Leeftijdsverschil tussen je kinderen

Discussie in 'Zwanger worden' gestart door JoyeuxNoel, 6 dec 2019.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. Annie82

  Annie82 Fanatiek lid

  27 nov 2015
  1.375
  636
  113
  NULL
  NULL
  Hier snel zwanger van de eerste. Toen ze1,5 was besloten voor een tweede te gaan. Helaas veel minder geluk en heeft het ruim een jaar geduurd. Dus wel een wens maar geen keuze. Straks zit er 3 jaar en 3 maanden tussen
   
  JoyeuxNoel vindt dit leuk.
 2. Elsa86

  Elsa86 Fanatiek lid

  30 jun 2014
  4.722
  1.740
  113
  Tussen 1 en 2 zit 16 maanden
  Tussen 2 en 3 zit 17 maanden
  Tussen 3 en 4 zit 22 maanden

  Onze eerste was een hele makkelijke baby, daarom al snel heel beslist om voor een 2e te gaan. Maar toen ze 1 werd draaide haar gedrag 180 graden om. Ze was een vreselijke peuterpuber en nog steeds hebben we veel werk met haar. Toch heb ik overgang van 1 naar 2 niet als pittig gezien. De 2e was ook een makkelijke baby en is nog steeds heel makkelijk. De overgang van 2 naar 3 vond ik wel heel pittig en het duurde echt wel even voor ik daar een ritme in vond.
  De 3e was ook een makkelijke baby en is nog makkelijk, maar wel heel ondernemend en extreem ondeugend. Bij haar moet ik ogen voor en achter hebben.
  De overgang van 3 naar 4 vond ik absoluut niet pittig, ondanks dat ik nu elke ochtend een kind naar school moet brengen.

  Weinig leeftijdsverschil is geen garantie voor een goede band. Onze oudste 2 kunnen soms heel leuk samen spelen, maar ze zitten elkaar geregeld in de haren. De oudste is heel dominant en de 2e juist heel gevoelig. Maar de oudste heeft wel de instelling 'niemand komt aan mijn zusje, behalve ik'.

  De 2e kan beter overweg met de 3e. Tenminste tot nu toe.
   
  Sela~ en JoyeuxNoel vinden dit leuk.
 3. Bubblez

  Bubblez VIP lid

  29 dec 2012
  15.007
  5.093
  113
  Overijssel
  Tussen mijn zoon en dochter zit 22 maand, net geen 2 jaar.

  Ik moet eerlijk zeggen dat ik dat vooral in het begin behoorlijk pittig vond.
   
  JoyeuxNoel vindt dit leuk.
 4. PlainJane

  PlainJane Fanatiek lid

  1 mei 2012
  1.490
  1.564
  113
  Vrouw
  Bij mijn kinderen zit straks bijna 9 jaar verschil tussen. En het lijkt mij heerlijk! Mijn dochter maakt alles heel bewust mee met de baby en ze kijkt er ook erg naar uit. Ze kan helpen met wat ze kan/wil en ik heb straks alle tijd voor de baby wanneer zij naar school is.
   
  JoyeuxNoel vindt dit leuk.
 5. Wenda

  Wenda Fanatiek lid

  12 dec 2013
  2.397
  1.336
  113
  Gelderland
  Hier zit tussen de oudste en de middelste 19 maanden en tussen de middelste en de jongste zit 18 maanden.
  Het was wel erg pittig soms. Ik heb geen goede slapers dus moest er regelmatig voor alle 3 een paar keer uit snachts.

  Maar Nu ze groter zijn vind ik het heerlijk. De jongens kunnen heel fijn samen spelen (ook goed ruzie maken :D) en als de oudste naar school is spelen de andere 2 ook lief.
   
  JoyeuxNoel vindt dit leuk.
 6. Dagda

  Dagda Fanatiek lid

  8 jul 2019
  1.048
  1.101
  113
  Vrouw
  Tussen onze oudste zit 22 maanden. Ik vond het heerlijk en prima te doen. Wel denk ik dat dat heel afhankelijk is van o.a. je oudste kindje. Onze dochter is heel betrokken, nieuwsgierig en bedachtzaam. Ideaal zodra er een baby bij kwam. Maar! was onze zoon als eerste geweest had ik niet moeten denken aan een 2e binnen 2 jaar. Zo energiek, impulsief en vrolijk. Handen vol toen hij nog geen twee was. Dan was het wel heel pittig geweest met baby erbij.
  Nu zal tussen onze zoon en deze baby 3,5 jaar zitten. Voor ons perfect en erg leuk zo met het mee beleven van de oudste 2
   
  JoyeuxNoel vindt dit leuk.
 7. wepie

  wepie Actief lid

  2 nov 2014
  215
  98
  28
  Hier een tweeling en daarna nog een zoontje 1,5 jaar later. Vond dit heerlijk kon in de zwangerschap nog overdag bijslapen en ook na de geboorte sliepen de oudste nog smiddags dus dit scheelde echt. Verder is het nu echt heel leuk om te zien hoeveel ze aan elkaar hebben. Ze spelen heerlijk samen. Nu zwanger van nr4 en vind dit wel pittig doordat ik overdag niet meer bij kan slapen doordat de oudste niet meer slapen overdag. Wel vind ik het geweldig dat ze er zo mee bezig zijn! Mee naar de echo's, kleertjes uitzoeken, de baby voelen en alles bewust meemaken.
   
  JoyeuxNoel vindt dit leuk.
 8. Amaranthas

  Amaranthas Fanatiek lid

  29 nov 2013
  1.804
  1.302
  113
  Er zit hier straks 6 jaar tussen nummer 1 en 2 en ik zie het helemaal zitten.
  Onze zoon maakt het veel bewuster mee en hij is al wat groter dat ik wat meer mijn handen vrij heb en hem kan uitleggen van hoe of wat.
   
  JoyeuxNoel vindt dit leuk.
 9. Maan14

  Maan14 Niet meer actief

  Bijna 6 jaar, na bijna 4 jaar proberen etc super dankbaar nog zwanger te mogen zijn geraakt.
   
 10. Eppo82

  Eppo82 VIP lid

  25 jun 2007
  12.889
  3.293
  113
  Ik heb 2 setjes die 2 jaar schelen, met een gat van 5 jaar tussen 2 en 3. Voor mij was dat absoluut veel relaxter. Nr 3 was ook een hele makkelijke baby, de makkelijkste van de 4.
  Nr 1 was een huilbaby, nr 2 heeft 3,5 jaar geen nacht doorgeslapen en nr 4 zat/lag/sliep de eerste 3 maanden alleen op mij, of anders krijste hij de boel bij elkaar.:rolleyes:
  En ik ben wel een moeder die het als pittig ervaart, maar ik sta er ook regelmatig alleen voor, ik kan me voorstellen dat als je een stabiele, steunende partner hebt je het ook makkelijker af gaat.

  Mijn 2e setje is wel makkelijker te handelen, vinden elkaar ook leuk dat scheelt ook:p. En ik heb nu ook wel meer ervaring, dus nu mijn 4e ook een notoire wegloper blijkt is dat niet zo spannend meer dan als bij nr 1. ;)

  Maar volg vooral jullie eigen gevoel hierin, leeftijdsverschil maakt in ieder geval niet uit of ze leuk met elkaar overweg kunnen (mijn oudste 2 hebben al 9 jaar meer last dan vreugde aan elkaar)

  En dan hoop ik dat jullie het snel gegund is!
   
  JoyeuxNoel vindt dit leuk.
 11. Suuzan

  Suuzan Fanatiek lid

  21 dec 2013
  1.554
  485
  83
  Wij hoopten op 3 jaar verschil, maar het werd 4,5 jaar omdat het zwanger worden niet gelijk lukte. Achteraf is het goed geweest. Ik zou gek geworden zijn met een peuter en baby. Maar ieder z’n ding. Nadeel van dit leeftijdsverschil is: ik moest telkens de baby in de maxicosi meeslepen naar school en terug, zwemles of als ik mijn dochter van een playdate haalde. Voordeel: mijn dochter was al zo zelfstandig en ik kon haar goed uitleggen als haar broertje even eerst geholpen moest worden.
   
  JoyeuxNoel vindt dit leuk.
 12. Moppie35

  Moppie35 Bekend lid

  6 mei 2016
  541
  204
  43
  Vrouw
  Zuid-Limburg
  Beste TO,

  Ik moet altijd een beetje gniffelen als ik ouders van een pasgeboren kindje hoor zeggen dat het zo makkelijk is en dat ze er graag zsm een tweede bij hebben. Vrienden van ons zeiden het ook toen hun zoontje 11 weken was. Heel eerlijk? Dat is pas het begin. Het eigen willetje, het kruipen, het willen lopen volgt daarna. En ja, dan worden het steeds meer handenbindertjes en zijn wij het als zwaarder gaan ervaren. Mijn advies zou daarom ook zijn ‘wacht even af hoe je kindje zich verder ontwikkelt de komende maanden’.
  Daarbij wilden wij graag dat er 2 jaar tussen onze kids zat. Waarom? Geen idee, het klonk zo logisch (??). Onze uk is helaas gestorven na 11 weken zwangerschap. Dit is mijn vijfde zwangerschap en we hopen ons tweede kleintje (hmmm eigenlijk zeg ik het liefst ‘vijfde’) te ontmoeten vlak voor onze oudste 3 jaar wordt. Ik besef nu meer dan ooit dat we het niet altijd voor het kiezen hebben. Denk dat je gevoel volgen (en wat geluk hebben) belangrijker is dan een handige planning. En laten we eerlijk zijn, niet de leeftijd maar de karakters gaan bepalen of de kindjes veel met elkaar op hebben.
  Veel succes met jullie keuze en vooral veel geluk gewenst!
   
  Palmpje, YaelStone, Rodaina en 6 anderen vinden dit leuk.
 13. Ansj84

  Ansj84 Actief lid

  10 mei 2019
  470
  635
  93
  Vrouw
  @Moppie35 je hebt denk ik helemaal gelijk. Onze zoon was een makkelijke baby en toen hij 3 maanden was was het super relaxt. Hij sliep door en je kon 'm in de wagenbak overal mee naartoe nemen zolang je maar voeding en luier mee had. Nu is het een eigenwijze peuter puber waar je bij vlagen echt je handen aan vol hebt. Voor ons was de periode van 3-9 maanden misschien wel het makkelijkste van allemaal.

  Wat betreft ideaal leeftijd verschil nog geen idee maar merk wel dat het ontzettend fijn is nu tijdens mijn zwangerschap dat mijn zoon al goed kan lopen, de trap op kan, de wagen in en de triptrap op. Deze zwangerschap is stuk pittiger dan de eerste en ben blij dat ik niet zoveel hoef te tillen. Mijn zoon liep pas met 15 maanden dus als je dan snel zwanger bent moet je nog een hoop sjouwen.
   
  JoyeuxNoel en Moppie35 vinden dit leuk.
 14. Neuzeke

  Neuzeke Fanatiek lid

  3 sep 2019
  3.106
  3.687
  113
  Vrouw
  Tussen 1 en 2 zat er amper 11 maand (niet de bedoeling en zou het NOOIT bewust doen).
  Tussen nr 1 en 2 en de 3de zit 7 en 8 jaar en dit is echt prachtig.
  Nu besef ik ook hoeveel ik gemist heb door al die drukte.
   
  JoyeuxNoel vindt dit leuk.
 15. JoyeuxNoel

  JoyeuxNoel Actief lid

  9 feb 2019
  138
  63
  28
  Vrouw
  Dank jullie wel!

  Dat we het niet zwaar vinden nu wil niet meteen zeggen dat alles ons makkelijk afgaat. Baby blijkt koemelkallergie te hebben dus we hebben heel heel heel veel huiluurtjes gehad met haar. Ook slaapt en drinkt ze het liefst alleen bij mij dus ik doe heel veel met haar.
  Maar de liefde die je krijgt, het gezinsgevoel, het zien ontwikkelen van je kindje (zelfs nu al, in die 11 weken). Ik vind het echt fantastisch mooi om te zien en mee te maken. Ik heb een tijd bij mijn zus gewoond die 2 kinderen kort op elkaar heeft, die waren toen 6 maanden en 2 jaar. Dus heb van dichtbij gezien en meegemaakt hoe het is. Ja, het was soms zwaar, zag dat mijn zus soms oververmoeid was, maar ik zag ook zoveel liefde en gezelligheid. Mijn zus en ik schelen ook weinig, zijn de beste vriendinnen en misschien daarom wil ik (en blijkbaar zij) dat ook.
  Maar ik ben me er ook goed van bewust dat leeftijdsverschil niet altijd wat zegt over de band tussen broers en zussen.

  Ik wil ook niet zeggen dat kinderen krijgen te plannen valt, als het je al gegund is uberhaupt nog een kind te krijgen. Het is allemaal geluk en ik zal enorm dankbaar zijn mocht het nog eens lukken (maar ben al heel dankbaar voor dit kind). Maar toch kun je er wel over nadenken wanneer je weer stopt met de pil. En dan kan het na 1 ronde gebeuren, na 4 jaar of mss wel nooit. Maar ik wil rekening houden met t feit dat t na 1 ronde raak kan zijn (wat bij deze baby ook was).

  We gaan het allemaal wel zien. Wilde graag andermans ervaringen lezen. Gewoon, om eens buiten je eigen gedachten en ervaringen te lezen hoe het ook kan. Dus bedankt voor jullie ervaringen!
   
  Palmpje, DN2017, Marbloempje en 2 anderen vinden dit leuk.
 16. Bloeme

  Bloeme Bekend lid

  16 jun 2012
  583
  154
  43
  Tussen en 1 en 2 zit hier 25 maanden verschil. We wilde graag snel een tweede en dat lukte ;) Nummer 1 was een huilbaby en nummer 2 reflux-baby. Dus ja, in 2014 kon je mij opvegen. Het was erg zwaar. Maar, ze hebben wel veel aan elkaar. Maken veel ruzie, maar zijn ook echt maatjes.
  Tussen 2 en 3 zit ruim 3 jaar verschil. Dat beviel me beter. Een kind van 3 kan je makkelijker uitleggen dan ze moeten wachten etc. dan een kind van net 2. En toen 3 werd geboren zat 1 al op school. Alles bij elkaar vind ik een leeftijdsverschil van 3 jaar beter bij me passen dan 2 jaar. Maar goed, dat is iets wat je gewoon moet ervaren:D
   
  JoyeuxNoel vindt dit leuk.
 17. Haver11

  Haver11 Fanatiek lid

  3 sep 2013
  3.083
  1.784
  113
  Vrouw
  Tussen de 1e en 2e zit 3.5 jaar. Ik vond en vind dat wel heel erg fijn! Ze doen toch echt nog heel veel samen, maar er zijn ook dingen die ze natuurlijk niet samen kunnen doen omdat de jongste daar te klein voor is bijv.

  Tussen de 1e en 3e zal 5.5 jaar zitten en tussen de 2e en 3e 23 maanden.
  Ik ga er nu al vanuit dat vooral het eerste jaar pittig gaat worden, maar goed wat is een jaar..

  Toen de jongste geboren was vond ik het vooral fijn dat de oudste zindelijk was, en redelijk zelfstandig.
  Wel was het even zoeken naar een ritme toen de oudste naar school ging ( met voedingen en ophalen/brengen)
   
  JoyeuxNoel vindt dit leuk.
 18. Eppo82

  Eppo82 VIP lid

  25 jun 2007
  12.889
  3.293
  113
  Dat is ook waar je het voor doet. Mijn ervaring is wel dat ik daar van nr 1 en nr 3 veeeeel meer van heb kunnen meemaken/genieten, vanwege mijn energie/tijd/aandacht verdelen. Dus niet dat ik dat bij de 2e en 4e niet had en heb, maar dat heb ik wel als verschil ervaren omdat ze korter op elkaar zaten.
  Maar ja ik heb er niet voor niets 4 (en wat mij betreft hadden er nog meer mogen komen) dus ik vind het ergens toch wel heel leuk :roflmao:

  En ja verder stond ik er ook zo in van: ik stop met de anticonceptie wanneer we er weer aan toe zijn en niet eerder. Ik ben 4 keer vlot zwanger geraakt en heb het net als jij ook nooit als vanzelfsprekend genomen, maar wel rekening gehouden met de mogelijkheid dat het snel raak zou zijn. Want dan moet je er wel aan toe zijn.
   
  JoyeuxNoel vindt dit leuk.
 19. Lotion

  Lotion VIP lid

  7 jan 2017
  8.023
  9.369
  113
  Tussen 1 en 2 zit 1,5 jaar.
  Vond ik echt ideaal.
  Heb het ook nooit als zwaar ervaren.
  De oudste was een hele makkelijke dreumes

  tusssn 2 en 3 zit 2,5 jaar.
  Ook ideaal.
  Vind het nu alleen lastiger aangezien ik smorgens op tijd op school moet staan voor de oudste.
  En ik hou nogal van slapen :p
   
  JoyeuxNoel vindt dit leuk.
 20. Caro25

  Caro25 Bekend lid

  16 jan 2017
  532
  350
  63
  Vrouw
  Jaren op onze oudste gewacht en uiteindelijk met de MMM zwanger geraakt. Nummer 2 kwam er spontaan achteraan. Prachtige verassing!
  Er zit 13 maanden tussen en ik vind het geweldig.
   
  JoyeuxNoel vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina