Ik wil dit jaar weer eens zelf oliebollen bakken met de kinderen. Maar deeg rijzen gaat hier altijd fout, terwijl ik precies doe wat er gezegd wordt. Maar nu zag ik dat koopmans een mix heeft zonder gist (en dit is geen foutje haha) maar werkt dat wel voor luchtige oliebollen. Iemand ervaring mee?
Wij hebben altijd die met alleen maar water, maar daar zit wel gist in denk ik. Hier werkt het altijd wel. Bij de kachel zetten, niet op de tocht. Ik denk dat je ze anders niet luchtig krijgt.
Als ik het goed heb opgezocht (ik heb geen ervaring met standaard mixen), zal er E500(ii) inzitten. Volgens Google is dit gewone baksoda/bakingsoda. Samen met een zuur (zoals citroen of azijn) zal dit licht gaan schuimen en op die manier voor lucht in het deeg zorgen. Baksoda is net iets sterker dan bakpoeder en heeft daarom ook mijn voorkeur. Gist vind ik maar onhandig, dan moet je zolang wachten...
We hebben 35 jaar een kermisoliebollenkraam gehad waar ik tot een paar jaar terug altijd in gewerkt hebt. En het laten rijzen van het deeg is echt wel een vak apart. Voor wie het leuk vindt om te weten: oliebollen maak je met tarwebloem, water, zout, suiker en verse koningsgist. Dus geen melk! En ook geen poedergist, maar verse koningsgist. Dat is een grijs blok, beetje klei-achtig, waarvan je de gewenste hoeveelheid oplost in heet water en als laatste door je beslag roert. Je kunt je beslag 'kapot' slaan. Na het toevoegen van de gist moet je niet ellenlang doorkloppen, want dan sloop je het. Gewoon even de gist er doorheen kloppen. Je zet het beslag in een open kom of teil op een warme plek. Wij richten er een gaskachel op. Als het beslag net gezet is, is de kom niet meer dan 2/3 gevuld, want het rijst echt flink. Na een tijdje gaat het beslag 'leven' en maakt het hele grote bellen. Als het bijna de teil uit komt, een paar keer hard met een lepel in de lengte over het oppervlak 'scheuren'. Dan stort het beslag min of meer in. En dan nog een keer laten rijzen tot het bijna de teil uit komt. En dan is het klaar Wij schepten met een ijsschep de juist vorm in de sojaolie. Van tevoren de ijsschep nat maken zodat het beslag niet blijft kleven.
Sorry dat ik geen antwoord gaf op je vraag @tuc , maar ik on het niet laten om toch iets over dat rijzen te zeggen Want ik hoor wel vaker dat mensen dat thuis niet goed lukt.
Meestal als het rijzen niet lukt heb je te heet water gebruikt. Wij doen het water niet heter dan 30 gr. Overigens gewoon koopmans standaard oliebollen mix. Als we veel moeten maken gebruiken we wel 1 pak tegelijk.
O ik geloof je direct. Maar dat gaat mijn capaciteiten te boven, daarom wilde ik voor de meest simpele oplossing gaan.
Mijn vader gebruikt die altijd. Oliebollen zijn prima maat niet zo lekker als bij de kraam Oh nee wacht hij gebruikt het gewone pak die je nog moet laten rijzen sorry. Vergeet deze post haha.
Wij gebruiken altijd de koopmans oliebollenmix, hier zit de gist al in dacht ik. Bij ons lukt deze altijd als we ons aan de gebruiksaanwijzing houden. Maak je normaal t beslag met een mix of met losse ingrediënten? En op welke plek laat je het rijzen?
Baksoda geeft wel een andere structuur dan gist. In sommige dingen hoort gewoon gist (vind ik dan). Kijk maar naar brood: een gewoon brood heeft ook een heel andere structuur dan een soda bread of een muffin (een muffin is officieel een broodsoort). En tja, wachten... Als er iets met gist aan het rijzen is doe ik ondertussen gewoon andere dingen Zolang het geen cold rise is valt dat wachten trouwens wel mee, helemaal als je het in een warme omgeving zet. Bv op of dichtbij een radiator, lauwe oven, of de kom in een schaal met warm water zetten.
Jullie hebben me op een idee gebracht en ik ga ze ook bakken met O&N Ik welke olie bakken jullie ze? Ik wil gewoon de frituurpan gebruiken maar ik denk dat dan de beste keuze zonnebloemolie is?
Wij gebruiken idd zonnebloemolie en dan in een frituurpan. Mijn moeder heeft er speciaal een voor (gebruikt voor de rest een airfryer).