Ik ben op zoek naar een huis voor mij en mijn zoontjes. Ben ingeschreven bij 2 woningbouwverenigingen, maar daar staat tot nu toe weinig op. Nou willen de achterburen van een collega hun koophuis verhuren. Hoe en wat weet ik nog niet, ze nemen binnenkort contact met me op. Ik weet wel dat het huis uit de verkoop gehaald is. Het zou zo mooi zijn! Het huis is prachtig, ruim genoeg voor ons drieën, 3 straten van mijn werk vandaan en in mijn geboorteplaats, waar ik bijna 20 jaar lang met plezier heb gewoond. Ben dus op zoek naar ervaringen, zowel positief en negatief
Ik heb ooit particulier gehuurd, niet via een makelaar of verhuurbedrijf oid. Zorg dat je een huurcontract opstelt of laat stellen. Zet daarom afspraken over de prijs, wanneer en met hoeveel ze de huur jaarlijks mogen verhogen (mijn huurbaas kwam ineens na 3jr met "vanaf morgen verhogen we je huur met 10% want wij hebben het idee dat je samenwoont"). Laat er ook wat in zetten over het termijn dat je hebt om wat nieuws te zoeken indien t huis wordt verkocht etc. Maak ook duidelijke afspraken over wie voor wat verantwoordelijk is qua onderhoud en mocht je erin trekken maak een lijst met spullen die er stonden (indien niet leeg opgeleverd). Dit was het eerste wat in me op kwam.
Bedankt voor de tips, ik wil inderdaad wel duidelijke afspraken op papier zetten. Bij particulier huren heb je evengoed recht op huurtoeslag toch?
mijn oma verhuurt 1 van haar huizen. gaat allemaal via de makelaar met een huurcontract. ze doet dit al ruim 30 jaar en de eerste mensen hebben er een jaar of 20 gewoond, daarna vaak gezinnen voor periodes van 1 tot 3 jaar, die daarna zelf een huis gingen kopen.
Of je huurtoeslag krijgt hangt helemaal af van de huurprijs die je gaat betalen, boven de €710 heb je geen recht meer op huurtoeslag. Ik zou eens googelen op voorbeeld huurcontracten huren van een koopwoning. De eigenaren van de koopwoning moeten wel van de gemeente toestemming hebben om hun huis te mogen verhuren, ze moeten een huisvestingsvergunning aanvragen. Ook van hun hypotheekverstrekker moeten ze hiervoor toestemming hebben. Wij hebben onze ene koopwoning (die we slecht konden verkopen) en al in een andere koopwoning woonden zo'n 2,5 jaar verhuurd. Dat ging prima, wij hebben het toen wel via onze makelaar gedaan.
Ik verhuur zelf huizen die ik gekocht heb. Je hoeft niet in alle gemeenten toestemming te vragen, dat hoeft alleen als je onder de leegstandswet verhuurt. Van belang is dus na te gaan of ze het verhuren onder de leegstandswet of gewoon als particulier. Onder de leegstandswet geniet jij als huurder minder bescherming en moet je na een bepaalde tijd het pand uit omdat de eigenaar niet onbeperkt mag verhuren. Als gewoon particulier gehuurd pand heb je dezelfde rechten en plichten als bij sociale huur. Dus je hebt eventueel recht op huurtoeslag en en puntensysteem voor hoogte van huur geldt ook als je onder de sociale huurgrens (=huurtoeslag) valt met de woning. Dat betekent dat de huurbaas niet zo maar ineens de huur mag verhogen maar dat alleen conform de jaarlijks afgesproken stijging. Als je woning qua puntensysteem uitkomt boven de spciale huurgrens is het volledig vrije huur en ligt het er aan wat er in je huurcontract staat. Wij hebben bijvoorbeeld een huis dat we boven de sociale grens zouden mogen verhuren maar onder de huurgrens verhuren. Zo lang we dat doen zijn we gebonden aan de maximale huurverhogingen per jaar maar wij moven de huur wel ophogen conform het huurpunten systeem, en daarmee komt hij dan in de vrije sector als we dat zouden doen. We doen dat echter niet want onze huurster kan het niet huren zonder toeslag en ze is een prima huurster dus we hebben er allemaal belang bij om het zo te houden. Tot slot, meeste particuliere verhuurders begjnnen eerst met een jaarcontract. Zo kun je zien of de huurder goed betaalt en geen overlast geeft terwijl er nog geen volledige huurbescherming is. Echter, een verhuurder mag maar 2 jaarcontracten geven en dan moet er een contract voor onbepaalde tijd komen met volledige huurbescherming. Als je nog meer vrgen hebt, laat maar weten.
Bedankt voor de duidelijke uitleg! De huurprijs zal iig onder de 710 euro zijn, volgens mijn collega rond de 600/650 dus dat is mooi. Dan hoop ik maar dat het particulier zal zijn en niet via leegstandswet, dat zou voor mij dan 't beste zijn natuurlijk, omdat ik niet snel weer zal verhuizen.
Maak voor jezelf ook foto's van de ruimtes, eventuele gebreken etc. Toen ik mijn woning uit ging (verhuurd via particulier), had hij ineens een hele lijst met dingen die niet klopten. Dat had ik niet gedaan, maar moest er wel voor opdraaien.
Bij ons heb je passend toewijzen ivm huur toeslag. Ik weet je inkomen niet ed, maar hier hebben wij een schema voor. Ik kan bv niet tot 710.- huren, maar ik mag maar tot 635.- huren. https://www.woonfriesland.nl/fileadmin/user_upload/Kennisbank/Woning_zoeken_en_gevonden/schema_passend_toewijzen.pdf.
Ook al komt de huur dan boven die huurtoeslag grens de huurtoeslag blijft dan omdat die verkregen is op de huur die er toen was alleen het maximum bedrag blijft het maximum
Huurde je toen toevallig via een makelaar? Ze gaan 't namelijk via een makelaar verhuren. Huur valt dan wel onder de sociale huurgrens. Straks ga ik een kijkje nemen in het huis! Edit, laat maar ik lees al dat dat niet zo is haha
Wij hebben een tijd een koophuis gehuurd van iemand die in het buitenland zat, ons eigen huis werd gebouwd in die periode. Wij hadden het via de makelaar, die had ook een contract opgesteld. Ging allemaal prima. Ik heb wel meteen een lijst met alle gebreken gemaakt, zodat ik daarna geen gezeur zou krijgen daarover, dat ik de keukenlades half uit elkaar had getrokken enz. Zat al scheef.
Het maakt niet uit of het via een makelaar gaat of niet. Wij verhuren ook via een makelaar en onze huurders krijgen gewoon huurtoeslag. Het gaat alleen om de hoogte van je inkomen en de hoogte van de huur.