Dat is wel aardig naïef en ik woon in een dorp. Verrotte mensen wonen overal, niet alleen in drukke steden ofzo.
Kinderen zonder telefoon kunnen ook uren tv kijken of op de tablet of computer zitten. Maar die neem je minder makkelijk mee naar een vriendje of vriendinnetje natuurlijk. Ik spreek ze er hier in huis wel op aan, dat ze dan net zo goed ieder in hun eigen huis hadden kunnen zitten ipv naast elkaar op de bank. Of dat het wel erg ongezellig is als een van de twee eigenlijk iets anders wil doen oid.
Ik woon niet in een dorp, maar zou het ook daar (of misschien wel juíst niet daar) ook niet stimuleren.
Daar denk ik toch anders over. Ik heb nog wel enigszins vertrouwen in de mensheid. En ook een verstandig wantrouwen in sommige situaties.
Ik ben volgens mij héél erg streng met schermtijd, of dat nou op de mobiel of op de tablet is. Uitgangspunt is 10 minuten per dag, als ik aan het koken ben. Soms zet ik de kookwekker erbij om er zeker van te zijn dat ik het niet vergeet. Daarbuiten mogen ze wel eens vaker op hun scherm, als het bijvoorbeeld slecht weer is, ze echt moe zijn, als het mij handig uitkomt, enz. Ze mopperen wel eens dat iedereen in de klas minimaal een uur op het schermpje mag. Andere ouders, andere regels zeg ik dan. Overigens, communicatie zie ik niet als echte schermtijd. Dus een appje beantwoorden valt daarbuiten. Ook dingen als Youtube knutselfilmpjes vallen erbuiten.
Hier in de stad zijn er altijd wel mensen buiten, hoeven ze niet eens aan te bellen voor hulp (of ze gaan bv naar een winkel voor hulp, we wonen pal tegen de binnenstad aan)… Maar tóch vind ik het een heel prettig idee dat mijn oudste mij zelf kan bellen als er iets is. Overigens staat dat los van ‘uren per dag op de telefoon’, want buiten kan ze er niks mee, alleen bellen en sms’en. Uren erop zou ik ook niet willen - op geen enkel scherm. Dochter is nu dus 9, zit in groep 5 en de ruime meerderheid heeft een smartphone.
Echt? Nou bij mijn dochter in groep 5 bijna niemand die een telefoon heeft.. Dat vind ik wel heel vroeg. Hier krijgt ze hem als ze in groep 7 zit.
Ze zit er nieuw op school en kon haar eigen juf niet vinden. Was beetje spannend allemaal voor haar. En haar klasgenootje zag een bekende lopen dus gingen ze mee. Maar mobiel heeft ze prima onder controle
Hier hadden de eersten hem al in groep 3, in groep 5 denk ik dat driekwart van de klas een mobieltje had, in groep 6 dus maar 2 niet. Mijn jongste dochter zou hem in de zomervakantie tussen groep 6 en 7 krijgen, net als haar zus, maar door een samenloop van dingen was het toch eind groep 6.
Meestal spelen ze eventjes Roblox (dagelijkse beloning claimen) of checken ze TikTok. Het is echt niet dat ze élke dag slechts 10 minuten schermtijd hebben, het is een uitgangspunt. Gisteren zijn we bijvoorbeeld wezen varen en op het laatst hebben ze op hun mobiel gezeten (40 min denk ik). Vanmiddag als ze thuis zijn, duiken ze het opzetzwembad in en spelen ze buiten. Dan wordt het waarschijnlijk wel weer die 10 minuten tijdens het koken.
Hier in groep 6, bijna niemand nog telefoon. Wel hebben ze een ipad van school waarmee ze met elkaar chatten en gamen ook met elkaar. Ik had eerst schermtijd maar ook voor school gebruiken ze de ipad, dus die schermtijd was super onhandig. Nu moeten ze gewoon stoppen als.ik het genoeg vind. En met regen mogen ze langer danet mooi buitenspeelweer. Maar een telefoon meenemen vind ik absoluut niet goed. Misschien in groep 7 ofzo. We zien het dan wel weer.
Hoe doen jullie dat met een mobiel? Ik lees de telefoon blokken op bepaalde tijden en meekijken? Hoe kan ik dat doen op de iPhone?
Voor oa het ‘s nachts blokkeren en een tijdslimiet hebben we de app FamilyLink geïnstalleerd. Bestaat voor iOS en Android. Meekijken doen we gewoon af en toe op hun mobiel. De toegangscode wijzigen in iets wat wij niet weten is hier dan ook tijdelijke ontzegging tot je mobiel.
Mijn oudste is 9 en in onze omgeving merken we dat kinderen pas rond de middelbare een telefoon krijgen. We wonen hier nog niet zo lang, waar we hiervoor woonden kregen de meeste kinderen er eentje rond hun negende. Ik wil wel graag dat ze bereikbaar is, dus ik ben van plan om voor het rapport een horloge van One2track ga kopen, zodat we elkaar kunnen bellen. Zeker als ze even alleen thuis is, vind ik het fijn dat we elkaar kunnen bereiken. Qua schermtijd hebben we niet echt een maximale tijd, maar de tablet blijft wel thuis en gaat niet mee naar vriendjes of vriendinnetjes.
Wij willen voor die bereikbaarheid dus een gps horloge kopen met belfunctie, want die van mij gaat er denk ik wel de hele tijd op willen. Bij ons op de basisschool mogen de kinderen ook geen telefoons bij zich hebben, ook niet uit.