Ik wil graag tartelettes gaan maken omdat het mij leuk en lekker lijkt. Welke maat gebruiken jullie? In het boek "kleine taartjes" gebruikt men een vorm van 6 cm x 1,6 cm. Rutger gebruikt 8cm x 2 cm. Mij lijkt 6 cm best klein maar heb niet zo een goed gevoel qua inhoud/maten . En welke maat uitsteker heb je nodig voor bijv 8 cm. Een van 11 of 12 cm? Ten slotte hoor ik natuurlijk graag evt tips of recepten.
6 cm is wel heel klein. Doet we denken dat ik een keer in een lunchroom was en een tartelette bestelde. Ze vroegen nog of ik er 1 wilde. Eh ja, dat is toch genoeg? Bleek het idd om die kleine te gaan. Voor 8 cm + 2 cm rand moet je uitsteker 8 + 2 + 2 = 12 cm zijn, liefst iets groter, omdat deeg krimpt in de oven. Vind je het uitrollen nog lastig, dan kun je om te beginnen ook deeg gewoon 'plakken' in de vorm. Elke keer een plukje. Zo maakte ik vroeger ook appeltaart Maar uitrollen van deeg met boter erin is niet makkelijk dus. Blijft snel plakken, dus je moet weten waarop je moet letten (eerst koud zetten, werkblad bestuiven met bloem, regelmatig een slag draaien). Voor het overal even dik uitrollen heb je hulpdingen voor. Zo heb ik baklatjes van 3, 5 en 10 mm dik. Ik zou voor tartelettes 3 mm dik gebruiken.
Ik heb zowel 8 cm als 6 cm. De 6 cm zijn inderdaad klein en is wat priegel werk, maar ze zijn daardoor wel heel leuk en ze passen perfect bij de recepten van kleine taartjes, ook wat vulling betreft. De 6 cm ringen was even zoeken om te kunnen kopen. De 8 cm ringen heb ik van silikomart (zwart met gaatjes erin) en die zijn echt heel fijn. Verder heb ik een doosje met uitstekers, met 10 maten ofzo. Dus ik weet niet uit mijn hoofd welke uitsteker ik voor welke ring gebruik. Maar gewoon een die er ruim over valt. De resten snij je toch weg en kan je weer aan je deeg toevoegen om uit te rollen. Ik heb even gegoogled voor de 6 cm ringen, die ik ook heb: https://www.bakkerijgereedschappen.nl/ring-6-cm-16-cm-hoog.html En deze heb ik in 8cm: https://www.bouwhuis.com/silikomart-taartring-exoglass-geperforeerd-o8x2cm-set-6?gclid=CjwKCAjw_MqgBhAGEiwAnYOAeplhWn26qq6ebYCSAk77mzafMlOrvA-k9beln6TN91BsGk6A0mk8uRoCObkQAvD_BwE
Even een voor eeld tartelettes in beide vormen: de bovenste is 8 cm. Leuke aan dat formaat is dat silikomart ook hele leuke siliconenvormen heeft die daar perfect oppassen. En de onderste is dan 6 cm.
Wow ziet er top uit! Wat bedoel je met siloconenvormen die er in passen? Heb ik trouwrns nog meer nodig behalve de ring en uitsteker? Ga zo een order plaatsen
Dat gele bovenop de tartelette is een mangojelly. En die heb ik in een siliconenvorm ingevroren en later op de tartelette gelegd. En je kan dat ook doen met mousse/bavarois. Net zoals bij deze bv: https://www.bouwhuis.com/silikomart-siliconenvorm-taartring-set-paradijs-o8cm?gclid=CjwKCAjw_MqgBhAGEiwAnYOAemWhmUFCdSgYBGuCbntKKds3O_W6uCo4i3isyEaAnupD0eOIZ1wjSBoCCoYQAvD_BwE en zo hebben ze diverse siliconen mallen die qua formaat perfect op de 8cm tartelettes passen. En daarmee kan je dan ook meer smaakcombinaties maken met de vulling van de tartelettes
Bedankt voor de tips! Had me ook opgegeven voor de masterclass Tartelettes van Rutger (afgelopen dinsdag) alleen kon ik het niet live volgen omdat ik een andere afspraak had. Als het goed is komt de video een der dezen dagen online bij delicious academy.
De grootte kan ook nog afhangen van de vulling, als je een hele zware vulling maakt is die van 6 wel groot genoeg zijn. Ik heb vormen van 8cm en daarmee eens tartelettes gemaakt met een vulling met ganache en niemand kreeg een hele op omdat ze zwaar waren, terwijl die met appelkruimelvulling vlot op gingen in z'n geheel. Uitsteken van het deeg doe ik meestal gewoon met een (soep)kom die net wat groter is dan het vormpje. Heb geen uitsteekringen en zo gaat het ook prima.
Ik heb ook de 6 en 8 cm. De 6cm gebruik ik voor bijv een high tea gebakje. Moet het een volwaardig gebakje zijn voor bijv bij de koffie dan neem ik de 8cm. Maar het is inderdaad ook wel afhankelijk van je vulling.