We hebben lekker een gezellig avondje met zijn viertjes. Heb even nagezocht en kinkhoest is het besmettelijkst als de verkoudheidsklachten beginnen. Dus iedereen mijden die beginnende symptomen vertoond. Verkoudheid dus. Dochter is voor het laatst anderhalve week geleden in aanraking geweest met mijn neefje. Verder met niemand die verkouden was ofzo. Gelukkig. Houden haar wel even goed in de gaten...
Daar heb je als volwassene niks meer aan! De vaccinatie werkt maar enkele jaren. Kinderen zijn zo in hun meest kwetsbare periode beschermd, maar je kan het gewoon weer krijgen na verloop van tijd. Zelf heb ik als tiener ook kinkhoest opgelopen, terwijl ik netjes het hele rijksvaccinatieprogramma heb doorlopen. Daar was ik goed ziek van! Je hoest echt maanden de longen uit je lijf, tot overgeven aan toe. Voor kleine kinderen is het gevaarlijk omdat zij blijvend longschade over kunnen houden aan het extreme hoesten. Kinkhoest laait de laatste jaren weer op, omdat het virus ook iets veranderd is. Hierdoor zijn veel mensen niet, of maar beperkt beschermd, ook al zijn zij gevaccineerd. Als volwassene kan je het zo oplopen, en alsnog zelf je eigen kinderen besmetten. Ik zou dus zeker uit de buurt blijven!
Ik weet er alles van . Helaas als tiener ook kinkhoest gehad. Wekenlang gehoest, geen nacht normaal geslapen. Geen lolletje. Ik heb nu wel een kinkhoestfobie. Jammer genoeg hoest ik altijd wel, maar nu ga ik er extra op letten. Net hoestte mijn zoon een keer. Ik zat bijna tegen het plafond. We zijn niet verkouden. We zijn niet verkouden. Het is bijna een mantra!
Maar als volwassene word je toch ook gevaccineerd? In België althans, daar word worden alle zwangere vrouwen én de toekomstige papa's en grootouders aangeraden om zich opnieuw te laten inenten.
Ah ok. Hier krijg je standaard rond 24 weken een herinnering van de gynaecoloog om je te laten inenten als zwangere vrouw. Omdat je je kindje van bij de geboorte dan antistoffen meegeeft. Papa's en andere betrokken opvoeders wordt ook aangeraden te vaccineren om dus het risico dat je kinkhoest in huis brengt bij een pasgeborene te minimaliseren.
Hmm.. daar zat ik inderdaad scheef. De huisarts legde me dan waarschijnlijk uit dat de bacterie (deels) resistent is geworden voor de standaard inenting, waardoor het weer vaker voorkomt ondanks het vaccinatieprogramma. Overigens heb ik toen geen antibiotica gekregen. Volgens de arts zou dat niks (meer?) doen, dus was het een kwestie van uitzieken. De eerste weken dat ik kinkhoest had, heb ik het niet geweten. Ik voelde me gewoon grieperig en moest flink hoesten. Pas toen het hoesten niet overging, kwam het vermoeden van kinkhoest. Dat is ook direct het gevaarlijke van kinkhoest, omdat de eerste periode de besmettingsperiode is. Veel mensen hebben dan niet in de gaten dat er meer aan de hand is dan een flinke griep, waardoor de besmetting hard kan gaan. Ik moest toen ook bij de GGD melding doen waar ik op school zat, waar ik werkte, etc. Omdat ze proberen de besmettingen in kaart te houden en bij te hoge besmettingen in uitzonderlijke gevallen lokaal op extra vaccinaties kunnen overgaan.
Weet iemand ook een beetje het criterium om aan de bel te trekken zeg maar? Want we kuchen/ snotteren hier al maaaanden. Zo heeft dochter hier wel vaker een beetje een loopneus/ melkslijm in haar keel. Is het echt een duidelijke verkoudheid? Of moet ik inderdaad bij het eerste de beste loopneusje aan de bel trekken.
Als het hoesten overgaat in flinke hoestbuien en een gierende ademhaling zou ik aan de bel trekken. Wat jij schrijft wat jullie al maanden hebben lijkt me niet alarmerend. Eng is het wel, het begint als een gewone verkoudheid en als het overgaat in heftig hoesten ben je vaak al te laat voor antibiotica. Voorzichtig zijn als je weet dat het heerst in de omgeving is het enige dat je kan doen denk ik. Ik heb in februari en maart maandenlang gehoest, huisarts bleef ook vragen of ik een gierend ademhaling had maar dat had ik dus niet, ik had vooral slijm dat maar bleef komen en dat ik nauwelijks weg kreeg. Heb me hondsberoerd gevoeld en flinke hoestbuien gehad maar geen kinkhoest dus.
Als het over gaat in gieren ben je eigenlijk al te laat voor antibiotica. Ik vind het altijd zo een grijs gebied pfff. Ik wil ook geen antibiotica naar binnen proppen als het nog niet nodig is namelijk. Maar ik merk wel dat ik bij elk kuchje of geratel al gelijk alert ben . Alsof ik een echte verkoudheid niet meer herken ofzo. Nu is de kans inmiddels redelijk klein volgens mij, aangezien ze meer dan 10 dagen geleden het laatst in aanraking is geweest. Maar ik hoorde gisteren van mijn moeder dat mijn broertje en zusje ook beide aan het hoesten zijn, maar niet verkouden. En dat is meer dan een kuchje zeg maar. Nu zijn beide gevoelig op hun longen en dit weer werkt daar op uit, maar prettig vind ik het niet. Daar ben ik van de week nog geweest...