Kraamhulp is zeer zeker niet verplicht, en of het wat toevoegd, denk persoonlijk van niet. Bij onze dochter wel kraamhulp gehad. Iedere dag 3 uurtje, en ze controleerde iedere dag mijn baarmoederstand, en mijn hechtingen. Ze woog het kind, en thats it. In huis vrat ze totaal niks uit, en zat vaak 3 uur lang op haar kont. Op dag 4 van de kraamweek heb ik na 1 uurtje tegen haar gezegd dat ze het kantoor mocht bellen, dat ze de laatste 2 uurtjes niet hier hoefde te blijven. Mens stak haar poten niet uit. Gelukkig was mijn man thuis, en die heeft alles op zich genomen. Onze dochter lekte extreem melk langs haar mondhoeken. Iedere dag kochten we verschillende soorten flessen, omdat het volgens de kraamhulp steeds aan de fles lag. Tja wisten wij veel, wij geloofde haar. Uiteindelijk kwam de verloskundige, en wij legde haar het verhaal voor over het extreem lekken van de melk langs de mondhoeken. Wat bleek, onze dochter had een verkort tongriempje waardoor ze de speen van de fles niet goed in de mond kon pakken. Kraamhulp heeft toen wel een uitbranden van de verloskundige gehad, want die had dat moeten zien. Maar nee, zij beweerde keer op keer dat de flessen niet goed waren :x Nu ben ik weer zwanger, en een hele dikke kans dat ik dit keer absoluut geen kraamhulp wil. Het voegt in mijn ogen niks toe. Hoor de laatste tijd steeds meer verhalen over kraamhulpen die niets uitvreten. Maar ondertussen moet je wel betalen voor de uren dat ze op hun kont zitten.
Omdat jij zo'n slechte ervaring hebt betekend dat natuurlijk niet dat dat de norm is. Hier mn vierde kind en ga zeker voor kraamhulp, niet zozeer voor hulp bij de baby oid maar wel voor wat extra ondersteuning, in mijn geval vooral in het huishouden.
@ Sjannie: maar is bij jou dan niet gezegd dat ze bij 3 uur per dag (moeder en kindzorg) in principe in het huishouden niets/weinig doen? Hier wel namelijk. Nu liep alles zo goed en lekker dat ze nog wel een keer een wasje gedaan heeft, maar verder inderdaad niets behalve onze zorg, want daar waren die drie uurtjes voor (waarbij ze ongeveer een uur aan het schrijven was in de mappen en twee uurtjes zich richtte op onze zorg waar nodig).
Verplicht is het niet. Ik heb het beide keren via een grotere organisatie gedaan. Dan is het wel een verrassing wie er aan je deur staat.. Bij de eerste kwam ik op dag 6 thuis. Met totaal ruptuur. Officieel zou ik alleen dag 7&8 nog hulp krijgen. Maar we hebben dag 9&10 er ook bij gepakt. Mijn man was hele dagen thuis, maar hij moest dag en nacht met de baby in de weer, omdat ik niet de verzorging alleen kon doen. De kraamhulp heeft, naast de medische problemen, daar ondersteuning gegeven: huishouden, ons een middagdutje laten doen.. En een geweldig mens, oudere dame die echt als een moeder/vriendin voelde. Bij de tweede zat ik na 2,5 uur weer op de bank thuis. Ik voelde me prima, manlief had ook grotendeels vrij. Wel hebben daar wat meer met uren geschoven. Ze moest wel elke dag langs komen vanwege veel afvallen van de kleine. Maar heeft dag 3&4 wat korter gedaan (kerst). Daardoor kon ze dag 6 lang blijven (8.00-17.00) omdat mijn man van 7 uur 's ochtends tot 's avonds laat moest werken. Zij nam ook de oudste even mee eruit en speelde een spelletje met hem als ik in bed lag in de middag. Alles in overleg, en weer iemand waar het ontzettend mee klikte. Misschien geluk gehad met de dames, maar ik zag echt de meerwaarde wel.
Ik zag er eerst ook beetje tegenop, maar werkelijk het is genieten. Nu was ik best mobiel al meteen weer maar ik had echt niet moeten denken aan dat ik zelf weer huishouden meteen had moeten doen. Man was meeste dagen thuis maar ook voor hem was het fijn dat hij helemaal tijd aan baby en bezoek kon geven. Het is zo ie zo al fijn dat je controle hebt hoe het gaat en je elk moment je vragen kunt stellen, zeker bij eerste kindje. Wij zijn heerlijk verwend door de kraamhulp, dat had ik zelf niet kunnen doen. Alleen daarom al zou ik nog wel een keer willen bevallen
Hier bij alledrie extra uren gehad. Oudste kwam 4 weken te vroeg en had moeite met de borstvoeding. Middelste kwam met een ks, dus dat is al een indicatie voor extra uren. Oudste kwam op de kinderafdeling terecht na een traumatische bevalling. Dus ook extra uren indicatie. Van te voren is het eigenlijk onmogelijk om te voorspellen hoe een bevalling, en het herstel van een vrouw verloopt. Er komt zo ontzettend veel op je af, als je voor de eerste keer papa en mama bent geworden... Het klinkt eenvoudig, een baby verzorgen. Maar dat is het in de praktijk niet altijd. Die eerste dagen thuis kunnen heel veel onzekerheden geven. Onzekerheden waar je ook echt hulp bij nodig hebt. De kraamhulp is er in eerste instantie om te zorgen voor moeder en kind. Voor moeder:hoe gaat het down under?Is de baarmoeder netjes geslonken? Hoe is haar lichamelijke en geestelijke (ook heel belangrijk) gesteldheid? Komt de borstvoeding goed op gang (klinkt heel eenvoudig, de borst geven, maar in de praktijk heb je daar meestal toch begeleiding bij nodig). Voor baby: is ze goed op temperatuur? Drinkt ze goed? Ziet ze niet geel? Dat gedeelte kan een "niet professional" eigenlijk niet overnemen. TS, laat je niet leiden door verhalen op internet. Natuurlijk, rotte appels, die zijn overal. De kraamhulp bij kind 1 was echt zo ontzetten leuk. Wat een geweldige jonge (22) griet was dat! De badkamer en de wc's schoon (heel belangrijk, hygiene), de wasmachine draaide, ze stuurde papa en mama samen naar bed voor een rustmoment. En maakte ons wakker met een fruitcocktail Bij nr 2 een kletskous, maar ook prima. Ze hielp me verder prima, hulp die ik nodig had na een keizersnee. M'n bed uitkomen was al een hele klus. Terwijl vriend mij hielp, zette zij het badje klaar.. Bij nr 3 een kordate tante die mij m'n ding liet doen met baby en vooral veel aandacht had voor de andere 2 kids. Als nieuwbakken papa zijnde, hoef je maar een paar dingen: genieten van je kind, lief zijn voor mama, en leren hoe je je kindje verzorgt. De rest (poetsen, stofzuigen,wassen draaien etc) dat mag je die week aan een ander overlaten.
Tja, je zult altijd negatieve en positieve verhalen horen over de kraamzorg. Ik denk dat je het een "beetje moet treffen", zoals dat eigenlijk overal is (winkel, restaurant, enz.). Ik werk als relatiebeheerder bij een grote kraamzorgorganisatie en wij scoren al jaren een klanttevredenheid van tussen de 8.6 en 9.3. Lijkt me dat je dat niet krijgt als het over het algemeen als storend en "niet nodig" wordt ervaren. In onze regio is het zelfs zo dat de verloskundigen niet de eindverantwoordelijkheid van het kraambed willen nemen als mensen geen kraamzorg nemen. Zij vinden het absoluut noodzakelijk dat een medisch geschoold persoon de gezondheid van moeder en baby in de gaten houdt. Of je ook echt zorg in je huishouden wilt, dat verschilt van persoon tot persoon, maar 3 uur kraamzorg per dag heb je mi echt wel nodig.
Tijdens het intake gesprek, heb ik aangegeven dat ik maar 3 uur per dag wilde. De afspraak was dat ze dan mij zou controleren en het kind wegen, bekijken, en dingen leren aan ons mocht dat nodig zijn. Dus echt moeder en kind zorg. Als ze dat gedaan had, zou ze wat lichte dingetjes in het huishouden doen, zoals het toilet schoonmaken, een wasje draaien, afwas weg werken etc etc etc. Van dit alles deed ze niets, ondanks dat het afgesproken was met het bureau. Alles kwam op mijn man neer, en ik zelf deed ook het huishouden met mijn man mee. Maar met dat moeder kind zorg was ze maar 30 minuten bezig. Even mijn hechtingen bekijken, baarmoederstand voelen, er bij staan als ik de kleine in bad deed, en thats it. Dan ging ze wat schijven in de map, en de laatste anderhalf uur bleef ze zitten waar ze zat.
Nee is niet verplicht. Bij de eerste 2 had ik 3 uur waarbij ik bij de tweede op dag 3 haar naar huis heb gestuurd. Bij de derde geen kraamzorg gehad
Kraamzorg is inderdaad niet verplicht. Dit moet je overigens wel voordat je vrouw 3 maanden zwanger is aangeven bij de zorgverzekering als je het niet wilt. Maar persoonlijk vond ik het heel fijn. Ik had een goede zwangerschap en opzich makkelijke bevalling. Ik dacht " dat doen we ff" Tsja, niet dus. Een bevalling heeft toch een hele impact op je lichaam, en daarnaast was ik gehecht. Ondanks dat ik mijn ma en zuster ook veel in huis had was ik blij met de kraamhulp. Zij controleren moeder en kind. Voordat je overigens een kraamhulp krijgt, krijg je vaak een gesprek, hierin kun je aangeven wat je eigenlijk zoekt in een kraamhulp, al je wensen, eisen en ook zorgen. Maak dingen bespreekbaar. Zo wilde ik absoluut geen kraamhulp die mij vertelde wat ik MOEST doen. Ik kreeg een fantastisch mens die alles overlegde met mij. En krijg je een kraamhulp die niets doet? je hebt toch een mond? Gewoon opentrekken en zeggen dat jij dr betaald, dus hop van die luie kont en aan het werk, of je belt het kraambureau en eist iemand anders. Moeilijk is het niet
Het is niet verplicht. Maar bij een eerste, en een medische geschiedenis is niet afnemen onverstandig, vind ik. Teveel mensen denken dat een kraamverzorgster een veredelde huishoudster is. Terwijl ze onderdeel is van de medische zorg rondom het kraambed. In andere landen blijven vrouwen langer in et ziekenhuis, en worden haar taken gedaan door bijvoorbeeld vroedvrouw of visiting health nurse. Als je liever geen vreemde over de vloer hebt, ik kan je van harte een kraamhotel aanraden. Dan heb je een eigen kamer, dus privacy, en i.p.v. 3 of 8 uur per dag kun je 24 uur per dag om hulp vragen. Ideaal als het aanleggen om 3 uur 's nachts niet lukt. Overigens, als je vrouw een medische voorgeschiedenis heeft kan het zijn dat ze langer in het ziekenhuis moet blijven. Dan krijg je geen zorg thuis meer. Zorg dan dat je als vader goed oplet bij het wassenen verschonen in het ziekenhuis. En volg samen ruim voor de bevalling een cursus borstvoeding.
Ik had echt niet zonder gewild! Onze 2 kraamvrouwen hebben ons een hele bijzondere tijd gegeven, Een tijd waardoor wij konden genieten van onze kinderen. Ik kon de eerste dagen fijn in bed blijven, optimaal kunnen rusten (wat jou vrouw met haar voorgeschiedenis waarschijnlijk ook erg nodig zal hebben) En bij onze eerste hebben we natuurlijk alles moeten "leren" Aanleggen, in badje doen, tips met voeden, tips met slapen etc.etc.etc. Maar ze controleert ook de gezondheid van de baby, en van je vrouw, de eerste dagen 2x op een dag (iets wat se huisarts en de verloskundige niet komt doen....) Ik zou er zeker heel goed over na denken, en zou zelf het nut van geen kraamhulp niet zien... Zelf ken ik geen negatieve verhalen, en over het algemeen kun je als het niet klikt, de instantie opbellen en om een andere vragen.....
hoi Jasper, Ik denk dat niemand het prettig vind als er een vreemde een week in huis komt. Toch heb ik die week heel prettig gevonden. Ze heeft ons een hoop geleerd en ons huis was spik en span toen ze vertrok. Ik moest wel lachten om je opmerking over het verzorgen met omstreden methodes. Bij mij was het juist onze familie die ons omstreden methodes wilden aanleren. Dingen die toen wij klein waren heel normaal waren maar nu niet meer (op de buik slapen, laten huilen, zelfs rum op het speentje doen ). De kraamhulp moet jaarlijks bijscholing volgen en behoren dus alles wetenschappelijk onderbouwd te doen. Ik heb veel moeite gehad mijn visite (en daar vallen ook opa's en oma's onder) dingen voor mij te laten doen. Ze komen om de kleine te bewonderen en niet om mijn huis te poetsen. Ook vond ik het het ook lastig om ze na een uurtje weer buiten te zetten dus dat deed de kraamhulp voor ons (heerlijk). Zo hadden we veel tijd om met z'n drieen door te brengen en konden we genoeg rusten. Waar ik mijn kraamhulp heel dankbaar voor ben is dat zij zag dat onze kleine teveel afviel. Ze weegt de kleine elke dag en houd poep en plas luiers bij enz. Het bleek dus niet goed te gaan en we zijn moeten starten met bijvoeden. Ook heeft zij hulp ingeschakeld van de lactatiekundige en een vervroegde intake op het CB geregeld waardoor we extra artsbezoeken hadden. Ik weet niet of het goed was gegaan als zij niet zo adequaat had gereageerd. Ik denk eigenlijk niet dat jullie als nieuwbakken ouders het helemaal zelf kunnen en de huisarts is alleen voor dringend medische zaken maar dan is er al iets mis dus. Nou.... om een lang verhaal kort te maken . Ik zou het wel doen en bij het kraamcentrum aangeven wat je wensen en verwachtingen zijn. succes.
Ik had trouwens mijn kraamzorg op tijd geregeld maar door wat miscommunicatie heb ik het opnieuw moeten regelen 3 weken voordat ik moest bevallen was alles rond. Dus 7 maanden van te voren is echt niet nodig vooral niet als je maar 3 uur per dag aanvraagt.
Hier een superervaring met de kraamzorg.. Ik had echt niet zonder gewild.. Hier ook tijd genoeg voor huishoudelijke klusjes e.d. die mijn man ook had kunnen doen, maar die vond het wel zo fijn om meer tijd door te brengen met zijn pasgeboren dochter De kraamzorg nam hier de kleine 's middags altijd mee naar beneden na de voeding en dan konden zowel man als ik lekker slapen (van 12 tot 4).. Als ze weer honger kreeg kwamen ze ons wakker maken. Hierdoor konden we een beetje bijkomen van al het slaapgebrek.. Heerlijk! Los daarvan ook goed in de gaten gehouden hoe het met ons ging (mama, baby, maar ook papa).. En goed ingespeeld op problemen.. En wat er al gezegd is: kraamverzorgers leren bij, opa's en oma's niet en die hebben juist vaak achterhaalde ideeën en omstreden handelingen. De kraamzorg is er ook voor de veiligheid van je kindje en kan je leren hoe je dingen zo goed en zo veilig mogelijk moet doen. Beste tip die ik kan geven is: Probeer het, je kan er allicht (veel!) van leren. En mocht de persoon niet bevallen: geef het aan! Hier was aan het eind van elke dag een evaluatie waarin gesproken werd over hoe het ging en of er iets anders/beter moest. En als je echt geen klik hebt dan kan je altijd een andere kraamverzorgster aanvragen via het bureau.
Hoi Jasper, Ik snap dat je negatief tegenover kraamzorg staat na al die verhalen. Maar ik zou adviseren om met een paar kraambureaus intakegesprekken te doen om zo je eigen mening te kunnen vormen. Daarbij komt het op me over alsof je heel makkelijk denkt over de kraamperiode. Onderschat het niet. Daarbij lees ik alleen maar wat jij wil en wat jouw mening is. Wat wil je vrouw? Wat is haar mening?
Ik zou dan weer ook kijken naar wat de plannen zijn qua bevallen. Zeker omdat je vrouw al een medische geschiedenis achter zich heeft. Bevalt ze bijvoorbeeld in een ziekenhuis en blijft ze daar een aantal dagen ... dan kijkt de verpleging sowieso mee en helpt. Dan zou ik dus nadien inderdaad niet persé kraamzorg in huis halen. Sta je er echter na een paar uur al alleen voor samen met je pas bevallen partner, dan zou ik - net omdat er al een medische voorgeschiedenis - toch eerder geneigd zijn om een kraam in huis te halen. Ofwel een arts elke 2 dagen laten langskomen. Weet wel ... Een kraamhulp is iets typisch Nederlands. Ik woon in België en hier bevalt zowat elke vrouw (op een paar uitzonderingen na) in 't ziekenhuis bij een gynaecoloog en het merendeel van de vrouwen blijft ook gewoon 3 à 5 dagen (en met een keizersnede soms 7 dagen) in 't ziekenhuis. Héél véél dingen worden hier dus in die eerste dagen gewoon bijgebracht door verpleegsters. En ook de controles gebeuren dus gewoon in 't ziekenhuis. Kraamhulp is hier quasi onbestaande. Vaders hebben hier dan weer wel het recht op 10 werkdagen (2 weken) vrij als hun vrouw bevallen is. En steeds meer vaders maken ook effectief gebruik van dit recht.
ja dat is nogal een verschil kaboutermeis. Ik kwam hief na 2 nachtjes thuis na mn keizersnede en man moest direct weer werken.