Zoontje vindt school stom/saai etc

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door suus1983, 14 dec 2015.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. suus1983

    suus1983 VIP lid

    10 okt 2006
    50.194
    35.901
    113
    Mijn zoontje wil niet meer naar school, het is steeds meer een strijd aan het worden. Hij vindt school stom en saai en lijkt niet uit te kunnen leggen waarom.

    Hij is 8 jaar, zit in groep 4. In groep 2 is hij blijven zitten omdat hij dat nodig leek te hebben qua zelfvertrouwen en weerbaarheid. Op dat gebied was het denk ik ook geen slechte beslissing.

    Maar nu twijfel ik. Want hij vindt alles saai en makkelijk? Ik weet niet of het echt zo is of dat het grootspraak is. Zijn cito's waren allemaal A's, dus dat zou het wel kunnen zijn.
    Ik heb dit al aangegeven bij de lerares aan het begin van het jaar, maar daar heeft ze niet (genoeg) mee gedaan. Hij heeft extra rekenwerk gekregen, maar dat moet hij dus nog naast zijn gewone werk doen (waar hij geen zin in heeft, hij vindt dat hij gestraft wordt omdat hij als eerste klaar is).

    En nu? Ervaringen? Tips?

    Sowieso ga ik weer een gesprek met de leerkracht aanvragen, eventueel met de IB-er weer erbij, want dit loopt niet zo. Ik heb het idee dat hij zich nu verveelt.

    Op school laat hij niets merken, maar thuis krijgt hij enorme driftbuien omdat school zo stom is (zijn woorden uiteraard).
     
  2. Paarse80

    Paarse80 Fanatiek lid

    5 okt 2008
    4.473
    1
    38
    Vrouw
    Thuis
    Klinkt alsof je zoon niet genoeg uitdaging krijgt op school. Ik zou in gesprek gaan met IB-er hoe je zoon meer uitdaging kan krijgen. Is er een plusklas? Misschien kan hij daarin meedoen? Is het mogelijk dat hij toch wat lessen meedoet in groep 5?

    Mijn zoon is wat jonger, maar die driftbuien thuis herken ik ook als hij op school niet genoeg uitgedaagd wordt. Zijn juf gaat hier supergoed mee om. Ook helpt het om hem wat een energie eruit te laten rennen.
     
  3. suus1983

    suus1983 VIP lid

    10 okt 2006
    50.194
    35.901
    113
    Bedankt voor je reactie! Zelf denk ik ook aan te weinig uitdaging, maar juf haar versie van extra uitdaging is meer van hetzelfde en dat vertikt hij (logisch wel denk ik) om te doen. Dan inderdaad de IB-er erbij betrekken. Er is geen plusklas. De groep 5 hier op school is eentje met veel probleemleerlingen en een heel lastige klas, dus ik ben bang dat dat lastig wordt.

    Hij voetbalt heel veel in de week en daar kan hij goed zijn energie in kwijt gelukkig. Maar ik zie nu al op tegen de winterstop, hij gaat zich rot vervelen en als school dan ook al tegenvalt, dan heb ik een ramp thuis.
     
  4. tuc

    tuc Niet meer actief

    Idd echt de leerkracht en ib'er aan het jasje blijven trekken. Zij zullen met iets moeten komen waardoor het voor hem leuk is op school. En idd niet per se extra..want dat lijkt mij niet motiverend maar iets met meer uitdaging.
     
  5. Jo79

    Jo79 VIP lid

    6 mei 2007
    25.068
    3.862
    113
    IB-er erbij betrekken, de juf pakt het verkeerd aan, misschien gebrek aan kennis, maar meer van hetzelfde of werk bovenop het andere werk werkt alleen frustrerend. Hij heeft behoefte aan meer uitdaging lijkt me. Ook aangeven dat hij zich zo gedraagt thuis..
     
  6. amdaa

    amdaa VIP lid

    28 mrt 2015
    9.670
    11.009
    113
    Hebben ze ook geen leerlijn voor snelle leerlingen? De 'zon'lijn zeg maar, maar ook voor rekenen en andere vakgebieden. Werkt de juf met verschillende instructieniveaus?

    Als hij op A-instructieniveau in een zongroepje zou werken (Dus andere moeilijkere werkboeken met compacte instructie), denk je dat dat voldoende zou helpen?

    Anders moet de school daar iets mee.
    Als ik bekijk hoe onze school nu on gaat met ons zoontje omdat iets meer dan kleine voorsprong wordt vermoed (taal- en leestest met de IBer, observatie door het zorgteam, aangepast werk op maat door de juf), vind ik dat ze bij jullie bar weinig doen. Meer van hetzelfde is absoluut geen oplossing.
     
  7. Superjollie

    Superjollie Fanatiek lid

    13 feb 2011
    1.821
    72
    48
    Groningen
    Onze oudste zoon zit in groep 2 en werkt uit een 'pluskist'. Dan werkt hij wel binnen hetzelfde thema, maar wordt er dieper op de stof ingegaan. Dit zorgt voor wat meer uitdaging, omdat hij met de gewone opdrachten snel klaar is. Omdat het niet dezelfde oefeningen zijn, voelt het voor hem niet als extra werk.

    Ze gaan hier op school al vanaf de kleuterklas heel nuchter mee om, zo krijgen de kinderen geen negatieve uitzonderingspositie. Dat is fijn voor de kinderen die wat meer uitdaging nodig hebben en zeker ook voor de kinderen die wat meer tijd voor de reguliere stof nodig hebben.

    Maar dat valt of staat met het beleid van de school. Dus heb je inderdaad de IB'er nodig om te bekijken hoe je zoontje geholpen kan worden.
     
  8. Jaimio

    Jaimio Fanatiek lid

    5 nov 2015
    1.659
    823
    113
    Vrouw
    Ja extra werk boven op het reguliere werk is niet motiverend. Stel dat je het saai vind om een hele mand vol aardappels te schillen. Maar omdat je het zo saai vind mag je als je klaar bent nog een mand appels schillen. Wordt je daar dan blij van? ;)
    Het werk moet gecompact worden en dan kan in de vrijgekomen tijd verrijking, verbreding of verdieping komen.
     
  9. suus1983

    suus1983 VIP lid

    10 okt 2006
    50.194
    35.901
    113
    Ja precies jaimo. Hij had vorig jaar nog de vll methode en het zon boekje, maar ze zijn overgestapt op een andere methode. Ik denk dat hij met verrijking beter uit de voeten kan, maar dit speelde vorig jaar ook al eigenlijk en ze pakken het niet op heb ik het gevoel. Ja, extra werk dus, maar geen verdieping of verrijking.

    De ib-er is er tot nu toe helemaal nog niet bij betrokken trouwens. Juf is nieuw en ik krijg een beetje het gevoel dat ze zich wil bewijzen. De ib-er heb ik goede ervaringen mee, is een vriendin van mijn moeder (ook onderwijzeres) dus soms wel tikkeltje lastig.
     
  10. Joopi

    Joopi Lid

    7 dec 2015
    32
    0
    0
    St. Juttemis
    Ga met leerkracht en IB in gesprek voor een passend leerstofaanbod.
     

Deel Deze Pagina