Tijdens mijn laatste kraamperiode was er -na die twee hete dagen van 34C eind juni- een hausse aan bevallingen en daardoor een tekort aan kraamverzorgenden. Ik heb daarom maar liefst 3 kraamverzorgenden gehad (waarvan de 'minst goede' gelukkig maar 1 dag) maar er is geen enkel moment gesproken over het korten van de zorg. Je hebt er gewoon recht op volgens de voorwaarden van je zorgverzekering!
Het lijkt mij ook dat ze niet gaan korten hoor op je uren. je hebt er nou eenmaal recht op. Januari 2011 scheen, in "mijn" regio ook een drukke periode te zijn geweest (begin althans), maar had gewoon 1 kraamverzorgende (een hele lieve trouwens)
Recht of geen recht, als er te weinig kraamverzorgenden zijn om het aantal kraamvrouwen van hun wijk te verzorgen kun je gewoon pech hebben. Ze kunnen geen capaciteit bijmaken op korte termijn! Hier gebeurt het ook met enige regelmaat dat er te weinig capaciteit is. Dan bepaalt de kraamzorgorganisatie wie de hoogste prioriteit heeft. meestal eerst de jongste baby's, die hebben de meeste hulp nodig. Verder kijken ze inderdaad hoe het gaat, hoe ben jij er fysiek aan toe, heb je nog andere hulp (mantelzorg) of sta je er vrijwel alleen voor. Bij mij was niet echt een tekort, maar heb bij m'n oudste meestal te korte dagen gehad. Aan het eind van de standaardkraamperiode (8 dagen) had ik 40 van de 49 uur gekregen. Het ging nog niet super met de voeding. Het kraambureau heeft toen voorgesteld dat ik van die 9 uur waar ik nog 'recht' op had 2 uur LK zou krijgen, en nog 2 dagen van 3 uur kraamzorg. Dat was dan wel een andere kraamverzorgende dan de eerste 8 dagen, logisch want zij werken in principe niet meer dan 8 dagen achter elkaar. Ik heb er dus wel een goede ervaring mee, hoe zo'n bureau het tekort opvangt. Ze kijken wie de uren het hardst nodig heeft en ze zijn ook best creatief in het vinden van oplossingen.
Hier ook een kraamverzorgende Bij ons was het vorig jaar heel druk tijdens de zomerperiode. De kraamgezinnen hadden toen allemaal van tevoren een brief gehad dat het kon dat ze minder zorg kregen. Minimaal 24 uur en per dag werd bekeken wat mogelijk was. Dit is toen allemaal goed verlopen (ook dankzij de inzet van de kraamverzorgenden die soms extra werkten) en er waren een paar gezinnen die minder zorg hebben gehad maar waar dit ook kon. Nu was die brief niet nodig maar juli is bij ons wel een babyboom. Is weer erg druk geweest en ik werk nu zelf een volleidg gezin en een wijk erbij omdat er gewoon niemand was. Werk dus zo'n 10 uur per dag. Ze proberen het bij ons allemaal onderling op te lossen maar ook de kraamverzorgenden hebben dus recht op vakantie en we proberen als kraamverzorgenden allemaal extra bij te springen. Maar soms lukt het gewoon niet. We kunnen ons niet in 2en splitsen. Vorig jaar was het trouwens ook dat de kraamgezinnen geen 20 uur extra kregen in de zomerperiode maar deze uren via de verzekering terug kregen aan geld.
Bij mijn zoontje heb ik 48 uur gehad verdeeld over 6 dagen met 1 kraamverzorgster. Ik was aanvullend verzekerd waarbij ik recht had op 15 uur extra. Deze heb ik niet gekregen, maar via de verzekering een vergoeding voor uitgekeerd gekregen. Nu weer in augustus uitgerekend. Kraamzorgbureau heeft aangegeven dat ze dit jaar niet veel drukte/geboortes verwachten, dus dat ik alle uren weer krijg waar ik recht op heb. Mijn schoonzusje is vorig jaar november bevallen en zij heeft 2 kraamverzorgsters gehad, dus daar heb je denk ik altijd kans op.
Ik heb nu één en dezelfde kraamverzorgster en ben niet gekort op mijn uren.... Ik heb dit ook wel eens gehoord, dat dit zou kunnen, maar volgens mij doen ze dat niet zo heel snel....lijkt mij?
Wij krijgen de ene helft kraamhulp en de andere helft een schoonmaakhulp. Bij de eerste had ik ook gewoon 1 kraamhulp die alles deed.
TS: ik ben net als jij in de zomervakantie uitgeteld en ik heb van het kraamzorgbureau begrepen dat ik gewoon het volledige aantal uren krijg en voor zover ik weet ik ook 1 kraamhulp. Bij twijfel of vragen gewoon even met de kraamzorg bellen.