Kwalificatieplicht

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door GoldenClown, 17 sep 2022.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. GoldenClown

  GoldenClown Bekend lid

  23 nov 2021
  791
  755
  93
  #1 GoldenClown, 17 sep 2022
  Laatst bewerkt: 17 sep 2022
  Wie heeft er ervaring met jongeren die niet in staat zijn onderwijs te volgen en dus een kwalificatie te halen? En dan niet jongeren die zwaar beperkt zijn bij wie alles wel duidelijk is maar jongeren waarvan de buitenwereld denkt dat alles wel even zal lukken...
   
 2. siets

  siets Fanatiek lid

  14 sep 2009
  1.033
  1.422
  113
  NULL
  Leiden
  Hoogbegaafddepodcast heeft een seizoen ‘de 10’, waarin kinderen/jongeren zelf aan het woord zijn. Ik geloof dat de aflevering van Sterre(20) zo’n situatie was. Zij viel vaak uit op scholen, maar is nu wel een universaire studie aan het doen via een andere weg. Sowieso een erg informatieve podcast over deze problematiek.
   
 3. Catou

  Catou Fanatiek lid

  11 okt 2013
  2.656
  1.119
  113
  En op een speciale school een diploma halen in delen lukt ook niet?
  Daar heb ik wel ervaring mee. In een gewone grote groep lukte het niet.
   
 4. GoldenClown

  GoldenClown Bekend lid

  23 nov 2021
  791
  755
  93
  Nee dat is allemaal niet aan de orde. Ze is nu op het mbo begonnen maar daar past ze totaal niet qua ontwikkeling. Nu nog een havo diploma halen is niet meer op te brengen om meerdere redenen. Ze heeft in 1 vak al wel examen gedaan 2 jaar geleden.
  Ik wil weten wat er gaat gebeuren nu blijkt dat ze dit ook niet aan kan fysiek en mentaal gezien. Wat voor mogelijkheden er dan nog zijn...
   
 5. hummeltje5

  hummeltje5 VIP lid

  28 dec 2014
  19.660
  11.833
  113
  Vrouw
  Noord- Holland
  Ik probeer mee te denken, maar ken niet de gehele situatie zoals haar sterke en zwakke kanten, dus het kan zijn dat ik nutteloze opmerkingen roep.

  Op dit moment zijn er een aantal dingen waar ik aan denk:
  - vraag advies aan haar studiebegeleider
  - evt. ook even polsen bij jullie gemeente waar jullie tegenaan lopen en wat zij voor wegen kennen/ oplossingen hiervoor weten. Mogelijk sturen ze haar/ jullie (als start) door naar het wijkteam en kan er van daaruit een plan van aanpak (pva) gemaakt worden.

  Daarnaast vraag ik me af: in hoeverre is dat papiertje/ een studie belangrijk voor haar?
  Zijn er wellicht andere wegen te bewandelen voor het doel wat ze wil bereiken?
  En is het doel het wel waard om zo hard te ploeteren, of kan het beter worden opgedeeld in subdoelen, of mogelijk dat het zelfs beter is om haar doel bij te stellen (hoe lastig ook)?

  Nogmaals: geen idee verder van de hoed en de rand, dus neem me alsjeblieft niet kwalijk als ik nu iets roep waarvan je hele lijf roept: nee dat nooit voor mijn kind..
  Maar is het een idee om (alvast) te informeren of ze voor een Wajong-uitkering in aanmerking komt?
  Die is er ook voor dit soort casussen.

  Zomaar even wat gedachtekronkels.
  Wie weet heb je er wat aan :)
   
  GoldenClown vindt dit leuk.
 6. Jo79

  Jo79 VIP lid

  6 mei 2007
  23.767
  2.801
  113
  Advies vragen bij de stichting Balans? Zij zetten zich onder andere ook in voor thuiszitters.
   
  GoldenClown vindt dit leuk.
 7. Vero0504

  Vero0504 VIP lid

  17 nov 2016
  13.979
  10.768
  113
  Ik kan mn man een en ander vragen die zit in t mbo onderwijs en ook daar zijn uitvallers. Welke leeftijd heb je het over dat is mij niet helemaal duidelijk namelijk.

  En is het de bedoeling dat er nog wel een vorm van onderwijs/certificeringen wordt behaald?

  Ik heb bijv microsoft certificeringen pak je 1 gerichte module wat je wilt bijv Power Bi. Je koop je t (e)boek, je werkt het door en als je zo ver bent boek je je examen (kan ook remote dan heb je een proctor die je in de gaten houdt). Voor mij de meest ideale onderwijsvorm, geen "onzinnige opvulling om maar aan de uren te komen" lekker gericht.
   
  hummeltje5 en GoldenClown vinden dit leuk.
 8. GoldenClown

  GoldenClown Bekend lid

  23 nov 2021
  791
  755
  93
  Zeis 16.

  Tja, uiteindelijk zou ze heel graag een hbo opleiding doen, en daar is ze over een aantal jaar misschien wel aan toe, maar nu gewoon absoluut niet. En idd, zelfstandig dingen leren past heel goed bij haar, maar ja, leerplicht... ze heeft verschillende creatieve kwalitateiten en wil graag iets met films doen uiteindelijk dus een opleiding is niet strikt noodzakelijk, wel dat ze zich goed voelt. Probleem is dat ze gewoon best intelligent is dus te 'goed' om zomaar af te schrijven voor de samenleving. Ook voor haar eigenwaarde natuurlijk. En als ze niet zo enorm gepest was op de havo had ze dat diploma met hangen en wurgen wel gehaald afgelopen jaar.
  Afgelopen jaar heeft ze 10 maanden thuis gezeten en dat was een lange depressieve periode. Ze krabbelde mentaal weer omhoog, had zin in het leven en toen moest ze weer naar school, waar ze zich enorm op verheugd had maar wat in de praktijk dus niet mee valt.
  Leerplicht heeft haar trouwens niet 1x benaderd in die 10 maanden maar dat zal vast niet nog een keer gebeuren. En dan nog moet er toekomstperspectief zijn natuurlijk.
   
 9. GoldenClown

  GoldenClown Bekend lid

  23 nov 2021
  791
  755
  93
  Ga ik eens opzoeken, dank je.
   
 10. Catou

  Catou Fanatiek lid

  11 okt 2013
  2.656
  1.119
  113
  Weet ze zelf wat ze wil? Wil ze gaan werken of doet ze niks.
  Kind uit mijn verhaal is na het middelbare schooldiploma meteen gaan werken, geen vervolgopleiding meer gedaan. Diploma denk ik vooral om van de instanties af te zijn. Kind werkt bij een klein bedrijf anders gaat het ook niet. Gezin had begeleiding hierbij van een stichting, welke weet ik niet sta er iets verder vanaf.
   
 11. GoldenClown

  GoldenClown Bekend lid

  23 nov 2021
  791
  755
  93
  Dat wijkteam kwam afgelopen jaar toen ze thuis zat na 6 maanden vergaderen met een straatcoach gericht op Marokkaanse hangjongeren om met haar naar de film te gaan enzo (echt ik lieg niet, dat was beschamend! Afsprekenbij de mac donalds want dat vindt iedere jongere cool, nou de mijne walgt van fastfood en heeft een abonnement op de bioscoop dus gaat zelf al een paar keer per week naar de film) Andere passende hulpverlening afgelopen anderhalf jaar intensief naar gezocht maar niets past bij haar.

  We zijn ook in gesprek al met haar nieuwe school hoor, maar de enige persoon die echt goed advies kan geven is uit de running ivm een operatie.
  Tja, en dat papiertje is wat ons betreft nu niet het belangrijkste, maar daar zal de leerplichtambtenaar vast anders over denken. En wat dan? Projecten voor uitvallers heeft ze 1 aan meegedaan, zaten 26 jarigen tussen met agressieproblemen, daar laat ik mijn 15-jarige geen spelletjes mee doen en kookles, want dat soort dingen worden er hier geboden. En echte dagbesteding is helemaal funest voor haar, ze heeft oudere en mensen met haar denkniveau nodig om zich aan op te trekken. Ze heeft nooit tussen leeftijdsgenoten gepast wat dat betreft en iederdie met haar spreekt schat haar op minimaal 20 en is onder de indruk van haar manier van denken en praten. Dus die schuif je niet zomaar ergens tussen, dat doet haar ook veel kwaad voor haar gevoel van eigenwaarde.

  Groot probleem is ook dat de rekentoets vanaf dit jaar verplicht is en dat is een enorme berg in haar brein, want ze is echt extreem slecht in rekenen en heeft daar erg negatieve ervaringen mee.
   
 12. Dubbelgeluk

  Dubbelgeluk VIP lid

  18 mei 2013
  8.363
  7.189
  113
  Hoe ver is ze gekomen op de havo? Ik zou toch proberen om (eventueel via volwassen onderwijs) iets te gaan doen. Het lijkt mij ontzettend moeilijk als ouder zijnde als het haar zo tegen staat, maar hoe langer ze niet meer aan het leren is, hoe moeilijker het is om er weer in te stappen.
  Heeft ze wel eens een bijbaantje gehad? Wat lijkt haar daarin leuk?
   
 13. GoldenClown

  GoldenClown Bekend lid

  23 nov 2021
  791
  755
  93
  Werken is ook niet direct haalbaar denk ik. Ze heeft wat dingen geprobeerd afgelopen zomer maar was fysiek echt te inspannend voor haar. Maar dat zal ook gewoon niet mogen op haar leeftijd. Ze heeft in 1 vak op havo niveau examen gedaan, de rest is ze in havo 5 op gestrand door oa extreem pesten.
  Voor nu wil ze het liefst weer een poos onbezorgd kind zijn, dat is sinds de brugklas niet meer gelukt ivm depressie en heftige stress op school. Heeft enorm veel creatieve hobby's, kijkt iedere film die er maar bestaat als het aan haar ligt, bouwt een enorme legostad. Maar ze heeft ook cognitieve uitdaging nodig en andere mensen om zich heen.
  Ze wil heel graag uiteindelijk zelf haar creatieve talenten exploiteren maar is daar nu gewoon nog te jong voor En moet dat nog ontwikelen.
  En ze wil ook gewoon hogerop komen, die talenten heeft ze ook zeker maar bepaalde factoren belemmeren haar nu gewoon enorm.
   
 14. GoldenClown

  GoldenClown Bekend lid

  23 nov 2021
  791
  755
  93
  1 vak versneld examen in de vierde, gestrand in havo 5. Volwassenonderwijs zit voor dit jaar alweer vol maar doordat ze pertinent niet kan automatiseren is het de vraag of Duits en geschiedenis ooit zullen lukken. En verder had ze al een erg soft vakkenpakket zonder wiskunde en met kunst en filosofie...
  Ze zit nu dus op het mbo maar het staat haar zo tegen dat ze dit nog 3 jaar moet doen, ze voelt zich zo verloren daar qua denkniveau en de verplichte rekentoets is een mount everest voor haar....
   
 15. Dubbelgeluk

  Dubbelgeluk VIP lid

  18 mei 2013
  8.363
  7.189
  113
  Wat betreft Duits en geschiedenis is het tot havo 5 gelukt, dus je zou denken dat het examen dan ook wel gaat lukken. Ze is ook nog jong, met 16 jaar in havo 5, dus wat dat betreft zou ik (zonder het complete plaatje te kennen en zonder pedagogische achtergrond) nog wel voor de havo willen gaan. Maar goed, dat is als buitenstaander wellicht makkelijk te zeggen. Daarna wellicht deeltijd onderwijs, daar kiezen weinig jonge studenten voor. (Mijn man was 35 op het HBO)
   
 16. NiekeKris

  NiekeKris VIP lid

  13 apr 2008
  20.472
  6.556
  113
  En via zelfstudie, LOI ofzo? En dan gewoon een of twee vakken om toch wat te doen te hebben?

  En geen idee hoe hoog haar IQ is, of je dat überhaupt weet, maar wie weet is dit iets of kunnen zij advies geven: https://www.novilo.nl/feniks-talent-2/ Via school is er vaak ook het eea mogelijk bij/via een Onderwijsopvangvoorziening, maar dat moet wel net passen (al is het dat soms wel al lijkt het dat in eerste instantie niet).
   
 17. NiekeKris

  NiekeKris VIP lid

  13 apr 2008
  20.472
  6.556
  113
  Wisselt best wel, maar de gemiddelde leeftijd ligt hoger inderdaad. 21+ toets is tzt nog een optie, maar dan zou ik nu investeren in haar zelfvertrouwen, leren leren, een goed dag-nachtritme (al heeft ze dat misschien al?) ed.
   
  hummeltje5 en Dubbelgeluk vinden dit leuk.
 18. GoldenClown

  GoldenClown Bekend lid

  23 nov 2021
  791
  755
  93
  #18 GoldenClown, 18 sep 2022
  Laatst bewerkt: 18 sep 2022
  Met een 21+ toets komt ze vast wel binnen op een vervolgopleiding tezijnertijd, maar het duurt nog 5 jaar tot ze 21 is....
  Voor het dag-nachtritme heeft ze school heel hard nodig is onze ervaring...
   
 19. GoldenClown

  GoldenClown Bekend lid

  23 nov 2021
  791
  755
  93
  Ze is ook jong, net 16 geworden, op basisschool ooit klas overgeslagen en in juli jarig. Heeft op haar veertiende al versneld examen Engels gedaan. Ze is deels ook zover gekomen door de erg soepele overgangsrregels ivm corona. En met heel veel hangen en wurgen. Had een extreme angst voor het vak Duits daardoor bijvoorbeeld. Datzelfde heeft ze nu voor rekenen. En extreem gepest dus die bewuste school stapt ze niet meer binnen. En op andere scholen is niet hetzelfde vakkenpakket mogelijk. Volwassenonderwijs zit vol voor dit jaar.
   
 20. GoldenClown

  GoldenClown Bekend lid

  23 nov 2021
  791
  755
  93
  Waarschijnlijk s ze niet volledig hoogbegaafd maar wel extreem begaafd op verbaal gebied. Andere kwaliteiten ontbreken dan weer duidelijk bij haar. Ze is paar jaar geleden nog getest maar uitslag is gezien haar mentale situatie niet volledig betrouwbaar waarschijnlijk.
  Loi etc is officieel niet genoeg voor de leerplicht. En ze moet ook gewoon een reden hebben om de deur uit te gaan om niet weg te zakken in een depressie.
   

Deel Deze Pagina