Ik had namelijk een vraagje.... Mijn zoontje heeft net oogtesten gehad bij de optimetrist (niet ziekenhuis maar denk dat dat niet uitmaakt). Eerst heeft hij een oogtest gedaan zonder oogdruppels (die met cijfers en getallen dat je door zo'n groot apparaat kijkt met verschillende glaasjes ervoor) en daar kwam + 0,50 en +0,25 en 0,50 cilinder uit....dus praktisch niks... Na het druppelen heeft hij deze test niet gehad maar ging de optimetrist met een soort lampje in twee richtingen kijken... Daar kwam +1,75 en +1,25 en 0,50 cilinder uit... Wel wat meer dus...maar nou vraag ik mij af had hij niet gewoon nog die meting moeten hebben die hij voor het druppelen had gehad??? Hij zei dat het niet zo betrouwbaar was...maar ik twijfel daar dan weer aan omdat het mij wel logisch leek om dat dan ook te doen.. Want nu zou hij dan dus wel aan een bril moeten...echt een speciaal voor het lezen...(nog nooit gehoord bij ki deren die dat hebben...)
Geen opticien hier maar ik had als kind veel problemen aan mijn ogen. Eerste tripje naar de opticien kwam niet zoveel uit, het werd een lui oog (zag vooral met 1 oog wat wazig), maar na vele onderzoeken in het ziekenhuis bij de oogarts bleek het een hoornvliesbeschadiging door hoornvliesontstekingen. Dus ik wil even een soort pas-opje geven voor als het niet zo'n heel grote sterkte is en als hij last blijft houden, want het kan zijn dat er iets anders aan het oog is en daar kom je bij een oogarts het makkelijkst achter.
Ik zou even een doorverwijzing vragen met een kind. Een leesbril kan hoor op jonge leeftijd. De oudste van bijna 4 heeft een sterke + en een cilinder en draag de bril gewoon de hele dag. De jongste van nog geen moet hem ook voor dichtbij, maar daar wacht de optometrist nog even mee vanwege de leeftijd. Ik had zelf ook op de basisschool een leesbril, verder had ik hem niet nodig.
Thanks voor de waarschuwing...zelf idd ook gehad hoornvlies ontsteking als kind zijnde, voordat ze daarachter waren was ik oom poosje verder idd....gelukkig geen schade eraan...jij wel blijvend? Ik zal het bij hem in de gaten houden... Ons zoontje heeft niet echt last, leest soms wel letters die er helemaal niet staan (slordigheid? Of slecht zien? Geen idee) maar ik ben eigenlijk gegeaan vanwege dit dus en omdat hij toen hij 6 jaar was de ogentest de eerste x niet goed gedaan had en nog een x moest...2e x ging wel goed....maar ik moest het wel in gaten houden van ze...dus ik dacht laat het toch maar eens meten ...voor de zekerheid...ook omdat hij soms knijpt met zijn ogen , de verte kan ie uitstekend lezen...
Het kan goed dat hij zelf goed kan accommoderen bij die test met plaatjes, die druppels schakelen dat min of meer uit, waardoor je dus een hogere sterkte krijgt. In principe moet je ontspannen in de verte kijken en dan scherp zien met bril, maar iemand die nooit een bril draagt en gewend is (flink) te accomodderen, zal dus bij zo'n meting met plaatjes ook accommoderen. Zo is het mij iig uitgelegd. Bij kinderen zou ik overigens sowieso door een oogarts laten meten, die weten er toch gewoon meer van af.
Schade bij mij was niets aan te doen, maar heb er geen last van en schijnt te kunnen verdwijnen, of minder te kunnen worden. Dat is wel zo. Maar een oog ziet alsnog iets vager dan het andere. Gelukkig geen last van Maar zou zeker eens kijken waar de oogarts in het zh mee komt. Veel onderzoeken vond ik echt vervelend (vooral met kleurstofdruppels), dus maak de dag van onderzoeken verder vooral leuk voor 'm (bijvoorbeeld zelf bepalen wat jullie 's avonds gaan eten of zo)..
@gizne+4 dat is een behoorlijke sterkte..had je dochter er ook echt veel last van? Ik vind het zo lastig of mijn zoo tje echt last heeft...(leest slordig, leest letters die er niet zijn of woorden helemaal verkeerd, maar weet gewoon niet of dat daar door komt of misschien gewoon een slordige lezer is ..) zo moeilijk...! Je dochter draagt hem wel de hele dag? Mijn zoo tje zou hem alleen voor lezen op moeten vraag me af of dat echt gaat werken...op af op af...hoe heb je dat zelf ervaren toen je klein was?
Bij mij verschillen de metingen met het apparaat en met de hand ook altijd behoorlijk met de hand heb ik sterkere glazen nodig. Daarmee zie ik het nu prima
Hier een orthoptist. Maar de sterkte met druppels is vele malen betrouwbaarder dan zonder druppels. Zonder druppels is het soms lastig om de accommodatie los te laten, waardoor je ogen dus nog hard moeten werken. Met druppels meet je de volledige correctie. Ik zou je idd adviseren om naar de orthoptist te gaan en die kijken naar meer dingen dan alleen sterkte. Dit is voor 6 jaar een beetje twijfel sterkte. Mochten er veel klachten zijn (en niks anders orthoptisch) dan zou ik een bril overwegen, maar zonder klachten ga ik dit niet voorschrijven.
Slordig lezen hoeft niet van de sterkte te komen, maar kan bijvoorbeeld ook door een verminderde samenwerking komen. Daar kijkt de opticien niet naar, maar is zeker bij leesklachten belangrijk. Mocht dat namelijk het geval zijn, zal een bril weinig verbetering geven.
Ha Helga, bedankt voor je reacties! Mijn zoontje is nu wel 8 hoor, maar nog steeds te jong dus ? Ik heb het even opgezocht hoe het heet , hij heeft een skiascopie gehad en daar kwam dus die +1,75 uit,maar dat is dus ook nog niet betrouwbaar op die leeftijd van 8 jaar? Geven ze ook weleens advies bij een opticien in hun voordeel? (Daar twijfelde ik dus een beetje aan omdat die optometrist zei dat hij echt een bril moet...en ik heel wantrouwend ben vaak en dan denk dat ie dat om de verkoop wilt.. ik vond het ook zo raar dat hij hem alleen kan opzetten van dichtbij en anders niks ziet...(naar mijn weten kan dat toch wel als kinderen een +bril hebben?) of is dat alleen als je naast de verziendheid ook bijziend bent ofzo????
vanwege hun vroeggeboorte gaan mijn kinderen naar de oogarts en optimetrist bij het ziekenhuis. Op 0 jarige, 2 jarige en 4 jarige leeftijd. Dit ivm eventuele schade aan het oog ivm veel zuurstoftoediening met hoge drukken. De sterkte hangt af van de leeftijd. Alle kinderen hebben eerst een +sterkte en na een tijdje wordt het als het goed is 0. De meting zoals bij jouw zoontje, werd ook bij mijn zoontjes op die manier gedaan. Mijn zoontjes hebben te weinig plus, en daarom moeten ze over 2 jaar opnieuw gecontroleerd worden, en dan bij de schoolarts.
Skiascopie (mits met druppels gemeten) is op die leeftijd betrouwbaar. Maar met deze sterkte kan je verschillende dingen doen. Wel geven (en dan hoeveel ondercorrectie?) of niet geven, afhankelijk van de klachten en het verdere orthoptisch onderzoek. Als kinderen bijvoorbeeld moeite hebben met de samenwerking is het slimmer om te gaan oefenen, dan een bril voor te schrijven. Ik kan me voorstellen dat men in de optiek eerder een bril wil verkopen (en daarnaast heeft een optometrist minder kijk op samenwerking van de ogen). Kinderen horen idd plus te hebben, plus is een te klein oog en dat groeit (mits binnen de normale range), gewoon bij met de rest van de groei. Hier staat beschreven hoe het zit met de verschillende sterktes: https://www.orthoptisten.info/voorlichting/brilafwijking