Hee dames, Jullie kennen mij nog niet (zit veel op de baby/dreumes pagina) maar deze vraag gaat over de toekomt. Ik weet dat het nog heeeel lang duurt voor Senna 4 is en naar school gaat, maar ik wil toch graag de verschillen weten van de diverse soorten onderwijs. Ik hoop dat jullie mij daar meer over kunnen vertellen. Denk bijvoorbeeld aan: -Montesori -Dalton -Vrije school -Openbare school -Katholiek onderwijs -Christelijke school -etc. Een vriendin van mij is lerares op een Montesori school. Van haar hoor ik alleen maar de 'positieve' dingen van dat onderwijs. Maar ik vind het eerlijk gezegd helemaal niet zo positief klinken. Over de andere soorten onderwijs heeft ze niks/niet veel te vertellen. 'Montesori is het beste' zoals ze altijd zegt. In de woonplaats waar we wonen hanteren veel scholen een wachtlijst, dus ik wil me graag op tijd verdiepen in de diverse soorten onderwijs. Dus ervaren moeders (en vaders natuurlijk) VERTEL! Alvast reuze bedankt. Gr. Dolfijn
Hmm ik kan je ook alleen maar mijn eigen ervaring met het Dalton onderwijs geven, omdat mijn kinderen op het Dalton onderwijs zitten. Ik heb alleen maar goede ervaringen met het Dalton onderwijs, omdat ze zelf verantwoordelijkheden krijgen, onder streng toezicht natuurlijk. Je kan heel makkelijk google-en op de verschillende soorten onderwijs. Overigens zou ik niet alleen voor een bepaalde school kiezen, vanwege het "soort" onderwijs dat ze bieden, maar ik zou ook kijken, naar de locatie en het publiek dat er komt. De montessori school hier in de stad.... zou er geen haar op mijn hoofd aan denken om ze daar op school te zetten (niet vanwege het montessori-aspect) maar omdat het soort mensen die in die buurt wonen , en dus ook hun kinderen op die school zetten, mij totaal niet aanspreken. Ik zou zeggen, loop tegen die tijd eens bij een aantal scholen binnen, en ga op het goede gevoel af dat je erbij krijgt.
-Montesori: De kinderen geven zelf aan, waar ze aan toe zijn, en krijgen dan dit aangeboden. Dit werkt vooral voor kinderen die ook enthousiast zijn en willen leren. Voor kinderen die afwachtend en onzelfstandig zijn is dit onderwijs minder geschikt. -Dalton Bij Daltononderwijs wordt er gewerkt vanuit zelfstandigheid, verantwoordelijkheid en vrijheid in gebondenheid. Kinderen werken met weektaken. Ze moeten een aantal werkjes per dag doen, maar mogen zelf bepalen op welk moment. Het is geen klassikaal onderwijs. -Openbare school Iedere openbare school, werken met verschillende manieren van onderwijs geven. Het is maar net wat ze belangrijk vinden. Door de schoolgids aan te vragen, kun je lezen wat ze belangrijk vinden. Een openbare basisschool zitten kinderen uit alle lagen van de bevolkingsgroepen. Een soort afspiegeling van de maatschappij. - Christelijk/katholieke scholen Idem als openbaar, alleen wordt hierbij het geloof benadrukt. Dus bijbelverhalen etc. - Vrije school zijn volgens mij veel bezig met de creatieve vakken, maar dat weet ik niet zeker. Als ik jou was, zou ik van iedere school een schoolgids aanvragen en de website bezoeken. Dan zoek je uit, wat jou het meeste aanspreekt. Op deze scholen ga je dan eens kijken en vragen stellen. Succes!
ik heb mijn zoontje sinds 3 weken op het Jenaplan zitten. En heb een heel ander kind dan toen hij op de openbare school zat. Dit werkt voor hem beter. Jenaplan is erg gericht op het sociale vlak. Verder moeten de oudere kinderen de jongeren kinderen helpen etc. Maar voor meer uitleg ff google; jenaplan. Wij zijn daar heel tevreden over. Tip; kijk gewoon eens op de verschillende scholen, en kijk goed wat bij jullie opvoeding aansluit en waar je een goed gevoel bij heb. BLijf bij je 1e keus! want die is toch meestal echt wel goeie (heb ik zelf dus niet gedaan, hihihi) Succes hoor. Je weet pas dat je de goeie keus heb gemaakt als ze er weer af gaan.
Fijn dat jullie met mij mee willen denken. Ik heb ook eens even gegoogled, maar ik snap het verschil tussen Dalton en Montessori nog niet helemaal. Beide zijn gericht op zelfstandigheid en vrijheid en volgens mij geven ze beiden niet klassikaal les maar mbv werkjes en taken. Ik hoop dat er nog iemand wil reageren die mij de verschillen wat nauwkeuriger kan uitleggen. Bedankt. gr. Dolfijn
Bij dalton onderwijs zitten de leerlingen wel in een zelfde lokaal ,maar door de weektaken mogen ze zelf weten wat ze gaan doen. Voor de jongere kinderen kan het kiezen dmv een planbord of met kleurtjes. Bij Montessori is het heel vrij. Het kind bepaalt was hij/zij doet en ook waar. Het is wel zo dat er tegenwoordig veel nieuwe type onderwijs bijkomen. Ga kijken op een school en "proef" de sfeer. Vind ik zelf ook erg belangrijk. Veel succes
De keuze van een school is moeilijk, zeker wanneer je zoveel keus hebt... Het belangrijkste is dat je kind met plezier naar school gaat en dat je een goed gevoel hebt bij de school en de leerkrachten. Ik ben zelf kleuterjuf en ik denk dat je de beste indruk van een school krijgt door er gewoon eens even te gaan kijken met je kind. Ook staat er in de schoolgids heel veel informatie over de uitgangspunten van de school, de manier van werken e.d. Informeer ook bij anderen welke school hen goed bevalt en waarom. Succes!
Mijn kinderen heb ik ingeschreven bij de Jenaplanschool. Vroeger leek het me niks, zo'n 'andere' vorm van onderwijs. Maar we gaan wonen in de buurt van zo'n school en ben me er toen in gaan verdiepen wat het nou eigenlijk inhoudt. Hoe meer ik las hoe enthousiaster ik werd. Nu sta ik er helemaal achter en kan bijna niet wachten tot ze er naartoe mogen! (zoontje wordt in november 3 dus nog even geduld...!) Succes met je keuze!
Hoi hoi als je meer wilt weten over de verschillende typen onderwijs wil ik je best eens uitgebreider vertellen over van alles hoor. Ik had nog niet het idee dat je mij echt gerricht ernaar gevraagt hebt. Misschien maandag 7 juli eens hierover praten! groetjes
ik zou je er wel op willen wijzen, dat het feit dat een school een bepaalde naam heeft, niet wil zeggen dat ze de filosofie ook echt uitwerken. ik heb stage gelopen op een jenaplanschool, en het bizarre was dat er niks jenaplan-achtigs aan te ontdekken was! niks geen weeksluiting, vieringen, etc. ik vond dit erg vreemd maar heb het naderhand vaker gehoord, dat een school in een bepaalde categorie viel, maar amper de bijbehorende filosofie uitvoerde. dus laat je goed informeren!