Ik zit al te zoeken maar ik kan het niet helemaal vinden, wel dit. De vervuiler betaalt Op een aantal manieren is in de gemeente uitvoering gegeven aan het principe de vervuiler betaalt: DIFTAR; de afvalstoffenheffing bestaat uit twee componenten: een vast recht en een variabele post op basis van een tarief per kilo. Om het variabele deel van de afvalstoffenheffing te kunnen opleggen wordt het aangeboden huivuil (de grijze en groene containers) gewogen; bij het afvalbrengstation wordt de aangeboden hoeveelheid afval gewogen. Daarvoor is een heffing verschuldigd; voor het ophalen van grofvuil bij de woning worden kosten in rekening gebracht. In andere gemeenten (bv Groningen) zijn de laatste twee posten gratis, maar is het tarief van de afvalstoffenheffing navenant hoger.
Ja, balen zeg van dat plastic. Ik loop hier dus gemiddeld 3 tot 4 keer per week langs de plasticbak met een plastic tas vol met plastic. Kun je nagaan wat er allemaal in de grijze container zou moeten als ik het niet kon scheiden. Hopelijk gaan ze bij jullie ook snel over op het gescheiden inzamelen van plastic afval.
Ah ik heb het gevonden. Wat zijn de tarieven voor de afvalstoffenheffing 2012? Vastrecht per jaar 115,50 Bedrag per kilo 0,20 Grofvuil 23,00 tot 1m³ Wie betaalt? Iedere (hoofd)gebruiker van een object; Ieder bedrijf dat gebruik maakt van vuilophaaldienst. Bij ons wordt er dus ook geen onderscheid gemaakt hoeveel personen er op 1 adres wonen.
Dat scheelt wel aanzienlijk, wij betalen dus 3x117. Dat is dat grofvuil niet waard hoor... Jeetje, wat een enorme verschillen tussen gemeenten hiermee, mijn mond viel al open bij de luiers in de GFT, dat is sowieso vreemd maar wat zou ons probleem daar toch mee opgelost zijn... Ik overweeg toch (weer) wasbare luiers, wilde ik al bij de oudste, maar mijn man zag het niet zitten. En nu is de aanschaf misschien te duur omdat we het maar voor 1 of 2 kindjes doen (zo'n pakket met alle toebehoren is echt honderden euros...). Maar goed. Zucht. Ik ben inmiddels wel expert in dingen pletten, flessen oprollen (die geen statiegeld hebben he, natuurlijk), als er een emmertje yoghurt leeg is vuilnis uit de bak vissen en daarin stoppen (yum, zo'n fijn karweitje!) om ruimte te besparen, wie weet dat dit al een hoop scheelt. Want met mijn nieuwe pletbeleid en mijn nog strengere toezicht op mijn man die het verschil tussen plastic en papier niet altijd even serieus neemt maakt het misschien iets iut en redden we het nu met 1 kindje wel. Ik ga ook op zoek naar biologisch afbreekbaar kattengrind!
Mogen die houten korrels ook niet in de gft bak? Wie hebben sinds een paar dagen een cavia en daar gebruik ik houten kattenbak korrels voor. Ik was plan om die in de gft bak te gooien maar nu twijfel ik daarover.
Wij hebben het altijd wel gered met een grote kliko. Nu zijn we in het voorjaar verhuisd, en hier word er nog veel meer gescheiden. We hebben hier in het dorp containers staan voor: blik, glas en luiers Opgehaald word plastic eens in de 2 weken, gft (groene container) eens in de 2 weken, restafval (grijze container) was eens in de 2 weken nu nog eens in de 4 weken, en papier om de 4 weken. Verder is er eens per maand geloof ik een inzamel punt voor chemisch afval. Hier zijn ze in de gemeente over gestapt met de grijze container naar eens in de 4 weken, en dat redden we dus niet. We mogen ook niet kosteloos overstappen naar een grote container, ondanks dat zij het ophaalschema hebben gewijzigd. Maar verder als je goed afval scheidt en ze komen om de week ophalen is het echt heel goed te doen. Ik zou even goed bij de gemeente navragen wat er allemaal gescheiden kan worden. En even gaan kijken bij de supermarkt, of het centrale plein in het dorp welke containers daar allemaal staan, dan weet je ook wat je kunt scheiden. Ik heb nu pas de rest gelezen, maar heb je al bij de supermarkt of plein gekeken welke containers daar staan? Waar wij vorig jaar woonden, werd ook alleen de grijze,groene en papier opgehaald, maar plastic kon bijv wel in een container bij de supermarkt gedumpt worden. Was zo'n zelfde container als voor glas. Bij de ene supermarkt stond glas en blik en bij de andere supermarkt glas, blik en plastic.
Ja hoor evenstar, die houtkorrels mogen gewoon in de groene bak! dat scheelt aanzienlijk in je grijze bak. Ik koop die mega verpakkingen bij het tuincentrum van Linda, houtkorrels (zo heten ze). Minoesje wil enkel deze, heb laatst die silica korrels uitgeprobeerd (doorzichtig wilt met wat blauwe korrels erdoor) en daar gooide ze 's nachts haar poep eruit. Ik verschoon haar bak nu om de 5 dagen ongeveer (iedere dag poep eruit) en het scheelt aanzienlijk dat dat in de groene bak mag (scheelt 15 kilo per week aan kattenafval)
Wij hebben volgens mij geen milieustraat (groot dorp), we mogen wel het grofvuil bellen, dan wordt het op een bepaalde dag opgehaald, op afspraak, vuilniszakken mag maar enkel doorg en het moet open staan. Geen afval. Tot een bepaalde hoeveelheid is dat gratis, we betalen er niet extra voor.
bij ons wordt de grijze container ook maar eens per twee weken opgehaald. Wij redden het prima. Wel scheiden wij afval. Ik heb niet alles gelezen, maar scheiden jullie ook plastic? Bij ons kun je dat apart inleveren in een plasticbak, zoals je ook een papierbak en een glasbak hebt. Het wordt niet apart opgehaald. Maar als je plastic scheidt, hou je echt heel weinig afval over want er is zoveel van plastic! Overigens vind ik het wel oneerlijk dat je betaald naar het aantal personen van je huishouden. Hier betaal je afhankelijk van de grootte van je kliko.
wat een verschil per gemeente. wij hebben een ondergrondse container en een gft bak. op 15min loopafstand een glas en een plastic bak. bij de mileustraat kan zover ik weet alles kostenloos aangeboden worden.
Plastic mag bij ons niet kosteloos aangeleverd worden, dat heeft dus geen zin want wordt ook gescheiden gewoon als rest/huis afval gezien. Helaas. Dat zou zoveel schelen!
Hier komen we met moeite uit met de grijze container, ondanks dat ik alles apart inzamel. Nu wil ik nog wel aan speciale luier inzameling doen. Zal van de week naar de milieustraat fietsen voor speciale zakken en dan kan ik ze vlakbij het kdv of bij de milieustraat inleveren. Zal dadelijk zeker de moeite zijn met 2 kinders in de luiers.
Het tuincentrum van Linda? En hoe duur zijn die korrels? Die kleiige dingen van ons hebben geen composteerbaarheidslogo of wat ook, komen van de Aldi (wel lekker goedkoop). Mijn man is de kattenbak-baas, hoop dat ik hem dit aan zijn verstand kan peuteren... scheelt idd veel. Luiers die volledig composteerbaar zijn bestaan volgens mij niet. Wij hebben/hadden Nature Care luiers, maar die zijn maar voor 70% afbreekbaar en mogen dus niet in de groenbak. Jammerdebammer.
Wij komen er meestal net of net niet mee uit. Zo niet, dan staan er altijd wel containers langs de weg die niet zo vol zitten en daar stoppen wij de rest wel bij. Plastic kun je in van die zakken stoppen en dat halen ze geloof ik eens per maand op, maakt niet uit hoeveel je daarvan hebt, kun je onbeperkt aan de weg zetten. We hebben nog een papiercontainer waar je ook kleding in mag stoppen en een groene container.
Nee evenstar, de houtkorrels zijn van het merk Linda, ik koop ze bij Ranzijn, maar zo heet hier het tuincentrum Gem. zijn ze bij ons 18 euro voor 3 grote zakken. Ik kan met 1 zak 4 keer de kattenbak vullen, of 2 keer de kattenbak en 1 keer als ondergrond voor het konijn, er komt dus veel uit. Meestal zijn ze ook nog eens in de aanbieding hier, 3 zakken voor 15 euro. Kan ik dus 12 keer de kattenbak mee doen
In een bak van een ander doen mag absoluut niet, omdat mensen ook illigale spulen in jouw bak kan doen en dan ben jij verantworodelijk
Op de link die je eerder plaatste, zag ik dat je plastic 4x per jaar gratis aan kan bieden (wel stom zeg trouwens, dat dat maar 4x mag. Dacht dat gemeentes tegenwoordig verplicht zijn om hun inwoners de mogelijkheid te bieden plastic gratis aan te bieden, hoe dan ook). Ik weet niet of het een optie voor je is, maar plastic dat je langer kan 'bewaren' zou je misschien dan wel apart kunnen houden in een vuilniszak en dat dan 1x in de 3 maanden aanbieden bij de milieustraat? Zal allicht ook al wat schelen... Ik snap wel dat daar bijv. vleesbakjes niet bij gaan, dat zou wel een enorme stinkzooi worden na 3 maanden maar bijv. de folies om tijdschriften en reclamefolders zou je wel zo al uit de afvalbak kunnen houden. En misschien plastic flessen omspoelen en dan ook daarbij? Als ze schoon zijn, gaan ze ook niet stinken natuurlijk en zal een hoop schelen in volume. Maar goed, dan moet je natuurlijk ook wel ergens ruimte hebben om 3 maanden die zak(ken) neer te kunnen zetten. Ikzelf zou die ruimte wel hebben als het nodig zou zijn, maar weet natuurlijk niet of dat voor jou ook opgaat. Wij halen het hier trouwens met gemak qua afval. Hebben wel een grote bak (van 240 liter, de kleine bakken zijn 140 liter). Maar het scheelt enorm dat wij plastic gewoon 1x in de maand aan de straat kunnen zetten in speciale zakken. Dat scheelt echt een berg in de afvalbak (maar dat had je zelf ook al bedacht). Hebben 1,5 kind in de luiers (oudste is overdag zindelijk, maar gebruikt nog 's nachts een luier en als ze moet poepen), dus daar komt ook nog een hoop vanaf. Wij zetten meestal 1x in de 4 weken de bak buiten en dan zit die vaak nog niet helemaal vol. Als ze hier elke week afval zouden ophalen, zouden we het zelfs wel met 1x in de 5 weken redden meeste tijd, maar ja, ze komen 1x in de 2 weken en 6 weken tussen ledigingen is meestal toch net te lang Een enkele keer redden we dat wel, maar dan hebben we er ook wel een week tussen gehad dat we maar weinig thuis waren. Maar meestal dus 1x per 4 weken dat de bak aan de straat staat. Betalen hier trouwens vastrecht, per kilo én per keer dat we de bak aan de straat zetten
Hier redden we het wel.. maar dan moeten we wel goed afval scheiden hoor.. (wij hebben 3 bakken, 1 grijze, 1 groene en een blauwe voor papier) en als we niet uitkomen vragen we of we een zak bij de buren erin mogen gooien is daar ook geen ruimte rijden we even naar de vuilstort..