Ik zou kiezen voor minimale kraamzorg in dat geval, 3 uur per dag. Vooral bij een eerste kindje. Die vreemde is er vooral voor de baby en de mama en niet om zich met jouw zaken te bemoeien Stel je vrouw heeft een zware bevalling. Ga jij als papa het eerste badje goed regelen, afdrogen op de goede manier zonder smetplekken achter te laten, de basiscontroles van de baby doen, juiste manier van voeden en weet ik wat erbij komt kijken? Best lastig hoor de eerste keer... en nee dat is geen aangeboren instinct dat dit goed gaat zonder instructies Dus ja, ik zou bij een eerste kindje zeer zeker kraamzorg kiezen.
Wij hadden couveuse nazorg. Emma heeft 8dg op de couveuse afd gelegen. Ik had nog nooit een badje gegaan. Geen idee van kruiken, veel melk maar een kind dat niet aan de borst wou in het begin na zo lang sonde. Ik was heel erg blij met de kraamhulp. De hele was van die week heeft ze weg gestreken. Elke ochtend gaf ze ons het gevoel we goed bezig waren. Dit Had Ik echt nodig nadat Emma 24u per dag constant in de gaten gehouden werd. Ondanks dat ik lichamelijk vrijwel helemaal hersteld was was Ik erg blij met haar. We zullen nu met een tweede weer volledige kraamzorg afnemen.
Ik zou dus niet op voorhand kraamzorg al afwijzen. Helemaal niet als je denkt ook nog thuis te willen gaan werken in de kraamweek. Wat wil je vrouw eigenlijk?
Ik kan alleen maar zeggen doen! Er komt zoveel bij kijken als je een kindje hebt, vooral de eerste. Mijn partner had totaal geen ervaring met baby's. Ik ben opgegroeid tussen mijn neefjes ennichtjes ( ben nakomeling) Ik heb de eerste 4 dagen alleen maar in bed gelegen omdat ik niet kon lopen. Mijn partner kon er snachts telkens uit om de kleine te verzorgen, flesje maken etc. Overdag was ie totaal kapot. Wat is dan lekkerder dan naast je eigen vrouw te kunnen gaan liggen en rusten terwijl de kraamhulp alles poets in huis en evt voor de kleine zorgt als die wakker is... Je hebt toch op een bepaald punt je rust nodig. En bij bezoek kun jij je tot het bezoek wenden terwijl de hulp koffie thee en beschuit met muisjes zet. De kraamhulp hier heeft me goed geholpen met massage etc om mijn benen soepele krijgen zodat ik weer beter te been was. Lekker extraatje. Ze heeft mijn hechtingen nagekeken, ze meeste mijn temp en bloeddruk. Legde alles uit mbt verzorging van de kleine, hoe je het beste je kindje in bad kunt doen. Het hoofdje laten afwisselen van links naar rechts als het slaapt. Inbakeren heeft ze uitgelegd. Als je partner borstvoeding wilt geven kan ze daar bij goed helpen als het niet lukt etc... Ze neemt de eerste week zo een last van je schouders. Als jij boodschappen moet gaan doen, je kindje aangeven etc is zij in huis
Ik dacht eerst ook: bah een vreemde in mijn huis die in al mijn kastjes zit te gluren en al het stof ziet. Nou, we kwamen na een paar dagen thuis ivm keizersnee en een uur later was de kraamverzorgster er. Ze pakte gelijk alles aan en hielp met de baby. Ik vond het heerlijk. Elke dag werd de badkamer gedaan en de was en ze had goeie tips voor de baby. Echt ideaal ! En stel dat je echt geen klik (lees ruzie) met de kraamverzorgster hebt , dan mochten wij om een ander vragen. Maar de meesten zijn volgens mij wel lief hoor.
Hoi, Hetis niet verplicht. Maar raad het jewel aan. Er komt zoveel op je af die eerste dagen! En je begint met een flinke slaap achterstand o dat babies de neiging hebben s nachts te komen. En meteen daarna gebroken nachten, een klein frummeltje waar je niks van snapt, je vrouw die nog niks kan en waanzinnig emotioneel is. En wanneer ze ook borstvoeding wil geven is het ook fijn wanneer er iemand is die je kan helpen met aanleggen ed. Dat heeft bij mijn eerste even geduurd voor ik dat onder de knie had. En bij de tweede kwam de voeding niet Op gang en heeft de hulp daarmee geholpen. Massage techniek de. Laten zien en meedenken hoe aanpakken. Samen met vk en lk. Ik heb 2 keer heel goede ervaring gehad met kraamhulp. Mijn zus had bij de eerste ook een fijne hulp. Bij de 2e was de hulp wel goed,maar erg nadrukkelijk aanwezig. Dus toen hebben ze haar naar huis gestuurd en de poetshulp een keer extra laten komen. Het is trouwens ook mogelijk om een ander te vragen wanneer het echt niet klikt.
Ik had een bevalling met complicaties en mocht na 3 dagen met kindje naar huis. Maar kon nog niets en lag hele dagen op bed. De kraamverzorgende controleert je kind en de moeder op medische zaken verschillende keren op een dag. Een huisarts gaat niet elke dag komen en ziet je dan maar 5 min. op een dag. Zou wel inschrijven om in ieder geval wat achter de hand te hebben en de kraamverzorgster is een gediplomeerd persoon die precies weet hoe of wat.
Mee eens. Neem dan iig moeder en kind zorf van 3 uur per dag. Ze checken dan alles en zo nodig, schakelen ze hulp in. Dat kan je echt niet zelf en een huisarts komt niet voor dit soort dingen aan huis. Bij de 1e heb ik 24 uur kraam gehad. Eerlijk, ik vond het verschrikkelijk dat er een vreemde in mn huis liep. Ze heeft de controles gedaan, wc en wasje en ik stuurde haar haar huis. Ik had een totaal ruptuur en was alleen en heb het verder prima gered. Bij de 2e wilde ik eigenlijk geen kraam maar de vlos vond het wel belangrijk dat wij gecontroleerd werden. Dus heb alleen moeder en kind zorg aan gevraagd. Max 3 uur per dag. Ze deed onze controles, temperatuur, hechtingen, keek mee tijdens het drinken enz deed de, wc en badkamer en ze ging weer. Redde het weer prima alleen met mn peuter en baby.
Ik heb bij de eerste geen kraamhulp gehad ivm 2wk zh opname (couveuse) Bij de tweede wilde ik dol graag kraamzorg. En god oh god wat heb ik staan huilen toen ze wegging zeg! Ik heb er echt van genoten en ze was onwijs lief voor mij de aby en mijn oudste zoon én voor mijn man!
Nee hoor is niet verplicht. Dus als je het niet wil, niet doen. Bij de eerste heb ik het voor de zekerheid aangevraagd. Na 2 of 3 dagen zijn we met de kraamzorg gestopt. Bij de 2e ook weer voor de zekerheid aangevraagd. En zij is wel dagelijks geweest ik denk een minuut of 10 a 20 omdat wij alleen via de kraamzorg een verwijzing voor het prikken van bilirubine bij de alta kregen (wij wouden Liv niet in het ziekenhuis laten prikken). Dus was vooral even bellen met de alta en de papieren daarvoor invullen. Komt wel bij dat ik absoluut niet onzeker ben, een geboren instinct heb, en na allebei mijn bevallingen totaal nergens last van heb gehad. En alles vanaf dag 1 zelf heb gedaan, de baby & huishouden. Maar vraag het aan. Voor hetzelfde geldt heeft jouw vrouw een helse bevalling, kan ze haar bed niet uitkomen, heeft zij ontelbare hechtingen etc etc. En dan is daar ook nog jullie kindje, bij een slechte start heb je misschien wel behoefte aan wat hulp. Voor nu even lekker laten rusten en nog even wachten tot het moment daar is. Google niet teveel!
ieder zijn eigen ding... is neit verplicht dus als je neit wilt dan houd het op ze kunnen je echt niet dwingen! Blijven allemaal adviezen
Je staat er wat te luchtig in denk ik, en dat is logisch. Je vrouw is nog niet eens zwanger en je hebt nog geen idee wat er op je af komt straks. Als alles goed gaat en je hebt idd een goed netwerk moet het zonder kraamhulp kunnen. Dit is echt nu nog lang niet te bepalen. Bij mij ging alles perfect, de kraamhulp was er vooral voor de borstvoeding (dat heel moeizaam verliep) en voor huishouden. Bij twee vriendinnen van mij was de kraamhulp pure noodzaak. Een van hen kreeg hoge koorts savonds (kraamhulp was naar huis) en belde de dokter. Die zei: maakt niet uit, pak maar paracetamol (de idioot!) Toen belde ze haar kraamhulp. 10 minuten later werd ze ternauwernood met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Kraamvrouwenkoorts. Die andere vriendin van mij had een helse bevalling en was zo van de wereld dat zij 12 dagen (dus 4 dagen extra) kraamhulp heeft gehad. Ze wilde haar familie niet om haar heen, want zij waren te bemoeierig en wilde (begrijpelijk) steeds bij haar en de baby zijn, terwijl ze gewoon rust wilde. De kraamhulp nam het hele huishouden over en reguleerde de bezoekjes. Daar heb je dan als man echt geen puf voor, je wil bij je vrouw zijn. Thuiswerken wordt het die week sowieso niet. Je kunt het je niet voorstellen, maar daar heb je geen tijd voor en ook echt geen zin in. Tenslotte, als je kraamhulp niet bevalt kun je altijd een ander vragen of het stoppen. Maar ik zou het wél aanvragen.
Ik vind het heerlijk dat er kraamzorg is de eerste week. Normaal ben ik degene die het huishouden doet en de kinderen verzorgt en aangezien dit het eerste kindje wordt van mijn partner is het voor hem al spannend genoeg.. met kraamzorg heb je even wat extra ondersteuning die weet hoe alles werkt en je huis lekker schoon houdt en visite verzorgt.. natuurlijk kan mijn partner dat ook wel doen maar zo kan hij ook wat meer genieten van de kraamtijd... soms heb je geen klik met de kraamzorg maar 1 telefoontje en je hebt iemand anders of je zegt het af.. heb ik gelukkig niet meegemaakt
Onze kraamhulp was een geschenk uit de hemel. Super fijn, lief ik en betrouwbaar. Heeft geholpen bij de eerste onzekere vragen, het bed verschonen, lunch maken en ik hoefde niks te vragen zij droeg alles voor. 9-10 keer ging ze beneden zitten, stofzuigen, wasjes doen, hekken met baby in bad (keizersnede dus kon eerste oaar dag dn niet veel zelf doen) en zij was super. Ik baalde dan ook dat ik niet persoonlijk afscheid heb kunnen nemen van haar omdat de laatste dag dat zij er zou zijn ik weer opgenomen was in het ziekenhuis. Ik mis haar nu nog
To je komt op mij over als iemand die echt geen idee heeft waar het over gaat. Je weet niet hoe een bevalling gaat verlopen, of er misschien complicaties zijn met moeder of kind en wat er op je af gaat komen. Een paar zaken om over na te denken - Lees de informatie op de website van de kraamzorg bureaus. Verdiep je dus eens in wat die mensen doen. - Je kunt ook alleen basiszorg (moeder en kind verzorging) afnemen. Dat is wel echt noodzakelijk! Jij en je familieleden zijn geen artsen. De basiszorg doet belangrijke controles bij de moeder (oa temperatuur, hechtingen, wondverzorging, controleren van de baarmoeder) en jullie kindje (temperatuur, navelstompje, dagelijks gewicht controleren, voeding en verzorging). - Je huisarts is er voor medische problemen. Die kan je niet lastig gaan vallen met basale zaken zoals welke melk of problemen met de voeding.. - De kraamzorg legt verantwoording af aan de verloskundige die in de kraamtijd om de paar dagen komt. Bij problemen komt de verloskundige. Mijn ervaring is dat de verloskundige op dit gebied vaak meer weet dan een huisarts (die moet immers van alles iets weten terwijl de vk alleen maar dit doet). - Familieleden over de vloer lijkt handig maar hoeft dat zeker niet te zijn. Ze kunnen zich nog veel meer dan een kraamzorg met jullie gaan bemoeien. En geven adviezen die zijn gebaseerd op verouderde (niet-medische) kennis. Maar het belangrijkste ga niet af op al die verhalen! Dit is iets dat je zelf moet ervaren. Als het niet klikt met de kraamzorg dan heb je het recht om het bureau te bellen en dan krijg je iemand anders. En bedenk ook die mensen zijn er niet om jullie te controleren of zich met jullie leven te bemoeien. Ze nemen het niet van jullie over maar willen juist dat je het zelf leert doen! Als nieuwe ouder zijn er echt tal van zaken m.b.t. voeding en verzorging waar je geen weet van hebt (en die ook niet in boeken staat). Er zijn soms kleine dingen waar je geen weet van hebt maar die handig of zelfs heel belangrijk zijn. Ik vind het echt onverantwoord om geen kraamzorg te willen bij een eerste kindje. Je wilt toch niet dat je vrouw of jullie kindje iets overkomt omdat je zelf te eigenwijs bent geweest en afgaat op verhalen van onbekende personen op internet? Ervaar het zelf en vorm op basis van jullie ervaring je eigen mening. In het buitenland is kraamzorg onbekend omdat je daar standaard in het ziekenhuis moet bevallen en daar ook meerdere dagen (soms wel een week) blijft. In Nederland sta je als alles goed is gegaan 2 uur na de bevalling weer buiten... En de uren dat je hier in het ziekenhuis blijft gaan af van de kraamzorg thuis.
Mijn man is een 'geboren' papa, maar een baby'tje van net een dag oud is toch wel hele andere koek! Doodeng vond hij het, de kraamhulp was er meer voor hem dan voor mij. (Ik werk met kleine kinderen, maar toch is dit wel iets heeeel anders) Nu heb ik ook een goede bevalling gehad. Wij hadden dus uiteindelijk veel te veel uren (37). Ik ben super blij dat de kraamhulp weg is. Ik vind het niets z'n 'vreemde' in huis, terwijl wij echt een super lieve vrouw hadden. Toch zou ik het zo weer doen.. Mijn moeder helpt me waar nodig is, maar er is veel veranderd de afgelopen 22 jaar. Bij een 2e zou ik waarschijnlijk alleen het minimale nemen.
Sorry dat ik het zeg, maar je snapt zelf toch ook wel dat mensen eerder klagen dan prijzen (op het internet)? In mijn optiek klamp je je ten onrechte vast aan het idee dat men over het algemeen niet tevreden is met de kraamzorg. Hoewel het niet verplicht is, moet ik wel zeggen dat ik het zéér onverstandig vind als je geen kraamzorg afneemt. Er komt zóveel op je af die eerste paar dagen dat je van gekkigheid niet weet waar je het zoeken moet. De kraamzorg is er niet alleen voor de baby, maar ook voor de moeder. Hoewel ik dacht goed beslagen ten ijs te komen, waren er nog zo ontzettend veel dingen die ik niet wist en ik heb mega veel geleerd van mijn kraamverzorgster. Zo moest mijn baby bijvoeding krijgen en hoe weet je hoe je dat moet doen als je geen kraamzorg hebt? Hoe neem je zo'n beslissing? Hoe kom je er uberhaupt achter dat je bijvoeding moet geven als je 0,0 ervaring hebt met pasgeboren baby's hebt? Wij maar denken dat we mega veel geluk hadden met een baby die zoveel sliep, bleek dat hij de energie niet had om te komen voor het drinken (!!!).... Daar kwam de kraamverzorgster achter. Ik wil liever niet nadenken hoe dit af had kunnen lopen zonder haar..... Geen kraamzorg bij een eerste baby? Onverantwoord, als je het mij vraagt....
En daar komt nog bij dat ivm enorm slaapgebrek je eigenlijk ook niet altijd de zaken helder kan zien. En dat is nou juist wat je heel erg nodig hebt bij een pasgeboren baby EN een moeder die net bevallen is. En kijk...daar is dus de kraamverzorgster voor!
Ook wij zijn super blij met onze kraamhulp. Ze doen redelijk wat huishoudelijk werk, maar verzorgen ook de moeder: -wond van bevalling schoonmaken -kijken of de baarmoeder voldoende zakt -helpen met kraamverband en douchen -pols en temp. - kijken of het bloedverlies "normaal" is - na ieder toiletbezoek moet moeder zelf de wond spoelen, tips om dat te doen etc. Nu bij de 2e, erg fijn als extra paar handen en hulp. Bij de eerste vooral voor het leren kijken en verzorgen van de baby. Aantal dingetjes die wij toen geleerd hebben: -Beste houdingen bij borstvoeding, hoe een ontsteking te voorkomen, hoe aanleggen etc. - hoe aanpakken met aan- en uitkleden, hoe het beste vasthouden in badje. - tips om huilen te troosten en waar je allemaal naar kunt kijken om te achterhalen waarom kindje huilt - waarop letten bij verschonen. - tips bij wassen, aankleden, verzorgen van de navel(streng), nageltjes, luieruitslag, spugen (voorkomen) etc. - hoe zelf douchen met baby erbij
Goed dat de man zich ook verdiept in zaken rond de bevalling! Ze kunnen je idd niet verplichten. Toch zou ik me ook verdiepen in wat de kraamhulp voornamelijk doet en op zn minst de basiszorg voor moeder en kind afnemen. Die controles zijn bij complicaties van levensbelang, na die controles gaat de hulp dan naar huis. Duurt maximaal een kleine 3 uur per dag de eerste week. Je staat er misschien niet bij stil, maar er kan echt heus ook veel mis gaan nog na de bevalling. Bv een ontsteking vd baarmoeder, postnatale depressie, kraamkoorts,wondverzorging, kindje dat geel wordt, niet goed eet, plast of veel spuugt, de navelstreng verzorgen. Gelukkig gaat het vaker goed, maar als je de pech hebt dat het niet goed gaat, ben je maar wat blij met de kraamhulp! Zelf had ik de pech om na de bevalling in het ziekenhuis eenmaal weer thuis kraamvrouwenkoorts te krijgen. En geloof mij, een kraamhulp die aan de bel trekt in zo'n geval wordt velen malen serieuzer genomen dan een kersverse vader. Ook ik werd eerst afgeschept met paracetamol. Pas na de labuitslagen hadden de artsen ook door hoe ziek ik werkelijk was en was ik 3 antibioticakuren verder pas weer beetje de oude.