Laag progesteron wel eisprong? Gynaecoloog werkt niet mee

Discussie in 'Vruchtbaarheidsbehandelingen' gestart door ChA88, 8 jul 2023.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. ChA88

  ChA88 Nieuw lid

  8 jul 2023
  4
  0
  1
  Vrouw
  Hoi allemaal,

  Ik heb lang getwijfeld of ik mij moest aanmelden voor het forum. Maar omdat ik er zoveel steun en informatie uithaal heb ik het toch maar gedaan met de hoop dat jullie mij kunnen helpen!

  De korte voorgeschiedenis: ik ben 30 jaar, 6 jaar samen met mijn vriend van 36 en sinds december 2021 gestopt met de pil en bezig met onze kinderwens. Na een jaar proberen met onregelmatige cyclus naar het zkh gegaan in december 2022.

  Bij mijn vriend is alles getest en uitgesloten. Sindsdien bij mij bloedtesten gedaan en cyclusmonitoring. Mijn schildklierwaarde (tsh) bleek te hoog (3.9). Die is nu met medicatie naar 2.0 verlaagd. Verder bleek mijn progesteron 7do heel laag (4.6/7.9 en 15 nmol/l als hoogste meeting). Dit is dus in 3 verschillende cyclusmonitoringen gemeten, allemaal 7dpo. Tijdens deze monitoring groeit er wel steeds een eitje (tot ongeveer 20--23mm) en wordt er ook gecheckt of deze "weg" is. Wat ook het geval is. De eisprong is de laatste 3 rondes op cyclusdag 14 dus prima.

  Ik werd (zonder utro) standaard 9-11 dagen na ovulatie ongesteld. Ik heb aangegeven dat ik zelf dacht dat ik een te korte LF heb. Daarvoor heb ik nu utrogestan en gebruik dit al 3 rondes zonder resultaat. Ik heb ook nog nooit een positieve zwangerschapstest gehad en dat maakt mij heel onzeker. Soms vraag ik mij af of het ooit wel lukt terwijl ik zo graag moeder wil worden.

  Mijn gynaecoloog gaf aan dat de progesteronwaardes niet te laag zijn en dat mijn eitjes dus wel echt springen omdat dit gevolgd is met echo's. Nu lees ik op dit forum dat alleen een waarde tussen de 20-30 goed is en dat je pas vanaf 30 kunt spreken van een goede eisprong. Mijn gynaecoloog zei alleen, toen ik dat aankaartte, dat als ik geen eisprong had gehad mijn waarde rond de 1 zou zijn. Zoals in de folluculaire fase (toen 0.57 nmo/l gemeten).

  Ik wil haar graag geloven maar ik twijfel heel erg. Tijdens het gebruik van utrogestan heb ik tussen de 9-11 dpo dezelfde soort pijntjes alsof ik ongesteld moet worden. Ik heb het gevoel alsof de utro alleen het bloeden tegenhoudt maar verder niks doet.

  Zou ik niet meer gebaat zijn met een behandeling met pregnyl injecties? Ik weet niet of clomid nodig is omdat ik wel iedere maand een eitje heb wat ook goed grooit en wel "springt". Wat denken jullie? Mijn gynaecoloog is niet echt begripvol en ik heb het gevoel dat ik mijn eigen diagnoses moet stellen. In eerste instantie wilde ze mij alleen aan schildklier tabletten zetten en het advies te gaan sporten omdat mijn vriend en ik allebei licht overgewicht hebben. Hoe kan ik het beste verder? Ik dacht zelf de aankomende ronde geen utro te pakken maar even aankijken wat mijn progesteron deze ronde doet en dit zelf laten prikken bij de HA. Als de waarde dan weer te laag is heb ik 4 meetmomenten in 4 cyclussen.. dat moet hopelijk wel genoeg bewijs zijn.

  Ontzettend bedankt als jullie willen reageren!!!
   
 2. GroeneBomen

  GroeneBomen VIP lid

  7 mei 2019
  22.550
  26.131
  113
  Vrouw
  Wat raar dat ze dat concludeert dmv alleen echo's. Ik heb ook wel krimpende follikels gehad en dus geen eisprong. Die vergingen gewoon al tijdens t 'cyclus'. Of een twijfel waarvan ze dacht dat t eitje wel/niet was gesprongen maar bij uitgangsecho een cyste was geworden.
  Mijn gyn was altijd duidelijk: pas vanaf 20 heb je een goede eisprong. Met 5 heb je geen eisprong gehad.

  Je hebt niets aan utro als je geen fatsoenlijke eisprong hebt gehad. Ik zou eerder vragen of je ovitrelle mag zetten.

  Ik weet ook niet of de gyn akkoord gaat met meting van de huisarts. Mijn gyn vond t prima, dat de huisarts op dag 3 alle onderzoeken al had gedaan en vond t zelf onnodig om het te herhalen. Maar meestal zijn ze minder coulant.

  Heb je wel echt een fertiliteitsarts trouwens? Ik spreek bij mij over gyn, maar ze was wel een fertiliteitsarts
   
 3. ChA88

  ChA88 Nieuw lid

  8 jul 2023
  4
  0
  1
  Vrouw
  Dankjewel voor je antwoord! Heel fijn.
  Ovitrelle is hetzelfde als pregnyl toch? Of is ovitrelle beter?

  Ja het is heel vervelend. Ik heb ook steeds telefonische consulten waarbij ik het idee heb dat ik afgescheept wordt. Maandag bel ik haar weer. Als ze dan niet meegaand is ga ik maar vragen om een second opinion. Ik wil namelijk geen utro pakken als het totaal geen zin heeft. Ik vind het vervelende medicatie.

  Ja ze is gynaecoloog, werkt op de IVf afdeling met specialisatie fertiliteit.

  Ohja daar had ik niet aan gedacht dat ze niet eens kan zijn met de HA meting..
   
 4. GroeneBomen

  GroeneBomen VIP lid

  7 mei 2019
  22.550
  26.131
  113
  Vrouw
  Pregnyl maken ze niet meer. Vandaar ovitrelle. Die spuit ook veel makkekijker overigens. Wat rot zo dat ze je een beetje laat aanmodderen zo
   
 5. Narcisje

  Narcisje VIP lid

  17 mrt 2016
  11.501
  6.983
  113
  Vrouw
  Volgens mij is pregnyl niet meer leverbaar.

  Ik zou een second opinion vragen bij een andere arts of ziekenhuis.
   
 6. ChA88

  ChA88 Nieuw lid

  8 jul 2023
  4
  0
  1
  Vrouw
  Dankjullie wel voor de antwoorden.

  Helder!

  A.s. maandag belt ze mij weer. Dan ga ik het aankaarten. Zal ook vragen of ik na ovitrelle ook nog utro moet pakken voor de LF.
  Fingers crossed dat ze naar me wil luisteren. Anders ga ik inderdaad een second opinion aanvragen. Ik houd jullie op de hoogte! :)
   
 7. Milena92

  Milena92 Fanatiek lid

  13 nov 2019
  1.978
  1.464
  113
  Vrouw
  Wat rot dat het nog niet gelukt is :(

  Mijn progesteron was 10 vorige maand, maar uiteindelijk bleek ie te vroeg gemeten. Maar alsnog zei mijn gynaecoloog inderdaad ook, er is dan sowieso een eisprong geweest.
  Maar aangezien de meningen van gynaecologen daarover blijkbaar verschillen, is het misschien wel zo dat je bij een hoger progesteron wel een betere kans maakt?

  En inderdaad misschien is een onnatuurlijke cyclus met hormonen misschien een goede volgende stap. Gonal F en Ovitrelle oid. Dat zou je kunnen voorstellen, of misschien stellen ze dat vanzelf voor bij een second opinion.
   
 8. CroqueMadame

  CroqueMadame Bekend lid

  7 sep 2022
  917
  1.365
  93
  Mijn eisprong met een progesteron waarde van 15 zit nu op de bank naast me en wordt bijna 6 :). Dus dat het 20 of 30 moet zijn is echt onzin.
   
 9. ChA88

  ChA88 Nieuw lid

  8 jul 2023
  4
  0
  1
  Vrouw
  Helaas wil ze geen ovitrelle/hcg injectie geven.
  Ze gaf aan dat ik wel echt een eisprong heb (gezien door echos) en dat ik utrogestan krijg om juist progesteron op te plussen.
  Zij zegt dat het niet gaat om een goede/slechte eisprong. En dat dit echt de oplossing is voor lage progesteron. Ik ga nu naar ronde 4 en ze wil het 6 rondes proberen.

  Ik weet even niet wat ik hiervan moet vinden. De volgende stap is IUI. Heb gelezen dat dat met of zonder extra hormonen kan. Maar zonder hormonen heeft waarschijnlijk geen zin dus ik wil wel echt met hormonen. Dit bespreken we dan na de zomervakantie.

  Ik twijfel of ik niet gewoon een second opinion moet aanvragen. Ze klonk heel overtuigend en gaf ook steeds aan "ik heb ervoor gestudeerd". Het was in ieder geval niet een heel prettig gesprek :(
   
 10. Lvs88

  Lvs88 Actief lid

  13 mei 2021
  467
  255
  63
  Vrouw
  Als je je er beter bij voelt dan zou ik voor die second opinion gaan hoor.
   

Deel Deze Pagina