Ik krijg hier dus ook altijd een beetje een naar gevoel van. Ten eerste ben ik het wel met bovenstaande reactie eens: waar bemoeien ze zich mee? Ten tweede: dan moet het ook maar net gelukt zijn om bv te geven en je moet het ook maar willen geven. Ik vind de fv-voedingsreclames juist meevallen. Ik kan er juist kwaad om worden dat er voor fv onder de 6 maanden geen reclame gemaakt mag worden en dat er ook geen voorlichting over gegeven mag worden. Waar haal je als onzekere moeder dan je kennis vandaan? Ook vindt ik het vreemd dat mensen zich moeten 'verontschuldigen' dat ze nog steeds bv geven. Ik kan me dat niet voorstellen. Bij mij gaat bijna iedereen er vanuit dat ik bv geef: moet ik elke keer weer uitleggen dat dat mislukt is en hou ik er iedere keer weer een rotgevoel aan over. Ja in Scandinavië lukt het ja: je wil ook niet weten hoe lang die vrouwen verlof hebben....
[quote="lotte82En on-topic. Het is fijn als ze meer mogelijkheden creëren om langer borstvoeding te geven, maar ik krijg bij dit soort berichten wel altijd zo'n gevoel van waar bemoeien ze zich mee.[/quote] Nou, borstvoeding geeft je kindje natuurlijk wel een hele goede start wat betreft gezondheid. Gezonde kinderen schelen de samenleving als geheel en dus ook de overheid en heeeeeeeeeeeeeele boel geld. Dus ik vind dat ze zich best ermee mogen bemoeien, zolang het bij het creëren van randvoorwaarden (lang verlof, kolfmogelijkheden) en voorlichting blijft, niet dwingen of pushen.
Ook voor oudere kinderen is het nog erg voedzaam, en geeft het ze elke keer een stoot antistoffen mee. Daarnaast is borstvoeding natuurlijk veel meer dan alleen maar eten. Na een paar maanden borstvoeding, en na me meer ingelezen en geïnformeerd te hebben erover, zijn mijn man en ik tot het besluit gekomen om aan 'child-led weaning' te doen, als ze hun tweede verjaardag gepasseerd waren. Oftewel: om na hun tweede verjaardag de beslissing om te stoppen aan het kind over te laten. Die tweede verjaardag wilden we so wie so halen, omdat dat wereldwijd gezien als de beste leeftijd gezien wordt. De overheid bemoeit zich met van alles en nog wat waar het gezondheid betreft: "Geniet maar drink met mate" "16 jaar? Alcohol nog even niet" "Let op vet" "Roken? Niet waar de kleine bij is!" "Drank maakt meer kapot dan je lief is" Het tandenborsteltje bij de snoepreclame Die opwekkende teksten op sigarettenpakjes Het Rijksvaccinatieprogramma. Borstkankerscreening. Uitstrijkjes. Ga maar door. En de overheid bemoeit zich daarmee, omdat dat één van de taken van de overheid is. En omdat gezondere mensen uiteindelijk goedkoper zijn.
Borstvoeding is heel mooi als het lukt. Wat ik jammer vind is dat ik soms de indruk krijg, dat als je geen borst geeft, dat je dan als moeder faalt. Ik heb dat zelf ook zo ervaren in mijn kraamtijd. Helaas lukte het niet, en heb ik de keuze moeten maken om op flesvoeding over te stappen. Ik durfde het haast niet te zeggen, omdat de kraamverzorgster zo pro-borstvoeding leek. Toen ik mijn keuze kenbaar maakte, zei ze: Ik heb mijn kinderen ook allemaal met de fles groot gebracht. Toen dacht ik: Als er iets anders mee omgegaan was, dan had ik me niet zo schuldig hoeven voelen. Maar dat is het protocol.
't Is met borstvoeding toch net zo als met bevallen? En met zwanger worden? Soms lukt het niet zoals de natuur bedoeld heeft. Maar dan heb je gelukkig kunstvoeding, kunstbevallingen en kunstmatige vruchtbaarheidstechnieken. Maar het feit dat die kunstgrepen bestaan wil niet zeggen dat het niet gewoon prettiger gaat als het gaat op natuurlijke wijze. Niemand begint voor de lol aan IVF, weinigen nemen voor de lol een keizersnede.
Ik vind dat iedereen vrij is om te kiezen wat hij wil. Sommige vrouwen willen geen borstvoeding geven en hebben daar dan ook vaak wel een specifieke reden voor. Ik vind niet dat de overheid hier nog meer in moet doen. De meeste vrouwen weten nu ook al wel, dat borstvoeding het beste is voor je kind.
'Ben ik helemaal met je eens. We zijn volwassen vrouwen en we mogen zelf beslissingen nemen. De overheid kan niemand dwingen om borstvoeding te geven, net zo min als ze iemand kunnen verbieden te roken of te drinken, of zus en zoveel groente en fruit te eten.' Wat de overheid wel mag (en eigenlijk MOET) is de voorwaarden om gezonde dingen te doen (zoals borstvoeding geven) verbeteren, de voorzieningen en regels verbeteren (waarom wordt pepti helemaal vergoed, en krijg je als moeder die zich in allerlei bochten wringt om hypo-allergeen te eten geen cent vergoed?; waarom krijgen zoveel moeders op hun werk tegenwerking als ze willen kolven?), en te zorgen voor goede voorlichting en goede zorg.
Daar heb jij dan weer gelijk in. Waarschijnlijk komt mijn gevoel nog steeds voort uit het feit dat het bij mij mislukt is en dat ik het gevoel heb dat ik aan alle kanten als slechte moeder wordt bestempeld die niet het beste voor haar kind over had. Want dat is namelijk wat dit soort berichten doen: je dit gevoel geven. Dit is niet te vergelijken met roken, drinken of vet eten: dat zijn keuzes die je kan maken. Fv is vaak geen keuze maar noodzaak.
Huh nou snap ik iets niet. Een stuk dat ik geschreven heb staat als quote van Princess, en daaronder staat met mijn naam iets dat ik niet geschreven heb?
Is ook wel zo, maar ik vind het veel van die voedingscampagnes toch vaak erg betuttelend overkomen. Dan denk ik, ik snap ook zonder "balansdag-reclame" wel dat ik het nadat ik een dag veel te veel heb gegeten het een dag rustiger aan moet doen e.d. En met borstvoeding ook, tijdens mijn zwangerschap werd ik doodgegooit met folders over borstvoeding hier, boeken over borstvoeding daar. Weer een of ander onderzoek waarom ik toch echt wel borstvoeding zou moeten geven. En ik had allang besloten om borstvoeding te gaan geven. Kreeg bijna de neiging om juist tegendraads te gaan doen en het niet te doen. (maar ja daar had ik alleen maar mijn eigen kindje mee)
Daar ben ik het ook mee eens, want zoveel info e.d. als je krijgt tijdens de zwangerschap. Zo weinig is het daarna, bij mij op de universiteit is een "kolfruimte". Ten eerste wist aan de balie waar ik er naar moest vragen niemand ergens vanaf, heb een half uur moeten staan wachten (mijn borsten stonden op springen) en het was niet meer dan een kamertje waar toevallig een koelkast stond en voor de rest een hoop rotzooi. En in de koelkast stond ook nog allerlei bier en de ruimte bleek als er niemand aan het kolven was gewoon voor iedereen toegankelijk. Dus ik laat daar mijn afgekolfde melk niet graag achter. Ben dan toch bang dat er een of andere grapjas iets met de melk voor mijn manneke uit gaat halen.. En dat geeft me toch geen prettig gevoel.
Ik denk dat de gezondheidsvoordelen van BV vaak nog te onduidelijk zijn. Iedereen heeft het over *beter* maar was is beter? Benoem duidelijk wat dat *beter* is. Doordrongen zijn van het feit dat gedurende langere periode bv geven aan je kind, voor jouw als mama ook gezondheidsvoordelen zitten. Daarnaast lactatiekundige opnemen in het basispakket. BV-kennis bij instantie's verbeteren zodat er een laagdrempelig informatievoorzieningssyteem is. Dan heb ik het over cb's en kraamzorginstantie's. Een langere *gezin-wen-situatie*, zoals in de scandinavische landen, waardoor werkdruk op de achtergrond ligt. Verbeterde *kolfsituatie's* op de werkplek. Bv (ook langdurig) moet veel meer uit de taboesfeer, daarom al op jeudige leeftijd op speelse wijze het belang van bv onderstrepen. Ik blijf erbij dat het ook aan de motivatie van mama's zelf ligt in hoeverre je kan spreke van een langdurige, geslaagde bv-periode. Daarnaast moet je ook een beetje geluk hebben dat je kindje *snapt* hoe het moet drinken. Dan moet je geen chronische aandoeningen hebben, waarbij zware medicatie een rol speelt. En borstontstekingen,langdurig spruw enz enz werken nou ook niet echt bevorderlijk.Dan kan je nog zo gemotiveerd zijn, je wil ook gewoon mama zijn zonder al teveel toestanden, en genieten van je kind. Kortom er zijn zoveel factoren die van invloed zijn op een geslaagde bv periode, het moet ook allemaal een beetje meezitten. Daarnaast is Nederland gelukkig een vrij land,waarin iedereen zijn eigen keuzes maakt, de overheid moet zich daar ook weer niet teveel in mengen.
Eigenlijk vind ik het iedere keer zo bizar. 20-25 % Dat is toch niks! Alles gaat vanzelf, moedertje natuur, precies ervoor gemaakt en dan maar zo'n laag percentage... Echt zonde vind ik het hoor....
Ik vind het ook laag. Afgezien van de scandinavische landen, hoe is het %in landen om ons heen, is dat ook zo laag?
Nee, alles gaat NIET vanzelf. OK, bij sommigen misschien, maar lang niet bij iedereen. Ik denk dat dat juist een grote misvatting is: bv is natuurlijk en dus gaat het verzelf. het is ook een leerproces, voor zowel moeder als kind. Je moet weten waar je op moet letten, hoe bv werkt zodat je niet denkt dat je te weinig melk hebt als er regeldagen zijn om maar een voorbeeldje te noemen. Verder vind ik dat de voorwaarden voor het slagen van bv verbeterd moeten worden en dan met name bij de professionals. Betere kennis bij vk's, kvp's, cb's enz. Grotere bekendheid van VBN en LLL. Ook grotere bekendheid van de lactatiekundigen. Zodat moeders die bv willen geven, ook goede begeleiding krijgen. Ipv van de verhalen die je hier ook leest van begeleiding die de bv vakkundig om zeep helpt. En ook informatie (dus geen reclame) voor kv. Zodat ouders een goede keuze kunnen maken. Verder moet bv maatschappelijk geaccepteerd worden. Het moet niet vreemd gevonden worden dat je je kind voedt, en al helemaal niet 'vies' oid... Langer zorgverlof voor moeder én vader kan denk ik daar ook aan bijdragen. (Pff best een wensenlijstje zo...)
Probleem van die soort campagnes is dat ze zo veel mogelijk mensen willen bereiken. En niet iedereen is even vlot van begrip. Dus voor een deel van de mensen zullen dit soort campagnes als tutterig of kinderachtig overkomen. Maar er zijn ook mensen voor wie de boodschap zelfs nog te moeilijk is.