Bij ons was het anders omdat ze nog leefden en ze naar een kleiner appartement gingen. Maar daar is de boel uitgezocht wat niet herbruikbaar was en wat niet meer nodig was. Toen moesten ze naar een verzorgingshuis en werden er weer spullen opgeruimd vooral prulletjes. Nu staat er niet veel meer. Ik zou als je vader niet meer boven komt dan als vast boven spullen uitzoeken en apart neer zetten wat weggegooid kan worden, verkocht, familie? en wat jij wilt hebben. Dan zou je ook nog kunnen zeggen dat je het weggegooid als hij is overleden als hij er moeite mee heeft als je het nu weg doet.
Ik weet niet waar je woont, maar De Slegte koopt tweedehands boeken op, daar zou je misschien makkelijk een groot deel van de boeken kunnen slijten. Voor muziekdragers is vast ook zoiets te vinden.
Toen mijn moeder ongeneeslijk ziek was en wist dat het een kwestie van maanden of weken was heeft ze zelf bepaalde dingen vast verdeeld. Een fiets aan de een, een armband aan iemand anders. Vrienden, kennissen etc. Ze vond het een fijn idee dat niet alles weggegooid zou worden. Toen ze eenmaal was overleden hebben mijn broer in ik een aantal zaken verdeeld en daarna een "garage sale" gehouden. Heel veel mensen uit de buurt kwamen daar op af. Alles voor een prikje weg. Ook het een en ander weggegeven aan immigranten. Knutselspullen naar een knutselclub. Het ging hierbij ook niet zozeer om het geld, maar op deze manier kregen veel spullen een tweede huis. Op het laatst was er nog maar heel weinig over. Wat nog redelijk was naar de kringloop de rest in de container of bij het grof vuil. Het gekke was dat dingen waarvan ik dacht dat niemand ze zou willen hebben zo weg waren. Sterkte!
Dit zou ik inderdaad ook zo aanpakken. Of een open huis houden áls hij overleden is. Zorgen dat er 3 of 4 man zijn die met de mensen mee kunnen lopen en verkopen wat je verkopen kan (uitgezonderd de spullen met waarde voor jouzelf en naasten).
Ik zou boven beginnen (niet onder, nogal een droevig idee alles leeg te halen en te wachten tot het moment van overlijden). Ik zou naaste vrienden/familie/oude schoolvrienden of whatever vragen of er iets is wat ze graag zouden willen hebben. Vaak is het een symbolisch iets wat voor een ander veel waarde heeft. Ik heb van mijn oma een oude bel meegenomen, heb ik al jaaaaaaaaaaaaaaren in mn kamer. Mijn man heeft destijds veel gereedschap van mijn opa meegenomen en zo worden we stiekem vaak aan hun/hem herinnerd. Boven zou je alvast oude kleren/beddengoed/etc kunnen sorteren... De slaapkamer enzo zou ik al allemaal foto's van maken nu er de 'tijd' voor is, dat je het dadelijk als het zover is, op Facebook of iets kan zetten om direct te verkopen. Zo ook met grote meubels, bankstel, witgoed, etc. Dan kun je het dadelijk in één keer op facebook knallen...
En ik weet niet of jouw of zijn hoofd ernaar staat en of zijn vermogen ernaar is, maar voor wat betreft dingen met financiële waarde geldt veelal dat je ze beter met warme hand weg kan geven. Dus dat hij je bijvoorbeeld nu en indien mogelijk begin 2022 nog een maximale belastingvrije schenking doet, anders krijg je dat geld over een tijdje alsnog min 10-20% erfbelasting.
Mijn grootvader had een huis vol spulletjes, wij zijn ook begonnen toen hij nog leefde - dat voelde wel heel dubbel, maar we wilden niet alleen alles uitzoeken voor het geval hij zou sterven maar ook om het voor hem thuis nog even leefbaar te houden. Je kon nog lopen in huis, maar het was echt wel vol, poetsen was bv lastig daardoor en voor hem was lopen ook lastig - de verzorging thuis was daardoor ook moeilijk, want er was ook geen duidelijk overzicht van waar wat stond (zo stond de stofzuiger in de kelder in een hoekje, moest thuiszorg telkens zo’n gevaarlijk trapje af en op met zo’n ouderwetse, loeizware stofzuiger…). We hebben eerst allerlei papierwerk uitgezocht en in mappen gedaan, we hebben op zolder heel veel uitgezocht qua oude kleding (en bv alles van oma lag er ook nog, daar hadden ondertussen motten aangezeten), ontzettend veel spullen op zolder waren gewoon kapot of helemaal op. Toen de zolder aan kant was, hadden we ook wat meer ruimte om kleine spulletjes uit te zoeken dat van de eerste verdieping kwam). Heel veel is weggegaan, heel veel naar de kringloop, een aantal dingen verkocht (oude lp’s bijvoorbeeld). Beginnen vonden we heel lastig, we zijn dus op zolder begonnen omdat daar het duidelijkst was dat veel gewoon weg gegooid moest worden. Na het begin, ging het makkelijker. Na zijn overlijden was het zo wel echt behapbaar, moet ik zeggen. En de laatste maanden thuis waren voor hem ook prettig, overzichtelijk, het gaf hem echt rust ook.
Papierwerk klinkt inderdaad verstandig. Dan kan je nog vragen wat er belangrijk is en wat bewaard moet blijven.
Vorig jaar mijn moeders huis leeg gehaald na haar overlijden. Mijn broers zouden zo alles weg mikken. Leverde ook wel discussie op. Ik heb nog steeds spijt dat mijn moeders hobby spullen naar de stort zijn gegaan. Kringloop wilde het niet. En buurthuis oid was te veel werk. Ook haar stoel had ik graag mee genomen. Maar ook geen plek voor. We zijn ieder voor zich bezig geweest. En ieder in eigen hoekje spullen in verhuisdozen gedaan. Uiteraard heb ik best veel mee genomen. Ik had al vooraf bepaald idee wat ik mee wilde nemen. Verder hadden we dozen gemaakt met persoonlijke spullen/ foto's , een dois administratie en doos verkoop (vnl antieke spullen en goud/ zilver). Een deel is naar de stort gegaan. En een deel naar de kringloop. Zij leverde ons kratten voor de spullen. En op 1 bepaalde dag zijn ze alles komen ophalen. Door corona ben ik daarna niet meer in huis geweest toen het leeg was. Erg jammer.