Goedemorgen dames, Over het algemeen ben ik een stille meelezer maar ik ben nu toch wel even benieuwd of jullie nog tips/ervaringen hebben. Ik ben sinds 3 maanden echt goed bezig met afvallen (voornamelijk door koolhydraatarm te eten). Ook ben ik weer begonnen met sporten en ik voel me steeds beter en ben ook best trots op mezelf. Ik was een tijdje terug namelijk ook al begonnen, maar dat lukte toen niet goed. Nu is de knop dus echt om zeg maar In het verleden ben ik ook al eens (flink) afgevallen en toen liep ik tegen hetzelfde 'probleem' aan: vreetbuien en jezelf niet in de hand kunnen houden. De kilo's kwamen daardoor ook heel snel terug. Zo ineens komt het gevoel op dat ik wat moet eten en ik kan daar heel vaak wel weerstand tegen bieden, maar soms gaat het volledig mis en mondt het uit in een gigantische vreetbui, waarbij ik echt van alles naar binnen werk. Feitelijk is hier geen reden voor (ik voel me goed, heb niet perse honger, ben niet ongesteld, heb geen emotionele problemen etc) Toch schreeuwt mijn lijf (hoofd?) om ongezond en (veel) eten. Ik vind het moeilijk om dit tegen te gaan. Ik wil dit liever niet. En vooral het niet laten doorslaan...zo zonde. Ik wil hier mee leren omgaan, zodat ik uiteindelijk ook een gezond eetpatroon (waarbij ik dus af en toe best wat lekkers kan nemen ZONDER door te slaan) kan krijgen. Heeft iemand tips? Of wil iemand zijn ervaringen delen? Wat doe jij bijvoorbeeld in deze situatie? Groetjes, Hees87
Groenten eten. Ik eet dan een heel pak radijsjes b.v. (met zout, dan lijkt het nog op een snack haha). En ik drink veel thee. Earl grey en (verse)gemberthee geven mij ook een gevuld gevoel.
Moeilijk he, die eetbuien... Als ik wist wat je ertegen kon doen, zou ik het je graag willen vertellen. In ieder geval heel knap dat je op zo'n gezonde manier aan het afvallen bent. Ik ga je topic volgen, ik worstel zelf al jaren met eetproblemen.
Voor mijn heeft het dus totaal geen zin km dan iets anders te eten. Mijn lijf/hoofd wil iets anders en groente nemen dat gevoel biet weg. Ik ga dan juist iets doen. Mezelf bezig houden. Liefst uit huis. Na een tijdje zakt dat gevoel dan weer en houd ik me aan mijn normale eetpatroon.
Ik drink dan 2 glazen water voordat ik iets te eten pak. En ik begin dan met een gezonde optie qua eten. Meestal helpt dit genoeg.
Ik kan als tip geven, pak je drang eerder aan. Zogauw de drang heel erg wordt ga je bunkeren. Eet een goede dadel bijvoorbeeld. Kleine hapjes nemen. En heel weinig koolhydraten zorgen ook dat je weinig energie hebt, en je lijf uiteindelijk gaat snakken naar energie. Misschien iets meer koolhydraten en gezonde vetten nemen. En bewegen. Veel sporten zorgt voor een hogere verbranding en dan mag je ook meer eten. En als laatste, ik eet overdag suikervrij en gezond. Twee maal groente vaak en 1 keer fruit en pap van havermout en noten. Ik mag savonds van mijzelf wat lekkers nemen. Overdag mag ik dit niet. Geen koekje snoepje wat dan ook nul, nooit. Pas als het werk af is, op de bank met thee wat lekkers. En gewoon elke dag. En dan ga ik ook niet bunkeren. Dus echt wel streng zijn, maar niet te streng.
Ik zorg ervoor dat ik geen ongezonde dingen in huis heb. De drang om te eten is meestal niet zó sterk dat ik naar de winkel ga fietsen voor eten. Als ik een vreetbui heb, maak ik heel veel gezond eten klaar. Bijvoorbeeld een bord met stukjes peer, appel, banaan, een cracker, rozijnen, nootjes, etc. Vervolgens heb ik zo veel keuze in eten dat ik op de bank zit van: hmm, banaan, oh en een hapje cracker, of toch een hapje appel... En dan zit ik geleidelijk aan wel vol Of wat ik anders doe: ik vind het erg leuk om te bakken. Dus ik trek de kastjes open, combineer wat aan ingrediënten en ga bijvoorbeeld havermout muffins maken. Dan ben ik zeg maar een half uurtje bezig, heb ik wat te doen, heb ik lekker eten in het vooruitzicht, en: mijn vreetbui zakt wat weg. Als de muffins dan eenmaal klaar zijn, eet ik er bijvoorbeeld maar 1 en de rest bewaar ik dan. Ik heb ook eigenlijk altijd bevroren fruit in de vriezer liggen (die zakjes met frambozen, bessen, etc.). Daar zet ik de staafmixer in, doe er bijvoorbeeld nog wat banaan (bevroren) of melk bij en dan heb je soort ijs. En weer: het duurt even om te maken, je hebt het idee met eten bezig te zijn, eetbui zakt wat weg en mocht ik alsnog willen vreten; heb ik een gezonde bak ijs. Dit is hoe ik er mee omga, maar voor de rest lees ik mee. Als ik bijvoorbeeld chips of ijs in huis heb, ben ik echt niet te stuiten
Ik had dat ook, die vreetbuien! Weet je zeker dat je niet te weinig eet? Want dan krijg je ze ook sneller... Ik bleef altijd minimaal 1600 - 1800 kcal eten, ook al viel ik weken niets af! Uiteindelijk ga je dan toch weer afvallen... Ik vond het ook fijn om mezelf een beetje te blijven verwennen; zorg dat je altijd iets in huis hebt wat gezond is, maar je toch heel lekker vind. Bijvoorbeeld veel verschillende soorten heerlijk fruit. Of olijven, ben ik ook dol op, een lekkere zoute haring... Mag je toch wat snoepen van jezelf! Maar je moet het in huis hebben... Mijn ervaring is ook, dat jezelf teveel koolhydraten ontzeggen op termijn ook niet werkt. Van minderen val je echt wel goed af, maar bedenk dat als je niet meer snoept je eigenlijk sowieso al de meeste koolhydraten uit je dieet bant. Gun jezelf wel een aardappeltje en een boterhammetje! Maar dat is mijn mening... Nog een fijne tip: de afslankthee van Dr Hooy!! Die werkte bij mij heel goed in de zin van vreetbuien voorkomen. Ik had vooral in de avond last van vreetbuien, en als ik dan die thee dronk, had ik echt minder hongergevoel. Verkrijgbaar bij de Tuinen enzo. Granaatappelsap van Pom werkt ook hongerstillend en is gezond. Heb je minder zoete trek! Als je een vreetbui hebt een klein glaasje, ik vond het echt werken! Was net 10 kg afgevallen en werd toen eindelijk zwanger, haha! Nu alweer 7 kg eraan LOL Succes!
De diëtiste van mijn man gaf hem eens de tip om je lijf op dat moment te beschouwen als een klein kind dat zeurt om een snoepje. Mij helpt het om zo te denken
Mijn ervaring: Koolhydraat arm werkt niet voor langere tijd...vooral als je erbij sport. Ik kreeg ook enorme aandrang om te eten toen ik koolhydraat arm at. Ook kreeg ik spiertrekkingen over mijn lichaam. Nu eet ik wel gewoon koolhydraten zoals rijst en volkoren producten ( wel echt alleen de echte volkoren, dus niet de volkoren pasta's uit de supermarkt...die zijn niet echt volkoren) En ik val af...ik voel me veel gezonder en ik kan tenminste goed sporten. Mijn lichaam kan blijkbaar niet op te weinig koolhydraten. Ik kon ook minder goed denken leek het wel. Net of ik een stof miste. Ik was angstiger en dus de spiertrekkingen. Nu eet ik soms maar 1300 calorieën op een dag ( niet op sportdagen uiteraard) . Maar omdat mijn balans van de voeding zo goed is nu merk ik daar helemaal niks van. Nog even een toevoeging: ik heb nu helemaal geen vreetbuien...ik heb zelfs niet eens zin om 1 keer in de week als een beloning voor mezelf extra veel te eten. Heel vreemd. Het lijkt of ik eindelijk de perfecte balans heb gevonden.
Eens! Te weinig is nooit goed. Ik eet gemiddeld ook 1600 cal op een dag en ben nooit veel te zwaar geweest, wel heb ik een tijd niet gesport, en toen kwam ik met 1600 cal zeker 7 kg aan. Ik heb van nature gewoon een lage verbranding.
Ik wil ook graag afvallen, ben net paar weekjes bezig en nu 3 kilo kwijt. Ik ben naar de diëtiste gegaan. Zij helpt me om een gezonde levensstijl te krijgen. Combineren van productgroepen bij elke maaltijd kan helpen geen hongergevoel te krijgen. Eiwitten zorgen voor een langer verzadigd gevoel. Koolhydraatarm zag ik niet zitten omdat ik dat niet te combineren vind met het gezin en persoonlijk vind ik het ook niet gezond, zeker niet wanneer je flink sport. Misschien een idee om 1 of 2 keer naar de diëtiste te gaan om te kijken wat voor jou het beste werkt ?
Om antwoord te kunnen geven op je antwoord, moet je eerst een aantal vragen voor jezelf beantwoorden. Wat is voor jou een eetbui? Is dat dat je een paar patatjes meer hebt gegeten dan je vooraf had gedacht en voel je je daarom slecht? Dan valt het nogal mee en is het in mijn ogen geen eetbui. Is het dat je binnen een uur 4 pakken koekjes, vla, chocolade en een halve taart opeet? (of iets anders in die orde ) Dan is er sprake van afwijkend gedrag wat je graag wilt aanpakken. Dan is het goed om voor jezelf na te gaan of het iets lichamelijks is (je hebt de hele dag te weinig gegeten, je lichaam schreeeeeeuwt om eten en daardoor kan je je niet inhouden) of iets geestelijks? Als het iets lichamelijks is, is het antwoord relatief simpel: zorg dat je ook tijdens het afvallen voldoende binnen krijgt, zodat je niet op dat enorme honger-gevoel uitkomt dat een eetbui triggert. Als dat niet het geval is, maar het is echt psychologisch, dan is het van belang dat je naar die oorzaak kijkt. Hoe lief ook bedoelt, dan helpen zaken als "een appel of dadel" pakken meestal niet. Dan moet je proberen te doorgronden hoe voor jou een eetbui in elkaar zit, waarom je die krijgt en wat je er zelf aan kunt doen. Heb je wel eens op BED (binge eating disorder) gezocht ? http://weet.info/hulp-voor-jou/welke-eetstoornissen/binge-eating-disorder-bed Dat is een eetstoornis waar de symptomen van eetbuien als belangrijk symptoom naar voren komt. Als dit bij jou heftig aanwezig is, is het nuttig om daar psychologische hulp bij te zoeken. Binnen zo'n behandeling is het zaak om proberen te achterhalen wat bij jou een eetbui triggert. Dat kunnen vele oorzaken zijn, of een combinatie van factoren. Een goede hulpverlener kan je helpen deze patronen te doorgronden. Te veel eten (en dan een verloren dag), te weinig gegeten (en dan vreselijke honger), stress thuis of op het werk, iemand die een opmerking maakt over je gewicht / eetpatroon, een weegschaal die tegenvalt of meevalt, emoties (verdrietig, boos, blij) die je uit in eten, ga zo maar door. Vervolgens ga je samen op zoek naar oplossingen. Wat heb je nodig om met zo'n specifieke situatie om te gaan. Als je daar vooraf over na hebt gedacht, heb je een backup plan als je merkt dat er een eetbui aankomt. Als je dat in een vroeg stadium gaat herkennen, leer je steeds beter om het ook al vroeg om te buigen met je vooraf bedachte oplossing. Zoals je leest: als je echt structureel last hebt van eetbuien is dat niet 1-2-3 opgelost met een eenvoudig lapmiddel. Het is investeren. Het goede nieuws is wel dat je er je hele leven profijt van hebt
Als je vreetbuien krijgt dan eet je niet genoeg of je eet voedsel wat niet (lang) genoeg verzadigt. Sommige mensen gaan op bijv een cracker met kipfilet leven en krijgen na een uur honger, terwijl je veel beter volle kwark of yoghurt kunt pakken met fruit of maak zelf lijnzaadcrackers en maak van Griekse yoghurt, knoflook en bieslook een dip en snij er wat groenten bij. Je moet verzadigt zijn na je eten (niet vol) en dat doe je dus door genoeg dingen te eten die laag in calorieën zijn en hoog in eiwitten en gezonde vetten.
Bovenstaande. Verder kan warme (van zichzelf) zoete thee helpen om minder drang te voelen. Bij mij werkt sterremix erg goed. Maar dan moet je niet van jezelf een hoge bloeddruk hebben.
Bedankt voor alle reacties! Bedankt voor je reactie! Het is echt precies hoe jij het omschrijft...het zijn geen 4 patatjes teveel (was het maar zo makkelijk) en het is ook geen lichamelijke honger. Ik heb in feite helemaal geen hongergevoel. Het is echt psychologisch. Uiteraard weet ik dat ik dan een gezonde snack zou moeten pakken, maar op de een of andere manier lukt dat dan niet. Het is best wel moeilijk uit te leggen, want het is eigenlijk zo makkelijk: je moet gewoon niet dat ongezonde eten nemen, maar waarom dat dan op dat moment niet lukt is heel lastig uit te leggen of te doorbreken. Ook is het super moeilijk om te stoppen na het eerste pak koekjes terwijl je dat heel graag wilt. Ik kan het zelf niet eens duidelijk omschrijven. Het is ook niet zo dat ik dagelijks of meerdere malen per week een eetbui heb....of ik dan echt BED zou hebben, dat vind ik moeilijk beoordelen. Zelf heb ik er ook al over nagedacht om (psychologische) hulp te zoeken in het vinden van een 'normale' omgang met voedsel. Ik kan namelijk wel bijna alle vakjes aanvinken op de website die je noemt en eigenlijk is het toch best wel een aanwezig probleem, helaas...En wat jij schrijft het zou zo fijn zijn om voor de toekomst (dus ook na het afvallen) er profijt van te hebben. Ik weet alleen niet precies hoe en wie je bij een dergelijk probleem het beste kan helpen? Een 'gewone' psycholoog? Of zou je bijvoorbeeld via de huisarts iemand kunnen vinden?
Helaas heb ik al sinds mijn puberteit hetzelfde probleem. Ik loop hiervoor sinds kort ook bij een psycholoog. Dit is een "gewone" psycholoog. Je kan je via je huisarts door laten verwijzen. Sterkte ermee. Het is niet makkelijk en dus niet zomaar op te lossen met de goed bedoelde voorbeelden die hierboven staan, spreek ik voor mij zelf in dit geval.
Hier had in exact hetzelfde als micera omschrijft. Heftige eetbuien, waar ik dan ook alles voor deed. Niet in huis halen was geen optie want de drang was zo groot dat ik het toch haalde. Echt oncontroleerbare enorme vreetbuien. En dan at ik ook echt echt echt heel veel en zowel zoet, vet als zout. Ik ben er nu helemaal vanaf, maar dat is pas gelukt nadat ik diep in mijn verleden ben gaan graven en de oorzaak achterhaald heb en daar wat aan gedaan heb. En ik had echt al alles geprobeerd, maar niks hielp want ik wist echt wel wat er goed en fout ging en hoe het wel moest. En echt, direct vanaf het moment dat ik met dat ene ding in het verleden gedeald heb was het weg. En het was iets wat ik mijn hele leven heb afgeschoven als iets waar ik toch geen last van had. Succes.
Heb niet alle reacties gelezen maar ik herken je wel. Ik ben nu niet bezig met een dieet, dat gaat bij mij niet goed, ik eet dan nauwelijks wat of juist alles wat los en vast zit.door al het lekkers te verbannen kreeg ik juist een gigantische behoefte Ik hou nu alles bij op myfitnespal. Hij staat nu zo ingesteld dat ik 500 gr in de week verlies. Ik eet gewoon alles, smorgens yoghurt en muesli, smiddags brood, savonds gewoon normaal eten. Tussendoor fruit maar ook een koekje. Ik hou me aan de calorieën en je moet bewust kiezen, een chipje kan best maar dan eet ik geen friet in die week. Veel dingen is bewust kiezen, geen suiker in de thee, ander soort koekje, bij behoefte aan lekkers wil fruit ook wel helpen. Ik gebruik geen mayonaise meer sinds ik heb gezien hoeveel calorieën er in zitten. Nu maak ik bijvoorbeeld van yoghurt, knoflook, zout, peper een sausje. (Als ik al een sausje neem) Daarnaast probeer ik elke dag 10000 stappen te zetten. Soms makkelijker dan andere dagen (vakantie was het juist makkelijk en deden we er tussen de 10.000 en 22.000 stappen. (Garmin horloge is mijn assistent) Het gaat niet hard maar voel me beter, mijn hartslag gaat ook steeds verder omlaag. Tijdens het fietsen merk ik dat ik minder last heb van verzuring.