https://www.rtlnieuws.nl/editienl/artikel/4447276/test-met-gebarentaal-op-basisscholen-het-moet-een-vast-onderdeel-worden Ik vind het een heel goed initiatief! De juf van mijn jongste heeft een cursus praten met gebarenondersteuning gedaan en past dit ook toe in de klas ondanks dat er geen slechthorend of doof kindje in de klas is. Ze pikken het razendsnel op en zoontje past het thuis ook toe regelmatig.
Ik vind het een mooi initiatief. Ik vraag me alleen af of er ooit iemand die dit bedenkt, of alle ouders die dit toejuichen, wel eens nadenken over het feit dat hun plan niet het enige plan is. Ik ben nu 10 jaar leerkracht in het basisonderwijs. De schooldag is nog precies even lang als 10 jaar geleden en het aantal schooldagen is gelijk. Toch zijn er zeker 5 vakken/onderdelen te noemen die structureel toegevoegd zijn in het rooster. Het past er gewoon niet meer bij! Ik vind niet dat dit soort verantwoordelijkheden bij scholen moet worden gelegd. Ouders moeten er voor zorgen dat kinderen passend opgroeien en opgevoed worden in de maatschappij van nu. School speelt daar een grote rol in, maar is geen stortplaats voor alle goede ideeën die maar moeten worden uitgevoerd.
Denk dat dit een goede aanvulling is op de lesstof, daarbij wordt de kloof ook op latere leeftijd verkleind tussen horende en slecht horende/doven. Het vergroot ook de mogelijkheden om te communiceren op bijvoorbeeld vakantie, er zitten wel wat verschillen qua taal maar over het algemeen gaat dat prima.
Hier wordt het tussendoor bij verschillende lessen gebruikt. Bij de kleuters tijdens het kringgesprek,maar ook als de juf met 1 of 2 kindjes in gesprek is en tijdens de letters leren. Een juf in groep 5 verweeft het zelf met de lessen. Tijdens taal, maar ook geschiedenis bv.
Gebarentaal is niet internationaal dus communiceren met gebaren is dan juist lastiger omdat gebaren anders zijn. Met taal heb je soms het geluk dat woorden enigszins lijken op bijv. Engelse woorden waardoor dat wel lukt. on topic: gebarentaal het is leuk en handig, maar imo niet noodzakelijk als verplicht vak. Als thema of extra cursus zou het zeker een leuk idee zijn.
precies mooi initiatief, maar van mij hoeft het ook niet op school. daarnaast ken ik geen een doof persoon dus vraag me af hoe groot de noodzaak is om dit te leren.
Ik vind het een leuk initiatief hoor, maar eerlijk gezegd vind ik het nou ook weer niet zó belangrijk dat dat standaard opgenomen moet worden in het lespakket voor alle kinderen. Als er nou slechthorende kinderen in een klas zitten denk ik dat het goed is dat daar als thema aandacht aan besteed word, maar als het niet noodzakelijk is heb ik liever dat de juffen en meesters (die het volgens mij al mega druk hebben...) hun energie stoppen in andere zaken die meer van toepassing zijn op hun leerlingen
Heel leuk initiatief maar ik moet zeggen dat ik het wel met dhr Stroop eens ben; doelmatig inzetten. En voor wat betreft de basisschool zouden een aantal lessen misschien leuk zijn maar om daar een vast onderdeel van te maken vind ik persoonlijk niet nodig.
@mamameer, mensen die niet kunnen praten (of moeite hebben met praten), kunnen vaak wel gebaren leren. Dit geldt niet alleen voor doven en slechthorenden, maar ook voor mensen met een taalontwikkelingsstoornis, bepaalde vormen van autisme en mensen met een verstandelijke beperking, om maar wat groepen te noemen. Maar was @Sallie ook al zegt, ik vraag me af of het haalbaar is om alle leerkrachten hierin te scholen. Ikzelf heb de oudercursus gedaan bij Kentalis en dat is al een cursus van 20 uur, laat staan de vaardigheden ontwikkelen om dit te onderwijzen. Dus ik denk dat het niet haalbaar is om in alle scholen gebarentaal te gaan gebruiken, maar ik kan me wel prima voorstellen dat scholen en kinderdagverblijven ervoor kiezen om het aan te gaan bieden. En op sommige scholen gebeurt het al lang, alleen zijn dat vaak geen scholen in het reguliere onderwijs. Mijn zoons zitten op het zmlk en daar worden de lessen ook ondersteund met gebarentaal.
Top idee! Kinderen pakken het zo snel op. Wij hebben dove vrienden. Hun kinderen kunnen wel horen maar gebruiken natuurlijk ook gebaren. Vooral onze jongste pakt dat zo natuurlijk op. Daarbij leert gebarentaal ook 'Echt contact maken' vind ik. Er is oogcontact/direct contact tussen de gesprekspartners. Woorden worden zorgvuldiger gekozen.
De verschillen internationaal vallen behoorlijk mee hoor, de zogenaamde taalbarriere is aanzienlijk kleiner dan bij gesproken taal.
Ik vind het niet nodig. Ik ken geen enkel doof iemand dus het blijven doen is dan ook lastig. En je moet het bijna dagelijks doen om het een beetje bij te houden. Beetje nutteloos dus.
Ik vind het wel goed, maar vraag me af of er tijd voor is. Plus vind ik pas starten op de basisschool laat. Laat dit al veel eerder onderdeel zijn! Gebarentaal is niet alleen voor dove of slechthorende, kinderen kunnen zich vaak veel sneller en beter uitdrukken in gebaren dan woorden. Zo kan een baby vanaf een maand of 6 al gebaren naar je maken, om duidelijk te maken wat hij/zij wilt. Mijn zoontje kon voordat hij kon praten al met gebaren duidelijk maken dat hij iets wilde. Super handig, voor mij en voor hem. Scheelt een hoop frustratie.
Het idee is leuk, vraag me af hoe zinvol het is. Op de basisschool kon ik redelijk goed gebarentaal, omdat er een dove jongen een klas lager zat. (2 jaar met hem in de klas gezeten) Maar ik kan me er gewoon niets meer van herrineren. Je moet het echt blijven gebruiken. En hoe vaak heb je het nou nodig? Het zou super zijn als we met iedereen kunnen communiceren. Maar ik denk dat dit echt iets is dat handig en zinvol is als je het regelmatig gebruikt, anders zakt het gewoon weg.
Ik dacht juist dat gebarentaal wél over de grens was. Maar dat "Nederlands ondersteund met gebaren" dus binnen de grenzen was. En dat is het schil. Als de juf Nederlands ondersteunt met gebaren, hoeft ze hier geen tijd voor vrij te maken. Want je ondersteunt bepaalde woorden met gebaren. Dove en slechthorende kinderen leren gebarentaal, wat slechts deels overeenkomt met Nederlands ondersteund met gebaren. Nederlands ondersteund met gebaren wordt ook (mn) ingezet voor kinderen met communicatieproblemen. Bv laat praten, ass etc
Aan de ene kant denk ik, ja top, maar aan de andere kant, geeft dit niet weer nog meer werkdruk voor leraren? Ik vind het een beetje dubbel eerlijk gezegd. En daarnaast, kinderen moeten al zoveel, moeten we ze dan nog meer laten doen? Als ik zie hoe weinig er bijvoorbeeld al in groep 3 nog buiten word gespeeld dan denk ik, laat de kinderen lekker de basis leren zoals wij dat ook allemaal hebben geleerd en geef de ouders zelf de keuze of ze dit zelf willen doen of niet. Ze moeten al zoveel
Goed initiatief, meen ik echt, ik beheers persoonlijk ook de ondersteunende gebarentaal en ik vind deze in mijn werk echt onmisbaar! MAAR er zijn zoveel wensen meer. Zet maar bij het rijtje van alle andere dingen die continu in het nieuws komen, waar het basis onderwijs meer aandacht moet besteden: Ik houd het namelijk bij. In 2018 in het nieuws geweest wat het onderwijs, naast alles wat ze al doen, nog MEER moeten gaan doen: - meer uren/beter rekenen, want dat kunnen scholieren zo slecht, meer aandacht daarvoor in het basisonderwijs - meer aandacht voor gezonde voeding, beter eten en ook liefst iedereen alle dagen ontbijten op school - vaker gymen, liefst iedere dag. kinderen bewegen te weinig. - meer aandacht voor de creatieve vakken zoals muziek en handvaardigheid want die worden zo snel weggestreept en het is zo belangrijk voor de culturele opvoeding - meer aandacht voor de dialecten in onze taal als deel van burgerschap en cultureel erfgoed -meer aandacht voor techniek want we komen technici te kort en moeten al vroeg kinderen hier voor enthousiasmeren - meer aandacht voor gedragsproblemen en/of kinderen met een diagnose - schoolzwemmen verplicht terug komen, lang niet alle kinderen kunnen zwemmen en dat is gevaarlijk. - meer leren over veilig internetten want ze komen met zoveel in aanraking online - leren omgaan met geld want veel pubers sparen niet, kinderen moeten het al vroeg aangeleerd krijgen - leren van engels en andere talen omdat de samenleving daar steeds meer op vraagt. - seksuele voorlichting al vanaf de kleuterperiode verplichten. Mensen, er zijn maar zoveel uren in een dag en kinderen gaan maar zoveel uur per week naar school. Tuurlijk kan het basisonderwijs in bepaalde mate hieraan gehoor geven maar het kan niet En En En zijn.. Iedereen vindt iets anders belangrijk en vindt dat het basisonderwijs dat dan erbij moet pakken. Het bordje van de KINDEREN ( en leerkrachten en ook ouders) wordt steeds voller. Want naast alles wat kinderen "zouden moeten" leren, komen er ook nog geluiden als " kinderen moeten al zoveel, laat ze kind zijn, steeds vaker kinderen met burnout klachten etc." Nogmaals, goed initiatief, ik ervaar zelf ook het belang van gebaren, maar er zijn zoveel goede ideeen en niet alles kan en/of past in ieders straatje.
Ik weet dat mijn nichtje Frans leert op de Havo dmv gebaren bij elk woord. Het schijnt dat kinderen door de combinatie van bewegingen de woorden beter opslaan.