Maar het gaat het juist om dat de overheid BV wil promoten. En kv-kosten hebben niks met bv te maken. Dus de LK-kosten gewoon laten vergoeden of een heel groot deel.
@smoekie, ik weet er het fijne niet van, maar nutricia en andere kv producenten zullen daar wel niet zo heel blij mee zijn , wie weet wie wat betaalt om wat te zeggen of te doen...klinkt ver gezocht maar de halve aardbol leeft "corrupt" , zij zien natuurlijk niet graag hun winst de goot in gaan, dus zij zullen ongetwijfeld (aangezien NL ook echt zo'n "melk de witte motor" sucker is) wel een dealtje hebben met de "overheid". Ach wie weet als er genoeg petities e.d getekend worden dat we meer en betere info en hulp willen voor BV dan gebeurt het misschien wel, dat het opgenomen wordt in het verzekeringspakket, of via een andere weg vergoed wordt. Wat voor jou dirksmama? Ik teken als eerste!
Ik bedoelde het niet rot. Ik begrijp ook dat veel vrouwen opstartproblemen hebben... Probeerde allee duidelijk te maken dat ik de percentages zo laag vind. Voor de rest laat ik het hier maar bij
Ik weet van één lactatiekundige dat ze een soort 'spaarsysteem' of garantie of zo heeft. Dan ga je in de zwangerschap op cursus en als je kind er is op consult. Omdat de kosten dan, net als bij kv, gespreid zijn voelt je portemonnee het minder.
Maar is het dan niet krom als dieetvoeding zoals pepti volledig vergoed wordt na een machtiging en provocatie, en lactatiekundige hulp niet? (net zo min als het hypo-allergene eten dat je als moeder eet als je kind allergisch reageert - stoppen met borstvoeding en dure dieetvoeding geven is goedkoper dan gewoon doorgaan met voeden, dat is toch de omgekeerde wereld?)
Wauw natasja, dat is fijn een lk! Hier niets vergoed hoor. Ik vind het dan wel krom dat bijv. bijzondere kv niet vergoed wordt. Begrijp me niet verkeerd, ik vind dat prima, maar waarom een lk dan niet? Het heeft ons best veel geld gekost... Maar ja, kon het wel mooi allemaal aftrekken van de belastingen dit jaar .
Een lk is een hele hap geld in 1x, kv is gespreid... Wij hebben het nog om zitten rekenen en kwamen tot de conclusie dat als ik een paar maanden bv zou geven, we die lk er al lang uit zouden hebben. Nu dus helemaal .
Maar vele zijn niet in staat om die "investering" te doen omdat het hen aan financiële middelen ontbreekt....
Zoals bij mij, ik had toen naast 4 kinderen niet ook nog geld voor een lactatiedeskundige hoor.... Beetje jammer, want het is een zootje geworden de bv voor mijn zoon en nu gebruikt hij al sinds 6 maanden oud nutrilon soya, via de verzekering en die pakken kosten zo'n 22 euro per stuk. Nu ga ik ff grof rekenen, dat wij al zo'n 35 pakken versleten hebben x 22 euro = zo'n 770 euro! Plus dan nog de komende 4 maanden, we krijgen het tot 18 maanden vergoed nl. Dus MENZIS, als jullie meelezen toevallig : SUCKERSS! Hadden jullie destijds maar een door mijn aangevraagde LK moeten vergoeden hehehe.
Ik denk dat het belangrijkste is dat er in de samenleving meer kennis over BV komt, en dan niet door iedereen een cursus te gaan geven of zo maar door het weer gewoner te laten worden. Als je omgeving niet anders weet dan dat baby's in principe de borst krijgen dan is het ook niet vreemd en weten mensen ook dat baby's soms clusteren, regeldagen hebben, nachtvoedingen nodig hebben etc. En dan word een onzekere mamma niet doodgegooid met: "Moet hij nu alweer drinken?" "Slaapt jou baby nu nog niet door?" "Hou toch op met dat zogen, waar is dat nu goed voor?" enz. enz. In mijn omgeving zijn er mensen die niet beginnen aan BV omdat ze dat gefrunnik aan hun borsten niet zien zitten of omdat het zo moeilijk is. Of mensen die na een paar weken stoppen omdat de baby 's avonds al 2 dagen de hele avond wil drinken. Ik denk dat dat vooral te maken heeft met de cultuur waarin we leven, als BV normaal is en jij het meemaakt bij je omgeving en je omgeving weet dat baby's clusteren en regeldagen hebben dan beinvloed dit de keuze heel erg. Ik denk dat de basis om die cultuuromslag te bereiken is dat op het CB, bij de kraamzorg enz. meer kennis over BV komt en dat de omstandigheden voor het geven van BV beter moeten worden. Zorg dat er op een CB iemand is die ook lactatiedeskundige is, zorg dat er makkelijker gekolft kan worden op het werk (ik denk niet eens dat je perse langer verlof hoeft te hebben als je maar goeie mogelijkheden hebt om te kolven op je werk of je werktijden flexibel kunt indelen om zelf te voeden etc.), maak de voordelen van BV algemener bekend etc. Pff, wat een verhaal zeg.
Maar ze krijgen toch ook een kind, kopen wandelwagens, kleertjes, kamertjes en de hele mikmak? Ik zou dan geld tevoren reserveren als je dan graag bv wilt geven. Het is voornamelijk een keus van de ouders.... en om het dan te laten omdat het niet vergoed wordt. Misschien is er wel wat met de lk te regelen. Gespreide betaling ofzo. Overigens kon je bij mijn kraamzorgbureau ook 3 uren kraamzorg inruilen voor 1 lactatiekundig consult. Goed systeem hoor... Trouwens, ik vind dat ze dan ook iets mogen doen aan de prijs van de kolfapparaten. Ik heb een kunnen lenen van mijn zus, de 'Pump in Style' van Medela, 300 euro als je hem in de winkel koopt. Een dubbele elektrische kolf is in mijn ogen noodzakelijk als je na je verlof wilt blijven voeden. Niet zo'n handdingetje, die zijn wel goedkoop, maar mijn inziens niet geschikt voor lang intensief gebruik.
Ja maar vele moeten het vaak al doen met 2e hands spullen omdat ze geen geld hebben om alles nieuw te kopen of hebben het geld dat ze hebben nodig voor de kinderkamer kleertjes e.d . Ik vindt gewoon en daar blijf ik bij als de overheid zo graag wil dat men langer bv gaat geven (min. 6 mnd) er verschillende dingen tegenover zou moeten komen te staan, en 1 is dus het vergoeden van lactatiedeskundige hulp als blijkt dat het geven van bv niet zonder problemen gaat .ik zie daar niets verkeerds in hoor, net zo min als dat het nodig zou zijn dat jij als bv gevende moeder speciale voeding nodig hebt omdat je kindje allergisch is of wat dan ook, dat soort dingen horen gewoon vergoed te worden vanuit het basispakket Tuurlijk kies jij er als ouder zelf voor om kinderen te krijgen, en je krijgt al bepaalde dingen vergoed dus waarom ook niet met dit soort dingen veel vrouwen zullen geen lactatiedeskundige nodig hebben, maar als die wel nodig blijkt te zijn zou het niet stuk moeten en hoeven te lopen omdat men geen geld heeft En je kan wel zeggen geld reserveren daarvoor, er gebeurt 9 van de 10 keer wel iets waardoor je het geld op dat moment toch harder nodig hebt En wat jij zegt over die kolfapparaten, idem dito laat ze daar ook maar een bepaald gedeelte van vergoeden, zo zijn er tig dingen op te noemen dat als ze willen dat jij min. 6 mnd bv geeft, er ook vele vergoedingen tegenover staat om dat ook te vergemakkelijken En de kosten voor een lk, een vergoeding bij de aanschaf van een kolfapparaat, speciale voeding e.d horen daar dan ook bij vindt ik
als we het dan toch over misverstanden hebben! dit is er ook een. Ik heb me er zelf ook schuldig aan gemaakt te denken dat je een elektrische kolf nodig hebt om goed te kolven maar ben door ervaring wijzer geworden. Ik kolfde (ook op mn werk drie dagen per week) prima met twee handkolven. Het hoeft niet altijd zo duur te zijn dus. En inderdaad, zelfs als je alle kosten optelt is kv geven minstens zo duur hoor dus dit is echt geen argument.
Precies. Het is wel leuk om te roepen dat je vrouwen de gelegenheid wilt geven om langer bv te geven, maar kom dan ook met concrete maatregelen/verbeteringen enz. En ik blijf erbij, ook al is een lk meestal op termijn veel goedkoper dan kv, je moet het wel in 1x ophoesten. Wij hadden het geluk dat we het geld hadden, maar de rekeningen voor lk, huur van de kolf, de kolf die we gekocht hebben enz. zijn echt niet misselijk hoor en was wel in 1 à 2 maanden tijd. Dat is wel iets anders dan dat je het over een jaar verspreid kunt betalen, zoals kv. Gelukkig ben ik geen bv gaan geven omdat het goedkoop zou zijn 8) .
Ok, maar dan heb je wel 2 handkolven nodig. Met 1 kom je denk ik niet goed uit de voeten (of handen dan ) Ik heb me geloof ik niet goed verwoord.... ik vind het niet een voorwaarde om een dubbele elektrische kolf te hebben om de bv na je verlof te uberhaupt te kunnen laten slagen. Het was een voorbeeld van kosten waarvan ik vind dat van overheidswege ook wel iets aan gedaan mag worden. Ik heb het er persoonlijk voor over, maar als je dus leest dat mensen een lactatiekundig consult a 90,00 niet doen vanwege de kosten, dan is de aanschaf van een kolf (enkel, dubbel, elektrisch of wat dan ook) voor velen ook nog een brug te ver. Persoonlijk heb ik geen kolf hoeven kopen, dus dat was reuze handig. Maar als ik hem niet van mijn zus had kunnen lenen, dan had ik er zelf wel een dubbelzijdig elektrische gekocht. Ik ben er sneller mee klaar, dus heb inmiddels wel wat goodwill gekweekt bij werkgever waardoor ik hoop na de 9 maanden nog even te mogen doorkolven...
't Kan nog goedkoper. Om te kolven heb je in principe alleen je handen nodig. En iemand in de buurt die het je goed kan voordoen, of een heel duidelijke instructie op papier of scherm (filmpje).
Je doet me een leuk babyshowercadeauidee aan de hand! Een boobyspaarpot. Zodra je weet dat je borstvoeding wilt gaan geven doe je elke week de kosten van een pak kunstvoeding in het busje. Als je baby er is ga je daarmee door. Zodra je een aanschaf voor de bv moet doen, haal je het geld uit het boobybusje. Mocht het toch niet gaan met de bv, dan is je portemonnee al aan de uitgave gewend (scheelt voor je budget) en je hebt al vast een beetje reserve opgebouwd. Mocht je nou het geld uit het busje helemaal niet nodig gehad hebben als je kind jarig is, dan kun je kiezen: jezelf tracteren, je kind tracteren, of het hele bedrag in een deposito zetten. Tegen de tijd dat je dan oma bent dekt dat bedrag meerdere lactatiekundige consulten.