Ik vind de psz wel echt van een ander niveau dan 'samen spelen in de speeltuin'. Als je kindje niet naar een kdv gaat, zou ik hem of haar zeker inschrijven op de psz. Voor lage inkomens zijn er meestal subsidies vanuit de gemeente. Meestal merk je sowieso dat kinderen zich rond een jaar of 2,5 echt beginnen te vervelen thuis. Door naar een psz te gaan worden ze voorbereid op het schoolse systeem, maar op een hele speelse manier waarbij nog niets 'moet' (in tegenstelling tot in de kleuterklas waarbij kinderen toch echt moeten meedoen bij veel onderdelen). Ze leren zonder mama met andere kinderen te spelen (ze zijn vaak ook echt anders op de psz), ze leren in een kring te zitten, samen wat te eten en te drinken, liedjes zingen, spelletjes spelen, ze knutselen van alles (met materialen en ideeen die je thuis niet zo snel vindt), ze breiden hun woordenschat enorm uit....Hoeveel je thuis ook doet en hoe leuk dat ook is, je kunt het niet vergelijken met een psz.
Hmm er zijn in nl zelfs genoeg kinderen die nooit naar school gaan. Het is niet alsof dat allemaal sociale mislukkingen worden. Het is echt afhankelijk van de omstandigheden. Psz is meer oefenen voor school dan kdv maar het is niet alsof ze enorme problemen krijgt op school als ze daar niet heen gaat.
Nou, volgens die beste meneer van de pVDA hebben kinderen die geen psz of creche bezoeken een enorme achterstand op andere kinderen die NOOIT meer ingehaald kan worden. Volgens mij valt het wel wat mee. De overburen hebben hum kinderen nooit naar een psz gehad en die doen het erg goed op school.
In onze gemeente kun je min of meer kiezen. Voor de vve psz kost het (zonder indicatie) 55 euro p/mnd voor 3 dagdelen (met indicatie iets van 12,50). Maar dan zit je dus wel tussen de 'achterstandskindjes'.. De andere psz's hebben geen inkomensgrenzen oid, maar kost(te) iets van 150 euro voor 3 dagdelen. Overigens denk ik niet dat je wel/geen psz/kdv kunt vergelijken tussen vroeger en nu. Tegenwoordig is helemaal geen opvang eerder een uitzondering en dat kán soms wel voor een achterstand zorgen. Of die dan helemaal niet meer ingehaald kan worden, weet ik niet.. Dat ligt aan het kind. Kinderen die een kdv gewend zijn, zijn vaak veel mondiger en competitief ingesteld. Dat is al een verschil met psz, maar als een kindje helemaal niets gewend is, dan kan het wel makkelijker ondergesneeuwd worden. Uiteraard verschilt het ook per kind, thuissituatie, hoeveel ze in aanraking komen met andere kindjes (maar dan wel echt veelvuldig contact, niet onbekende kindjes in de speeltuin).
Ze leren zich vooral gedragen in een grotere groep die aangestuurd wordt door 1 of 2 leidende figuren. Kan me voorstellen dat de PvdA daar wel brood in ziet Zo vroeg mogelijk leren gehoorzamen en groepsgedrag aanleren. En ja hier gister nog mooi voorbeeld... Jongetje in de klas was gepest dus ik vraag "deed jij ook mee?" "Ja, want de hele klas deed het". Dat vind ik nogal een magere reden... Gek genoeg deed ik het zowel vroeger als tegenwoordig niet zo goed in grote eensgezinde groepen Ik probeer mijn kind op te voeden als individu met eigen keuzes en verantwoording voor eigen gedrag. Ipv als perfect kuddedier. Lastig als ze naar school gaat kan ik je vertellen. Dus nee, ik vind het niet perse slecht. En ja, het is belangrijk om je in een groep te kunnen handhaven omdat mensen nou eenmaal een kuddedier zijn. Maar om te zeggen dat je je kind tekort doet of zelfs onherstelbare schade toebrengt... Dat doet echt te kort aan de mogelijkheden die je als ouder hebt buiten psz en kdv om. Moet je die natuurlijk wel benutten
Niets is slecht, het is maar net wat jouw overtuigingen zijn én wat voor kind je hebt. Voor sommige kinderen is de overstap van KDV naar school minder groot, maar die moeten misschien erg wennen aan het KDV als baby. Andere kinderen hebben het minder nodig om te wennen, maar vinden het heerlijk om wat structuur te hebben. Sommige ouders zijn wat minder uitdagend en stimulerend met hun kind (geen verwijt), en dan kan het voor kinderen ook fijn zijn om dat op een KDV/PSZ wat meer te hebben. Maar dan nog is niks slecht. Ja verwaarlozing ofzo, maar thuis zijn is voor veel kinderen ook heerlijk hoor, als dat een speelbare, ontwikkelingsrijke plek is! Mijn dochter is vanaf dat ze 2,5 was 2 keer in de week op een PSZ geweest, en daarna gewoon naar school. Geen probleem! Alhoewel ze de PSZ wel heel leuk vond om heen te gaan, en ze heeft daar ook lekker kunnen spelen met ander speelgoed én veel andere kinderen. Ze vond het wel heel leuk! Of het noodzakelijk was, denk het niet. Maar fijn wel!
Maar tuurlijk is dat onzin. Er wordt geld mee verdient, natuurlijk zeggen ze dan dat het heul belangrijk is. Net als peutermelk en Pampers luiers. Allemaal pure noodzaak Ik denk dat het heel duidelijk ligt aan de thuissituatie hoe een kind opgroeit, hoe 'klaar' het is voor school. Ik ben zelf gastouder, dus onze thuissituatie is behoorlijk rijk aan materiaal en ontwikkelingsmogelijkheden. Je zou kunnen zeggen dat mensen mijn opvang ook zien als voorbereiding op school, dus zouden mijn kinderen ook niets anders nodig hebben Andere gezinnen zie ik wel eens, waar gewoon wat minder uitgedaagd wordt, minder materiaal aanwezig is, ouders zijn bezig in huis of bezig met andere dingen en de kinderen hobbelen mee. Dat maakt het natuurlijk wel heel anders! Als kinderen dan niet op een KDV/PSZ hebben gezeten en op school komen, hebben ze misschien nog nooit gehoord van vormen en kleuren! Dat lijkt me wel een achterstand. Daarbij ben ik toch wel overtuigd van de kunde van (kleuter)juffen, en denk ik dat 'nooit meer inhalen' altijd een beetje een overtrokken uitspraak is bij kinderen. Als ze nou met 15 jaar nog weinig hebben geleerd en gespeeld, dan is het een ander verhaal. Maar met 4 jaar zijn kinderen nog nieuwsgierig en leergierig genoeg om veeel te leren!
@Saskia, dat vind ik wel een beetje kort door de bocht. Ze leren natuurlijk niet alleen luisteren en goed in een groep functioneren. Of een kind gehoorzaam is en zich niet laat leiden door wat de groep doet, hangt ook heel erg af van het kind. Ik denk dat kinderen die veel kindjes om zich heen gewend zijn, juist beter voor zichzelf op leren komen. Dat schoolse gedrag, in een groep functioneren, dát lijkt me niet het grootste gemis. En hebben de meeste kindjes heel snel onder de knie. Het samen spelen, de interactie met andere kindjes, daar gaat het volgens mij om. Niet zo zeer in de groep, kan ook 1 op 1 of met verschillende kindjes waar het mee klikt. Het leren ontdekken van andere kinderen, hoe zij dingen doen, 'afkijken', rekening houden met, maar dus ook juist voor jezelf opkomen.. Dat is iig de reden waarom ik mijn dochter naar de psz heb laten gaan. Plus dat ik het zelf wel heerlijk vond en ze zich thuis nogal snel verveelde.
Hier zou trouwens bijna alle psz'en vve's. Iedereen mag gewoon komen alleen ligt het er maar net aan of je een indicatie hebt voor de financiele afhandeling. Mijn kinderen gaan ook allemaal naar vve's, en hebben geen achterstand.
@arivenol: naar die interactie kun je ook op andere manieren verkrijgen natuurlijk. Daarvoor hoeft een kind niet perse naar psz. Al is dat natuurlijk wel de meest practische manier in onze huidige maatschappij. Hier overigens ook een kdv-ganger en als ze daar niet had gezeten was ze heus naar psz gegaan. Maar overtuigt van de 100% nobele motieven... Dat ben ik niet
Slecht is absoluut niet natuurlijk..ligt er ook heel erg aan wat jij je kindje aanbiedt en aanleert..maar ik zou idd zeker informeren naar de psz. Dat is niet alleen superleuk voor een kind maar heeft ook op elk kind echt een toegevoegde waarde
Onze dochter is nooit naar een opvang geweest. Ze gaat nu sinds 6 weken naar de peterspeelzaal en dat vind ze heel leuk. Ze gaat twee dagdelen. De kosten zijn inkomensafhankelijk maar lang niet zo duur als KDV