De naam is er al, het idee is al vastgelegd, dan nu graag jullie eerlijke mening. In de meeste gezinnen moet de vrouw er tegenwoordig bijwerken omdat alles zo duur is, door alle problemen in de kinderopvang hou je haast niks meer over van je maand loon. Stel je werkt 2 dagen, zou je bereid zijn tot moeder ruil? Dus jij past een aantal uur in de week op 1 of meerdere kinderen uit 1 gezin en de moeder van dat gezin past 1 of meerdere uren op jouw kind(eren). Uiteraard worden de families en huizen gecheckt op veiligheid e.d en worden de gezinnen naar eigen keuze en belangen aan elkaar voorgesteld en eventueel kan daar een samenwerking uit vloeien. Gevolgen zijn dus dat de gezinnen geen geld maar tijd kwijt zijn, wat in de meeste gezinnen dus beter is. Er word een maandelijkse vergoeding gevraagd van 20 euro(dit is natuurlijk bijna niks in tegenstelling tot kinderopvangkosten) voor onkosten en vervanging van oppas bij ziekte of vakantie. Hoe denken jullie erover?
Misschien als het een hele goede vriendin zou zijn, maar anders zou ik er geen oren naar hebben. Ik heb namelijk helemaal geen zin om op andermans kinderen te passen. Ik ken wel mensen die dit trouwens zo doen.
Ik werk zelf twee dagen in de week. Ben blij als die dagen om zijn en ik weer lekker kan tutten met mijn dochter. Als ik heel eerlijk ben heb ik dan niet zoveel zin om mijn vrije dag druk te zijn met andermans kinderen....
Eerlijk gezegd krijg ik een beetje de kriebels van de manier waarop je dit hebt opgeschreven. Zo ga je wel heel erg uit van het jaren vijftig model van leven.... Als je het niet redt als 1 van de 2 partners volledig stopt (of als je allebei een deel van de week werkt), dan zul je het anders moeten regelen en heb je een bepaalde vorm van kinderopvang nodig. Maar goed... dat is mijn "view op de wereld" Maar het idee van deze vorm van kinderopvang vind ik op zich niet verkeerd. Ik zou het alleen niet met iemand willen doen die ik niet goed ken of bijvoorbeeld iemand die veel meer kinderen heeft of die in een andere leeftijdsgroep zitten. Meer iets dus wat je in goed overleg met vrienden of buren afspreekt. Wil jij een bureau voor zoiets oprichten?
@rosao, Ik bedoel niet dat veel mensen in de problemen komen als 1 van de 2 stopt al ben ik van mening dat dat bij een groot deel van de nederlandse gezinnen wel zo is. Ik bedoel dat ik vind dat het weinig zin heeft om als vrouw zijnde 20 uur per week er bij te gaan werken en dan vervolgens alles wat je verdiend weer kwijt bent aan kinderopvang. Uiteraard worden de gezinnen op elkaar afgestemd met hetzelde aantal kinderen en dezelfde leeftijdcategorie en de wensen van de ouders voorop gesteld en de gezinnen in goed overleg en duidelijke afspraken aan elkaar gekoppeld.
Helemaal mee eens op mijn vrije dag (ik werk namelijk 3,5 dag)wil ik genieten van mijn kind en niet de aandacht nog eens verdelen over andere kinderen
Ik begrijp jullie reactie want ik zou daar namelijk zelf ook niet echt behoefte aan hebben. Maar stel dat werken noodzaak zou zijn en er geen gebruik gemaakt kan worden van oppas opa's of oma's.
Tja, je kunt het ook op een andere manier bekijken... Je verdient samen een x bedrag en daarvan gaat een y bedrag naar de kinderopvang. Waarom zou je het bedrag dat je kwijt bent aan kinderopvang alleen uit het salaris van de vrouw halen? De man profiteert hier toch ook van?
Ik werk straks 3 dagen en mijn hubbie 4,5 dagen. Wij hebben gekozen voor kinderdagopvang ook al is dat een behoorlijke rib uit ons lijf. Ik wil (en moet) gewoon blijven werken en heb niet gekozen voor opa's en oma's of andere mensen met wie ik part-time kan oppassen. Gewoon omdat wij zekerheid willen qua opvang en niet met ziekte van een oppas willen zitten enzo. Ook willen wij niet op andere kinderen passen (tenzij mijn schoonzus/beste vriendin kinderen krijgt). Wil graag mijn vrije dagen dan inderdaad met de kleine alleen doorbrengen. Werken is voor ons noodzaak, maar eten liever een boterham minder om de dagopvang te betalen dan gebruik maken van ruilmoeders.
Werken doe je toch ook niet alleen voor het geld? Ik vind het ook heel belangrijk om zelf iets te doen naast het moederschap. Als ik daar weinig van over zou houden, zou ik het nog doen (moet het wel leuk werk zijn natuurlijk). Op mijn vrije dagen wil ik liever niet op kinderen van een ander passen. Alleen van goede vrienden als het een keer nodig is, maar geen vaste afspraken. Zou voor mij dus niet goed werken.
Mijn keuze zou het ook niet zijn om op andermans kinderen te passen op je vrije dag, maar....er zijn op veel plekken lange wachtlijsten bij de kinderopvang. Bij ons gemiddeld twee jaar wachttijd, ik heb dus ook andere oplossingen moeten zoeken. Een vriendin van me kan geen opvang krijgen, heeft geen vriendinnen in de buurt waarmee ze over en weer oppassen kan afspreken dus in zo'n geval zou het denk ik best een oplossing kunnen zijn. Enige lastige lijkt me de afspraken over vakanties, want als 1 gezin 3 weken weggaat terwijl het andere gezin dan werkt, hoe doe je het dan? Daar moet je van te voren afspraken over maken dan en evt. vakanties op elkaar afstemmen. Maar dat laatste zullen denk ik weinig mensen doen. Maar ik vind het dus een goed initiatief, er zal best animo voor zijn.
Dat klopt niet helemaal. Er zijn 2 opties: of je verdient inderdaad niet veel maar dan hoef je maar heel weinig geld te betalen aan de kinderopvang. Optie 2 is dat je wel "veel" verdient en dan betaal je inderdaad wat meer. Maar dan zit je niet in de categorie dat je het niet redt met het geld als je het goed aanpakt. Dan kun je het misschien nog steeds niet ruim hebben, maar het niet redden vind ik dan lichtelijk overdreven. Zo zit de situatie in Nederland helemaal niet in elkaar. Ik zou trouwens ook helemaal geen behoefte hebben om op andermans kinderen te passen op moment dat ik vrij ben.
Ik neem tenminste aan dat 150 euro niet je hele salaris inhoudt. Want dat is wat mensen betalen die onder onze klasse zitten voor 2 a 3 dagen.
Nou idd. Ik blijf werken omdat ik dat zelf ook wil, niet omdat het moet. Hier ben ik het ook mee eens. Als ik vrij ben, wil ik lekker met mijn kleine keutelen, en niet nog eens een keer een ander kindje erbij hebben. Er zijn uitzonderingen als een vriendin of schoonzus in nood zit, maar geen vaste afspraken.
De man kan er toch ook 20 uur 'bij gaan werken' ipv de vrouw? Of thuisblijven en voor de kinderen zorgen? Ik vind het eigenlijk niet meer dan normaal dat je betaalt voor kinderopvang. Je brengt je kinderen toch onder bij anderen die voor jouw kind zorgen? Mag je best voor betalen. Het is je eigen keus om kinderen te krijgen en te werken. En dat laatste gaat ook om je eigen ontwikkeling en een mate van zelfstandigheid. Ik zou blijven werken ook al zou dat betekenen dat het gelijk zou staan met de kosten van de kinderopvang. Ik vind ook als je kan werken moet je dat gewoon doen, zie niet in waarom niet. Maar goed, das mijn mening
Oh ja dat zou inderdaad ook nog kunnen. Helaas krijgt mijn vriend niet uitbetaald voor overuren Het is namelijk in zijn branch normaal dat je die overuren maakt omdat het voor je eigen ontwikkeling is (hij is een wetenschapper).
Ik hoefde niet te gaan werken mijn vriend verdient genoeg maar ik vind het naar 15 maanden thuis zitten wat ik ook heerlijkvond toch fijn om ook even wat anders te doen naast het moederschap.
Hier gaan mijn haren van overeind! Alsof je er als vrouw een beetje bijhangt met je werk Mijn man heeft een baan en ik heb een baan, punt. Nu weer ontopic: Ik zou nooit voor deze vorm van opvang kiezen, ik moet er niet aan denken om in mijn kostbare vrije tijd op andermans kinderen te passen. Ik hou na aftrek van de kosten voor kinderopvang nog een prima salaris over, dus 'werken voor de kinderopvang' vind ik erg overdreven gezegd.
Ik zou het niet durven andere kinderen bij mij thuis hebben.Voor het zelfde geldt gaan de andere heel slecht om met je kind of geven zij je kind wat je totaal niet wilt.