Deze week trouwen goede vrienden van ons. Nu las ik op Facebook, dat hun zoontje sinds zaterdag uitslag heeft. Gisteren zijn ze naar de huisarts geweest en er is de 5e ziekte geconstateerd. Nu heb ik een aantal dingen opgezocht op internet (met in mijn achterhoofd, dat als het op internet staat, het niet per definitie waar hoeft te zijn). - De vijfde ziekte is niet erg besmettelijk. - De ziekte kan op anderen overdragen worden in de week voordat de vlekjes verschijnen. - Zodra de vlekjes zichtbaar worden is het niet meer besmettelijk. - Je kan met het virus besmet raken door intensief contact met iemand die besmettelijk is. Hieruit concludeer ik, dat het zoontje mij niet kan besmetten, maar dat de (groot-)ouders wel besmet zouden kunnen zijn. Ik ben 30 weken zwanger. Voor die periode staat vermeld: - Het ongeboren kind kan bloedarmoede krijgen en moet mogelijk hiervoor behandeld worden. Als ik antistoffen heb (als ik het zelf gehad heb), is er volgens mij niks aan de hand, maar ik weet dus niet of ik die heb! Ik probeer de verloskundige al te bereiken (telefonisch spreekuur), maar die is natuurlijk de hele tijd in gesprek... Wat zouden jullie doen? Niet gaan? Wel gaan, maar niet zoenen? Of gewoon doen of er niks aan de hand is?
Ik denk dat ik gewoon zou gaan. De (groot)ouders zouden besmet en besmettelijk kunnen zijn, maar alleen als zij die 5e ziekte ook nooit eerder gehad hebben. En voor jou kan het dan gevaarlijk zijn, als jij het ook nooit eerder gehad hebt. En als jij dan toch besmet raakt, zou het kunnen dat je kind bloedarmoede ontwikkelt. Dat zijn wel heel veel 'als-en' om een bruiloft voor te missen, denk ik. En misschien maar niet uitgebreid zoenen met iedereen, of ander al te intensief contact aangaan. Maar ik zou er eigenlijk niet zo bang voor zijn, en gewoon naar die bruiloft toe gaan.
Ik moet eerlijk zeggen dat ik ook niks weet over bloedarmoede. Is dat iets waar het kindje dan de rest van zijn leven last van heeft? Verloskundige is nog steeds in gesprek...
Bloedarmoede bij volwassenen is niet zo'n probleem, in elk geval niet in die zin dat een tijdelijke periode van bloedarmoede tot blijvende problemen zou leiden. Hoe dat zit bij baby's (en bij foetussen) weet ik niet; die zijn natuurlijk nog volop in ontwikkeling en dan kun je bloedarmoede niet zo goed gebruiken. Sowieso verstandig om met een vk te overleggen dus, ik neem aan dat die er meer over weet... Wel suf dat ze zo lang in gesprek is.
Heb het hele 'telefonische spreekuur' (45 minuten) gebeld, maar kreeg steeds de in gesprek toon. Is niet zo vreemd, want als er toevallig heel veel zwangeren bellen met vragen (kan me voorstellen i.v.m. vakantie of zo), dan kom je er niet tussen. Heb zelfs nog NA het spreekuur gebeld, maar kreeg toen een antwoordapparaat... Waar je trouwens niks kunt inspreken. Ik heb maar een mail gestuurd.
Kan je anders niet de huisarts bellen om te vragen of je bloed kan laten prikken? Wie weet ben je gewoon beschermd en hoef je je sowieso niet druk te maken. Bloedarmoede bij een foetus is tijdelijk, maar niet iets kleins. Het zorgt voor groeiachterstand en volgens mij heb je een grotere kans op vroeggeboorte (maar weet niet 100% zeker). Je moet dan ook goed in de gaten worden gehouden en bevallen in het ziekenhuis - ne de bevalling wordt de baby behandeld. Zou wel voldoende afstand houden als je gaat, dan moet het wel goed gaan. Maar even niet zoenen en knuffelen etc.
Verloskundige heeft teruggebeld en inderdaad gezegd om een formulier bij de huisarts te halen, om te laten prikken hiervoor. Ze zei wel, dat als we de uitslag NIET weten voor vrijdag, of als ik de antistoffen niet heb, dat ze dan zeer afraadt om te gaan! Ik hang nu in de wacht bij de huisarts. Gelukkig is het afnamelab vandaag open tot 21.00 uur. Ik weet alleen niet hoe lang het duurt voor die uitslag dan bekend is.
De huisarts zegt dat de kans groot is (60%), dat ik het al gehad heb. Maar goed, ik zei ook dat ik niet houd van kansen als het om het leven en de gezondheid van mijn (ongeboren) kind gaat. Snapte hij ook wel, dus ik kan zo een formulier gaan halen om bloed te laten prikken. Hopelijk kunnen ze de uitslag voor vrijdag hebben!
Dat hoop ik ook voor je, en dat je inderdaad antistoffen blijkt te hebben, zodat je gewoon onbezorgd naar die bruiloft kunt gaan! Ik snap eigenlijk niet zo goed waarom je aan het begin van de zwangerschap alleen op rode hond en irregulaire antistoffen wordt getest, en niet standaard ook op bijvoorbeeld waterpokken en 5e ziekte, aangezien de kans toch best aanwezig is dat je daarmee in aanraking zult komen in je zwangerschap (zeker als je al een wat ouder kindje hebt dat naar het kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of school gaat).
Maar het kindje is toch al ziek geweest? De vlekjes zijn eind deze week al wel weg! Je bedoelt dus de kans dat de ouders van het kindje de 5e ziekte hebben, en jij daardoor besmet zou raken?
nou hier net een hele spannende periode van de 5e ziekte achter de rug, aangezien ik nog onder de 12 weken was. De "gevaarlijkste periode"is onder de 12 weken en tussen de 12 en 20 weken. Na 20 weken is het eigenlijk haast ongevaarlijk. Van die 60% klopt, is zelfs 65%, maar zelfs ik na 7 jaar in de kinderopvang was dus niet immuun. Even spannend, maar gelukkig 2 keer negatief getest. Nog wat percentages van mijn vk: van de 35% die niet immuun is loopt als volwassene maar ongeveer 9% daadwerkelijk de 5e ziekte op. Is dus idd niet super besmettelijk. En als je die 9% weer als 100% neemt, geeft maar 30% daarvan het aan de baby door, wel te verwaarlozen bijna. Over die bloedarmoede, nee daar heeft je kindje niet het hele leven last van...als je kindje het wel krijgt dien je tijdens de zwangerschap een bloedtransfusie te ondergaan waarmee ze je kindje beter maken.
BRON: RIVM Vijfde ziekte Vijfde ziekte (parvorvirus B19) en zwangerschap Informatie over vijfde ziekte (parvovirus B19) bij zwangeren De vijfde ziekte is een milde vlekjesziekte die veroorzaakt wordt door het Parvo B19-virus. De ziekte kan gemakkelijk worden verward met andere vlekjesziekten. Beknopte algemene informatie Verwekker: Parvovirus B19. Transmissieroute: aerogeen, druppelinfectie. Incubatietijd: 1-3 weken. Symptomen: exantheem, beginnend in het gezicht (appelwangen) soms koorts, algemene malaise of gewrichtsklachten. Besmettelijke periode: 1 week voorafgaand aan het exantheem; na het begin van het exantheem is de patiënt niet meer besmettelijk. Risico's Risico voor ongeboren vrucht Bij niet immune zwangeren leidt het doormaken van een infectie met parvovirus B19 in een deel van de gevallen tot verticale transmissie. (Volgens Brits onderzoek uit 1998 leidt infectie tijdens de eerste 20 weken van de zwangerschap in 9% van de gevallen tot spontane abortus of intra-uteriene vruchtdood). Intra-uteriene infectie zeer vroeg in de zwangerschap kan spontane abortus veroorzaken, waarbij multipele congenitale afwijkingen bij de foetus worden gevonden. In het tweede trimester van de zwangerschap - wanneer het foetale bloedvolume sterk toeneemt kan: - een intra-uteriene infectie met parvovirus zich manifesteren als hydrops foetalis. - In milde gevallen kan hydrops foetalis spontaan herstellen, in ernstigere gevallen kan het leiden tot intra-uteriene vruchtdood. Bij de kinderen die levend ter wereld kwamen, zijn er geen aanwijzingen gevonden voor een relatie tussen parvovirus B19-infectie en congenitale afwijkingen. Advies Veel volwassenen hebben de ziekte als kind al doorgemaakt en zijn levenslang beschermd. Overleg met de verloskundige, huisarts of gynaecoloog als gezinsleden of kinderen op het werk mogelijk de vijfde ziekte hebben. Geïnfecteerde moeders kunnen het ongeboren kind laten onderzoeken op bloedarmoede en mogelijk laten behandelen.
Is dat zo? En waarom raadt mijn VK dan ten zeerste af om te gaan? Wat een muts trouwens bij het ziekenhuis. Die kon het handschrift van de huisarts niet lezen (op zich niet zo stom). Er stond Parvo B19 en zij dacht dat er Pauro stond. En ze kon pauro niet in haar systeem vinden (om te kijken welk buisje ze moest hebben). Op 5e ziekte vond ze ook niks. Vroeg ze aan mij: Hoe heet zie ziekte? Pavlov? Uhhh, nee... Pavlov is geen ziekte. Da's van de Pavlov reactie, met die hond en dat belletje. Maar goed, ik zei dat maar niet. Ondertussen ging ik even snel naar wikipedia en liet haar zien dat het Parvo moest zijn. Toen ging ze dus prikken en vroeg: Is dit de rode hond dan? Nee, zei ik, de 5e ziekte. De mazelen dan? Nee, het heet gewoon de 5e ziekte. Lijk, dat een 'normaal persoon' dit niet weet, oké, maar iemand op het afnamelab van een groot ziekenhuis?
Hier ben ik an het weekend met mijn eigen zoon naar de huisartsenpost geweest. Daar werd niet echt geconstateerd dat het de 5de ziekte maar wel een vermoeden ( kon ook de 6de zijn .) Er werd ook wel meteen bij verteld dat ik al over de 20 weken ben dus me geen zorgen erover moest maken . Heb mijn vk gebeld om het door te geven en die zei eigenlijk hetzelfde. Maar dit ging over mijn eigen kind kan me voorstellen als het over kinderen van een ander gaat dat je vk aanraad om het niet op te zoeken als het niet hoeft.
Fijne dag morgen! Overigens is het ook na de 20 weken gevaarlijk! Afgelopen maandag moest ik van de gyn met spoed bloed gaan prikken omdat mijn zoontje de 5e ziekte had. Na de 20 weken kan het ook nog bloedarmoede bij de baby veroorzaken, met alle gevolgen van dien. Vreemd dat een hoop huisartsen en vk's hiervan niet op de hoogte zijn, misschien moeten ze eens informatie inwinnen bij een universitair ziekenhuis oid?
Idd, een vriendin (kleuterjuf) is haar eerste kindje met 21 wk verloren omdat ze de vijfde ziekte kreeg van de kinderen in de klas. Gelukkig heb je het al gehad en hoef je je geen zorgen te maken!
Ja zie je, ben niet helemaal gek. Begon al te twijfelen, omdat het door sommigen (ook in mijn omgeving) gebagatelliseerd werd, maar ik zou het mezelf nooit vergeven als er iets ergs met mijn kindje zou gebeuren, omdat ik tegen het advies van de vk in naar die bruiloft ben gegaan. Gelukkig hoef ik me geen zorgen te maken!