Ik had het er toevallig deze week met onze kraamhulp pver, dat ze geen sleutels meer mochten aannemen. Ze zei toen dat ze alleen een sleutel mocht meenemen als ze kindjes naar school moest brengen.... Zij deed het dus wel!
Kijk dan biedt de wet uitkomst en heeft jouw partner recht op verlof (betaald of onbetaald). Het valt dan onder calamiteiten of zorgverlof. Kijk eens op de site van de rijksoverheid wat er allemaal wettelijk geregeld is.
En creatief zijn, zo heeft mijn man op zijn werk geregeld dat hij de doorbetaalde vader-verlofdagen mocht opnemen in kleine stukjes; hij bracht dagelijks de kinderen naar school en ging dan door naar het werk. Als er zoveel veranderingen zijn (baby en school) is het misschien ook een idee om je kindje überhaupt een kwartaal later te laten starten?
Hier bracht ze hem gewoon naar school. Was geen probleem. Ze ging hem vaak ook halen. Wat raar dat ze het niet doen. Ik zou gewoon afwachten of heb je geen buren die even heen en weer willen gaan? En anders gewoon thuis houden.
Lijkt mij dat de indicatie niet goed is gedaan. Als je naar de knov gaat kan je het landelijk indicatie protocol voor de kraamzorg nalezen. De kraamzorg is er ook voor om de taken van de moeder in huis over te nemen, zodat zij kan herstellen van de bevalling, daar hoort dus ook het naar school brengen en halen van school en wss ook een keertje de hond uitlaten (4x vind ik wat veel in dit geval). Bij mij werd gezegd dat ik recht zou hebben op maar 3 uur per dag, ik heb het zelf herrekend aan de hand van dat protocol en kwam op 6 uur per dag uit. Ik heb dat doorgebeld en de indicatie zou gewijzigd worden, helaas bleek in mijn kraamweek dat dus niet gebeurd en heb ik, helemaal groggy van de bevalling, erop moeten staan dat ik 6 uur zou krijgen (die ik echt nodig had, ik wist van niks en geen geen (schoon)moeder om het aan te vragen). Natuurlijk is de zorg er voor moeder en kind, maar daar hoort dus ook het overnemen van de belangrijkste taken van de moeder bij. Een kind brengen en halen hoort daar gewoon bij (als dat geen uren doort) en het uitlaten van de hond (in mijn ogen) ook, anders zal ze extra moeten dweilen en dat lijkt me niet echt hygiënisch.
Mijn ervaring is dat het er heel erg aan ligt welke kraamverzorgster je krijgt..... Maar dan is dan eigenlijk ook zo met alle taken... de een kookt wel, de ander niet, de een doet de was van de partner wel en de ander niet, de een maakt het bed niet op als het niet op klossen staat, de ander wel, enz. Wij hadden een wisseling en dus twee kraamverzorgsters en die deden het allebei heel anders..... Wel even lastig in zo'n week. Het is in het begin even schipperen en proberen om toch het netwerk in je omgeving een beetje aan te spreken.....buren, vrienden, enz. Wij hebben zelf ook maar een klein netwerk in de buurt wonen, dus dat is dan wel eens lastig....
Als ik jou was zou ik je kindje nog even niet naar school doen, maar wachten totdat de baby er is en er weer een beetje rustig in huis is. Zijn wel heel veel veranderingen. Verder weet ik ook niet anders dat kraamzorg best kindjes naar school brengt en haalt, mits school op een loopbare afstand. Ik ben zelfs wel eens kraamzorg in een speeltuin tegengekomen, dat was echt niet voor de moeder en baby , maar dat staat niet in het takenpakket natuurlijk. Voor de hond zou ik buren oid vragen. Overdag zal 2 keer uitlaten voldoende zijn. De ochtend en avond zou je partner kunnen doen.
Hier net een kindje, maar bij de intake wel aangegeven dat we ook een hondje hebben. Onze kraamzorg vond het juist wel lekker om twee/drie keer per dag even een frisse neus te halen. Ze had net zelf haar hondje verloren. Misschien heb je dus mazzel en een kraam die dat ook wel wil doen.
Ik ben zelf kraamverzorgende maar wij brengen kindjes gewoon naar school hoor, mits t lopend of op de fiets te doen is. Wij mogen geen kinderen in de auto vervoeren. Hond uitlaten ook geen probleem.
Heb je geen leuke buurvrouw die de hond uit wil laten? en misschien je kind wel naar/van school wil doen?
Klopt, het verschilt heel erg. Onze kraamhulp heeft wel gekookt, we aten tussen de middag warm ivm onze boerderij. We hebben meteen gezegd dat zij ook gerust mee kon eten, dat hoefde ze in 1e instantie niet, maar wij zijn nogal gastvrij ingesteld, dus ze ging wel meteen overstag Voor de rest deed ze de was(en niet alleen vd baby!), ze stofzuigde elke dag en hield de wc schoon. Ook haalde ze volgens mij elke dag een doek over de wastafel in de douche en op onze slaapkamer. Ze hoefde niet zoveel te doen bij ons, ik was redelijk goed "ter been", was zelfs zo erg dat ik elke ochtend voor dat zij er was mijn 6 konijnen(die buiten zitten)ging verzorgen en aan de thee zat smorgens, haha! Ik moest er erg aan wennen dat alles voor me gedaan werd, voelde me bezwaard dat zij thee voor ging zetten en een glas water voor me pakte. Ik ben namelijk gewend om alle dagen mijn boontjes zelf te doppen.
Ik werk als relatiebeheerder bij een grote kraamzorgorganisatie en doe oa de intakegesprekken. Zoals jij het LIP interpreteert, doen wij het zeker niet! De primaire taak van een kv is het bewaken van de gezondheid van moeder en baby, alles uitleggen qua verzorging van de baby en het waarborgen van de hygiene van moeder en baby. er zit een beetje ruimte in het LIP om andere kinderen in het gezin te verzorgen, maar dit komt duidelijk op de tweede plaats en moet ten alle tijde IN huis kunnen gebeuren! Op plaats nr. 3 komt dan het hh werk en dan moet het echt ook te maken hebben met het waarborgen van de hygiene van moeder en baby. het verzorgen van huisdieren valt hier zeker NIET onder! Het zou wat zijn als de kv aan het schoolhek staat, terwijl moeder een nabloeding krijgt!? Ik beloof mijn clienten dus nooit dat de kv kinderen naar school brengt of huisdieren uitlaat. Het is de verantwoordelijkheid van de client zelf om hier iets anders voor te regelen. De opties daarvoor zijn eigenlijk al genoemd ( buren, ouders van klasgenootjes vragen, over laten blijven of desnoods thuis houden). Deze regels zijn er niet voor niets; echt niet omdat het " te min" zou zijn voor een kv, maar ze kan de gok gewoon niet wagen tov de verzekering. Ik weet dat er kv zijn die het wel doen, maar als er een keer iets mis gaat, zijn ze er persoonlijk verantwoordelijk voor en ik zou dat zelf dus nooit doen!
Ik wilde quoten maar dan werd het zo'n lap tekst. In het protocol staat: 2. 2 kraamzorg in het bed De kraamverzorgende ondersteunt, begeleidt en verzorgt in het kraambed de moeder en het kind, geeft voorlichting en instructie aan de kraamvrouw en haar partner, voert de basishuishoudelijke taken uit en observeert, signaleert en rapporteert over de voortgang van de gang van zaken in het kraambed aan de verloskundige, de kraamzorgorganisatie en de jeugdgezondheidszorg. Kraamzorg, na de geboorte van het kind, bestaat uit een aantal producten. De indeling zoals die gebruikt wordt in de Basiskwaliteitseisen Kraamzorg13 is hierbij leidend. Hieraan is het product "observeren, signaleren en rapporteren" toegevoegd. De volgende producten vormen met elkaar kraamzorg in het kraambed:  verzorging en controle van de kraamvrouw;  verzorging en controle van het kind;  voorlichting, instructie en integratie van het kind in het gezin;  observeren, signaleren en rapporteren;  waarborgen hygiëne;  verzorging en/of opvang van huisgenoten;  huishoudelijke taken. ---- 6. Verzorging en opvang huisgenoten  Verzorging en opvang van andere aanwezige kinderen  Verzorging en opvang van een gehandicapt of ziek gezinslid 7. A. Ondersteuning bij of tijdelijk overnemen van basis huishoudelijke taken  Schoonhouden van de babykamer en de kamer waarin de moeder verblijft  Verzorging van de kraamwas  Verzorgen van de lunch B. Ondersteuning bij of tijdelijk overnemen van extra huishoudelijke taken  (Voor)bereiden van de warme maaltijd  Schoonhouden van andere kamers  Opvang van het bezoek  Boodschappen doen  Verzorging van de gezinswas ---- De stelling dat de zorg voor overige kinderen altijd IN huis moet gebeuren strookt dus niet met de te bieden zorg inzake het doen van boodschappen BUITEN huis. Aangezien de kraamzorg er vaak ook niet de gehele dag is, vind ik het behoorlijk stemmingsmakerij om meteen met een voorbeeld van de nabloeding te komen, ik ga ervan uit dat een nabloeding zich niet zal houden aan de werkuren van de kraamzorg. Tevens heb ik het er nergens over dat de kraamzorg zich te min zou voelen, en geef ik aan dat in mijn ogen zorg voor een eventueel huisdier hoort bij de verzorging van huisgenoten (maar dat is in mijn ogen dus en daar zullen anderen het mss niet mee eens zijn). Ik raadde ts om het protocol na te lezen omdat bij mijn de indicatie dus niet goed is gegaan. Ik zou maar 3 uur krijgen terwijl ik recht had op meer en het is dat ik stevig genoeg in mijn schoenen stond om 12 uur na de bevalling te eisen dat ik de juiste zorg kreeg (ondanks dat ik vooraf telefonisch door had gegeven dat ik recht had op meer zorg).
Ik heb vandaag toevallig de intake gehad met de kraamzorg, ze komen 45 uur na de bevalling (tenzij een KS dan wordt het minder) en eventueel mag ik meer uren aanvragen mocht ik het nodig hebben aangezien ik sowieso lichamelijke klachten heb. Ze komt voor mij en de baby zorgen, mijn man ondersteunen en dingen aanleren. Ze komt het huishouden doen en ook koken eventueel. Helpen bij bezoek ontvangen, de eerste 3 dagen komt ze 8 tot 9 uur per dag en daarna bouwt het zich af want het zijn 45 uur verdeeld over 8 dagen. Ik vind dat ze echt wel veel doen zoals het vanochtend verteld werd. Wij hebben ook een hondje maar die gaan zij niet uitlaten en dat vind ik ook wel begrijpelijk.
Ik ben benieuwd naar je bron. Bij ons is idd de stelregel dat alle werkzaamheden van de kv IN huis plaats moet vinden, omdat op het moment dat de kv aanwezig is ( en natuurlijk is zij er geen 24 uur, maar als ze niet aanwezig is, is ze ook niet verantwoordelijk), de kv verantwoordelijk is. Het is geen stemmingmakerij om te zeggen dat er een nabloeding plaats kan vinden. Dat het niet heel vaak voorkomt, wil niet zeggen dat de kans niet aanwezig is. net als allerlei andere complicaties waarbij een kv gewoon adequaat moet handelen en dat is nu eenmaal onmogelijk als ze net aan het schoolhek staat. Zou een beetje " lullig" zijn; sorry verzekeraar, de kv was net even boodschappen doen toen de kraamvrouw een nabloeding kreeg ( om maar even bij een nabloeding te blijven maar kan nog tal van voorbeelden geven). De primaire taak van de kv is het bewaken van de gezondheid van moeder en kind en dat kan nu eenmaal niet als ze niet aanwezig is in huis.
hier moet ik dus ook nog over puzzelen. wij wonen tegen over school, maar daymian mag van school niet alleen omdat hij in groep1 zit. mn dochter zit in groep3 en is dus geen probleem, maar ze mag van school ook haar broertje niet wegbrengen en ophalen. als hij net 4 is zou ik hem lekker thuis laten als je geen oplossing gevonden hebt tegen die tijd.
Ik heb inmiddels zelf je bron gevonden. tot mijn grote verbazing staat " boodschappen doen" inderdaad op het extra takenlijstje van de kv. In het schema wat er onder staat hoeveel tijd hier per dag voor gereserveerd is binnen die basiszorguren staat er echter " 0". Voor mij meteen een goede reden om er voor te gaan pleiten om dit uit het protocol te halen. Ik vind persoonlijk dat dit soort taken niet bij de kraamzorg thuis horen met bovengenoemde reden. In het afgelopen jaar kan ik binnen onze organisatie zo een aantal voorbeelden opnoemen waarbij het levensreddend bleek dat de kv in huis was. Zoals ik al eerder noemde is de kv verantwoordelijk voor moeder en baby tijdens haar werktijden. Hoe kan zij dat garanderen als ze boodschappen aan het doen is?!
Praat met je kraamhulp. Die staan er vaak heel anders tegenover dan de secretaresse die de intake doet. Hier is trouwens bij de intake gevraagd of de kraamhulp mijn dochter naar het kdv moest brengen en ook weer moest halen want dan moest er een autostoeltje in de auto geplaatst worden... Dus vreemd dat het er kennelijk zo verschillend aan toe gaat. Wbt je hond: geen tuin waar je hem even in kwijt kunt? Je moet iets... En heb je geen goed contact met buren die je zoon even weg kunnen brengen 's ochtends? Ik weet niet hoe vlakbij je woont maar wellicht is er ook wel een lieve kleuterjuf die je even uit de brand wilt helpen en hem even op wilt halen? Is hier ook wel eens gedaan.
Hoi, Vroeg me net af of je er al over uit bent? En als ik andere reacties lees dat bij hun de kraamzorg dat wel deed. Zat me ook heel flauw te bedenken dat als de hond niet wordt uitgelaten, de kraamzorg zijn rommel wel moet opruimen ( sorry,te flauw) Hopelijk heb je een prima bevalling en een heel snel herstel,dat zou natuurlijk het leukste zijn!