Volgens ene Vervaet wel. Maar goed. Ik ben niet zo bang voor faalangst. Denk dat je dat ook kunt krijgen als je wel in de 'juiste' fase zit, maar er geen zin in hebt en teveel gepusht wordt. Heeft denk ik ook met karakter te maken.
Had het niet met houten maar met plastic blokjes gedaan maar hier ook antwoord "meer witte" (had andere kleuren gepakt haha) Maar daarna ging ze met andere materialen dezelfde test bij mij doen. Blijkbaar heeft ze de intentie wel begrepen
hahaha eindelijk zie ik dat je iemand gevonden hebt die over zoiets zo durft te praten!ik voelde me hier zo lang eenzaam met mijn idee'een. weet je nog averinol? maar goed, ik ga kijken wat hij te zeggen heeft! ik vind, op het eerste gezicht ,eigenlijk dyselexia te groot woord vr wat hij bedoelt misschien. maar ik weet natuurlijk niks over lees nivoo van nederlandse taal bij kinderen.
Groeiend probleem Dyslexie, de alom bekende stoornis die zorgt voor leesproblemen, is in Nederland een groeiend probleem. Uit het jaarverslag van de Onderwijsinspectie over het jaar 2006 blijkt dat een kwart van de leerlingen na hun basisschoolperiode het lees- en schrijfniveau van een kind uit groep 6 hebben. Daarmee zit Nederland bij de top van Europa als het gaat om het aantal kinderen met dyslexieproblemen. Flauwekul Geen wonder dus, dat de overheid poogt om de taalstoornis tot het minimum te beperken. Het boek dat daar voor moet zorgen heet Protocol Leesproblemen en Dyslexie, een standaardwerk dat leerkrachten adviseert hoe ze kinderen met dreigende leesproblemen het best kunnen begeleiden. Het boek stelt dat kinderen, waarbij een achterstand geconstateerd wordt nog voordat ze in groep 3 terecht komen, meer met het geschreven woord in contact gebracht moeten worden. Zo zou de taaluitval beperkt kunnen worden. Flauwekul, zegt ontwikkelingspsycholoog Ewald Vervaet op de website IkVader. Vervaet betoont zich een aanhanger van de leer van Piaget, de Zwitserse ontwikkelingspsycholoog die de ontwikkeling van een kind in verschillende leeftijdfasen onderverdeelde. In elke fase ontwikkelt een kind nieuwe dingen, zoals bijvoorbeeld zindelijk worden, praten of lezen. Vervaet legt in zijn boek ondubbelzinnig uit dat dyslexie een zelfgecreëerd fenomeen is. De schuldigen? Dat is de hoofdstroming in de ontwikkelingspsychologie en onderwijskunde. Zij hebben het fasedenken jarenlang verwaarloosd.
heh heh ik vond het nog altijd verstandig om de ontwikkelingsfases in de gaten te houden wanneer je stappen neemt in leren lezen! maar goed, deze ene vervaet is wel een vreemde man!!!!zijn stichting heet histos. ik bedoelde nooit wat hij allemaal beweert. hij is best heftig...
dat jullie aan dit soort testjes denken trouwens ik ga gewoon 'Go with the Flow' en kzie wel wat mijn kind kan en gaat leren en wanneer. ben niet zo van het lijstje met wat kan mijn kind wat kan jouw kind
ik ook niet(zou niet namens anderen spreken, maar ik zie duidelijk niemand anders die hier op zo een kind-vegelijkende wijze denkt in hun reacties) volgens mij heb ik ook voldoende uitgelegd in het begin van deze topik, hoe ik over zo een vraag denk. een gemene vraag om te stellen aan je kind en dat het eigenlijk niets zegt over het kind. het is ook geen vergelijking van de kinderen met elkaar. ik snap eerlijk ook niet waarom je meteen aan zo een vergelijking moest denken van; wat kan mijn kind wat kan jouw kind etc. sommige mensen hebben gewoon diepere interresse in ontwikkeling en in leren,denken etc die los staat van wat hun kind doet of kan....mijn interresse hierin was er lang voor ik een moeder werd bijvoorbeeld. zo'n 30 jaar voor ik een kind kreeg.
ik heb hem even uitgezocht ondertussen. nou ik ben niet met deze vervaet eens want hij baseert al zijn ideeen op piaget; vanwie ik dan weer denk;klopt niet echt helemaal. een bizarre figuur trouwens die maneer vervaet.
Hier ook het antwoord 'meer rode blokjes'. Ik ben er niet meer verder op in gegaan. Onze dochter is al wel bezig met verschillende materialen (hout, plastic, glas enz). En dan vooral wat wel en niet (makkelijk) kapot kan.. Ze wordt in februari vier.
Lache, hier had mijn dochter een eigen theorie. Ik had gele en groene blokjes neergelegd van de duplo. En daarna dus dezelfde vraag gesteld. Haar redenatie was: we doen dat de groene blokjes duploblokjes zijn en de gele blokjes gewoon geel. Er zijn meer gele blokjes! Maar de logica van geel t.o. duplo ontging haar dus! Ze is 4,4 jaar.
Ja Belize, dit had ik toen ook al aangehaald, toen zei je dat t iets anders was. De Vrije School is hierop gebaseerd. En dat is niet echt mijn ding. Ik geloof dus ook niet zo dat het slecht is.
ja; maar vrije school heeft zijn eigen theorie, inderdaad; tot 7-8 jaar oud moeten kinderen niet leren, maar spelen; is het idee. antroposofisch PSZ vind ik ok, maar vrije school past bij zoontje helemaal niet. ik had het over de taalontwikkeling toen, klank, grammatiek etc. dat is weer iets anders. dat hoeft dus niet in verhouding te zijn met de verstandsontwikkeling(behalve in de hele grove betekenis; eerste jaar bij het ontstaan van IK)
Dochter van net 5 riep meteen plastic, ze zijn allemaal van plastic mama. Ik had plastic figuurtjes genomen. Zoon van 2 zei wel meteen rode figuurtjes.
Mijn dochter is 4,5 Had duploblokjes en volgens haar waren er dus meer rode blokken dan plastic blokken. Toen ik vroeg welke blokken dan van plastic waren wees ze de gele aan om vervolgens er weer op terug te komen dat ze allemaal van plastic zijn en had ze pas mn vraag door haha.