Hier was het ook nog eens zo dat ze het allemaal zo efficiënt mogelijk wilden hebben en de tijden wilden aanpassen. Mijn zoon zou dan bijvoorbeeld van 12.30 tot 16.10 naar de psz gaan terwijl mijn andere kinderen om 15.15 uit zijn van school (zelfde gebouw, naar huis gaan heeft geen zin dus zou dan op het plein moeten rondhangen. En de vrijdagmiddag (zelfde tijden) terwijl ze hier op vrijdag om 12 uur uit zijn en de rest van de middag vrij. Totaal onlogisch dus maar deze hoge pieten hadden dus geen ervaring met een psz aangesloten bij een school. Het is dat het na veel protest is aangepast, anders had ik hem ook met pijn in het hart eraf moeten halen.
Persoonlijk moet ik er niet aan denken, vind het veel te gezellig met peuter thuis. Wel vind ik de kot regeling echt absurd en wanneer ik geen werk kan vinden straks zal nr 2 dan ook niet naar de psz gaan. Dat vind ik wel erg jammer.
Onze dochter ging tot ze 3,2 was naar de psz. Toen veranderden de regels en mochten wij, als tweeverdieners (ik werkte immers 5 uur per week) 350 euro pm neerleggen. Gekeken bij het kdv, maar daar was nogal een wachtlijst voor. Logisch ook.. Vanaf 3 jaar naar school was hier echt een uitkomst geweest wat dat betreft. Geen volledige week dan (gaat ze nu ze in groep 1 zit ook niet), maar bijvoorbeeld voor 3 halve dagen was dat voor haar ideaal geweest. Vooral rond de leeftijd van 3,5 merkte ik gewoon dat ze aan iets anders toe was dan de uitdaging die ik haar thuis wel probeerde te geven. Overigens laten ze de kindjes hier in groep 1 hier nog steeds heel erg "kind zijn" .
Het ligt er aan wat ze dan gaan doen en of het elke dag is. Hier in de buurt zijn scholen die een groep 0 of groep 0/1 hebben. Bij 1 school gaan de kinderen vanaf 3 jaar naar de 0 groep voor 2 of 3 dagdelen, en als ze 4 zijn gaan ze naar groep 1. De school van mijn dochter heeft groep 0/1 en alleen vanaf 4 jaar (eerste maandag na de verjaardag) maar dan gaan de leerlingen die later het schooljaar komen/niet kunnen meekomen het nieuwe schooljaar bij groep 1 en de anderen groep 2 of het wordt een combi groep 1/2. Ik zou het op zich niet verkeerd vinden maar het moet niet verplicht worden. Ik heb ze allebei op de PSZ (gehad) en nu met de 2e is het wel erg prijzig gelukkig krijgen wij KOT anders was het niet te doen.
Kinderen mogen steeds minder bij hun eigen ouders lijkt het wel. Wie gaat de kinderen opvoeden? De school wil het niet, de opvang niet, de ouders niet. Hee, zullen we allemaal een stukje doen?
het zal per kind verschillen maar onze 3 jarige is echt wel klaar voor school, is ook gefrustreerd, heeft meer uitdaging nodig en als ik haar zus op school breng wil ze graag mee doen en vind alles interessant wat daar ligt. maar ze moet nog even 10 maanden geduld hebben.
Ik vind het te vroeg. Ik vond het heerlijk om hem nog bij me te hebben, kinderen moeten al lang genoeg naar school. Hij was er met 3,5 wel aan toe, maar wij konden geen psz betalen, gewoon veel en veel te duur! Ik vind het echt achterlijk wat je betaald. Ik werk pt en mijn vriend ft, maar wij konden het echt niet betalen. En tja, dat ze in Belgie met 2,5 al gaan, allemaal leuk en aardig maar ik vind dat persoonlijk echt veel en veel te vroeg. Mijn zoontje was daar toen écht nog niet aan toe.
Ik mag aannemen dat het voor 3 jarigen een ander soort schooldag wordt dan voor kinderen vanaf 4 jaar. Ik neem ook aan dat 3 en 4 jarigen niet bij elkaar in de klas komen en dus aan dezelfde verwachtingen moeten voldoen (denk aan concentratie, zindelijkheid etc...) Ik ben heel benieuwd naar de invulling hiervan. In sommige gevallen zou het echt niet verkeerd zijn om 4 ochtenden naar school te gaan als 3 jarige, denk aan kinderen niet geen of nauwelijks nederlands spreken of kinderen met laagopgeleidde ouders die thuis niet voldoende taalaanbod krijgen. En zo zijn er nog meer groepen kinderen die er denk ik best baat bij zouden kunnen hebben. De kinderen zonder achterstand worden er niet slechter van, maar ik weet niet of ik het in dat geval niet een beetje verspilling van gemeenschapsgeld zou vinden. Als alle 3 jarigen naar school gaan voorzie ik een zeer grote stijging van de onderwijskosten in nederland. En aangezien er de afgelopen jaren juist enorm bezuinigd is op het onderwijs vraag ik me af waar al dat geld vandaan gaat komen. Ik ben dus niet voor of tegen dit voorstel. Ik ben heel benieuwd naar de details en de haalbaarheid en zinnigheid van dit voorstel. Aan de andere kant is dit misschien ook iets dat gewoon uitgeprobeerd moet worden voor het echt getoetst kan worden op haalbaarheid en dergelijke.
Volgens mij is het ook niet de bedoeling dat driejarigen vier of vijf hele dagen gaan. Dat mogen de ouders dan mede bepalen. In dat geval zie ik het verschil met de kinderopvang en peuterspeelzaal niet zo. Daar wordt tegenwoordig ook al zowat les gegeven, gelukkig met veel spelen. Maar dat zal bij driejarigen op school ook wel zo zijn. De kloof tussen kansarmen en kansrijken mag wel wat kleiner. Voor de kinderen, maar ook omdat mensen die hard werken zich scheel betalen aan opvang of psz en de mensen die niet werken en allerlei toeslagen ontvangen hun kind voor een tientje per maand vier ochtenden weg kunnen brengen (in bepaalde gemeenten, begrijp ik uit eerdere posts. Hier in ieder geval wel.) Het is misschien beter voor de kindjes maar het voelt niet helemaal eerlijk. En ik weet dat niet iedereen vrijwillig thuis zit maar sommigen geven gewoon toe dat niet werken voordeliger is in dit land. Dus dan is iedereen met drie jaar twee of drie dagen gratis naar school nog niet zo'n gek idee.
Volgens mij moet je geen nieuwe dingen verzinnen, als er al dingen bestaan die goed werken. op de peuterspeelzalen werken leidsters met de juiste opleiding en ervaring. Als je dan wil dat kinderen al voor de basisschool naar 'school' gaan, zorg dan dat alle kinderen naar de peuterspeelzaal kunnen. En dat begint met landelijke beleid. Ik vind het nu echt bizar hoe het geregeld is. Of eigenlijk; hoe het NIET geregeld is. Elke gemeente doet maar wat. Bij de ene gemeente krijgt iedereen subsidie, bij de volgende alleen ouders met een laag inkomen en bij de volgende alleen kinderen met een indicatie. Bij ons zijn kinderen zonder indicatie zelfs helemaal niet meer welkom. Die houden 'plekken bezet'. (Ondertussen wel leidsters ontslaan ) enig idee wat er gebeurt met de taalontwikkeling als je allemaal kinderen bij elkaar zet die niet of nauwelijks Nederlands spreken? Juist door de 'mix' gaan ook de taalzwakke kinderen enorm vooruit! En onze oudste was dan niet taalzwak (integendeel). Maar wel wat onzeker wat betreft klimmen en klauteren e.d. en ook had / heeft hij moeite met voor zichzelf opkomen. Ook dat zijn dingen waarvan het fijn is als je daar vóór de basisschool al aan kunt werken. Maar hij zou op basis van zijn taalgebruik nooit een indicatie hebben gekregen. Alsof taal het enige is wat er toe doet. Ik vind dat de landelijke overheid hier duidelijk in moet worden. Òf je vindt voorschoolse educatie een belangrijke voorbereiding op de basisschool, òf niet. Als het echt een meerwaarde heeft, dan zorg je er voor dat dit voor alle ouders gratis is. Net zoals het basisonderwijs waar de psz op voorbereidt. En als het geen toegevoegde waarde heeft, kun je er beter mee stoppen en je geld gaan investeren in het basisonderwijs (bijvoorbeeld kleinere kleuterklassen.) Maar dit half-om-half gerommel vind ik waardeloos.
Ik ben het helemaal met je eens, Tupp! En of dat nou binnen het basisonderwijs of op een peuterspeelzaal gebeurt maakt dan in feite niet uit.
met 4 jaar is tijd zat, ze moeten nog zo lang naar school. en met 2,5jr in belgie naar school, moet er niet aan denken. Zo klein.. laat ze nog even kind zijn , het gaat al snel genoeg.
Idd! Ben het er ook mee eens. Ik vind het echt 'vervelend' om te lezen dat in sommige gemeentes het zo is dat als de ouders niet werken (wat voor reden dan ook) of echt weinig verdienen gewoon de kids gratis mogen brengen. (ik bedoel NIEMAND specifiek in dit topic voor de duidelijkheid). Wij werken, zoals vele echt hard voor onze centen en wij konden onze zoon niet naar de psz doen omdat het gewoon veel te duur was. Ik kan me alleen niet meer herinneren of je vroeger ook moest betalen. Volgens mij heeft mijn moeder nooit betaald vroeger, maar ik kan het mis hebben.
Ik heb een jaar op een zwarte school gewerkt en als je merkt wat een achterstand veel van die kinderen hebben, dan is het helemaal niet zo gek bedacht dat het veel zou schelen als ze een jaartje eerder naar school zouden gaan. Mijn ervaring is juist dat veel sociaal zwakkere gezinnen hun kinderen graag naar school brengen, dus ik denk niet dat de kinderen die het het meest nodig hebben dan niet zullen komen.
Bij ons is zelfs 1/02 een instapmoment. Omdat er dan telling van de kinderen is voor volgend schooljaar. Meisje is ingeschreven vanaf 1/02 maar start na de krokus (omwille van maandag starten, zondag schoolfeest en de drukte met carnaval). in overleg met de onthaalmoeder kon ze nog 3w langer blijven. Ze gaat ook met halve dagen starten en na verloop van tijd af en toe een heel dagje. Officieel mogen ze in de school geen kinderen weigeren die nog pampers dragen, maar er zijn er die het toch doen.
Kinderen zijn niet verplicht om te gaan he.. Je kan ook zeggen ik wil 2 halve dagen ofzo. Zeker met 2,5 wijkt dit dan niet af van jullie peuterspeelzaal. Is gewoon hetzelfde het heet bij ons alleen 'school'. Je moet wel voor je naar het lagere mag een x aantal dagen kleuterschool gedaan hebben. Niks geks aan. Ze doen gewoon spelen, knutselen, liedjes zingen, dansen etc. Het is niet dat ze dan al leren rekenen en schrijven hoor.
Laatste kleuterklas moeten ze zoveel dagen verplicht aanwezig zijn geweest voor naar het eerste te mogen. Maar de andere jaren vanaf 2,5 jaar maakt in principe idd niet uit. De instappertjes leren bijv. verschillende materialen kennen: kleurpotloden, stiften, wasco's, plakken, verven, ... Er worden basisdingen aangeleerd zoals de kleuren. En een groot deel van de dag mogen ze gewoon lekker spelen. De instappertjes hebben ook niet echt een leerplan. Ze mogen meedoen. Volgens mij klinkt het voor een NL erger dan het is, de school Meisje hier is er helemaal klaar voor om 'naar sjool' te gaan met grote broer. En spelen met de kindjes. Als zoonlief nu een paar keren een liedje van school zingt, zingt zij vrolijk mee.