Onze hypotheekrente loopt over 2,5 maand af. Nu hebben we natuurlijk een aanbod van de bank gekregen maar omdat dat vaak duurder is dan wanneer je gaat shoppen willen we daar niet zomaar op ingaan. We wilden het uitzoekwerk door een tussenpersoon laten doen maar ik ben me kapot geschrokken van de prijzen: 2500 euro om dat uit te laten zoeken en over te sluiten! Echt niet normaal! We willen gaan verkopen dus dat halen we er ook gewoon niet uit. Kan ik met onze huidige hypotheekverstrekker onderhandelen over hun aanbod? Kan ik zelf offertes aanvragen bij andere verstrekkers of betaal ik dan ook bakken vol geld? Wat is een goedkopere manier om dit te doen? We hebben ook een levensverzekering bij onze hypotheek verstrekker, kunnen we die ook elders oversluiten? Hij is echt heel duur namelijk. Wie heeft hier verstand van en kan me op weg helpen?
Je kunt alleen onderhandelen met je eigen bank, maar opzich valt daar weinig te onderhandelen aangezien je waarschijnlijk nog lang aan je hypotheek vastzit. Je topic heet hypotheekrente oversluiten maar dat gaat niet. Je kunt hoogstens je hypotheek oversluiten maar dan heb je advieskosten (nieuwe aanbieder), boeterente (oude bank) en een nieuwe hypotheekakte. Misschien kun je wel met je eigen bank onderhandelen onder het mom van dat je een nieuwe hypotheek straks nodig hebt en je dan graag met ze in zee wil als ze je nu iets gunstigs kunnen aanbieden? Dat zou het enige zijn denk dat je verder weinig opties hebt als je die extra kosten niet wil maken. Mbt je levensverzekering, waarschijnlijk is die verpand aan je hypotheek (in de meeste gevallen gebeurd dit maar niet altijd) dus daar zit je ook redelijk aan vast, tenzij je deze ook wil afkopen. Maar denk dat die kosten niet opwegen tegen een goedkopere verzekering.
Als je rentevaste periode afloopt heb je geen boete die je moet betalen met oversluiten naar een andere bank. Wel advieskosten en notariskosten. Je rente alleen kun je niet ergens anders afsluiten je moet dan met je hele hypotheek ergens anders heen. Houdt er rekening mee dat ergens anders een hypotheek (vooral spaarhypotheken) duurder kan zijn omdat je ouder bent geworden en de hypotheek eisen erg aangescherpt zijn. Ook weet ik niet als je nu een spaarhypotheek hebt of je die ook kunt behouden omdat de spaarhypotheek is afgeschaft. Eigenlijk los je namelijk je huidige hypotheek af en ga je een nieuwe aan bij een andere bank als je je hypotheek oversluit. Ik vermoed dat er dus een grote kans is dat je een lineaire of annuïteitenhypotheek aan moet gaan bij een overstap. Je kunt ook in onderhandeling gaan met je eigen bank maar kijk dan goed uit met de rente. De vereniging eigen huis heeft namelijk al een aantal jaar ontdekt dat banken vaak huidige hypotheken 0,5%-0,7% duurder maakt dan nieuwe klanten die dezelfde hypotheek afsluiten betalen. Einde rentevaste periode hypotheek, waar moet u op letten?
Als je eerder je hypotheek aflost heb je bij de meeste banken toch echt een boete... En zoals ik aangaf je kunt niet alleen je hypotheekrente oversluiten maar je moet je hele hypotheek dan oversluiten dus betaal je die boete ivm eerdere aflossing.
Op alle websites lees ik dat als de rentevaste periode afloopt je boetevrij je hypotheek kunt oversluiten naar een ander. Als je in je rentevaste periode oversluit dan betaal je inderdaad boete ivm misgelopen inkomsten. Wel heb je opnieuw kosten als taxatie, afsluitprovisie en de notaris.
Oké bedankt voor jullie adviezen! Ben een hoop wijzer. We hebben idd grootste deel spaarhypotheek. Waarom oppassen met onderhandelen met onze eigen bank? Kún je überhaupt onderhandelen met je eigen bank over hun aanbod?
Hmm! Ik dacht écht dat wij wel zo'n boetebeding erin hebben staan! Toch maar eens checken als ik weer thuis ben. Wij hebben overigens vorig jaar hypotheek afgesloten dus misschien daar iets mee te maken.
Als je die link leest die ik hierboven neergezet heb staat het stukje over vereniging eigen huis uitgelegd waarom bij je eigen bank een hogere rente aangeboden kan krijgen. Lijkt mij wel dat je kunt onderhandelen tenslotte als jij weg gaat lopen ze de overige 10 of meer jaren rente mis dus zul je wel kunnen onderhandelen hoor.
Nyn banksparen? Weet niet wat dat is, geloof het niet. We hebben 70% spaarhypotheek, 30% aflossingsvrij en een levensverzekering eraan gekoppeld. Geloof dat we tegen 5,6% hebben afgesloten en nu bieden ze voor 5 jaar 4,6% aan. Dat is meest gunstige voor ons.
Je hebt geloof ik twee soorten spaarhypotheek. Eentje waar je inlegt op een geblokkeerde bankrekening en je hypotheek dus dertig jaar even hoog blijft. De rente die je betaald is evenveel als die je op je spaarrekening krijgt. Als die minder is ga je meer aflossing=spaargeld betalen en visa versa. Aan het eind van de looptijd los je met het gespaarde bedrag je hypotheek af. Ik geloof dat dat de bankspaarvariant is. Je aflossingsvrije (die hypotheekvorm is ook afgeschaft tegenwoordig dacht ik) daar betaal je gewoon rente over en moet je zelf aflossen over dertig jaar. Los jij niets af heb je na dertig jaar heel veel rente betaald maar nog steeds evenveel schuld. Die andere spaarvariant weet ik niks van eigenlijk haha.
Je kan zelf ook offertes opvragen bij banken voor oversluiten MAAR dan zit je ook aan de advies en afsluitkosten vast. Dit is er nou eenmaal per 1 jan 2013 vanuit de overheid bepaalt. Daarnaast moet je opletten bij oversluiten naast de evt. lagere rente ook naar de condities (boeterente bij verkoop woning etc). En of je wel kunt oversluiten. Want als je gaat oversluiten naar een andere verstrekker is dat een nieuwe toetsing voor die verstrekker. Je mag dan maar max 104% van de marktwaarde (die nu uit het taxatierapport komt want die moet je laten opmaken) financieren. Als je nu al een hogere hypotheek hebt dan 104% van de marktwaarde dan kun je niet oversluiten. Je inkomen wordt opnieuw getoetst. Dus als jullie hetzelfde of minder verdienen als toen dan heb je kans door de nieuwe inkomens/lastentoetsen dat je het nu niet meer kan lenen. Wat betreft het aanbod bij je huidige verstrekker. Die mag sinds 1 januari 2013 niet afwijken van wat nieuwe klanten krijgen aangeboden. En wat betreft korting, je kan het proberen. Bij de verstrekker waar ik werk mag er geen individuele korting meer gegeven worden. Alleen voor groepen waarmee afspraken hebben (bijv. Klanten die een betaalrekening en verzekering bij ons hebben krijgen 0,2% korting of het moet voor iedereen gelden)
Nee voor 10 jaar was het percentage hoger. Bedankt voor je goede info in ieder geval! En dat we moeten betalen voor advies is prima, vind alleen 2500 overdreven veel. Ik had op de helft gerekend
Bij jouw bank wellicht. Maar de huidige rente van 4,6 zit bij veel banken op 10 jaar vast hoor. Google daar maar eens op.