Ik ken dat vooral van beelddenken... En zo gek is het niet... Zet een stoel op z'n kop en het blijft een stoel. Zet een d op z'n kop en ineens is het een p. En de e/a is ook zo'n leuke
beelddenken?men weet vaak niet wat dat is. associatief denken bedoelt men soms, soms dit. maar het is associatief denken (wanneer men beelddenken wil presenteren als leeraanpassing vr andersdenkende kinderen). men maakt er een bende van. niet lezen dat soort dingen. er zijn zoveel shit op de markt. klopt er soms geen druppel van. het wordt als een stijl van leren/denken gepresenteerd alsof dat nou de ding is wat een kind HB maakt. maar een HB kind kan ook extern gemotiveerd leerstijl hebben bijvrbeeld. studeren alleen om diploma te halen om die en die baan te kunnen krijgen. d, beweegt; om het te noemen; 2 dimensionaal om p de kunnen worden. bah...
op dat gedeelte scoorde Thijme juist goed (performaal iq) terwijl ik verwachtte dat hij juist verbaal beter zou scoren ..
als je zegt dat is geen stoel, stel vr dat dit een d(of b) is. en keert het om. dan gaat het kind toch niet meer zeggen dat het nog steeds op d lijkt maar op een p(q). je kunt de stoel ook op deze manier links en rechts draaien dan is het nog steeds een stoel...pffff.
arrrgh soms heb ik echt de moeite om me duidelijk te maken. maar wat ik bedoel..."dat is toch heel wat anders met de stoel; en slecht voorbeeld" ...ik hoop je het begrijpt.word er een beetje chagrijnig van.
precies! stoel mag van alles genoemd woorden. het gaat bij performal aan de operatie. wanneer je zegt dat t stoel is dan blijft het n stoel, ook als je de pootjes afbreekt. dat is een object en de naam van een object.maar wanneer je zegt dat de stoel op een letter lijkt zegt t kind ja d, en naar links b. en dan laat je de operatie doen daarmee. daar kan een Hb kind makkelijker, sneller mee komen en hft er ook nog eens een plezier van.
Ehh ok, beetje langdradig verhaal. Maar wat zegt hij nou.. Zolang kinderen spiegelen, zijn ze nog niet toe aan lezen en schrijven? Maar als ze de klanken kunnen omzetten en er woorden van maken wel? (fase 14) Volgens mij loopt dat toch ook door elkaar..? Tenminste bij mijn dochter wel. Het woordjes lezen zijn geen losse successen, ze had zelf opeens door hoe dat werkte, ik heb daar eigenlijk niets aan gedaan. Of moet het beide helemaal goed zijn voor ze er aan toe zijn? Op t moment is ze trouwens ook weer erg bezig met het links rechts verhaal, ook wat míjn linker en rechter hand is. Maar zal dat eens goed bekijken. Ik vind t op zich wel interessant. Zeker omdat ik erg twijfel wat nu het beste voor haar is om volgend jaar te gaan doen (groep 2 of 3). Thuis wil ze nml niet veel lezen (vind ik prima, ze is imo sociaal heel erg aan het groeien), dus ik twijfel idd of ze daar echt wel aan toe is. Op school leest ze dan kennelijk wel en schrijft ze weer minder, wat ze thuis dus weer meer doet.. Sprak de juf vanmorgen nog en die vertelde dat ze de cito nu wel, 'zoals verwacht', heel goed heeft gemaakt (itt vorig jaar). Maar binnenkort ook 10min gesprekken en rapport dus dan horen we t wel allemaal weer uitgebreid.
nou wat hij zegt is natuurlijk heel wat anders. hij is zo tegen hoe men onderwijskunde als de wetenschap als fundament gebruikt in het onderwijs. en hij wil dat psychologie meer een rol moet spelen. dus je kijkt naar het kind en zijn ontwikkeling en waar hij aan toe is in die ontwikkelingsfase; dan kijken naar wat hij kan, onderwijskundig. want je wel kunt, vaak gedaan is zegt hij, een kindje trainen in sommige dingen om die goed te doen. om dat alles te kunnen doen moet zo een kind zichzelf scheef ontwikkelen, of meer moet doen dan het nodig is, of totaal fucked up raakt. bij zo een training. je volgt het kindje, en begeleidt zijn ontdekkingen. niet als aapjes trainen in de dingen waar ze nog niet aan toe zijn. kalender leeftijd zegt hij zegt helemaal niets. een 7 jarige hoeft nog niet aan toe te zijn om te leren lezen, of lettertjes/klanken etc etc. kijk dus eerst waar het kind staat in zijn ontwikkeling, niet in zijn 'wat hij geleerd heeft tot nu toe'. hij vindt dat trainen van kids om dingen te doen terwijl hun hoofd er nog niet klaar vr is geeft later vele problemen. want wanneer ze er aan toe zijn gaat het makkelijk, leuker vr het kindje en vr de juf.
klanken om zetten en woorden maken: ja dan maak jij woorden met de letters die het kindje gebruikt heeft om woorden te maken. en laat je deze aan het kindje lezen. kan hij het of niet lezen? dan weet jij de fase, en je gaat dan op school niet forceren om dat kindje toch te laten lezen omdat hij al woorden maakt. want hij is er nog niet aan toe. jajajajajaaa op gr3 moeten zij allemaal leren lezen!!!!anders is het kind niet OK. het is dus off topik hier: je noemde hem ooit daarom die film. anders is her niet echt relevant.
Ik vind het een grappige man, goed verteld. Maar hier gaat het ook scheef dan, zonder druk vanuit onderwijs (ze zit tenslotte nog maar een half jaar op school). Ze leest Avi M3, maar schrijft nog alle kanten op Maar ik dacht eigenlijk, lekker laten gaan??? Maakt me niet zo gek veel uit welke fase dat nou is!
hahahaha!maar hij zegt ook alleen: laat kinderen zelf ontwikkelen. en wanneer je zegt dat een kindje van een bepaalde leeftijd moet kunnen lezen(in gr3 moeten ze allemaal lezen vindt men tegenwoordig)...daar is hij dus tegen. kan verschillen tussen 3 en 9 jaar om te gaan leren lezen. en om alle kinderen op gr3 te laten lezen begint men met lettertjes op de leeftijd 4! daar is hij dus tegen. want dat is onzin.kost tijd, en geeft later problemen en heeft niks te maken met op welke leeftijd je begint, maar wanneer het kindje er aan toe is. het klinkt allemaal heel normaal. maar zo werkt het echt niet meer tegenwoordig op scholen.
Maar ik heb ook wel eens van hem gelezen, dacht ik, dat als je te vroeg begint (met 'pushen') dat de kans op dyslectie dan groter wordt. Dat het ene kind er eerder aan toe is dan het andere is weinig nieuws..
Daarom beginnen ze er ook mee in groep 3... Voor de meeste kinderen is dat prima. Maar ook voor een redelijk aantal zal dat vroeg of laat zijn. Verschil hou je...