Oh oke, ik dacht dat je meer bedoelde dat het echt helemaal vrijblijvend was zeg maar.. Maar dat laatste herken ik totaal niet hoor, de laatste paar regels. Denk dat dat ook niet vaak voorkomt.
Nee, helemaal vrijblijvend is voor de leerkracht onwerkbaar en m.i. naar het kind toe pedagogisch onverantwoord: het zal toch een keer moeten leren dat het met enige regelmaat een deel van de schooldag met een centraal programma mee moet doen. Anders wordt de overgang naar groep 3 op een gegeven moment onmogelijk! Bovendien bestaat het leven niet uit alleen maar doen wat je zelf leuk vind. Dat laatste baseerde ik op dingen die eerder in dit topic genoemd zijn, maar ook wel op mijn eigen herinnering aan mijn kleuterklas.
Ik vind best veel goed van Amerikaans onderwijssysteem, maar hun 'schoolspirit' zou ik echt niet willen hebben voor mijn kinderen. Ik heb niet echt het gevoel dat Amerikaanse kinderen juiste waarden en normen daarvan krijgen (wel dat je sportief mag zijn ed). Al dat populisme, erbij horen, uiterlijk, in de juiste club zitten enz werkt het pestgedrag en classen-systeem alleen maar in de hand.
Ik doe dit elke dag... in een combinatieklas ook nog! Het is echt wel mogelijk. Ik vind het erg zonde dat er in het middelbaar onderwijs zo weinig gedifferentieerd wordt. Als wij het kunnen (bo), dan zouden jullie het toch ook moeten kunnen? Nog makkelijker zelfs, wij hebben alles van 'met moeite praktijkonderwijs' tot VWO-plus in de klas. En bij jullie zitten ze dan al redelijk 'gesorteerd'. Dan heb je al met veel kleinere niveauverschillen te maken, waardoor je juist ruimte hebt om bijvoorbeeld te differentiëren op leerstijl. Maar als ik kijk naar de vo-scholen in onze stad, gebeurt dat eigenlijk niet. Een paar hebben wel mooie modellen, maar dat komt er vooral op neer dat ze de ene les geven volgens de ene stijl en dan de andere volgens een andere leerstijl. In plaats van kinderen wat meer keuze vrijheid te geven. Ik wil zeker niet zeggen dat bij ons in het bo altijd ieder kind exact krijgt wat het nodig heeft hoor. Maar als ik zie hoeveel differentiatie er bij ons al plaatsvindt (en dan zijn wij echt geen voorlopers) dan meen in toch dat er in het vo nog een flinke inhaalslag te maken valt hoor.
Daar heb je op zich wel een punt hoor Tupp. Ik denk dat een verschil is met het bo dat m.n. in de bovenbouw vo de hoeveelheid en diepgang van de stof toch wel een stuk groter is. Dat maakt het denk ik moeilijker om veel leerstijlen en keuzemogelijkheden aan te bieden, binnen de lestijd die je hebt (met lessen van 45 minuten is dat denk ik toch anders, dan wanneer je kinderen de hele dag in je klaslokaal hebt). Je krijgt dan namelijk toch snel te maken met werkvormen die relatief veel lestijd in beslag nemen (in verhouding tot de hoeveelheid leerdoelen die je er mee wilt bereiken). Aan het eind van de bovenbouw vo moet je de leerlingen klaar hebben gestoomd voor het eindexamen. In het bo is het echter niet het doel om alle leerlingen in je klas op hetzelfde niveau te krijgen (wel op hun eigen niveau natuurlijk). Daarnaast is denk ik een belangrijke reden dat dit nog weinig gebeurt dat het een enorm beroep doet op de tijd en creativiteit van docenten. Gezien de hoge werkdruk die zij nu al ervaren, wordt hier weinig structureel in geïnvesteerd. (Niet dat ik denk dat er in het bo geen hoge werkdruk is hoor, maar daar is al een bestaand systeem, waarin leerkrachten automatisch zullen differentiëren. In het vo zou je een systematisch het bestaande systeem moeten veranderen en dat zijn altijd grote investeringen.) Edit: Bovendien denk ik dat differentiëren in het bo ook wel eens betekent dat de leerkracht zich vooral focust op de gemiddelde kinderen en de kinderen die wat moeilijker mee kunnen komen. Echt slimme kinderen krijgen vaak wel differentiatie, in de zin dat ze extra / andere taken krijgen ter verdieping / verbreding, maar dat wordt dan lang niet altijd beoordeelt / nabesproken door de leerkracht. Het slimme kind zal er heus wel iets van leren, maar minder dan wanneer de leerkracht werkelijk aandacht aan het kind zou besteden en zal bovendien voelen dat het minder aandacht krijgt, zolang het zich maar rustig houdt. (Ik wil niet zeggen dat het altijd zo gaat, of dat jij dat doet, maar dit gebeurt wel. Ik ken hier in mijn omgeving concrete gevallen van. En het ergste is dat het heel logisch is dat het gebeurt, want er wordt nogal wat van leerkrachten in het bo gevraagd!)
Misschien heb je gelijk. Maar aan de andere kant is het natuurlijk ook zo dat pesten altijd en overal gebeurt. Ook op deze scholen, waar dit soort activiteiten niet zijn. Hier heb je ook de druk om popijopi te zijn en er bij te horen m.i is dat niet veel anders