Is er hier iemand die hier verstand van heeft? Mijn dochter tekent altijd het hoofd los van de romp, een hoofd en dan een truitje of jurkje met de hals mooi rond, maar geen nek erbij. Ik denk dan: oh wat knap al met zo’n truitje, maar juf hint steeds dat dat iets betekent, maar ze weet het zelf ook niet. Google wil mij ook niet helpen helaas.... Mijn dochter is net vier, mocht dat verschil maken.
Waarom denkt de juf dat dit iets betekent? Als er verder geen ‘bijzonderheden’ zijn aan de tekeningen en haar gedrag zou ik er niks achter zoeken.
Wat een onzin zeg ik weet nog heel goed dat ik vroeger zo tekende omdat ik meer stilstond bij de vorm van het shirt en de nek niet belangrijk vond. Ze is 4!
Ik vond dit op Google (geen idee waar het verder op gebaseerd is) Meer symboliek Een nek tekenen doen kinderen vaak pas als ze zich bewust zijn van hun eigen wilskracht en een eigen mening. Cirkels en achtjes staan vaak voor hun 'eigen ik'.
Zo zag ik het dus ook. Er speelt wel het een en ander op dus daarom vraag ik me af waar juf op doelt. Ik zal straks proberen een foto toe te voegen.
Moet zijn.. Mijn moeder vertelt zo altijd het verhaal dat mijn kleuterjuf ook al aan de alarmbel hing omdat ik destijds in het zwart tekende. Dat zou zéker duiden op gruwelijke mentale afwijkingen. Mijn moeder, bless her, vroeg mij rustig waarom ik dat gedaan had. Antwoord: de andere kleurtjes waren allemaal in gebruik door klasgenootjes... Soms zoeken mensen gewoon te veel achter zaken.
Haha. Ik schrok zelf ook wel eens van een compleet zwarte tekening, dat móest wel iets betekenen. De leidster zei: joh zwart contrasteert lekker, kinderen vinden dat fantastisch!
Oh jee mijn peuter heeft menig pikzwart schilderij gemaakt, met als reden;’Zwart is mooi...’ Moet ik het gesticht al bellen?
Haha, ik tekende ook altijd met kleuren als zwart, blauw, paars, rood etc. Vond ik gewoon mooi. Sommige mensen vonden dat raar, maar ik heb nog steeds een voorkeur voor die kleuren (turquoise is er later bij gekomen ) Mijn dochter kiest ook 9 van de 10x voor de kleur rood, dus zal wel een karaktertrekje zijn.
Dat heb ik ook gedaan maar ze zegt dan dat ze het zelf niet weet en het moet navragen. Maar nu ben ik te nieuwsgierig.
Ik snap dus echt nog steeds niet hoe ik een afbeelding kan toevoegen helaas, maar ik heb wel mijn dochter gewoon eens gevraagd waarom ze de poppetjes zonder nek tekent. Ze vertelde zonder aarzeling dat ze dat doet omdat mensen anders misschien denken dat dat bij het truitje hoort en dat dat de tekening dan verpest. Ze vindt het gewoon niet mooi. Als ik mijn eigen (psycho)logische kennis erop toepas kan ik er ook wel wat van brouwen in de trant van de balans tussen emotionele en cognitieve ontwikkeling of zo, maar om heel eerlijk te zijn vind ik het zelf nogal ver gaan. Heerlijk dat een kind dan gewoon een ontzettend simpel antwoord kan geven, en wij maar moeilijk doen. Blijft wel interessant wat de juf ervan maakt, mocht ik dat nog horen dan laat ik dat natuurlijk weten. Bedankt voor jullie reacties tot zover
Hier heeft een manneke nog steeds geen nek of buik. Alleen een kop, armen en benen. Schoenen ook. Maar verder niks. Tekenen is wel niet zijn hobby.
Kinderen gaan altijd eerst bij het tekenen van poppetjes deze “los” tekenen. Dus een romp met losse armen en benen en hoofd eraan. Pas in een latere fase tekenen ze de lichaams delen aan de romp vast. Heeft met de ontwikkeling te maken. (Bijvoorbeeld Zoals eerst rollen, zitten, kruipen, lopen) Mijn oudste tekende trouwens gelijk vast. Dus het is geen standaard voor ieder kind ofzo.
Mijn dochter van 12 is pas weer opnieuw getest bij een (neuro)psycholoog. Ze kreeg de opdracht 'een mens ' te tekenen. Ze tekende toen een prachtige.... zeemeermin . Psycholoog vond het erg bijzonder , had ze nog nooit meegemaakt, het is ook niet wat ze vroeg natuurlijk. En wist ook niet zo goed wat ze daarmee moest qua interpretatie . Haha heerlijk die uitleg van de kinderen als je ernaar vraagt!