Wij hebben een spaarrekening geopend voor allebei de kinderen waar ze elk kwartaal 200,- op gestort krijgen. Mijn schoonouders hebben vorig jaar besloten dat alle kleinkinderen 120,- per jaar op hun spaarrekening krijgen (ze hebben 3 kleinkinderen). Hoeft van ons echt niet, maar ze willen het zelf zo graag. De oudste krijgt zakgeld sinds ze in groep 3 over de waarde van geld leerde. Ze kreeg toen 50 cent per week en dat vergat ik heel vaak. Vanaf haar 7e begon ze me zelf te helpen herinneren en kreeg ze het een stuk vaker. Maar vaak had ik ook geen kleingeld en zat haar spaarpot vol met I. O. U's Toen op haar 8e een eigen rekening voor haar geopend en daar storten we automatisch 1,- per week op. De bedoeling is dat ze ook zelf op haar rekening kan kijken, maar daarvoor moet ik eerst naar een ING en dat vergeet ik elke keer. Echt super onhandig systeem. Ze is bijna 9, dan wordt het 1,50 per week. Ik wilde ook een eigen rekening openen voor de jongste, maar dat kan pas vanaf haar 6e. Dus nu heb ik een spaardoel gemaakt op onze rekening genaamd "Lea" en daar storten we elke week 50 cent op. Dit is nog veel te abstract voor haar, maar als ze straks in groep 3 met geld leert rekenen, dan zorg ik dat ze het weer contant krijgt. Sport mogen ze direct op, los van zwemles. De oudste heeft een paar dingen geprobeerd vanaf haar 6e, maar pas 1,5 jaar later ontdekte ze dansles en dat doet ze nog steeds. De jongste is heel beweeglijk en zit vanaf haar 4e op turnen en een half jaar later kwam dansles en zwemles er ook nog bij. Ze doet nu alle 3 nog steeds.
Zakgeld is hier pas vanaf dat ze 10 zijn . Sparen voor hen waarvan ze weten gebeurd op een spaarrekening die op hun naam staat. Daar gaat ook hun nieuwjaarsgeld enzo op of extra centjes, dus dat moet ook gewoon op hun naam staan in mijn ogen. Sparen waar ze niet vanaf weten gebeurd op onze eigen naam. Dit geld gaan ze niet in 1 keer krijgen maar bijvoorbeeld als ze gaan samenwonen een hoopje, als ze een eerste wagen kopen. Hierbij zien we wel hoe het loopt. Vanaf hun 12 krijgen ze een zichtrekening met kaart (ze kunnen zelf geen overschrijving van spaar naar zicht rekening doen). Alles van spaargeld is vrij te besteden geld en van hen. Dus daar hoeven geen studies of rijbewijzen van betaald te worden en daar gaan wij NOOIT aangaan.
Mijn ouders sparen ook voor de kleinkinderen, maar hoeveel precies en hoe weet ik niet. Ik denk wel dat als ze zouden overlijden, dan erf ik als kind redelijk wat geld en zou ik zicht hebben op wat ze voor de oudste al hebben gespaard en wat voor de jongste en dan zou ik dat met mijn erfdeel gelijk trekken. Mijn man en ik spaarden eerder sporadisch voor de kinderen, wilden wel dat het ongeveer gelijk was op een bepaalde leeftijd. We hebben onlangs afgesproken dat we wel zullen zien hoe en wat. Nu hebben we zelf ons geld nog meer nodig, ik verwacht dat ik van mijn ouders nog eens een schenking zal ontvangen en dan kunnen we daarvan weer een deel op hun spaarrekening zetten. Tegen dat ze 18 zijn willen we wel voor studies/rijbewijs kunnen betalen, maar dat zal wel lukken. In Vlaanderen is studeren nog betaalbaar.
Vanaf 5 kreeg hij 50 cent zakgeld. Nu is hij 6 en is het verhoogd naar 1 euro. Hij heeft zn eigen bankpas aangezien wij elke keer zn zakgeld gewoonweg vergaten te geven. Dus ik maak t automatisch over. Uiteraard staat zijn rekening gekoppeld aan die van mij en zijn bankpas heb ik in mijn beheer. En verder nog een rijbewijs potje, is vooral gevuld door grootouders en verjaardagsgeld. Zit voor de oudste 1000 in en wordt aangevuld met de jaren. Heeft ie toegang toe als hij 18 is. En wat over is kan voor de studie. Studie, tja. We sparen 10 per maand ofzo. Wij zitten niet heel ruim erbij dus ik denk dat hij zelf maar werken ook tzt. En hoe verdrietig ook: als de schoonouders en ouders komen te overlijden zullen we wel aardig wat geld erven en dat is ook dus voor de toekomst van de jongens. Schoonouders geven elk jaar al een bonus aan ons. Deel van de jongens gaat direct op hun groeigroter rekening, daar kom ik ook absoluut niet aan. Dat is dus t rijbewijspotje.
Hier zelf bij de geboorte per kind 1000 euro op een spaarrekening gezet als start bedrag en mijn ouders storten iedere verjaardag 2000 euro per kind op die rekeningen. Komt vrij als ze 18 zijn voor studie of rijbewijs etc. Kind 1 is 5 jaar ouder, dus loopt behoorlijk voor. Ik wil dat recht trekken bij overlijden ouders voor ze 18 zijn. Nog geen zakgeld. Vind dat mn oudste de waarde van geld nog niet echt kent, en hij heeft het niet nodig. Als hij centjes wil voor in z’n spaarpot dan is dat voor een rapport, of laat ik hem een heitje voor een karweitje doen (helpen de auto wassen etc). Hij wordt binnenkort 6. Lees dat veel kinderen al wel wat zakgeld krijgen op die leeftijd. Vraagje aan degene die dat doen, wat doen ze er op die leeftijd mee? Spaarpot?
Ben ze er ook heel dankbaar voor! Zelf kan ik op dit moment dat soort geld niet opzij zetten dus heel lief dat ze dit doen. Mijn grootouders hebben ook altijd veel gespaard voor de kleinkinderen dus beetje traditie. En grote, belangrijke dingen kregen wij vroeger ook van onze ouders. Daar staat en stond wel tegenover dat we kado’s etc altijd redelijk bescheiden houden en dat er altijd gewerkt moet worden voor geld. Ben zelf met 8 jaar al begonnen met bollenpellen en koppen. En vanaf die leeftijd altijd bijbaantjes gehad. Eerst agrarisch, toen oppassen hele zomers, toen horeca en hele studententijd veel gewerkt als croupier in het casino.
Hij heeft ons wel eens getrakteerd op een ijsje bij de ikea van zijn zakgeld (was hij 5, en trots! Ik mochtabsoluut niet betalen, hij had voor ons gespaard) of koopt zakje pokemon kaarten en laatst spel voor de nintendo hij zit in groep 3 dus is daar ook al met geld bezig. Hij mocht van mij laatst voor 6 euro wat kopen in de Action, dan is hij heel gericht aan het kijken, hij had 3 dingen gevonden en zat onder de 6 euro
Gaat in dr spaarpot, en daar koopt ze dan weleens een knuffeltje van, sleutelhangers, en andere zooi die ik niet per se nodig vind. En soms wil ze trakteren op een ijsje ofzo.
Ik zit te dubben over een rekening openen. Dochter is 7. We vergeten telkens dr zakgeld te geven, want amper muntgeld in huis. Dus dan is een rekening wel handig. Echter is mijn mening dat ze vooral nu ze zo jong is, meer heeft aan echt het geld in dr hand, om de waarde ervan te zien, iov op een rekening. Hoe denken jullie daarover?
Ik denk zeker dat echt geld in je handen duidelijker is dan een toch wat meer abstract banksaldo op zo’n jonge leeftijd.
Wat schattig van dat trakteren! En idd vast budget en dan wat mogen kopen, heb dat met Koningsdag met mijn zoontje ook gedaan. Mocht hij 3 euro uit z’n spaarpot pakken en dat uitgeven aan wat hij wilde. Eerst vragen of ik toch ging bij leggen bij grotere dingen, voet bij stuk gehouden van niet (wilde echt oefenen met geld), en toen idd mikken en kijken om zoveel mogelijk leuke/lekkere dingen voor die 3 euro te scoren. En trots daarna op z’n aanwinsten
Ja hij wil altijd trakteren. Echt super lief hij vraagt het nog steeds regelmatig wanneer hij ons weer mag trakteren. Maar ik vind dat zonde dus mag heel sporadisch. De discussies onderling zijn ook mooi, tussen de kinderen. Zoon zat in de auto met zijn klasgenoot en hij zei 'ik heb 6 euro op mijn rekening dus ik kan er 1 pakje pokemon kaarten voor kopen' zegt zn klasgenoot 'ja maar dan is je geld op, dat is zonde!' Dus nu heeft hij besloten pas een pakje te kopen als hij het dubbele op zn rekening heeft Begint nu wel echt te leven nu hij 6 is. Bij 5 was t nog wat abstract en met 6 steeds meer tastbaar
Dit denk ik ook, al denk ik ook dat het op deze leeftijd niks zegt. ‘Echt geld’. Aan de ouders die nooit meer cash hebben (waaronder ikzelf) Waarom niet wat fictief papieren geld kopen en dat in de spaarpot stoppen of aan je kinderen geven? En als ze er dan iets van willen kopen dan geven ze dat aan jou en koop jij het gewoon digitaal. En eens in de zoveel tijd haal je een X bedrag, bijvoorbeeld bij elke 20 euro, uit de spaarpot en zet je 20 euro of de waarde ervan gewoon op een rekening. Hoef je ook niet telkens te goochelen met cash.
Hier heb ik een beurs liggen met allemaal euro's erin. Elke week krijgt dochter een euro (ik heb een alarm in mijn telefoon staan, waardoor ik het niet kan vergeten) Als ze iets via internet wil kopen, dan betaald ze ons, waardoor we de euro's weer terug krijgen. Als ze 10 euro bij elkaar heeft, wissel ik het om voor briefgeld en gaan de euro's weer terug in de beurs.
Zakgeld is in mijn ogen juist om de waarde van geld te leren kennen. De oudste was denk ik 5 toen ze voor het eerst zakgeld kreeg, de jongste 3 oid (die zag het bij haar zus). Ik ben voor cash geld, geeft veel meer inzicht dan ‘digitaal geld’, zeker op jonge leeftijd. Van hun zakgeld mogen ze doen wat ze willen; het is hun geld. We sparen ook per maand 50 euro per kind, we zien later wel waarvoor, maar het is fijn om wat ‘achter de hand te hebben’. Opa’s en oma’s sparen niet voor hen, hoeft ook niet van mij. Qua sporten mogen ze op twee sporten, vind ik financieel en qua tijd wel genoeg eerlijk gezegd… Zeker met een teamsport, wat vaak drie keer per week is… Doen ze hier niet (meer), maar dan nog. Sportkleding en -schoenen ed krijgen ze. Dingen als fietsen ed kopen we ook ‘gewoon’ tussendoor als het nodig is, net als kleding. De oudste heeft nu sinds een jaar oid kleedgeld, jassen en schoenen betalen wij.
Hier krijgen ze vanaf 6 jaar 50 cent en vanaf 8 jaar 1 euro contant per week. Dat vind ik een duidelijkere manier op die leeftijd dan een bankrekening. Zelf vind ik het lastig want ik had nooit cash maar zorg daar nu wel voor. Als ze wat meer munten in hun spaarpot hebben ruil ik het met ze voor een briefje zodat ik weer kleingeld heb. Dochter wordt 10 en krijgt dan een bankrekening met daarop euro extra zakgeld die ze dan moet sparen. Geen idee waarvoor eigenlijk maar anders gaat het op aan snoep. Het zakgeld dat ze nu krijgen mogen ze vrij besteden.Totdat zoon enthousiast kwam vertellen dat hij ging sparen voor een rat Nu afgesproken dat ze er snoep of speelgoed van mogen kopen. En ze krijgen 10 of 20 euro vakantiegeld. Dat krijg ze van opa en oma ook. Die sparen verder niet voor ze maar ze krijgen wel regelmatig wat toegestopt. Verder sparen wij 50 euro per maand voor ze in een spaarpotje op onze eigen rekening. De bedoeling is dat mee te geven als ze het huis uitgaan maar afhankelijk van onze eigen financiën kan het ook voor rijbewijs of studie zijn.
Ik vind het op die leeftijd fijner om echt geld te geven. Ik heb een paar keer iets van een paar euro betaald met een briefje van 50 om zo wat geld in huis te hebben en een briefje van tien dan gewisseld in de winkel voor euro’s etc. Is even gedoe maar het werkt nu prima. Als de kinderen dan genoeg geld in de spaarpot hebben ruil ik dat weer met ze zodat ik weer kleingeld heb. Ook de kinderen zelf vinden het leuk om met hun geld naar de winkel te gaan om te betalen.