Ik ben zelf kraamverzorgende, en ik moet eerlijk zeggen, ik ben eigenlijk nog geen gezin tegen gekomen, die me vroeg hun hond uit te laten. Het klopt wel dat de basis inhoud: Mama + pasgeborene, daarna in ieder geval badkamer en toilet. (omdat de mama daar het meeste mee in aanraking zal komen de eerste dagen) Dan licht huishoudelijk werk, evt een beetje aandacht voor de andere kindjes en de vader (al ben ik van mening dat je die bij een hoop andere dingen kan betrekken) en indien het aantal zorguren dat toelieten, een paar lichte boodschappen. En dan bedoel ik echt, een brood en misschien het avondeten voor de dag zelf. De wekelijkse boodschappen, en flessen frisdrank mag het gezin zelf zien te regelen of eventueel familie en/of vrienden vragen dat te halen. Persoonlijk ben ik nooit zo moeilijk. Alhoewel een groot deel natuurlijk ook afhankelijk is, van het gezin waar je in terecht komt. En geloof me, ik heb er genoeg meegemaakt waar de emmer sop en een dweil naast de deur klaar stonden voor me. Moeder vond het wel gezegend, die geloofde het wel. Ze hadden liever een schoon huis. Terwijl vader de hele dag op de bank lag. Kijk, dan zeg ik ook tararara. Maar in overleg is vaak heel veel mogelijk. Maar hou er rekening mee, dat niet iedere kraamverzorgende hetzelfde werkt.
hoi dames, sorry niet het hele topic gelezen maar wel ff een vraagje zorgt de kraamhulp ook voor andere kindjes? dus zegmaar als mijn man geen vakantie zou nemen in de kraamweek, dat de kraamverzorgster dan wel voor mijn zoontje zorgt? want hij zit wel op het kdv, maar dat is 20min rijden, en ik snap dat ze hem daar niet naar toe gaan brengen en daar voor zijn ook geen andere optie's mogelijk. maar als ik hem dus thuis hou die week kan ik moeilijk alles met hem doen wat ik normaal doe toch? weet iemand hoe dat in zn werk gaat?
Mijn dochter gaat naar de peuterspeelzaal, mijn moeder heeft al aangeboden haar die tijd daarheen te brengen, maar die woont niet echt in de buurt! Alleen is die school nog geen 5 minuten lopen en hoeft ze daar pas om 9 uur te zijn, dus ik hoopte dat ze het wel zou doen. Tis ook maar hooguit 2 keer. je kunt idd je kraamverzorgende niet vragen of ze je andere kind naar die verre school kan brengen, maar ophalen hoeft niet, want dat kan je man dan wellicht wel doen. Hier een voorbeeld: De vorige keer kreeg Manlief griep na 5 dagen. ( Wellicht ook alle stress van de laaste tijd ) De kraamhulp heeft toen de boodschappen gehaald, zo lief, maar dat vond ik niet eens prettig. Ze haalde allemaal rare dingen ( want ook van eieren heb je 6 verschillende ) Toen interesseerde het me niets hoor en heb er ook niets van gezegt. Ze zette die 2 dagen, omdat er verder ook niets te doen was, het eten zo klaar, had toch liever een fitte man gehad.
Het zal verschillen per kraamverzorgende. Ik doe als ik er de tijd voor heb best wel veel in de huishouding. Paar boodschappen halen en kinderen van/naar school (mits het in de buurt is) is ook geen probleem. Oudere kindjes verzorg ik ook wel. Dan moet je denken aan aankleden, spelen, wandelen, betrekken bij verzorging van de baby en laat ze vaak boven helpen schoonmaken als ze dat leuk vinden, heeft de moeder ook even rust Zo rond 2/3 jaar is dat vaak wel een succes. Wat wel handig is, is om iemand te regelen die 's middags komt als de kraamverzorgende weer weggaat en je vriend/man nog niet thuis is.
hoelaat gaat de kraam ook weer ongeveer weg smiddags? dat is ook wel weer iets ja want anders zit je dus alsnog de middag dat je zelf met 2 kids bent.. naja goed, meestal is mannetje wel rond 5 uur thuis dus zal ook niet zo heel lang zijn denk ik dan..
Ik maak vaak de eerste dagen lange dagen in overleg met het gezin. Dan moet je denken tot een uurtje of 4 a 5. Daarna afbouwend, elke dag wat minder uren. Gemiddeld kan je rekenen op 6 uur per dag. En dat is zeg maar van 8 tot 2. Of van 8.30 tot 14.30 uur. Dit is de volledige zorg. Intern noemen wij die. Maar als je oudste s'middags nog slaapt kan je het misschien ook overbruggen. Anders idd iemand vragen om te helpen. Je kan ook in overleg aangeven bijv. juist de weekenden wat korter omdat manlief dan thuis is en de dagen dat hij is werken wat langer.