De "winst" zoals jij dat benoemt gaat terug naar de zorg. De meeste verzekeraars zijn zonder winstoogmerk, dus het geld vloeit indirect terug naar de verzekerden. Dit kan door zelf hun "winst" in te zetten om de premie lager te behouden. Iemand die ziek is en keer op keer naar het ziekenhuis moet dekt dat nooit van zijn jaarlijkse premie. Gemiddeld betalen we zo'n 1200 premie per jaar voor de basisverzekering. Als mijn zieke buurvrouw vijf keer een MRI per jaar moeten maken dan betalen wij daar indirect dus aan mee. Een zorgverzekering is op basis van solidariteit. We betalen met elkaar voor de zorg. Los van dat feit moet ook het pand van de zorgverzekeraars betaal worden, salaris medewerkers, systemen, wettelijke reserve van de Nederlandse bank etc etc... De zorg is de afgelopen jaren veel duurder geworden tov het ziekenfonds tijdperk.
Ook ik werk op de dermatologie en er komt veel meer bij kijken dan je misschien denkt. Nou werk ik in een academische setting waar we dus alle onderzoeken voor de patient moeten verrichten omdat dat moet voor de dermatologen in spe. Dit is nog duurder. De mensen buiten de dermatoloog om (administratie en ondersteunend personeel) horen hier ook bij. Het onderhoud van het apparatuur, inrichting en gebouw. En de statusvoering is bij ons ook een grote tijdsverslinder. Bij ons kost dit nadat de patienten weg zijn nog is een halve dag aan werk om alle administratie bij te houden. Er moeten brieven gemaakt worden voor de verwijzend arts. Medicatieoverzicht, allergieen en de voorgeschiedenis. Je kan bellen met de afdeling maar vaak krijg je een doktersassistente of administratief medewerker aan de telefoon die niet zoveel weet over de facturing. Ik verwijs ze altijd door naar de afdeling debiteuren. Daar kun je alles vragen en kwijt over je factuur.
Het is veel geld ja, maar ik vind dat wel terecht. Zoals gezegd beseffen veel mensen niet dat je juist betaald voor een specialist. Iemand die investeert in zijn vak en op een plek werkt met faciliteiten. Dat alles wordt wel benut om jou in korte tijd antwoord te kunnen geven. Anders kun je net zo goed je vragen aan een buurvrouw stellen.
Mijn vergelijking ging over de kosten van een dermatologie poli. Later heeft iemand anders een MRI genoemd. Maar ik begrijp dat iets uitleggen aan iemand die niet kan of wil lezen hetzelfde is als water naar de zee dragen. De zogeheten winst van zorgverzekeraars (6,1% in 2016) is voor 84% teruggevoerd in de premiekorting van 2017. De rest was nodig om de reserves te blijven behouden die ze wettelijk nodig hebben vanwege de rekenrente. Zodat ze niet failliet gaan nee. Verdiep je eens in de materie voordat je nodeloos mee gaat huilen met de wolven.