Mijn dochter tekende mij laatst dood onder een berg en zichzelf in de zee. Eerst dacht ik wtf doet mijn kind voor iets creepy’s. Toen ik vroeg waarom had ze op tv gezien dat er een vulkaan gebarsten was en dat er mensen dood waren gegaan. Aangezien ik niet meer zo vaak hardloop had ze bedacht dat ik niet snel genoeg zou zijn en zij wel om bij de zee te komen. Ik zou er persoonlijk niet zoveel achter zoeken. Overigens zijn de andere tekeningen van m’n dochter een stuk luchtiger met huisjes, bloemetjes en beestjes enzo.
Mijn oudste heeft heel lang kop-poters getekend. Nooit wat achter gezocht tot bleek dat zijn motoriek echt dramatisch achter liep en het tekenen van hele poppetjes dus schijnt samen te hangen met hoe ontwikkeld je motoriek is. Zijn hersenen hadden moeite onder/boven en links/recht tegelijk aan te sturen en waren zich niet bewust van het geheel van zijn lijf. Volgens de therapeute kon je redelijk zien hoe ver het met zijn motoriek/hersencombinatie stond door te kijken hoe hij poppetjes tekent. Hij gebruikte ook altijd vooral zwart en bruin. Verklaring: kleuren is stom en met zwart ben je lekker gauw klaar...
Ik vraag me toch af wat de juf op de pabo heeft geleerd. De tekenontwikkeling is namelijk één van de punten die aan bod komt in de opleiding. Als het goed is hebben ze op school ook de ontwikkelingslijn hiervan. Ik heb de ontwikkelingslijnen zo niet meer paraat liggen, maar daarop kun je dus zo zien hoever een kind is in zijn/haar ontwikkeling. Volgens mij niks om je zorgen om te maken hoor.
Nek is verbinding tussen hoofd en gevoel = kunnen kiezen = richting kunnen geven = kunnen kiezen en zien
Mijn dochter tekent een hoofd met daaronder de benen en voeten en tussen de benen een vagina en billen (tenminste, ze zegt dat het dat is. Ik zou het niet zien ) Ik zoek er niks achter, ze heeft nu erg door dat zij een meisje is en broertje een jongen. Is een fase denk ik dan.
Het is ook maar net wat ze belangrijk vinden. Dl's poppetjes zijn het afgelopen jaar weinig veranderd, behalve dat ze steeds vreemdere haarversieringen krijgen. Ze tekende sowieso al altijd verschillende types. Maar haar huisjes zijn geweldig gedetailleerd geworden, met hele carports ernaast etc.
"Koppoters" noemt mijn zus dat, die is basisschool leerkracht. Wist niet eens dat dar een naam had maar het is blijkbaar volkomen normaal om zo te tekenen voor jonge kinderen.
Haren = gaan over kracht Antenes = gevoelige kinderen pikken snel op Voor huisje kun je kijken naar wat ze precies tekent, een brandende schoorsteen elke keer tekenen bij een huis betekent bijvoorbeeld veel warmte thuis. Kindertekeningen lezen moet je trouwens niet doen op grond van 1 tekening maar iets wat steeds terug blijft komen voor een langere periode. Zoals eerder geschreven kunnen de andere kleurtjes op zijn, kan zwart een experiment fase zijn omdat het zo leuk reflecteert op wit etc. maar als iemand met zwart blijft tekenen terwijl er genoeg andere kleurtjes ter beschikking zijn is dit zeker wel een reden om kritisch te kijken.
Je krijgt in de opleiding geen mogelijkheid tot het lezen van kindertekeningen wel over de verschillende fases maar heel summier.
Haha moest even lachen, gaat idd om iets wat steeds terugkeert. Tekeningen kunnen ook een moment opname verwerking zijn zoals bij jouw dochter het verwerken van het vulkaan aanzicht op tv en hier even over nagedacht hebben. Zolang ze dat niet steeds terugkerend tekent niks aan de hand idd, als ze jou vaker dood ergens tekent in andere settings zou je kunnen denken dat ze bang is jou te verliezen maar dat lijkt hier niet op te gaan.
Nee, dat klopt. Tekeningen lezen wordt inderdaad niet behandeld. Maar het ging hier ook over een tekening van een poppetje zonder nek. Dat is een normale ontwikkeling bij kinderen. Lijkt mij dat ze dat toch wel zou moeten weten. Ik weet nog dat ik een map moest maken met tekeningen uit alle ontwikkelingsfases.
Zo zou je het zeker kunnen interpreteren. Er wordt flink gestookt, als ik op de multigekleurde rook moet afgaan Ook op zolder groeit van alles, en er wonen meestal huisdieren die we helaas niet hebben. Ze hebben op school eerder een project over bomen gedaan, en hoe de kinderen een boom tekenden vond ik ook herkenbaar (dl had o.a. veel takken) maar ook de rest vd klas was bijna te herkennen aan hun tekeningen.
Klopt! Heeft volledig te maken met de ontwikkeling van een kind. Ik heb het ooit moeten leren (docent kunst ). Een kind begint altijd met krassen maken (1-2 jaar) omdat het de pols nog niet kan draaien. Voor een cirkel is een vloeiende polsbeweging nodig, en dat hebben kleine kinderen nog niet onder controle. Dus als eerste zul je stippen zien (potlood in het knuistje en 'slaan') en krassen. De krassen worden gemaakt van het lichaam af, en vaak in 1 bepaalde richting. Dit ligt aan de voorkeurshouding van het kind (rechts of links). Later zal het kind de polsbeweging ontwikkelen. Je ziet dan dat ze veel rondjes gaan tekenen. Het hele papier vol rondjes. De meeste ouders zeggen dan, als ze dat zien: "kijk, twee stippen in het rondje en je hebt ogen!!" Zo leren kinderen gezichtjes maken. Ze hebben nog niet de motoriek om een net lichaam te maken, dus de cirkel wordt de basis. Daar worden strepen aan vast geplakt: de armen en de benen. Vandaar de naam koppoters! Naargelang de ontwikkeling van de fijne motoriek en inzicht wordt dit steeds meer uitgebreid. Er komen vingers bij, haren, kleding, etc. Verder in de ontwikkeling zie je bijvoorbeeld een toename en later een afname van fantasie. Een kind van 5 tekent alles wat ie verzint, maar enkele jaren later zal het daar terughoudend in worden. Dan gaat het systematischer tekenen, bijvoorbeeld standaard: horizon, zon in het hoekje, etc. Dan gaan ze meer tekenen zoals het 'moet' en raken ze de fantasie wat meer kwijt. Heel jammer naar mijn idee @MirW hieraan kun je dus ook precies zien hoever je kind is in de ontwikkeling op motorisch gebied. Er zijn richtlijnen dat met een bepaalde leeftijd bijv de polsbeweging (en dus de cirkels) onder de knie 'moeten' zijn. Heel interessant, wij moesten op de opleiding raden hoe oud kinderen waar aan de hand van tekeningen.
Ik weet wel dat je een leeftijd kan koppelen aan een tekening. Soms kan een kind dus verder zijn dan hun leeftijd.
Mijn oudste (nu 5jr) tekent ook nog geen nekken. Wel heel gedetailleerd tor zelfs oorbellen, regenbogen en haarspeldjes, maar geen nek aan een poppetje. Had wel eens gehoord dat je veel op kunt maken uit een kindertekening. Fijn toch?! Ik zie er wel de voordelen van iig. Op de school van mijn dochter moeten ze in groep 1-2 om de zoveel tijd een tekening van zichzelf maken. Ipv een rapport zeg maar. Ik vind het mooi om haar daarin te zien groeien. Van 2 rondjes met wat strepen, tot vorig jaar de hele familie en de laatste keer zichzelf met een regenboog, haarband en hartjes. Geen idee wat het allemaal echt betekend, maar voor mij iig dat ze goed in haar vel zit.