Koemelk intolerantie?

Discussie in 'Baby en dreumes' gestart door Melief, 18 nov 2019.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. Melief

  Melief Niet meer actief

  Wij zitten momenteel met onze handen in het haar wbt ons zoontje van 1,5.
  Sinds hij een jaar geleden met het rs virus in het ziekenhuis heeft gelegen slaapt hij niet meer door. Het is lang alleen maar 1 of 2 flessen per nacht geweest en dan sliep hij verder. Sinds 1,5 maand worden de nachten steeds heftiger. Uren huilen en zo ontzettend onrustig. Afgelopen nacht zijn we 5 uur lang met hem in de weer geweest.
  Over 2,5 week moet ik sowieso naar de kinderarts ivm controle luchtwegen. Nu wilde ik gaan proberen om 2 weken lang de grootste koemelk bronnen te vervangen door plantaardige. Dit omdat hij savonds het meeste melk binnenkrijgt (yoghurt en 210ml melk voor het slapen) De rest van de dag is het hooguit een beetje boter op brood of een biscuitje en heeft hij ook nergens last van, is vrolijk en slaapt smiddags goed. Ik vermoed geen allergie omdat hij zijn flessen wel altijd gewoon goed verdroeg. Ik ben zelf van vroeger wel bekend met een koemelkallergie. Overigens is hij bekend met reflux en heeft daar tot 13 maanden medicatie voor gehad. We lopen ook bij een osteopaat die wel veel onrust voelt maar de behandelingen hebben nog steeds niet het gewenste effect.

  Heeft er iemand misschien nog tips/dingen die ik over het hoofd kan zien?
   
 2. 1981Mama

  1981Mama VIP lid

  8 apr 2015
  5.054
  957
  113
  Probeer de melk en yoghurt te vervangen door de lactose vrije variant. Als dat het oplost is het lactoseintolerantie ;)
   
 3. Melief

  Melief Niet meer actief

  Kan jij me vertellen wat het verschil is tussen lactose intolerant en koemelk intolerantie? Ik heb nu soya yogurt en amandel melk gehaald en dat eet en drinkt hij gelukkig zonder problemen. Ik wil het 2 weken proberen mocht het wat beter gaan kunnen we het gelijk gaan overleggen met de kinderarts...
   
 4. Shakes

  Shakes VIP lid

  2 apr 2013
  13.850
  5.408
  113
  Vrouw
  Vlaanderen
  Kma is een reactie van je immuunsysteem op koemelkeiwitten. Dat komt meestal enkel bij baby's voor.

  Lactose intolerantie komt in mindere of meerdere mate wel vaker voor bij volwassenen. Het heeft niets te maken met je afweer of met een allergie, maar wel aan het feit dat je darmen een tekort hebben aan lactase, het enzym dat lactose afbreekt. Dat kan opgelost worden door lactosevrij te eten, of door lactase zelf in te nemen.
   
  Melief vindt dit leuk.
 5. 1981Mama

  1981Mama VIP lid

  8 apr 2015
  5.054
  957
  113
  Lactose is melksuiker. Normaal wordt dit behulp van enzymen (lactase) in je darmen afgebroken. Als je niet die bepaalde enzymen hebt, of een tekort aan die enzymen, dan krijg je buikpijn en diarree (onder andere).
  Lactose zit in alle soorten dierlijke melk, dus ook in borstvoeding (behalve als er op staat Lactosevrij, dan zit dat enzym al in het product verwerkt). Het is een intolerantie, geen allergie.

  Koemelkallergie heet eigenlijk koemelkEIWITallergie. Het gaat dus om de eiwitten. De allergie kan alleen voor koemelkEIWIT gelden, maar het kan net zo goed ook dezelfde allergische reactie veroorzaken als je geitenmelk drinkt, of sommige mensen kunnen ook niet tegen rundvlees. Een allergie kan allerlei reacties geven. Van anafylactische shock tot uitslag/eczeem, tot buikpijn, gedragsproblemen bij kinderen etc.
  Je kan er overheen groeien, maar gebeurt niet altijd.
  Hou me ten goede maar ik dacht dat 60% van de mensen met koemelkeiwitallergie ook niet goed tegen soja-eiwit kunnen (moleculen lijken op elkaar). Schijnt.

  Koemelkeiwitallergie kan voorkomen vanaf de geboorte, lactoseintolerantie komt (bijna) nooit voor vanaf geboorte, maar ontstaat vaak na het eerste levensjaar
   
  Melief vindt dit leuk.
 6. Melief

  Melief Niet meer actief

  Bedankt voor jullie uitleg, daar kan ik zeker wat mee!!!
   
  1981Mama vindt dit leuk.
 7. Vero0504

  Vero0504 Fanatiek lid

  17 nov 2016
  4.328
  1.715
  113
  Hier lactose intolerant kind, vanaf geboorte. Hier lag t probleem echt in de hoeveelheid lactose die ze binnen kreeg. Lage waarden niks aan de hand (ja reflux bleef wel) teveel was t gillen geblazen, krampaanvallen etc.

  Reflux hield hier aan tot +-14/15 mnd. Ze heeft tot zeker 15mnd op de Friso3 fv gedraaid ipv bekertje melk. Alles op yoghurtbasis ging prima. (Yoghurtdrink vd melkan zit op 0.2mg per 100ml)

  Zo nu en dan probeerden we melk maar zonder succes. Ze heeft dus een tijd op yoghurtdrink gedraaid afgewisseld met Friso3 (om en om). Sinds +-18 mnd gaat reguliere melk goed, we zien niet dat ze er nog ongemak van heeft althans. (Melkan volle melk)

  Wel merken we echt aan haar dat ze dingen met lactose ontwijkt als ze aan dr max zit, zelfs dr favoriete toetje raakt ze dan niet aan. In eerste instantie dachten wij dat t puur toeval was, maar t lijkt toch niet helemaal zo te wezen.

  Wat ik 3 jaar geleden tegenkwam, verder niet meer uitgezocht maar voor jullie allicht de moeite waard: er schijnt een verschil te zijn in het eiwit van een moderne koeienras en van een zogenaamd oerras. Het was net een klein verschilletje, maar het had als gevolg dat de melk van een moderne koe lastiger af te breken was dan die van een oerras. Het kan een fabeltje zijn, ik heb geen analyse apparaat in huis.

  Wij hadden Friso en dat ging wel goed, toevallig wel oerras koe als basis. Al vermoed ik dat de mg lactose per 100ml bereidde voeding eerder het verschil maakte. Het is overigens geen dieetmelk maar je krijgt t alleen nog maar via leef.nl, die levert het dan uit aan je apotheek.

  Hier kozen we doelbewust niet voor het ontwijken van lactose maar om het in lage waardes wel aan te blijven bieden en zolang het geen problemen opleverde dat op te hogen. Was vrij benauwd dat afhouden van eerder tot meer dan minder problemen zou leiden. Vriendin van ons is ook intolerant en heeft medicatie ook. Maar die moet lactose wel geregeld binnenkrijgen anders kan ze er slechter en slechter tegen. Vandaar dat wij die redenatie volgden.

  Nu bijna 3 en als we niet te gek doen kan ze alles eten en drinken wat ze wil.
   

Deel Deze Pagina