dag dames, mag je koude gebakken kip eten als je zwanger bent? ik heb het dan over koude pasta die ik in de winkel gekocht heb waar stukje koude gebakken kip bij zijn. En hoe zit het met kipbeleg eigenlijk? Daar bedoel ik koude kipfilet mee voor op je boterham. heel erg bedankt!
Alles wat gaar is en gekookt (dus ook koud) mag je gewoon eten naar mijn idee. Dus ook kip als broodbeleg of kip in een salade. Eet lekker....
Op een website van een (denk ik) ziekenhuis uit Utrecht vond ik dit: "Wat zijn risico-dragende eetwaren? Zwangere vrouwen dienen geen levensmiddelen te eten waarin Listeria zich kan vermeerderen. Ook toebereid voedsel kan risicodragend zijn indien het voedsel: · niet afdoende verhit is, of · te lang bewaard geweest is, of · ergens geproduceerd is waar geen goede hygiëne betracht is Dit kan het geval zijn bij: · paté ·koude gesneden kip (als gebruikt op kip-sandwiches) · zachte kaassoorten (als Brie, Camembert, Reblochon, Munster) · Voorverpakte of lang bewaarde salades (b.v. koolsalade) · Koudgerookte of rauwe vis en schaaldieren (gerookte zalm, oesters en sashimi) Zwangere vrouwen dienen in geen geval voedsel te consumeren die op of dicht bij de THT-datum zijn." Ik had mijn vraag al gepost toen ik dit las. Pffffff, moeilijk hoor, wie kan het nog volgen ...
Volgens mij kan je het wel eten, ik kijk meestal of dat het nog heel lang duurt voor het over de datum is.... En nog beter, zelf klaarmaken! Weet je precies wat erin zit.
Hier staat niet dat je het afgeraden wordt om te eten! Hier staat dat kip een risico kan zijn ALS het niet goed verhit is geweest of ALS het te lang bewaard is geweest etc. Als je gekookte of gerookte kip eet die (zoals ook in het stukje staat) niet op of over de houdbaarheidsdatum zit (bedenk dat in de meeste vleeswaren ook nog conserveringsmiddelen zitten, beschermt dus ook tegen besmetting), dan kun je het gewoon eten. Houdbaarheid let ik hier extra op sinds ik zwanger ben, zeker met vlees. Maar verder ben ik gek of af en toe kip (met bieslook) op brood!