Hallo, aangezien mijn dochter nog niet praat en moeite heeft met bepaalde dingen eten zijn we bij logopedie beland. Ik heb hierin zelf actie ondernomen omdat ik weet dat veel extreem premature kinderen kampen met spraakproblemen. Ik wilde dit voor zijn en belde voor advies. Nu had de logo het over onder of overprikkeling in de mond. Zijn er ouders van wie kinderen dat ook hebben hier? Ik zou wel graag willen weten hoe dat bij jullie gaat. Hoe het zich uit? Wanneer de kinderen uiteindelijk gingen praten etc. Groetjes
Ik heb dit met een pleegkindje meegemaakt. Dit kwam doordat hij in een moeilijke omgeving is geboren en daardoor getraumatiseerd is geworden. Dit jongetje wilde niet of nauwelijks eten. Flessen gingen goed, maar potjes een ramp. Uiteindelijk zijn wij hem mee laten eten met de pot (en dan echt grof voor zijn leeftijd, stampotten met 10 maanden, stukken mandarijn of een hele banaan ipv kleine stukjes, hele krentenbol in zijn hand ipv gevoerd) en ging alles vooruit. Hij was iets meer dan een jaar toen hij wegging en inmiddels was zijn spraak steeds beter aan het worden at hij als een bootwerker en werd hij weer gelukkig. Het vergt echt een knop omzetten. Gewoon grof laten eten, geen gladde dingen meer (zoals potjes, yoghurt etc) want ze krijgen het gevoel alsof ze stikken. Verder vermoed ik dat er misschien wel meer aan de hand is dan alleen een verstoorde prikkelverwerking in de mond? Heb je door de kinderfysio ook laten kijken of er ook verstroorde prikkelverwerking in bv de tast is? Het jongetje wat wij in huis hadden, was een soort bulldozertje. Hij kroop letterlijk over alles heen, al plakte een puzzelstukje met een pinnetje in zijn knie, hij kroop door. Koud en warm, reageerde hij nauwelijks op en met aanrakingen op de babymassage manier had hij het zwaar. Hij kon er niet goed door ontspannen. Heel veel sterkte in ieder geval!
Hoi fleur, Mijn zoontjes zijn geboren met 28 weken. De spraak bij 1 van hun was ook erg laat. Met 2 jaar eigenlijk nog heel weinig zeggen, zijn broertje daarin tegen kon veel zeggen op die leeftijd. Nu gaat het eigenlijk steeds beter, opzich ook wel zinnen en steeds duidelijker woorden. Heb hier wel eens nagevraagd op het cb maar zij deden er niet moeilijk over omdat het wel komt gaven ze aan, en dat is ook gebeurd. Het eten ging overigens wel altijd goed bij beide zoontjes. Hopelijk heb je snel wat meer duidelijkheid.
Het is echt niet te grof voor zijn leeftijd hoor, een kindje van 10 maanden kan gewoon alles kauwen. En inderdaad, gewoon eten is bevordelijk voor de ontwikkeling van mondspieren en spraakvermogen. om die reden zijn wij met 9 maanden overgestapt op zelf eten en volledig met de pot mee eten. Maar ontopic: Fleur, wat bedoel je met 'niet praten'? zegt ze helemaal niks, of geen woordenschat dat verwacht wordt voor haar leeftijd? Hier zijn ze ook laat met praten, ze zeggen nu maar een paar woorden (stuk of 10), maar ze willen wel. Het begint nu langzaam pas te komen. Volgens onze fysio hoeven we niet verbaasd over te zijn dat ze pas na 2 jaar echt beginnen te praten. Merk je die ondergevoeligheid ook aan andere dingen?
Dan zijn daar de meningen over verdeeld. Ik vind het behoorlijk pittig voor een kindje om alles zelf te laten eten en dergelijk grove stukken te geven. Met name in dit geval als het kindje tot twee maanden ervoor nog volledig borstvoeding kreeg. Het is niet zo dat ik een pro-potjes type ben, maar wel dat je een goede opbouwperiode in acht moet nemen. Niet alleen vanwege het verslikkingsgevaar maar ook vanwege de spijsvertering. Dat laatste is zeker van belang bij over- onderprikkeling omdat een kindje echt te grote stukken kan doorslikken en dan buikpijn kan krijgen.
Hoi hoi, Ons ukkie is inmiddels drie jaar en heeft erg last van overprikkeling in de mond-keelholte. dat uit zich in laat praten, moeizaam kauwen en slikken en dus snel en veel kokhalzen en spugen. Stukjes eten gaat heel moeizaam. Wij nemen er erg de tijd voor, tegen de tijd dat hij 18 is eet hij vast wel "normaal" eten Hij kan brood zonder korstjes eten, maar doet een uur over een boterham. Omdat eten ook nog leuk moet blijven, laat ik hem dat eten wat in 20 min lukt en daarna krijt hij een bordje pap. Fruit: alleen banaan lukt in stukjes, de rest pureer ik. Zelfde geldt voor avondeten: aardappels maak ik puree van en de groenten en vlees gaan eerst door de blender. Anders krijgt hij ook echt te weinig binnen van alles (en hij is al heel mager en groeit niet zo heel goed) En het gaat steeds beter, maar wel heel langzaam. Brood eten was een half jaar geleden echt nog niet mogelijk. En als we ergens anders dan thuis eten, geef ik hem 6 maanden potjes (en dan 2).. Alles in overleg met de logopedie en kinderarts. Liefs,josie
@adi; ze kan nog geen enkel woordje normaal uitspreken en verder zegt ze ook niet veel het is babygebrabbel. En haar eigen taal die wij wel begrijpen. Ze heeft heel lang moeten kokhalzen. En nu nog steeds als ze bijv tomaat krijg aangeboden of groenten die niet gepureerd zijn moet ze kokhalzen. Daarin tegen kan ze wel brood eten, koekjes aardappel etc. De smaak van groente lust ze wel maar de structuur trekt ze niet. Onze fysio heeft juist wel aangeraden om eens te bellen met logo om wat tips te krijgen. En zo ben ik er terrecht gekomen en kwam zij op over of onderprikkeling. Dit ook vanwege het eten. Pasta en rijst kan ze bijv ook niet eten. Je merkt het idd ook aan andere dingen. Ze heeft een extreem hoge pijngrens en stopt de hele dag door alles in der mond wat ze tegen komt. Dit zijn allemaal tekens naar het onder of overgevoelig zijn. Ik vind zelf vanaf 10 maanden alles mee eten en grote stukken ook erg heftig. Daarmee is ze toch wel een aantal keren bijna gestikt. Pas toen ze echt kon kauwen of goed weg kon sabbelen hebben wij alles aangeboden in stukken.
Wat vervelend dat jullie zoontje hier ook last van heeft. Hij heeft het wel iets heftiger dan ons dochtertje. Onze logo heeft juist geadviseerd om wel elke maaltijd een stukje groente neer te leggen en niet meer te pureren. Dit hebben wij ook heel erg lang gedaan. maar "gelukkig" krijgt ons meisje nog fv naast het normale eten dus die krijgt wel evengoed genoeg binnen. Wij zijn ook bij een dietiste en die heeft het allemaal berekend. Dus ik snap wel dat je de adviesen heb gekregen om het wel te pureren. Is jullie zoon ook te vroeg geboren? Of is hier een andere reden voor? Ga je veel met hem naar logopedie? Wij nu elke 2 weken. Mijn dochter wil ook het liefst alleen banaan en eet verder geen fruit.
Klopt hoor wat jij zegt. Onze logopedie heeft aangegeven dat het erg belangrijk is voor de spraak dat kinderen de structuur die in die potjes zitten kunnen eten. Vooral de potjes met vloeibaar & stukjes door elkaar heen.
Dat is inderdaad heftig, hopelijk kan de logopedist goede resultaten bereiken. Heb je al een consult gehad? Ik ben wel benieuwd wat voor behandeling ze doen.
Wat fijn dat jou kindjes lekker beginnen te praten en het steeds beter gaat. Ook dat het eten altijd goed is gegaan dat is een voorwaarde aan een goede taalontwikkeling. Hier op het CB weten ze niet zo erg veel over premature kinderen, En bij op tijd geboren kinderen word logo was rond het 3e jaar ingeschakelt als een kind niet kan praten. Maar omdat het bekend is dat premature kinderen er vaker mee worstelen ben ik blij dat we logo hebben ingeschakelt.
Pff heftig verhaal.. Ze heeft al bijna 2 jaar fysio en ze heeft daar nog niks over gezegd. Maar nu je zo beschrijft over dat jongetje herken ik er wel dingen in. Ze heeft bijv een extreem hoge pijngrens. Reageerd wel op koud/warm maar heeft zich heel lang moeilijk kunnen ontspannen. Ook moeten alles spelletje heel wild enzo anders beleeft ze er geen lol aan.
Ja we hebben een intake gehad en gaan de volgende keer aan de slag. Eerst een taalbegrip test maar dat zit wel goed. Ze snapt heel erg veel van gesproken taal. En hoe ze verder gaat is voor mij ook nog een verassing. Iig wel dingen mbt tot eten aangezien dat een voorwaarde is om te kunnen spreken.
Heel veel succes! Ik heb altijd veel gehad aan de site van couveuseouders, bijv deze link: Vereniging ouders van Couveusekinderen Misschien wat herkenning voor jou, en de achtergrond-info.
Bedankt voor de tip! Ik heb er al veel van gelezen en ik zie alles positief in. We zijn er vroeg bij en ze gaat wel praten. Ook kan ik wel met zekerheid zeggen dat ze geen verstandelijke beperking zal hebben. Wat ook fijn is want dat blijft natuurlijk spannend als je kindje zo vroeg komt. En de rest wat ze "mankeerd" is waarschijnlijk aangeboren en ook de reden waarom ze zo vroeg kwam. ze komt er wel, heeft alleen ff een duwtje de goede richting in nodig. Ik zal wel af en toe wat posten hier over hoe ze dit gaan aanpakken! We hoeven pas 10 mei weer dus dan zal ik wel horen wat het plan is. Groetjes
Hoi fleur, Mijn zoontje was ook te vroeg geboren, en is lang beademd geweest en heeft langdurig sondevoeding gehad. Volgens de kinderarts is dit dan vaak het gevolg.Wij hebben langdurig elke twee weken logopedie gehad en nu tijdelijk even niets omdat mijn zoontje zo anti werd dat het al een strijd was om ernaar toe te gaan en dat leverde dus nu even niets op. Op advies van de logopediste krijgt onze uk bijv. wel een cracker waar hij de hele dag op loopt te peuzelen, om zo wel het gebruik van de mond en gezichtsspieren te oefenen, maar pureren we de hoofdmaaltijden ivm onvoldoende intake op een dag. Als hij nml nog minder gaat eten zitten we weer vast aan sondevoeding en dat zou het praten en slikken weer veel moeilijker maken. Het is een beetje zoeken naar het juiste evenwicht. Praten gaat de laatste tijd met sprongen vooruit. Met 2-2,5 jaar zei hij nog bijna niets en nu al hele zinnen met soms best lastige woorden. Veel succes bij de logopedie, ik hoop dat jullie er baat bij hebben! Liefs, Josie
Jeetje, dat klinkt dus ook herkenbaar! Precies, alle spelletjes moesten bij dit ventje echt heel wild. Dat ontspannen heb ik onder controle gekregen door te gaan babyzwemmen. Hij had een dusdanig hoge spierspanning dat altijd maar dan ook altijd zijn rechterbeen stijf omhoog stond. Heel raar. Heel stom, als ik zei tegen hem; "wat is je beentje stijf, ontspan maar", hielp het wel een beetje. Dat moest ik wel zeggen anders kreeg ik er nauwelijks een luier om. Deze site kan je ook een beetje helpen wellicht; Wat is sensomotorische integratie of sensorische integratie? Dit maakt het wel weer wat heftig, maar ik denk dat je goede hulp of advies kunt gebruiken. Geef je wel eens gekookte groente? Bv een stronkje broccolli? Of heb je welleens een hele krentenbol (kleintje dan he) gegeven? Of een halve banaan? Of eens een grove stampot maken en kijken of ze het aandurft? Echt, ik vond het dood en doodeng, maar het plezier dat het ventje in eten kreeg zei mij genoeg. Geen eng gepureerd eten meer en nu juist de potjes van 15-36 mnd. Die zijn grover en dat is minder eng.
Hallo allemaal, Eerst mij even voorstellen. Ik ben mama van twee zoontjes. Ruben en Robbe. Robbe is 9 weken te vroeg geboren: heeft sonde voeding gehad en is beademd geweest. Hij heeft altijd een slecht eter geweest. Maar de dokters zeiden dat het wel ging in orde komen. Robbe is nu bijna 2 jaar en het is nog niet gebeterd. Dus op aanraden van kinderarts naar Logopediste geweest. Volgens haar heeft Robbe een ondergevoelige mond en is zijn mond nog heel onmatuur. (nog niet voldoende ontwikkeld voor zijn leeftijd). Ze betwijfeld zelfs of hij al wel stukjes zou kunnen eten. Robbe kauwt niets, hij slikt alles door. Hij moet ook steeds zeer grote hoeveelheden eten in zijn mond hebben zitten, vooraleer hij voelt dat hij er iets mee moet doen. Robbe mag momenteel geen stukken meer eten. We moeten terug alles pletten en hij mag niet meer zelf eten. Omdat hij dan steeds te grote hoeveelheden in zijn mond steekt. We weten nog maar van gisteren wat er juist scheelt. Maar het zal in ieder geval niet gemakkelijk zijn om hem zijn manier van eten af te leren. En het zal nog lastiger zijn om hem zo ver te krijgen dat hij wil eten zonder het zelf te mogen doen. Als jullie tips hebben dan lees ik ze graag. Groetjes