Ik heb even een vraagje. Had het er nl. met een collega van mij over. Als je kindje ziek is en moet worden opgehaald van het KDV krijg je deze tijd dan vrij van je werkgever? Als ik Emiel op moet halen als hij ziek is dan ben ik meestal een half uurtje tot 3 kwartier weg. Ik breng hem dan naar mijn ouders en ga zelf weer naar het werk. Meestal probeer ik dan mijn pauze te schuiven. Maar valt dit niet onder een deel "calamiteitenverlof"? Iemand van jullie die hier iets meer van weet?
Ik heb geen idee, denk ook dat dat per werkgever verschilt. Sommigen zijn hier heel makkelijk in en bij de ander zal dit heel moeilijk gaan. Mijn werkgever geeft hier gewoon verlof voor.
Ik schrijf het altijd op als bijzonder verlof. Bovendien hebben wij geen oppas in de buurt dus als de kleine ziek is dan blijf ik of mijn man thuis.
Dat valt idd onder calamiteiten verlof, zie deze link: SZW – Calamiteitenverlof – Calamiteitenverlof en ander kort verzuimverlof: informatie voor werknemers
Bij mij is dat eigen vrije tijd, tenzij je kindje opgenomen is/wordt in het ziekenhuis. Ligt aan je CAO.
Bij mij worden die uren uit het 'verlofmandje' gehaald, dus het kost mij dan een vakantiedag/uren. Maar ik denk als ze bijv om 14.00 uur van het kdv bellen dat ik d'r op moet halen, ze op m'n werk niet heel moeilijk gaan doen over die paar uur. (is nog niet voorgekomen trouwens) Maar in principe geldt de regel dat je dan uren op moet nemen.
Iedere werkgever die je vakantieuren hiervoor op laat nemen is fout bezig. In de wet is hiervoor geregeld dat je calamiteitenverlof mag opnemen. Is je kindje langer ziek, mag je zelfs zorgverlof opnemen tegen 70 % van je loon. Sommige werkgevers betalen zelfs 100 % door.
in de zorg staat in me cao is het heel anders en is het ook dit jaar veranderd wij spreken nu over een verlof mandje je krijgt meer vakantie dagen per jaar en vallen dit soort dingen daar onder dus ook begravenissen en bruiloften enz.
Klopt, Dit is mij dus ook verteld, alleen ik heb het net even opgezocht en er staat wel iets over het calamiteitenverlof in het cao van de zorg. Ik ga het op m'n werk nog maar even nachecken.
Hmm maar een CAO gaat niet boven de wet uiteindelijk dus is de vraag of het echt wettelijk zo geregeld is altijd zo is OF dat er staat "dit is de regeling TENZIJ je een afwijkende cao hebt" want dat staat best heel vaak in arbeidswetten zo ontdekte ik laatst (na denk zo'n 15 jaar arbeidsverleden) dat reiskostenvergoeding ook verre van verplicht is
Als je ineens weg moet, omdat je voor je kind moet zorgen of je huis staat in brand of ... moet je werkgever je de ruimte geven om ernaar toe te gaan om dingen te regelen. Het heet calamiteitenverlof. In mijn CAO staat (VGZ en GGZ) dat ik mij per jaar 2 x 2 weken kan ziek melden om voor mijn zieke kind te zorgen. Dit kan ook op de dag zelf.
Tja tenzij je baas zegt dat de zaak er onder lijd, zoals de mijne dus deed! (als je verder in de cao gaat kijken staat dat er dus idd in en krijg je geen verlof, ik had dit wel wel verder kunnen gaan aankaarten maar dan zou het via de rechter gaan lopen) Ik mocht en kon met geen mogelijkheid weg en dit gaf nogal wat problemen waardoor ik er nu voor gekozen heb om te stoppen met werken en ben mn eigen bedrijfje begonnen! (ik viel trouwens onder cao detailhandel en werkte in een fotozaak)
Bedankt allemaal voor jullie reactie. Denk dat we hier wel e.e.a. mee kunnen. We werken in de zgn. "vrije"sector en hebben dus geen CAO. Maar als het hem uitkomt volgt mijn baas wel een CAO.
Ja zo'n baas had ik ook.... Als het hem uitkwam pakte ie de cao erbij, maar verder klopte er niks van binnen het bedrijf! Succes!
Ja en dan heb je gelukkig nog ouders die je kleine kunnen opvangen! Mijn zoontje is nu "ziek" thuis (hij is sinds vandaag aardig opgeknapt, maar houden hem nog wel even thuis) en zowel mijn man en ik zijn nu aan het schipperen en heen en weer aan het pendelen. We maken nu beide halve dagen. Lastig hoor... En dan scheelt het dat we allebei flexibel zijn, anders was het al helemaal een ramp. Aan de andere kant hebben we wel echt verplichtingen waar we moeilijk onderuit kunnen (mijn man geeft bijvoorbeeld morgen een college voor 500 studenten die hij niet zomaar even kan verschuiven).