Tics. Tourette?

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door Roozjuh, 8 jun 2022.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Roozjuh

    Roozjuh VIP lid

    1 okt 2007
    18.378
    1.286
    113
    Flevoland
    Vandaag ging er een lampje branden bij mij. Op tv was er een vrouw die vertelde over haar Tourette. Ik herkende wat dingen in haar verhaal, dat ik bij mijn zoon zie

    Uiteraard nieuwsgierig geworden en ben eens verder gaan kijken op officiële site over Tourette. En wauw, ik herkende gewoon nog meer dingen. Stiekem toch wat tranen, want er ging een wereld voor mij open.

    Van de site van Tourette, symptomen:
    • spanningsverschijnselen
    • slaapproblemen
    • angst en paniek
    • depressiviteit
    • woede
    • hooggevoeligheid
    • dwanggedachten
    • dwanghandelingen
    • moeite met concentreren
    • versterkte gevoelens
    • impulsiviteit
    • het vertonen van risicogedrag
    • problemen met het handschrift
    Dikgedrukt zijn symptomen buiten de tics om, wat ik duidelijk herken in mijn kind.

    Zoon heeft al aantal jaren(vanaf groep 3) hulp op allerlei manieren. Gedrag(met name woede), leerachterstand, laag zelfbeeld, weinig zelfvertrouwen. Het is geen probleem kind, maar wel 1 met een extra gebruiksaanwijzing. Alles is al de revue gepasseerd, Autisme, ADD, ADHD. Officieel nog niks vastgesteld want op alle vlakken horen wij steeds 'dat het t nét toch niet is'.

    Tics zijn vanaf zijn 4e ongeveer al een rode draad in zijn leven, hij wordt bijna 13. Bij alle hulpinstanties die we hebben gehad is er eigenlijk nooit aandacht besteed aan zijn tics. En die zijn duidelijk aanwezig, niet te missen en in stressvolle periodes worden ze erger. Het werd beetje goedgepraat dat hij gewoon wat druk in zn koppie is, en omdat hij steeds andere tics ontwikkeld in de jaren, zou het wel weer overgaan. Spanning, stress periodes, ze hadden er allemaal een simpele verklaring voor. Hij zou er wel overheen groeien, nou niet dus want het lijkt juist erger te worden

    Op dit moment staat hij op de wachtlijst voor een kinder psycholoog. Hopelijk duurt dat niet lang meer. En wil ik dit punt meteen gaan aankaarten.

    Wat wil ik met dit topic? Ehm ja dat weet ik eigenlijk niet zo goed. Mn ei kwijt, herkenning zoeken bij andere leden. Iemand die hier een kind heeft met Tourette? Hoe is het traject bij jullie begonnen en verlopen tot aan de diagnose? En uiteraard hoe en wat ná de diagnose?
     
    GossipGirlxoxo vindt dit leuk.
  2. GossipGirlxoxo

    GossipGirlxoxo VIP lid

    7 okt 2019
    22.123
    32.348
    113
    Ik herken het. Mijn neefje van 17 heet Tourette en dat uit zich in tics. Ik moet bekennen dat ik alleen bekend was met de tics die erbij horen en dat jouw lijstje een hele boel andere dingen bij hem nu verklaard. Hij kreeg de diagnose eigenlijk vrij snel. Denk binnen 6 maanden nadat schoonzus met hem voor de eerste keer bij de kinderarts het gesprek was aangegaan over de tics. Hij heeft daar ook 2 jaar lang therapie voor gehad en dat werkte een beetje. Hij leerde omgaan met de tics en leerde ze onder controle te krijgen. Op dit moment zijn de tics weer op een toppunt en is hij een beetje depressief omdat hij zo onzeker word van de tics en hij een laag zelfbeeld heeft omdat hij een laag IQ heeft. Hij heeft nu therapie voor die depressieve klachten. Alternatieve therapie oa Hypnotherapie naast gesprekstherapie) en dit lijkt wat te werken. Schoonzus heeft voor deze alternatieve therapie gekozen omdat de wachtlijsten voor reguliere therapie te lang zijn om dit moment en hij suïcidale gedachten had. Ik kopieer jouw lijstje en maak vet wat ik herken bij neefje.

    Van de site van Tourette, symptomen:
    • spanningsverschijnselen
    • slaapproblemen
    • angst en paniek
    • depressiviteit
    • woede
    • hooggevoeligheid
    • dwanggedachten
    • moeite met concentreren
    • versterkte gevoelens
    • impulsiviteit
    • het vertonen van risicogedrag
    • problemen met het handschrift

    er was laatst een stuk over Tourette op het jeugdjournaal. Ik denk dat dat nog terug is te zien op hun insta pagina.

    heeft jouw zoon ook tics die telkens veranderen. Bij neefje begon het met hoofdknikken, daarna werd het een trekje met zijn mond, later weer gekke geluiden maken (ineens een hoge noot) uit het niets, daarna weer schouders optrekken, en zo zijn er vele tics gepasseerd en weer terug gekomen.
     
  3. Roozjuh

    Roozjuh VIP lid

    1 okt 2007
    18.378
    1.286
    113
    Flevoland
    Dankje voor je reactie, klinkt bekend. Inderdaad het iet wat lagere IQ hier ook, niet overdreven laag hoor, maar wel onderin het gemiddelde zegmaar.

    Hier veranderen de tics ook Inderdaad. Was eerst wat duidelijker knipperen met de ogen, tegelijkertijd dat wel. Daarna neus ophalen, toen zn mond. En nu weer zijn ogen maar op een best extreme manier met ongelijk knipperen en wegkijken. Hij heeft het niet altijd door maar hij weet dat hij het doet en voelt zich er erg ongemakkelijk bij. Want tja íedereen ziet het hem doen. Gelukkig wordt hij niet gepest ermee, daar ben ik wel echt bang voor. Helemaal omdat er geen antwoord is op Waarom?.

    Hij gaat volgend schooljaar naar middelbare en die kinderen zijn meedogenloos, hard.

    Ik schrok beetje van je zin over suïcidale gedachten. Mijn zoon roept wel eens dat de wereld beter is zonder hem, en dat doet pijn. Hij vind zichzelf een nietsnut en een dom persoon. Hij leeft op bij complimenten maar haalt ze daarna weer net zo hard neer. Hij had op cito een Praktijk Onderwijs advies. Zijn leerkracht stapte daar vanaf omdat die zag dat hij veel beter kan dan hij had laten zien op de toets . Bij de Centrale Eindtoets zat er geen druk achter, want het niveau dat daar uit komt, zou zijn huidige advies niet op een negatieve manier kunnen beïnvloeden. Hier kwam dan ook een verrassende uitslag uit waar wij allemaal onwijs trots op zijn, behalve hijzelf helaas. Hij is 2 niveaus hoger uitgekomen op deze toets en is hij nu een 'gemiddelde leerling'. Alleen met rekenen heeft hij veel moeite en daar krijgt hij al sinds groep 4 hulp voor. En die hulp zal door gaan op de middelbare straks.

    Jouw neefje heeft dus best snel de diagnose gekregen, wat fijn! Want dan kan er gestart worden met passende hulp. Als ik naar mijn eigen kind kijk, zie ik een boos en ongelukkig jongetje, kan mij dus indenken hoe moeilijk jouw neefje het kan hebben in sommige tijden. Gelukkig staat hij er niet alleen voor
     
  4. Roozjuh

    Roozjuh VIP lid

    1 okt 2007
    18.378
    1.286
    113
    Flevoland
    Oja en dat van Jeugdjournaal ga ik zeker even opzoeken! Dankje
     
  5. Mamafiets

    Mamafiets VIP lid

    22 apr 2019
    14.606
    25.655
    113
    Vrouw
    Geen tips of ervaring hier. Wel een leuke boekentip als hij van spannende boeken houd:
    'Virus' van Mirjam Mouse (dacht dat dat de titel is, weet niet zeker meer)
    De hoofdpersoon heeft Tourette. Maar het verhaal gaat daar niet over.
     
    Roozjuh vindt dit leuk.
  6. Roozjuh

    Roozjuh VIP lid

    1 okt 2007
    18.378
    1.286
    113
    Flevoland
    Leuk! Ik zal morgen eens opzoeken. Misschien wel juist interessant dat een personage Tourette heeft maar dat dit niet het hele verhaal overheerst. Maar meer als een bijkomende zaak
     
    Mamafiets vindt dit leuk.
  7. mamavantwee37

    mamavantwee37 Fanatiek lid

    10 aug 2020
    2.733
    2.045
    113
    Mijn zoon is 9,5 en ik herken best veel in je verhaal. Hij is gediagnosticeerd met AD(H)D. Bij hem komen de tics van een teveel aan prikkels die hij niet kan verwerken. Medicatie helpt hem daarbij. De tics zijn hier wisselend en zijn niet dwangmatig. Hij is ooit getest voor Tourette en daarvan was de conclusie dat het Tourette zou kunnen zijn (op basis van het aantal verbale en non verbale tics die hij vertoonde tijdens observaties) maar dat komt dus bij hem door een verstoorde prikkelverwerking. Met medicatie vertoont hij nagenoeg geen tics. Rekenen was hier echt een probleem. Gaat nog steeds niet top, maar hij kan zich nu wel veel beter focussen, waardoor hij zijn werk ook vaker af heeft. Hier ook af en toe wel negatieve gedachten, maar das vooral als hij bijv. naar bed moet en nog dingen wilde doen (dan roept ie dingen als “wat ben ik toch een stom kind, ik wou dat ik niet bestond”). Met de medicatie is er meer rust. We merken het ook meteen als het uitgewerkt is. Wij hadden destijds mazzel dat er een plekje vrij kwam bij de psychiater, zodat hij vrij snel geholpen is en getest is.
     

Deel Deze Pagina