Ik merk wel dat bijbaantjes op jonge leeftijd in bepaalde regio's makkelijker te vinden zijn dan in andere... Hier kan bv. alleen een kranten-/folderwijk en eventueel oppassen ofzo, maar verder is alles vanaf 14/15.
Geven jullie je oudere kinderen ook geld voor eten? Ik zie de middelbare school meiden in de kantine vaker drinken/friet/tosti’s en snoep bestellen. Vraag me dan af of ze dat van hun zakgeld betalen of niet. Mijn dochter heeft altijd honger en wil overal eten en drinken bestellen terwijl ze thuis slecht eet en drinkt. Daar ga ik dus niet aan beginnen. Maar als ze wat ouder is en alleen op pad gaat wil ik ook niet dat ze de enige is die niks mag. Maar ook niet dat ze constant buiten de deur eet.
Voor mij tot nu toe makkelijk praten, want ik heb dus een puberzoon die juist liever niet buiten de deur eet. Maar mijn dochter zie ik dat af en toe wel doen. Daar krijgt ze wat mij betreft beperkt budget voor. Dus bijv voor 1 keer in de week. Of alleen voor drinken. En dan voor de rest op hoop van zegen dat ze niet al haar zakgeld eraan uit gaat geven Maar ze moet ook leren om zonder ‘mama’s bemoeienis’ maat te houden. En mocht het niet goed gaan, dan pas ik de strategie wel aan .
Onze jongens zijn 8 en 10 en krijgen allebei 1 euro per week zakgeld. Dit mogen ze vrij besteden aan iets leuks voor henzelf. Meestal sparen ze voor een doel (een bepaald nintendo spel bijvoorbeeld). Het wordt soms aangevuld door geld van de verjaardag of rapport. We proberen ze wel te leren dat je iedere euro maar 1x uit kunt geven en dus goed moet nadenken over wat je kan en wil betalen, wat je wil hebben en of je dat het geld waard vindt. Wij sparen niet specifiek voor de jongens, ze hebben wel allebei een spaarrekening. Oma en opa zetten er met hun verjaardag vaak 25euro bij. We kunnen zelf voldoende sparen, dus ook voor de toekomst, maar we vinden wel dat ze straks zelf hun rijbewijs en studie voor de helft moeten betalen. Dat hebben wij allebei ook gemoeten, dus dat wordt bijbaantjes en flink sparen Kleedgeld zullen ze wel krijgen over een aantal jaar, maar ook dan geldt dat als ze bepaalde merken o.i.d. willen, dat ze dan langer moeten sparen of ervoor moeten werken.
Hier zijn zo zaken niet te koop op school maar wel belegede broodjes die ze kunnen bestellen. Hiervoor krijgt onze oudste 2 keer per week geld. Woensdag is het vaak frietjes dag bij ons en als hij dan liever met zijn vrienden een frietje eet, dan krijgt hij ook geld daarvoor. Verder krijgt hij maar 5 euro per week dus echt zot moet hij niet doen natuurlijk.
Wij hebben begin dit jaar afgesproken dat ze 1x per week op onze kosten een broodje mag halen in de kantine. Verder neemt ze gewoon lunch mee. Een vriendin rekende vorige week uit wat ze had uitgegeven in de kantine, dat was echt voor een kapitaal. Ik vraag mij net als zij af waar ze dat van betalen.
Ik ben dat niet van plan om te gaan doen. Misschien in de winter als het vriest ofzo aangezien zoon 17km moet fietsen, dat hij dab even warme chocomel ofzo kan halen om sneller op te warmen. Maar niet structureel wekelijks. Dan gebruikt hij z'n zakgeld maar. Of hij treft een regeling met papa, die is vaak vrijgeviger in zulke dingen
Nee, ze krijgt zakgeld en daar moet ze het mee doen. Een keer Mc wil ik best betalen, maar zeker niet wekelijks. Net als broodjes ed in de kantine en thuis amper eten. Ik haal ook niet dagelijks lunch op mijn werk oid. Ze kan gewoon wat van thuis meenemen, geldt ook voor koekjes of wat anders lekkers. Wil ze wat halen, dan dus van haar zakgeld. Wil ze het vaker, dan kan ze een bijbaantje zoeken en zo meer geld verdienen.
Bij de oudste hebben we 15 euro op haar schoolpas gezet toen ze naar de middelbare ging (daar kan je alleen met je schoolpas betalen) maar ze heeft in de afgelopen 2 jaar geloof ik 1 keer iets gekocht, 1 keer iets betaald voor een vriendin (en via tikkie teruggekregen) en het kaartje voor het schoolfeest betaald. Verder gaat ze wel eens met vrienden/vriendinnen naar de Mac, maar haalt dan alleen wat te drinken, of helemaal niets.
Hier doen ze dat van hun zakgeld en dat vind ik prima. Oudste doet dat vaker dan dochter, zij koopt alleen wat op de dag in de week dat ze tot 16 uur moet.
Nee, dat kopen ze ook maar van hun zakgeld. Ze kopen af en toe iets in de kantine, maar meestal nemen ze gewoon brood mee of een Evergreen ofzo. En ze halen soms wat in de supermarkt.
Mijn dochter is als die van jou. Alleen lekker eten en thuis amper. Ik ben gestopt er ruzie over te maken, ben ook gestopt brood mee te geven ( gaat toch prullenbak in) Ze heeft 5 euro per week om vrij uit te geven ( en 25 euro per maand leuke dingen geld maar dat mag niet op aan schoolkantine) en dat is meestal in 1 of 2 op in de kantine. De rest van de week eet ze dus niks........... Ik laat het los....
Ik wilde dat eerst wel doen, maar mijn dochter haalde er alleen maar suikerzooi ervan. Dat eet ze al genoeg en kan ze ook van thuis meenemen. Ze heeft wel standaard geld bij zich voor het geval ze nog honger heeft of er iets met haar brood is gebeurd. Dat eerste is tot nu toe slechts 2 keer voorgekomen. En dan mag ze er gewoon wat lekkers van halen. Misschien dat ik in de tweede klas nog eens kijk of ze het anders aan zou pakken. Voor nu neemt ze gewoon 3 boterhammen, een liga/gekruide crackers en fruit mee naar school.