maar nogmaals, dat zal allicht schelen natuurlijk. Wel zie ik bij vriendinnen/familie waar ik kom dat, zodra er 'een schermpje' aangaat, alle kinderen daar omheen verzamelen. Het heeft hoe dan ook aantrekkingskracht. Ik betrap me er ook op dat ik veel te veel met m'n iPhone zit .
Het is wel echt afhankelijk van de leeftijd ook hoor, (zoals ik in mijn eerdere bericht vermelde) is het hier ongeveer een uur per dag, wat qua leeftijd ook normaal blijkt te zijn. Jouw link is van 0-5 jaar, maar je kan een kind in de leeftijd van dribbel kijken op een ipad ook niet vergelijken met een kind wat in de bovenbouw zit en ook voor school er mee bezig is. Het topic zal ook niet voor niks niet in peuter en kleuter geplaatst zijn Hier is er überhaupt pas een tablet in huis gekomen met 7 jaar, dus dat vind ik persoonlijk appels en peren vergelijken.
Niet. Hier geen tablets of tv in huis. Op de computer kijken ze soms een filmpje of doen ze spelletjes, maar dat is maximaal 2 keer per week.
Toen ik 6 was kregen we een commodore64 in huis en mijn vader probeerde me juist zoveel mogelijk achter de computer te krijgen, omdat hij er van overtuigd was dat computers de toekomst waren ☺️ Ik ben ook echt een enorme nerd geworden en de ICT in gerold. Ik zie dus niet echt de bezwaren van gamen op jonge leeftijd, het biedt mijn zoontje allerlei uitdagingen ; ik vind het prachtig om te zien hoe hij puzzels oplost en problemen te lijf gaat op de Wii. Hij zit geen uren per dag op zijn krent te gamen en als de buurjongen aanbelt om te gaan voetballen dan weet hij niet hoe snel hij de Wii uit moet zetten .... ik maak er geen probleem van. Als het regent en de buurjongen is naar zwemles mag hij rustig een poosje gamen.
Natuurlijk zullen wik t.z.t. uitleg geven over de voordelen en de risico's van social media. En alsnog liggen de telefoons e.d. dan 's nachts niet op hun slaapkamer. Ik geef les in de bovenbouw van de basisschool. Al mij leerlingen kunnen mij keurig vertellen wat de risico's van social media zijn. Toch doet het merendeel dingen waarvan ik vind dat ze niet door de beugel kunnen. Filmpjes van onthoofdingen door IS bekijken, klasgenootjes uitschelden, tot diep in de nacht whatsappen of gamen etc. Mijn man werkt op een middelbare school. Je wilt niet weten hoe hij vaak hij toch nog te maken krijgt met doorgestuurde (half-)naakt foto's, afspreken met types die wij als 'vreemden' zouden bestemmen, maar volgens die kinderen bekenden zijn. "Want die ken ik van die site." Of kinderen die elkaar via internetsite aanmoedigen zo min mogelijk te eten en tips uitwisselen om extreem te vermageren... en zo kan ik doorgaan. Ze weten het allemaal... beter nog dan wij. Maar heb niet de illusie dat zelfs maar de helft van de kinderen 100% of zelfs maar 90 % met internet / social media omgaat zoals wij dat willen.
Hier sluit ik me bij aan. Onze oudste twee zijn nu 16 en 14 en wij hebben ook de laptops beneden in de woonkamer en de mobieltjes mogen niet mee naar bed, evenals de i pads. Dan nog is er veel tijd waarin ze van alles kunnen doen en bekijken zonder dat ik daar zicht op heb. Wij gaan er dus vrij soepel mee om. Mijn ervaring is dat mijn kids vrij open zijn over wat ze spelen/ bekijken. Door alles te willen controleren, gaan ze juist dingen stiekem doen. De jongste twee hebben nog wel beperkte tijd op de beeldschermen. Max een uur per dag. In het weekend iets langer.
Haha door die commodore64 was de toekomst van mijn broer ook begonnen. Hij maakte als kind al zelf programma's erop en toen zei hij al : ik ga met computers werken en word mijn eigen baas. En zijn droom is uitgekomen. Allemaal begonnen met die schermtijd