Ja dat klopt hoor! Er zijn altijd vroege en late kinderen met puberteit natuurlijk. Zelf werd ik pas voor het eerst ongesteld in 4VWO, en ik vond het destijds echt niet leuk dat ik de allerlaatste was. Ik had ook geen interesse in jongens, make up, uitgaan etc. Stel dat mijn dochter net zo laat is, dan zit ze straks al in de 5e klas voor ze een keer ongesteld wordt. En dan bedoel ik niet het ongesteld worden zelf als probleem (daar mis je niks aan ), maar ik ben bang dat het 'puberteitsgat' met haar klasgenoten met 1 versneld jaar erbij nóg groter is. Ze zit nu in groep 6/7/8 namelijk al in de klas met verschillende kinderen die op en top vrouw zijn. Daarom vroeg ik me af of die gedragsverandering vooral aan leeftijd ligt, of met puberteit te maken. Allebei waarschijnlijk.
Onze oudste heeft twee en half jaar gekleuterd. Is van 30 december. . Is naar het gymnasium gegaan en er waren meerdere kinderen die nog elf waren. Zelfs een jongetje wat 10 was bij de start Het is grappig om zoveel lengteverschil te zien in de klas. Nijn dochter was erg snel op haar gemak. Vriendinnen die ook gek op feitjes zijn enzo. Wel heeft ze nog echt moeten leren leren. Is daar vorig jaar erg tegenaan gelopen. .
@Hoihoii: Ik denk dat er nog een derde factor (of eigenlijk een heleboel factoren dus ) speelt; het hele kind. Het ene kind heeft andere interesses ed dan anderen en kinderen ontwikkelen zich gewoon anders. Ik was niet specifiek vroeg of laat met puberen, ben ook niet versneld oid, maar jongens, make up, kleding en uitgaan ed hebben me nooit wat gedaan. Mijn dochters zijn hier gedeeltelijk heel verschillend in (oudste ziet feesten ed wel zitten, is ook bezig met relaties ed, de jongste is daar nog niet mee bezig, TikTok ed is bij beiden favoriet, verder in activiteiten allebei de ‘kindertijd’ wel uit, maar dat kwam bij de jongste dan weer een stuk eerder dan bij de oudste, zelfde met kledingkeuzes/-stijl, jongste is jonger al zeer uitgesproken en enigszins ‘volwassen’ in wat ze wil ed).
Jeetje wat een verhaal... hier waren wij ook bang voor bij de oudste. Alleen hadden wij de ontiegelijke mazzel dat hij met 3 jaar op de psz een leidster trof die aan de bel trok, en we sinds zijn 5e al heel goed begeleid worden. Autisme is lastig, hb is lastig, de combinatie is gewoon kl*te
Hier ook geen voorstander van versnellen, al zijn we er niet helemaal aan ontkomen. Oudste is van januari en heeft 1,5 jaar gekleuterd. Vanaf gr 4 voltijds hb onderwijs en aan t einde van gr 7 was hij eigenlijk klaar met groep 8. Maar hij wilde graag met zijn vrienden gr 8 meemaken en dat is echt een goede keuze geweest, wat is hij veel gegroeid dat jaar. Fysiek maar ook mentaal. Deels met groep 9 stof heeft hij zich redelijk kunnen bezighouden en hij was verder intensief met sport bezig. Hij wordt volgende maand 12 en zit in de brugklas VWO. Gaat goed en hij past ertussen, al is het verschil met 13 jarige klasgenoten wel echt groot. Vooral in lengte Middelste is 9 en zit in groep 7, ook voltijds hb. Hij heeft maar 1 jaar gekleuterd en zit vanaf groep 3 op hb onderwijs. Sindsdien staat alles in het teken van verbreden om nog meer versnellen te voorkomen. In mei wordt hij 10 en tijdens de lockdown heeft hij vooral veel getekend, boeken gelezen, gegamed en buiten gespeeld. Dat was qua lesstof gek genoeg een zegen, qua gedrag was het verschrikkelijk maar goed. Na de lockdown is hij weer als een speer gegaan. Hij doet nu deels groep 8 erbij dus ik krijg alweer de zenuwen, maar samen met school proberen we het echt uit te zitten zodat hij "pas" op zn 11e naar het VO gaat. Dan is het leeftijdsverschil met 13 jarigen nog groot zat. Maar of we er goed aan doen zo? Dat zullen we pas achteraf weten, uiteindelijk doet iedere ouder wat hij denkt dat goed is en zijn er nog zoveel andere factoren (oa puberteit, groei, hoe het kind zelf is, klasgenoten, zelfs een beetje geluk of pech misschien) die ook een rol spelen. Bij de één pakt versnellen goed uit, bij de ander niet. Dat maakt het zo lastig.
Mijn dochter is met 11 naar de middelbare school gegaan, gewoon vroege leerling, maar zitten nog genoeg jongere kinderen in de klas hoor, ook een paar die in 2022 pas 12 worden, dus zie er niet echt een probleem in. Mijn oudste heeft langer gekleuterd en is ook verreweg de oudste in zijn klas. Op de basisschool was dat het tegenoverstelde. Misschien hangt het van het schoolniveau af? Kan me voorstellen dat je in een vwo klas meer kinderen die een klas over hebben geslagen. Hier dus nu 1 en 2 vwo en meer dan genoeg jonge leerlingen. Puberteit kan misschien wel een dingetje worden. Hier zijn ze, net als man en ik, heel laat. Vooral zoon vind dat wel een ding, omdat hij als oudste nog de een na kleinste is. Dochter zegt het geen probleem te vinden. Die begint nu ook een heel klein beetje.
Wat een verschillen... Natuurlijk ook niet zo gek, iedereen is anders. En een geslaagde middelbare schoolperiode hangt van veel factoren af, natuurlijk. Ik probeer de angst maar een beetje los te laten en de tips die hier zijn gegeven in het achterhoofd te houden. Keuze is immers gemaakt, en erop terugkomen zou kunnen, maar dochter leeft al erg toe naar de open dagen etc. Nog een jaar basisschool past inmiddels nog minder goed dan vroeg naar de middelbare... Alleen wel jammer dat veel open dagen etc al zijn omgezet naar online. Ze zou de scholen wel echt een keer willen bezoeken. Maar goed, ook daar mee dealen als t zo is. Geldt voor zoveel mensen.... Stap voor stap . En nog even heeeeel erg genieten van het laatste half jaar. Als corona niet te veel roet in 't eten gooit.
Bliiven zitten in groep 8 lijkt me helemaal geen optie, volgens mij wordt dat ook alleen gedaan in heel bijzondere omstandigheden. Weet je al welk niveau ze gaat doen komend jaar? Ze zal niet voor niets een klas overgeslagen hebben denk ik?
Het is wel eens gebeurd op school dat een kind helemaal zenuwachtig werd van de middelbare school en toch groep 8 nog eens heeft gedaan. Maar in dit geval niet van toepassing inderdaad. Haar resultaten waren gemiddeld ver boven vwo niveau, dus atheneum of gym wordt het hier. Montessorischool ook, dus qua lesstof geen hiaten.
Oh dan niet te druk maken hoor. Mijn beide kinderen zijn enorm opgebloeid toen ze op het vwo terecht kwamen en werk op niveau krijgen. Oudste mocht ook nog de plus klas volgen, maar wilde dar zelf niet. Maar echt genoeg jongere kinderen in de klas. Montessorischool met een gemengde brugklas of brugklas op niveau? Want dat laatst vond ik wel een must hier en bleek ook goed uit te pakken.
Dankjewel voor je opbeurende bericht Suus . Montessorischool is de basisschool... Helaas geen Montessorischool VO hier in de buurt. Zo jammer!