Jij reageert vanuit je gevoel, wat als bewezen wordt beschouwd , is in jouw ogen niet bewezen, omdat jij een andere grondslag ( blijkbaar) hebt voor BV. Dat is prima, iedere moeder heeft haar eigen redenen om BV te geven, de een vanuit geloofsovertuiging, een ander vanwege oogpunt van bewust ouderschap, een derde omdat het geen geld kost, een vierde omdat ze het de normaalste zaak van de wereld vindt, enz enz. Dat jij dingen niet bewezen acht omdat je een onderzoek niet aannemelijk vindt, is voor jouw conto. Jij zegt dat dingen niet zozeer bewezen zijn, ik vind ze juist meer dan bewezen, desalniettemin ben ik ook kritisch. Iedere keer als ik weer een KV-reclame zie of lees, wordt ik kritischer. Niemand beweerd dat een kindje zomaar dood in de wieg ligt, dat noem ik nog eens kortzichtig, en behoorlijk opruiiend. Dat je kritisch bent prima, ik denk dat velen van ons dat zijn, maar doe dat dan wel onderbouwend met feiten en niet met loze kreten, en ongefundeerde meningen. Hoewel een mening is ook alleen maar dat... een mening.
Ik heb net nog even de site waar al de artikelen op staan bezocht en schrok vooral ook van het stukje over reflux. Er staat dat je, als je kindje niet teveel afvalt, hun tips op kunt volgen. Verder staat er niet wat je moet doen als je kindje daadwerkelijk blijft afvallen. Verderop staat beschreven dat JBPM not done is, en mogelijk nog meer schade aanricht. Verder dat als niets werkt je wel een kinderarts moet opzoeken. Ik ben toch blij dat ik dat stukje toen ten tijde van mijn hormonen ed niet gelezen had, ik had zo stom kunnen zijn om mijn kindje vooral geen JBPM te geven en hem nog verder onder zijn geboortegewicht kunnen laten zakken (hij zat na een maand nog niet op zijn geboortegewicht). Ze gaan daarmee ook regelrecht in tegen het advies van mijn kinderarts. Dat vind ik wel degelijk een onderbouwde mening om niet alle artikelen voor waar aan te nemen, net als het stukje over wiegedood, welke ik boven verwoord. Ik denk dat mijn kindje zonder kv niet meer geleefd had, vroeger gingen deze kindjes ook gewoon dood. Mijn kleintje had ook bijna geen plasluiers meer... Ik verbaas me er vaak gewoon over hoe klakkeloos artikelen over bv voor waar aangenomen worden. En ik reageer niet vanuit mijn gevoel, dat deed ik toen ik net bevallen was. Nu reageer ik met mijn nuchtere verstand en mijn vermogen om goede onderzoeken te onderscheiden van slechte onderzoeken.
Ik ben voor bv maar dat wil zeker niet zeggen dat kinderen het op kv niet goed doen. Maar Nikita ik hoop echt voor je dat het deze keer gaat lukken! Ik moet zeggen dat je een goed punt hebt wat betreft tandemvoeden. Hoe zit dat dan? Jingels, jij zegt dat we verder lang moeten voeden omdat je de melk nou eenmaal natuurlijk aanmaakt. Maar je moet toch een keer tegen je baby nee zeggen? Dan geven je borsten nog wel melk, die blijven melk produceren zolang jij blijft aanleggen. Dat lijkt me daarom geen reden waarom je zolang door zou moeten voeden. Maar goed, ik ben gewoon benieuwd of lang doorvoeden echt een meerwaarde heeft. Niet om hier een verhitte discussie uit te lokken maar gewoon op de voordelen ervan te horen. Ik kende ze namelijk alleen tot 6 maanden. Ik hoop dat ik in ieder geval een jaar kan blijven voeden, misschien wel langer maar ik weet niet of ik het kan combineren met mijn werk...
Zomaar even een vraagje, waarom zou je dan een keer nee tegen je baby moeten zeggen? Je kan ook wachten tot je baby nee tegen jou zegt, hij/zij zegt iets als -> mama, ik heb nu genoeg melk van jou gehad, ik ben nu groot genoeg om zonder jouw melk verder te kunnen. Stop je met 6 maanden met de borstvoeding omdat jij nee zegt tegen je baby, dan zul je nog kunstvoeding moeten geven, omdat ze nog niet zonder melk kunnen. En waarom dan kunstvoeding geven als er echte voeding in voorraad is! Voedingstoffen, vocht (en beschermendestoffen uit de borstvoeding} blijft een kind gewoon nodig hebben. Nouja vooruit das mijn mening ik vroeg me gewoon af waarom jij vind dat je nee moet zeggen. Overigens hier heel lang en veel kv naast de bv gegeven, maar toch vind ik bv stukken beter dan kv, maar dat kan mi ook niet anders iets wat echt is is altijd beter dan iets wat nagemaakt is ! Dat tandem voeden, vind ik een lastig verhaal persoonlijk ! Ik heb me dat dus ook weleens afgevraagd, waarom de bv goed is voor beide kindjes (tuurlijk omdat er gewoon voedingstoffen, antistoffen, vocht inzit) maar eigenlijk denk ik dat het vooral afgestemd is op het jongste kindje. Ook denk ik dat het juist voor beide kindjes goed is om al die antistoffen van de moeder te krijgen, dat blijft gewoon altijd goed om die te krijgen, zo blijven ze minder kans hebben om ziek te worden omdat de moeder natuurlijk in haar melk antistoffen maakt voor de dingen waar de moeder en de kindjes mee in aanraking komen. (maar dat mijn mening/kijk erop en weet dus niet of dit allemaal klopt ). En hoe zit dat dan met een tweeling, kindjes zijn dan wel evenoud, maar hebben wel beide verschillende behoeftes, en toch blijft die borstvoeding goed hoor. Aan de andere kant, kindjes van bijv 2.5jaar en 0.5jaar die beide bij mama drinken, krijgen dezelfde melk, maar als ze kunstvoeding zouden krijgen, zouden ze ook precies dezelfde melk krijgen, dus lijkt me niks mis mee dat ze dezelfde melk krijgen.
Bolbuikje: Ik denk ook zeker niet dat er iets mis is met het feit dat ze dezelfde melk krijgen! En natuurlijk: als mama enigszins gezond leeft kun je in ieder geval wel stellen dat er in moedermelk (in koemelk natuurlijk ook niet) geen rare stoffen zitten zoals chemische e-nummers etc. Waar ik me vooral aan stoor is dat sommige aspecten zo klakkeloos als waar neergezet worden (50% meer kans op wiegedood etc. etc.) terwijl dat helemaal niet bewezen is! En dat wordt elke keer weer herhaald wanneer een mama aangeeft er helemaal doorheen te zitten en echt niet meer te willen voeden of lichamelijk niet meer te kunnen voeden. Mama pakt bomvol hormonen toch die kolf weer uit de kast, want je wil toch niet dat je kind straks met gaten in zijn darmen dood in zijn wiegje ligt. Want zo interpreteer je het als je bomvol hormonen zit. Dan kun je bijna niet meer nuchter nadenken over het feit dat het best wel eens overtrokken zou kunnen zijn. En ik vind een overspannen mama echt veel gevaarlijker dan een kv mama die lekker in haar vel zit. Ik wil niet weten wat er allemaal met mij had kunnen gebeuren in de maanden voordat mijn moeder zelfmoord pleegde. En nee dat is geen op emotie gebaseerde opmerking, gewoon puur rationeel denkend.
@ bolbuikje: ik bedoel met een keer nee zeggen: ik heb kinderen gezien op youtube die nog steeds de borst kregen toen ze 6 waren ! Ik moest toen ik 2.5 was ook van de borst af maar mijn moeder is gewoon 2 weken weggegaan zodat ik niets anders kon, zo erg bleef ik "zeuren" om de borst. Vogeltjes moeten ook een keer het nest verlaten en krijgen dan ook een duwtje van mama in de rug. Apen worden ook genegeerd als mama het genoeg vindt, maar ze maakt dan nog wel melk aan... Ik ben het zeker met je eens dat na 6 maanden de baby nog bv nodig heeft. Maar ik bedoelde meer na 2 jaar.
Natuurlijk kun je met tandemvoeden afvragen hoe "natuurlijk" dat eigenlijk is. Oudste kindje krijgt idd melk die is afgestemd op je jongere kindje. Maar ik denk dan maar het mensenmelk bedoelt voor mensen lijkt mij altijd natuurlijker dan koeienmelk bedoeld voor kalfjes.
Nikita: zo heb ik het nooit geinterpreteerd , dat iemand toch maar doorkolft omdat de darm*bomvol* gaten zit. Dit is jouw interpretatie. een ander denkt: ok, dat beschermlaagje tegen de darmwand aan is belangrijk, in ieder geval de eerste 6 maanden, en dus zorg ik als mama ervoor dat mijn kindje dat krijgt. Ik zie niet in wat dat met hormonen te maken heeft. Alsof iedereen in shock raakt als dat gelezen wordt. Wat een aanstelleritis. Over je moeder, aha nu snap ik de paradox in jouw verhaal. Ik denk dan, wees blij dat de Bv die bescherming biedt aan je kind, nog een voordeel! Veel vrouwen denken dat als een kind geboren wordt dat het lichaam met bijbehoren organen af zijn, dat is helaas niet zo. En ja de darmwand van een pasgeborene bevat dunne stukken ( de gaten), die nog moeten volgroeien. Dat is geen angstverhaal, dat is hoe het babylichaam fysiologisch in elkaar zit.
Dit was de vraag, dus graag niet weer een discussie waarom het beter zou zijn om nog borstvoeding te geven. Het is allemaal al zo 'uitgemolken.'
Leuke woordspeling paprika! Ik heb langer dan een jaar bv gegeven. Om precies te zijn 17 maanden. Hij heeft een periode van 4 weken geweigerd (toen hij net 1 was) en toen heb ik doorgekolft. Later is hij weer gaan drinken. Daar heb ik wel kritiek op gehad, dat ik 'zonodig' moest doorzetten. Maar goed, hij weigerde plotsklaps en dronk toen nog zeker 5 a 6 keer per dag, dus ik wist dat het niet een natuurlijke afbouw was. Het kwam door de pijn van doorkomende kiezen waardoor hij geen goed vacuum kon maken. Daarnaast reageerde hij niet goed op koemelk, dus dit was voor hem het beste. Uiteindelijk is hij weer gaan drinken . Na flink wat verdriet, en frustratie en toen overgave dat het kennelijk toch niet meer ging lukken, ging hij ineens door waar hij gebleven was. De eerste voeding duurde ellenlang en ik mocht hem absoluut niet wisselen of afkoppelen. Hij lag te drinken met zijn armen straks om mijn nek geslagen, alsof hij ineens doorhad wat hij gemist had (krijg nog steeds een brok in mijn keel als ik daar aan terug denk). Ik ben uiteindelijk gestopt omdat ik zwanger was. De voeding liep aardig terug, ik had erg veel pijn/last van mijn tepels en in combinatie met de misselijkheid begon ik er zo tegenop te zien (had alleen nog een ochtendvoeding). Daarom ben ik met 10 weken zwangerschap gestopt met voeden. In principe 'mocht' ik van vk en lk tot 15 weken voeden (daarna niet meer vanwege historie harde buiken en vroegtijdige veweking/verstrijking/ontsluiting), maar het was niet meer te doen. Toen ik die week ook nog eens 2 dagen voor werk wegmoest en ik eigenlijk moest kolven (dat niet goed meer lukte en de neusspray mocht ik vanwege zwangerschap niet meer gebruiken), heb ik de knoop doorgehakt. Mijn zoontje is nog niet volledig afgewend en ik kan pas sinds deze week met hem in bad/douche zonder dat hij de borst aanvalt. Wel stopt hij nog vaak zijn hand in mijn beha als troost. Gelukkig heeft hij de rijstemelk wel goed als alternatief geaccepteerd en hij heeft nooit echt scenes gemaakt, maar ik weet dat hij zo weer aan de borst zal gaan als ik hem zal aanbieden. Ben benieuwd hoe hij zal reageren als hij straks zijn broertje of zusje ziet drinken.
Jingels: Dunne stukken klinken in mijn ogen echt heel anders dan de gaten waar je het eerst over had. En dat bv een beschermlaagje aanlegt is wel iets waar ik in geloof hoor. Paprika: Je hebt ook wel gelijk. Laten we het bij het onderwerp van de ts houden. Ik dwaalde af.
Appeltje: Wat sneu dat je moest stoppen vanwege je historie met vroegtijdige ontsluiting etc. Lijkt me best een dilemma! Wat mooi hoe je het stukje beschreef waarin je kleintje je strak om je nek vast pakte.
Paprika: ik leg me bij jouw wijze woorden neer, en buig nederig mijn hoofd ( waar nog van alles doorheen spookt ) @Appeltje: je hebt het fantastisch gedaan. Je hebt je kind echt niets onthouden, en hand op de borst vinden veel kindjes fijn. Mijn Jelte doet het ook altijd, ervaren ze idd als veiligheid. Misschien, heel misschien, kan je straks nog gaan tandemen, als je dat zou willen uiteraard, en als Kevin natuurlijk de drinktechniek niet verleerd is.
Om terug te gaan naar de eigenlijke vraag wat me een goed plan lijkt! Ik heb Malou en Ruben bv gegeven tot bijna 16 maanden. Maar door omstandigheden wel in combinatie met kv, zeker vanaf de 8 maanden. Malou heeft de laatste maanden alleen gekolfde melk van mij gehad, Ruben heeft tot 3 dagen voor de 16 maanden bij mij gedronken (tenminste die dag had hij de laatste voeding, hebben in ong 2-3 weken afgebouwd). En de rede, tja een beetje door complicaties tijdens de zwangerschap (toen ik stopte met voeden was ik ong 30 weken zwanger), maar mijn rede was vooral dat ik er genoeg van had, het kolven en het moeten. Opmerkingen heb ik die laatste tijd niet gehad, eigenlijk alleen onze ouders en een paar andere van familie en vrienden wisten dat ik ze nog voedde. Ik ben sinds dat ze ong 8 maanden waren zo goed als niet buiten geweest en wilde eigenlijk niemand bij me in de buurt hebben, dus niemand die me heeft zien voeden die tijd, en niemand dus opmerkingen heeft kunnen maken. Daar dus gelukkig geen ervaring mee.
Hoi, Mijn oudste heeft tot 13 maanden bij mij gedronken, daarna wilde ze niet meer. Had waarschijnlijk te maken met een teruglopende productie vanwege de zwangerschap. Geef de jongste ook weer bv. Omdat zij de borst niet goed kon pakken in het begin, kolfde ik van te voren een beetje af. Vond het zo zonde omdat weg te doen, dat ik het aan de oudste gaf. Die dronk het zo op, ze vond het heerlijk. Omdat ze de afgelopen maanden behoorlijk met haar gezondheid aan het kwakkelen was (vaak verkouden met heel veel hoesten) en mijn productie erg hoog was, besloot ik om melk voor haar af te kolven. Nu krijgt ze elke dag weer een flesje mama-melk voor het slapen gaan. Ze geniet er zo van, soms wordt ze boos omdat het al op is. Dus hier toch ook een beetje langvoeden, maar dan anders.
Hallo! Ik wil als eerste zeggen dat ik ook pro-borstvoeding ben (hebben we dat al even uit de wereld geholpen). Ik wilde onze meid ook graag (minstens een half jaar) bv geven (voornamelijk ivm allergien in de familie). Helaas net als bij Nikita is ons dat ook niet gelukt (ondanks lactatiekundige, huurkolven enz.). En ook ik kan meepraten over de onzekerheid en schuldgevoelens die je tov je kindje hebt als het niet lukt en je leest verhalen over gaten in darmen en wiegendood enzo. Zeker icm de hormonen die rondzweven in je lichaam in de eerste weken na de geboorte... Ik ben ervan overtuigd dat bv voor (de jongste) kindjes beter afgestemd is dan fv. Alhoewel ik fv een zeer goed alternatief vind hoor. Ik vind het ook zeer bewonderenswaardig hoe lang sommige vrouwen bv 'volhouden'. Ik kan me namelijk voorstellen dat je er op een gegeven moment genoeg van hebt. Maar als alles goed loopt, dan is het natuurlijk ook geen kwestie meer van volhouden.. Ik vraag me alleen wat af. Wat zit er in moedermelk aan voedingsstoffen dat een kind van 1 niet uit gewone voeding kan halen? En op een gegeven moment heeft je kindje toch een eigen afweersysteem opgebouwd, kan bv er dan nog aan bijdragen? Oftewel, heeft bv geven nog (gezondsheids)voordelen tov geen bv als een kindje een jaar of 2-2,5 is (behalve dan voor het hechtingprocces) Dit zijn gewoon dingen die ik me afvraag, en ik wil er niemand mee aanvallen.. Ik vind dat iedereen zolang bv mag geven zolang je het wilt! Ik ben alleen extra geinteresseerd in bv, omdat ik hoop dat het een volgende keer wel gaat lukken!
Ik heb tot en met 25 maanden gevoed. Ik stond al een tijdje 'droog' en na de griep hield dochterlief het voor gezien. We hebben ervan genoten! Heb veel opmerkingen gehad van m'n omgeving, vooral schoonfamilie kon er wat van. Als er iets niet ging zoals het hoorde met mij of m'n dochter, kwam dat altijd door het feit dat ik haar nog borstvoeding gaf; vonden hun. M'n dochter heeft altijd moeilijk geslapen overdag, en 's nachts kwam ze ook altijd nog om te drinken. Ik vond dat prima maar m'n omgeving had er meer problemen mee. Natuurlijk ook de geijkte opmerkingen gehad dat ik haar klein wilde houden of niet los wilde laten blablabla... Meestal kon ik het zo van m'n af laten glijden maar soms zat ik er best mee, er werd soms net gedaan alsof ik een slechte moeder was omdat ik haar nog voedde. Terwijl ik juist zo m'n best deed! Maar goed, bij de volgende zal ik me er waarschijnlijk nog minder van aantrekken en is de fam ook wat meer gewend
EmyD even over sommige dingen mijn kijk en dus ook geen aanval op jou oid !! Wat zit er in moedermelk aan voedingsstoffen dat een kind van 1 niet uit gewone voeding kan halen? Een kind van 1 jaar kan een hoop voedingsstoffen uit gewone voeding halen idd. Maar dan krijgen ze wel eigenlijk altijd koemelk, dit voor de stoffen die dus niet uit gewone voeding te halen zijn. Als ik het goed heb word er na 1 jaar 300cc melkproducten geadvieseerd? Waarom word dat geadvieseerd? Omdat er blijkbaar iets inzit wat ze nodig hebben. En in melk zit meer dan in water, daarom dus die melkproducten. Maar dan nog is borstvoeding beter kan kunstvoeding of koeienmelk. Dus zogauw kindjes vanaf 1 totaal geen melk meer nodig hebben denk ik dat ik kan begrijpen waarom er na 1 jaar geen borstvoeding meer gegeven hoeft te worden. Snap je zo wat ik bedoel? En op een gegeven moment heeft je kindje toch een eigen afweersysteem opgebouwd, kan bv er dan nog aan bijdragen? Ik vind van wel! Als er een ziekte om het gezin heen hangt of in het gezin heerst, dan maakt het kindje daar zelf antistoffen voor aan. Maar als het kindje ook nog borstvoeding krijgt, maakt de moeder ook antistoffen aan voor de ziekte die er hangt/heerst. Het kindje krijgt zo dus nog meer antistoffen en heeft nog minder kans om ziek te worden.
Aha Bolbuikje, ik heb em door. Dus je geeft je kindje na een jaar dus eigenlijk de moedermelk als bijvoeding (zoals je de 'gewone' koemelk ook als bijvoeding geeft). Tjah, dan kun je idd beter moedermelk geven dan koemelk lijkt me. En die van de antistoffen heb ik ook door. Succes en veel plezier met de bv allemaal!!
Paprika: Ik vind het zo rot om te horen dat er blijkbaar altijd familieleden en kennissen zijn die vinden dat ze er wat van moeten vinden. Als je niet zo heel sterk in je schoenen staat kan ik me voorstellen dat een mama zich daar nog wat van aantrekt ook! En daardoor des te meer respect voor het feit dat je gewoon volgehouden hebt. EmyD: Wat fijn om een lotgenoot te hebben! Niet voor jou natuurlijk, maar het doet me goed om ergens wat herkenning te vinden. Soms krijg ik wel eens het idee (niet uit mijn omgeving hoor, die hebben me zien zwoegen haha) dat mensen van een forum oid denken van: "Och, iedere mama kan bv geven, kwestie van goede begeleiding" Maar die heb ik echt gehad. Ik denk dat er, net als er mama's zijn die niet op de natuurlijke manier zwanger kunnen worden, ook mama's zijn die geen bv kunnen geven. Alleen hoop ik nog steeds dat ik daar geen één van ben... We zullen zien over een aantal weken... Bolbuikje: Op zich zit er wel wat in wat je zegt. Anderzijds zijn er natuurlijk ook andere oplossingen ipv koemelk, zoals rijstemelk, soyamelk etc. Qua meerwaarde aan vitamines ben ik zelf niet zo overtuigd en dat hoeft natuurlijk ook niet. Desondanks hoop ik deze keer de zes-maanden-mijlpaal te bereiken en daarna te kunnen zeggen: Dit gaat goed! We gaan door! Qua afweersysteem weet ik niet of het nog meerwaarde heeft, daar wil ik me wel eens in verdiepen. Lijkt me interessant om uit te zoeken (voor mezelf en mijn kleintje in mijn buik). Bij mijn zoontje lijkt het niet zo op te gaan, hij kreeg al snel kv en als ons hele gezin ziek is (buikgriep, rare hoest) is hij de enige die nog vrolijk ronddanst. Hij heeft welgeteld één keer buikgriep gehad en een keer of drie goed verkouden. En hij komt ook met andere kindjes in aanraking.