Er is een topic hierover in De Lounge, voor de geïnteresseerden... Met allerlei recepten voor koken zonder pakjes/zakjes! Zelf gebruik ik eigenlijk nooit zakjes. Ja laatst eens omdat ik dat van iemand had gekregen, zelf zou ik het niet kopen. Ik vind de inhoud van die zakjes sowieso niet lekker, het smaakt te "Nederlands" naar mijn mening. Daar is natuurlijk niks mis mee, maar als ik Nederlands wil eten (wat amper gebeurt trouwens) maak ik wel lekker zelf aardappelpuree en gestoomde bloemkool met een zelfgemaakt kaassausje, lasagne of een curry bv. hoort niet "Nederlands" te smaken... En op de tweede plaats lijken me die zakjes ook niet echt gezond. Al die conserveringsmiddelen, smaakversterkers e.d. Het is echt niet zo dat ik 100% smaakversterkervrij leef. Heel af en toe (paar keer per jaar?) kan zoiets wel maar wat met pakjes vaak gebeurt is dat het zeker 3x per week wordt gegeten dus dan zit je al aan een overdosis MSG. Vind het bovendien oplichterij, vaak betaal je je lam voor een doos met daarin 2 mixjes ofzo en dan hoef je "alleen nog maar..." toe toe voegen. Met een hele waslijst! Groenten, vlees, soms nog (kokos)melk e.d. Dus eigenlijk betaal je gewoon een aantal euro voor een doos met flink wat zout, smaakversterker en wat kruiden. Al dat afval (vooral als je van die dozen voor bv. lasagne gebruikt) even buiten beschouwing gelaten...
Wij kookte ook zeer regelmatig uit pakjes/zakjes voorheen. Ik wilde nog een paar overgebleven zwangerschapskilootjes kwijt maar wilde niet lijnen omdat ik nog bv gaf (geef) en ik eigenlijk best prima op gewicht was maar voor mezelf net nog even die 2/3 kilootjes kwijt wilde. Ik kwam toen het "clean eating" concept tegen, de basis daarvan is eigenlijk dat je zoveel mogelijk onbewerkt, vers en biologisch gaat eten. Sindsdien zijn alle pakjes en zakjes uit de keuken verdwenen en hebben we wekelijks een biologisch groentepakket. Sindsdien was ik binnen notime weer op mn oude gewicht en ben ik nu zelfs 2 kg lichter dan voor mn zwangerschap en daarnaast zit ik véél lekkerder in mn vel en heb ik véél meer energie!! Ik kon ook iedere nacht mn bed uit om water te drinken omdat ik zo'n dorst had maar sinds we clean eten heb ik dat helemaal niet meer... toevallig laatst een keer bami uit een pakje gegeten en ja hoor... ik stond snachts weer aan de kraan te lurken... moet je nagaan hoeveel vocht er aan je lichaam onttrokken wordt! Wat ik hiermee wil zeggen is dat ik uit eigen ervaring ervan overtuigd ben dat die pakjes en zakjes écht niet goed voor je zijn en als je weinig energie hebt je misschien juist vers moet gaan koken, je lijf hoeft dan veel minder moeite te doen om de juiste voedingsstoffen uit je voedsel te halen...
De Kookook-boekjes hebben echt makkelijke en snelle recepten. Vooral Budget en Kip zijn hier een succes. Ik kan nu verschillende dingen met kip klaarmaken, zo dat je kip nooit zat wordt. Ook ah.nl is favoriet bij mij, je tikt je hoofdingrediënt in en voila, alle recepten op je scherm. Die zijn ook vaak heel simpel. Gewoon het recept volgen en een beetje op gevoel doen, dan mislukt het nooit!
Nescio, ik ga eens kijken, wij zijn hier wel dol op kip dus komt goed uit! Red, hier maak ik ook af en toe ovenschotels, zijn inderdaad niet moeilijk en lekker maar gebruik meestal maggi kerrie poeder. Adi, de kinderen eten gewoon mee. Soms als het te pittig is, krijgen zij hetzelfde maar dan zonder kruiden/saus. Gebakken kip, aardappels (meestal gekookt, af en toe gebakken), pasta, rijst, stampot, worst, rundvlees etc eten zij altijd goed. Groente gaat moeilijker
Gedroogde paprika is iets anders dan paprikapoeder! In die mixen zie je vaak van die flinters gedroogde paprika zitten, vooral met het velletje eraan. Die geven die bitterige smaak die mixen vaak hebben. Die uitzending van KvW vond ik wel errug dom hoor! Ze bleven maar emmeren over paprika's en pepers. Terwijl in heel veel talen met paprika en peper (pepper) gewoon hetzelfde bedoeld wordt, ze zijn allebei lid van de capsicum-family (en in sommige landen noemen ze wat in Nederland paprika genoemd wordt ook zo: capsicum). Even een woordenboek consulteren voor ze die uitzending maakten had ze heel wat gezichtsverlies gescheeld.
Ik kookte voordat S. geboren was ook veel uit pakjes. Inmiddels nauwelijks nog. Sowieso omdat ik ook graag een paar kilo wil afvallen. Maar ook omdat ik gezond eten heel belangrijk vind. Onze maaltijden bestaan uit 0% vet, veel groente (koud en warm), aardappelen, pasta, rijst. Ik eet sindsdien véél lekkerder! Vandaag binnen no time een verse bolognese saus op tafel gezet die hartstikke gezond is.
Ik ook vandaag. Gehakt, uitje, knoflook, tomatenpuree, italiaanse kruiden en 2,5 kilo tomaten. Half uurtje laten sudderen en penne erbij. Heerlijk en zo gezond. En voor morgen ook nog eten.
Heb me aan hetzelfde geirriteerd. Normaal een van mijn favo programma's maar dit keer ben ik de keuken gaan opruimen. Iedereen weet dat toch?
Hier ook pasta trouwens Mijn ouders bleven onverwacht eten. Saus 1: uitje en knoflook fruiten, tomatenpuree aanbakken, groene en rode paprika erbij, wortel erbij, verse tomaten erbij, water erbij tot saus, blikje gepelde tomaten erbij, roomkaas erbij, kruiden erbij, gehakt erbij (kwam uit de vriezer, vanwege het onverwachtte bezoek dus), half uur laten sudderen, mozarella Saus 2: knoflook en ui fruiten, tomatenpuree aanbakken, gele paprika meebakken, wortel erbij, verse tomaten erbij , water erbij tot saus, erwten erbij (diepvries), roomkaas, kruiden, laten sudderen voor half uur, tonijn uit blik erbij , mozarella Met volkoren pasta, jum. En morgen maak ik er een ovenschotel van, nav hier genoemd recept. Leuk
Maar eten met 0% vet is juist helemaal niet goed voor een dreumes. Die hebben volle vetten en olieen nodig voor de groei en hersenenontwikkeling.
Idd kinderen in de groei hebben juist die vetten nodig om te groeien en ook de hersens hebben dit nodig om te groeien. Ik kook veel met olie. En neem geen extra magere producten.
Ik heb geregeld voor mijn werk structureel overleg met de diëtiste. Ik heb dit twee weken geleden met haar besproken. Als ze genoeg gezonde vetten (dus uit vis etc) binnen krijgen is dat voldoende. Kinderen krijgen teveel slechte (transvetten) binnen. Daarnaast word de vitamine D uit de druppels gehaald. En in de melk zitten ook vetten. Volgens haar is het overbodig om extra toe te voegen. En dan heb ik het over een zeer gerenommeerd diëtiste hier in het zuiden.
Ik vind dat eigenlijk wel fout klinken, "de vitamine D wordt uit de druppels gehaald". Bedoelt ze dan dat je dat beter kunt nemen dan fatsoenlijk te eten?
Het aanbod van vitamine D in de voeding is maar zeer minimaal. En in nederland komen we te weinig buiten om voldoende via de zo'n op te nemen. Dus extra vitamine D is zelfs voor volwassenen en zeker ouderen (vrouwen >50 en mannen >70) aan te bevelen. Dit is de nieuwe richtlijn van 01-01-2013. Gezond eten is zeker belangrijk alleen al die vetten zijn nergens voor nodig. Dus wij gebruiken ze niet! Verder overvloed aan groente en voldoende fruit. Dat is veel belangrijker!
Kinderen krijgen juist te weinig vetten binnen en transvetten zitten met name in kant en klare producten, koekjes, margarines, etc. Roomboter bevat een natuurlijk transvet wat juist gezond is. Ik vind het ook raar als een advies is dat je beter vitamins uit en potje kunt halen dan uit (gezonde) voeding. Hier krijgen ze juist extra olijfolie of roomboter door hun eten. Buiten dat om hoeven mijn kinderen ook niet op dieet. Augustus 2012 Vette roomboter: toch lekker gezond | Exchange | Ode Magazine
Roomboter is geen optie aangezien ze KMA heeft... In olijfolie word gebakken en beetje door de komkommer/sla/tomaten.
Je hebt wel degelijk vet nodig. Niet veel, maar je hebt het wel nodig. Transvetten zitten in junkfood, dus als je gezond koopt en kookt dan zul je met weinig transvetten in aanraking komen. Maar roomboter op je boterham en olijfolie in je warme maaltijd is goed hoor. Beter dan halvarinezooi!
Dan moet je kind wel veel en vaak vis eten. Meeste mensen die niet in Urk of Katwijk wonen halen dat niet!
Ik lees alle etiketten op ons eten (voedselallergieën in huis), en daar zitten vrijwel nooit transvetten in. En wij eten echt niet alleen maar heel gezond eten.... Vroeger werd dit volop gebruikt om margarine te maken, tegenwoordig zit er nog maar héél weinig transvet in. Ik ben benieuwd waarin jullie die transvetten allemaal tegenkomen. Vitamine D haal je idd vrijwel niet uit eten. Wie te weinig in direct zonlicht komt (en dat is tegenwoordig een heel groot deel van de NL bevolking!) heeft vermoedelijk een tekort.