Vandaag heb ik de favoriete wraps gemaakt van de jongens. Ik snijd kipfilet in kleine stukjes en meng daar kruiden doorheen. (Zie foto) Dat bak ik op een bakplaat in de oven. Ik bak plakjes ontbijtspek. (Dat doe ik vanwege de grotere hoeveelheid ook op een bakplaat) Daarbij komt op tafel: Een grote bak ijsbergsla Fijn gesneden paprika Stukjes komkommer Zelfgemaakte honing mosterdsaus (dat is gewoon mayonaise, honing en mosterd. Naar eigen inzicht en smaak de 3 ingrediënten doseren) Ze vullen zelf hun wrap en ze vinden het allemaal erg lekker
Zorg voor een dobbelsteen met genoeg cijfers (je hebt ze met meer dan 6, als je ze niet kent zoek op d8,d10,d12,d20 of d100 of bij een bordspellen winkel naar dice sets) Schrijf de verschillende keukens op en geef ze een nummer. Rol met je dobbelsteen voor de planning van volgende week. Zoek desgewenst samen gerechten uit die bij die keuken passen. Of maak een lijst met opties en streep gekozen opties af zodat ze telkens iets nieuws ontdekken. Wil je 4 dagen italiaans in 1 week voorkomen, gebruik dan een zakje of een kussensloop en schrijf de nummers op een papiertje. Dan trekken ze er 7 uit (of minder als je vaste dagen hebt voor bepaalde maaltijden ivm training/tradities etc).
Mijn kinderen lusten geen rijst (oa). Ik heb gevulde paprika's gemaakt met bloemkoolrijst (recept van de libelle). Dat was gelijk favoriet. Ik wil binnenkort proberen om de oudste 3 een rol sushi te laten maken. Ik ben benieuwt of dat hun weer een stap dichterbij het eten van rijst brengt.
Mijn oudste bij sommige gerechten ook niet. Mijn oplossing daarvoor is dat ik ingrediënten apart houd. Bijvoorbeeld bij kikkererwtencurry, dan gooi ik niet alle bloemkool en rijst door de rest, zodat zij dat los kan eten. Verder kook ik niet apart. Ik snij wel soms wat extra komkommer als ik weet dat ze het niet graag eten.
Hier ook kinderen die echt niets willen eten wat ze niet kennen. Nu zijn wij ook geen mensen die aparte dingen eten dus op zich niet veel problemen mee. Wat ik geregeld doe is op 1 dag dubbel koken. Agv voor de kinderen (eten ze alle 3 het beste) en voor man en mij iets wat hun niet lusten. Dag erna kwestie van alles opwarmen en zo hebben we alle 5 gegeten wat we lusten. Of ik kook wat extra agv de ene dag en bewaar ik de restjes voor dag erna. Voor een kind wat iets niet lust. En dan kook ik voor de rest wel vers. Eten wij bv (zoals vanavond) verspakket tjap tjoj met rijst. Dan kook ik er voor de kinderen wortels erbij en eventueel een kipsnitzel en dan eten hun rijst met worteltjes en kipsnitzel en wij tjap tjoj bij de rijst. En soms hebben ze ook gewoon pech hoor. Dan is het eten wat de pot schaft. Ik houd dus wel rekening met wat de kinderen graag eten maar op zekere hoogte. En wat wij lekker vinden. Ik ben bv gek op nasi maar 2 van de 3 kinderen niet. Dan braad ik er wat kip bij en gebakken eitje en zo eten ze het wel. Komt niet in me op om het niet meer te maken want je hoeft je als ouder niet weg te cijferen.
Ik kook regelmatig iets nieuws, eet wat dat betreft wat ik lekker vind. Ik laat wel vaak ingrediënten los, zodat niet iedereen de saus hoeft te eten bijvoorbeeld, of die gehakte bosui of pijnboompitten, etc. Ik maak regelmatig twee soorten groenten, zodat ze kunnen kiezen. Ik hou vrij veel rekening met de kinderen. Mijn oudste proeft regelmatig, maar vindt veel niet vertrouwde dingen niet lekker. Mijn middelste heeft een aantal specifieke voorkeuren waar ik ook rekening mee houdt (ze eet bijvoorbeeld meeste vlees dingen niet omdat ze textuur afschuwelijk vindt), ze krijgt dan een alternatief (ei of vega ed). Mijn jongste is een erg selectieve eter, zij eet eigenlijk niet met ons mee. Ik heb heel wat principes losgelaten omdat problemen echt complex en serieus zijn, ben daarom ook naar de andere kinderen een stuk minder 'streng' geworden. Picking my battles...